De ogen van de condor door Lydia Rood

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De ogen van de condor
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 841 woorden
  • 8 februari 2011
  • 147 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
147 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
206
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De ogen van de condor
Shadow
De ogen van de condor door Lydia Rood
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!


Titel: De ogen van de condor

Auteur: Lydia Rood

Uitgever: Leopold Amsterdam

Jaar van uitgave: 2007 tweede druk (in 2006 eerste druk)

Bladzijdes: 206

Genre: Oorlogsverhaal

Bijzonderheden: Dit is een boek dat speciaal geschreven is voor Stichting VluchtelingSamenvatting:

Het verhaal begint in San Isidoro, een gezellig dorpje in Colombia. In San Isidoro woont Ramiro bij zijn grootmoeder Doña Marta. Hij heeft twee vrienden, Miguel en Liseth (zij vind hem geen vriend maar Ramiro is toch een beetje verliefd op haar), omdat er oorlog is in Colombia tussen de guerrilla’s en de paramilitairen is er meestal geen school. Op een dag word het dorp overvallen door de paramilitairen omdat het dorp de guerrilla zou hebben geholpen. De vader van Miguel en Liseth word opgepakt en met zijn eigen zaagmachine in stukken gezaagd net als zijn vrouw, maar ook Liseth wordt gestraft, zij moet bij de paramilitairen gaan werken. Ramiro en Miguel gaan haar proberen te redden.

Ramiro en Miguel bedenken een plan, ze proberen zich bij de tegenpartij aan te sluiten (de guerrilla), hiervoor moeten ze eerst naar de stad, want daar woont een kennis van Miguel. In de stad woont ook nog een andere kennis van Miguel die spioneert voor de guerrilla, ze vragen of hij ze naar de guerrilla kan brengen om ingelijfd te worden. De weg naar het guerrillakamp is moeilijk begaanbaar, dit was de eerste training voor Ramiro en Miguel om bij de guerrilla te horen, want iedereen die bij de guerrilla zit zou niet zeuren om zulk soort opdrachten. Toen ze in het kamp aankwamen werd Alirio (de spion) bedankt en kregen Ramiro en Miguel bijnamen, Rafael en Ernesto. Ze moeten huishoudelijke klussen doen, krijgen schietles en leren de ‘nieuwe’ geschiedenis over hun land. Na een week training waren ze klaar om Liseth gaan zoeken en hadden ze twee nieuwe vrienden gemaakt César en Pacho. Ze realiseren zich niet waar ze aan begonnen zijn. Ze moeten zich bewijzen. Weglopen kan niet meer, want verraders (zo wordt hen duidelijk gemaakt) worden omgebracht. Ze moeten mee op patrouille, ze zaaien dood en verderf in dorpjes.

Er komt een overloopster het kamp binnen. Het blijkt Liseth te zijn. Vanaf dat moment is het kamp waar ze zitten niet meer veilig. Snel wordt het kamp afgebroken. Ze gaan op weg naar een andere plek om het kamp op te slaan. Onderweg komen ze langs de vallei waarin hun dorpje ligt. Ze besluiten te ontsnappen. In het dorpje aangekomen blijkt iedereen vertrokken. Ze hebben er niets te zoeken. Ze besluiten zo snel mogelijk terug te keren en te doen alsof ze een tip hadden gekregen dat er para’s in het dorpje waren en dat ze zelfstandig op onderzoek uit waren gegaan. Dan wordt ontdekt dat Liseth een peilzender bij zich heeft, ze is dus een spion. Liseth moet onmiddellijk geëxecuteerd worden, maar ze is niet te vinden. Rafael geeft opdracht aan een Pacho om de militairen in te lichten, dat is hun enige kans. Die komen en omsingelen de groep. Rafael geeft zich over maar ook Pacho, Liseth en César, Miguel niet want die denkt dat de paramilitairen hun gaan martelen, hij word gedood door een mijn. Ze worden door de militairen flink aan de tand gevoeld.

Tenslotte keren ze terug naar Rafaels oma die op een collectieve boerderij leeft met een aantal gevluchte gezinnen. Hier proberen ze allemaal op hun eigen wijze een nieuw bestaan op te bouwen.Persoonlijke beleving:

Ik vond het een spannend boek ook al is het niet echt gebeurd.Ruimte:

Het verhaal speelt zich af in Colombia in een dunbevolkt bos, het is er koel omdat het daar heel hoog ligt, tijdens het wandelen naar een ander kamp gaan ze omlaag en word het er erg heet.Tijd:

Het verhaal bevat veel flashbacks van verschillende personen om het verhaal duidelijker te maken.

Verder is het verhaal chronologisch verteld. En er word ook uitgebreid over de passages verteld.

Perspectief:

Het is een ik-perspectief.Verteller:

Het is een ik-verteller.Personages:

Ramiro:
hij is 14 jaar en woont samen met zijn oma, Doña Marta, in een huisje in San Isidoro. Zijn opa is kort na de bevalling van Ramiro overleden. Zijn ouders zijn omgekomen toen hun auto met kogels doorzeefd werd. De kogels waren voor iemand anders bedoeld.

Miguel: hij is de beste vriend van Ramiro. Sluit zich samen met Ramiro bij de guerrilla aan.

Liseth: zij is de zus van Miguel. Ze wordt door de paramilitairen gegijzeld.

Doña Marta: zij is de oma van Ramiro.

César: hij zit bij de guerrilla en heeft de leiding over een groep guerrilla’s.

Pacho: hij is het neefje van César en zit ook bij de guerrilla.

De paramilitairen: hun bijnaam is de paco’s. Zij zijn de vrienden van de regering.

De guerrilla: ze strijden tegen de regering.Argumenten:

Ik vond het een leuk en soms spannend boek om te lezen en het gaat er in het echt ook zo aan toe in Colombia, dus het is een verzonnen verhaal met een kern van waarheid.REACTIES

H.

H.

yoyoyo u bent een dizert!!!

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ogen van de condor door Lydia Rood"