De ogen van de condor door Lydia Rood

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 774 woorden
  • 5 november 2010
  • 66 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 66 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
206
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De ogen van de condor
Shadow
De ogen van de condor door Lydia Rood
Shadow

Het boek ´Ogen van de Condor´ is geschreven door Lydia Rood. Lydia is in Colombia en heeft de gebeurtenissen zelf meegemaakt. Ik heb voor Ogen van de Condor gekozen, omdat het een spannend boek is met veel actie. Omdat het gebaseerd is op iets dat echt gebeurd is, vind ik het ook wel leuk, want dan komen er niet van die onwerkelijke dingen zoals magie en spreuken.

Samenvatting

In Columbia, is er oorlog tussen 2 partijen, de guerrilla en de paraco’s, de paraco’s namen een aanval op San Isodoro, de woonplaats van Ramiro en Miguel. Ze nemen Liseth, de zus van Miguel waar Ramiro smoorverliefd op is, mee. Ze krijgen te horen dat ze in La Crumbre is, een plaatje verderop en ze willen haar redden. Het plan is dat ze naar de Guerrilla gaan. Op het kamp moeten ze zich bewijzen met zware trainingen en om een zwanger meisje te vermoorden. Daarna gaan de Guerrilla aanvallen met Ramiro en Miguel mee, ze vermoorden de verraders. Opeens kwam Liseth het kamp oplopen, terwijl werkt voor de paraco’s, zij behoort nu wel tot de guerrilla. Miguel, Ramiro, César, Pacho en Liseth vormen nu de vijf wolven. Het kamp van de guerrilla wordt gevonden door de paraco’s met een helikopter. Liseth had een zendertje in haar horloge en kwam als een spion bij de guerrilla, door haar is het kamp gevonden. Miguel komt tijdens een gevecht tegen de paraco’s om en de andere vier worden door het leger van Colombia gered. Zij komen bij Donã Marta, zijn oma, wonen op een boerderij waar allemaal vluchtelingen wonen.Waar en Wanneer?
Het verhaal speelt zich af in Colombia, omdat ze op bladzijde 8 vertellen dat Donã Marta is verhuisd uit Spanje naar Colombia. Het speelt zich ook af in de tijd van nu, want ze gebruiken de nieuwste en beste wapens zoals de AK-47.
Beschrijving en Problemen van personen
Ramiro = Boos, want hij is boos op de paraco’s dat ze Liseth hebben meegenomen.
Heldhaftig, want hij wil de held uithangen door Liseth te bevrijden door bij de guerrilla te gaan
Lief, want hij hielp Donã Marta voor de aanval op San Isodoro met het land
Bang, hij is bang dat de paraco’s aanvallen en dat ze Liseth, Miguel, Pacho, César, iemand anders of hem zouden vermoorden
Zijn probleem is dat Liseth is ontvoerd en dat hij haar wil bevrijden. Hij zet zijn leven op het spel door bij de guerrilla te gaan samen met Miguel.
Miguel = Actief, want hij deed alles wat hem opgedragen werd en deed zelfs mee met een aanval op de paraco’s
Moedig, want hij wou eigenlijk niet mee naar de guerrilla, maar deed het toch en hij zette zijn leven op zijn spel door mee te gaan bij de aanval op de paraco’s, helaas gaat hij daardoor wel dood.
Denkt goed na, want hij dacht toen hij wou schieten op één van de paraco’s dat het misschien wel Liseth kon zijn.
Bang, hij is bang dat de paraco’s aanvallen en dat ze Liseth, Miguel, Pacho, César, iemand anders of hem zouden vermoorden
Liseth = Slim, want ze snikt zo weg bij de paraco’s als het donker is.
Betrouwbaar, want nadat ze door de paraco’s werd ontvoerd kwam ze wel weer terug
Slot
Beetje open, maar ook gesloten. We weten niet hoe het verder gaat met de relatie van Ramiro en Liseth. Maar we weten wel dat ze Liseth hebben gered en dat Miguel weg is. Donã Marta woont niet meer in het dorp maar heeft een boerderij met mensen die van de oorlog komen.
Mening
Ik vind dit boek spannend, omdat ze je het niet meteen laat snappen, blz. 7 ‘Miguel viel dood toen ik hem raakt’, je denkt dat hij Miguel heeft vermoord maar het is gewoon een spelletje. Het is ook spannend, omdat hij in een enge situatie zit, er is oorlog. Als je het woord AK-47 leest, denk je dat er gaat geschoten worden en lees je snel door totdat er actie komt.
Het is voor mijn leeftijd, ik zit nu in de eerste klas, omdat er veel geschoten wordt en oorlog is, maar ook omdat er een kleine seksscène op het einde zit. Kleine kinderen zouden niet weten wat seks of een AK-47 zijn.
Het is leerzaam, want je weet nu ook hoe mensen in Zuid-Amerika leven en dat er al kinderen zijn die op 9-jarige leeftijd al bij de guerrilla komt en oorlog moet voeren.
Het boek is onbekend, want geen familie of vrienden en ik zelf ook niet hebben er ooit van gehoord. Van de schrijver Lydia Rood heb ik ook nog nooit van gehoord.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ogen van de condor door Lydia Rood"