De ogen van de condor door Lydia Rood

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1400 woorden
  • 20 augustus 2008
  • 734 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 734 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
206
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De ogen van de condor
Shadow
De ogen van de condor door Lydia Rood
Shadow
Titel: De ogen van de condor
Schrijver: Lydia Rood
Waarom heb je het boek gekozen?
Ik heb het boek gekozen van de lijst die we hebben gekregen. Ik vind de schrijfster goed en andere boeken die ik wou lenen waren uitgeleend.
Tot welk genre behoort het boek?
Het boek behoort tot het genre politieke romans.
Is de titel goed gekozen?
Ik vind dat de titel niet goed gekozen is, omdat in het verhaal niks over een condor voorkomt. En je ziet helemaal niks door de ogen van een condor, maar door de ogen van de jongen.
Past de omslagillustratie goed bij het verhaal?
Ja ik vind van wel. Je ziet Ramiro, de hoofdpersoon van het boek. Op de achtergrond staan de twee beste vrienden van hem afgebeeld. Ook draagt hij de kleding die hij moet dragen van de bende waar hij bij zit.


Vanuit welk perspectief wordt het verhaal verteld?

Het ik-perspectief
“Ik vond mezelf heel zielig toen, wat een kalf was ik.” (blz. 24)

Heeft de schrijver het juiste perspectief gekozen?

Ja, je weet nu goed wat Ramiro van plan is, wat hij denkt. Hij kan namelijk niet alles hardop zeggen omdat dat gevaarlijk is. Je weet bij het ik-perspectief dus goed wat er allemaal aan de hand is.

Hoe bouwt de schrijver spanning op?

Ze bouwt spanning op door je nog niet meteen te laten snappen wat er aan de hand is, en je een beetje te misleiden.
“Miguel viel dood neer toen ik hem raakte.” (blz. 7, regel 1)
Miguel en Ramiro spelen hier een spelletje, maar als je deze regel leest lijkt het net alsof Miguel wordt vermoord.


Wie is de hoofdpersoon?

De hoofdpersoon is Ramiro, omdat het verhaal over hem gaat, en wat hij meemaakt. Het verhaal wordt ook vanuit zijn ogen verteld.
Beschrijf het probleem van de hoofdpersoon aan het begin van het verhaal.
Het dorp van Ramiro, San Iridoro (Colombia) wordt overvallen door de paramilitairen, ze nemen het zusje van zijn beste vriend mee. Waar hij stiekem verliefd op is.
Hoe leer je de hoofdpersoon vooral kennen?
Je leert hem vooral kennen door wat hij denkt en voelt, maar eigenlijk ook door wat hij doet en zegt. Wat hij denkt en voelt omdat je dan weet wat er in hem om gaat. Alleen door wat hij doet en zegt merk je dat hij erg dapper is en veel op het spel durft te zetten.
Welke moeilijkheden moet hij overwinnen?
Hij wil Liseth (het zusje van zijn beste vriend) bevrijden uit de handen van de paramilitairen. Liseth komt terug. Alleen heeft Ramiro haar niet bevrijd maar is ze zelf terug gekomen.
Beschrijf het uiterlijk en innerlijk van de hoofdpersoon.
Er staat in het boek niets beschreven over het uiterlijk van Ramiro, je weet wel dat hij 14 jaar is.
“Je bent niet goed bij je hoofd” zei Miguel. Hij keek me woedend aan.
“Kan wel zijn,” zei ik “maar ik doe het toch.” Hieraan zie je dat hij koppig is, als hij een doel heeft gaat hij er helemaal voor.
Is de hoofdpersoon een karakter of een type?
Hij is een type, het is een stoere, moedige koppige jongen.

Welke persoon uit het verhaal zou je het liefst willen zijn?

Niemand, omdat het verhaal zich afspeelt in een gebied waar oorlog is. Het is niet veilig voor de personen die voorkomen in het verhaal, bijna iedereen is arm. En eigenlijk heeft niemand het goed.

In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Er staat nergens een precieze datum in het boek. Maar het zal zich ongeveer rond 2000 afspelen. Er zijn namelijk al wel moderne wapens en zo.

Op welke plaatsen speelt het verhaal zich voornamelijk af?

Het boek speelt zich voornamelijk af in het kamp van de guerrilla’s.

Zou het verhaal zich ook net zo goed in een andere tijd hebben kunnen afspelen?

Ja, het verhaal gaat in grote lijnen over de politiek, en de personen zijn natuurlijk niet heel veel anders dan mensen in een andere tijd. Het grootste verschil zou zijn dat er misschien geen auto´s en geweren zijn.

Kies 1 plaats die je het meest aanspreekt en beschrijf die plaats.

Ik kies het dorp waar Ramiro woonde in het begin: San Isidoro. Het is een rustig dorpje, er wonen voornamelijk boeren. De mensen hebben veel contact met elkaar en ze zorgen voor elkaar als dat nodig is. San Isidoro was een plezierige plek om te wonen totdat de paramilitairen hun inval deden. Sinds die dag is het dorp uit elkaar gevallen.

Zou het verhaal zich net zo goed op een andere plaats kunnen afspelen?

Ja, het zou zich ook in een ander arm land af kunnen spelen, waar de situatie niet zo goed is.
Recensie De ogen van de Condor
Titel: de ogen van de condor
Schrijfster: Lydia Rood
Uitgeverij: Leopold
Genre: politieke roman
Ramiro woont in een klein dorpje in de bergen van Colombia. Het leven is zorgeloos totdat de paramilitairen het dorp overvallen. De ouders van Ramiro’s beste vriend, Miguel, worden vermoord. De zus van Miguel, Liseth, wordt meegenomen. Ramiro vlucht met zijn oma, Dona Martha, de bergen in. Een aantal dagen later keren ze terug naar het dorpje. Als Ramiro zijn vriend over wil halen om Liseth te bevrijden, loopt Miguel weg. Niemand weet precies waarheen. Ramiro gaat zijn vriend zoeken. Hij vindt hem in de grote stad.
Ramiro en Miguel hebben gehoord dat Liseth voor de paramilitairen werkt. De jongens willen haar bevrijden. Het lijkt hen handig zich aan te sluiten bij de guerrilla’s om zo aan informatie over Liseth te kunnen komen en om haar bij een aanval te kunnen bevrijden. Ze gaan naar een kamp. Daar worden ze ingelijfd. Vanaf dat moment mogen ze hun eigen namen niet meer aanhouden. Miguel heet vanaf nu Ernesto en Ramiro heet Rafael. Ze krijgen een zware training in het kamp. Ze moeten huishoudelijke klussen doen, krijgen schietles en leren een ‘nieuwe’ geschiedenis over hun land.
De jongens realiseren zich niet waar ze aan begonnen zijn. Ze moeten zich bewijzen. Weglopen kan niet meer, want verraders, zo wordt hen duidelijk gemaakt, worden omgebracht. Ze moeten mee op patrouille, ze zaaien dood en verderf in dorpjes.
Er komt een overloopster het kamp binnen. Het blijkt Liseth te zijn. Vanaf dat moment is het kamp waar ze zitten niet meer veilig. Snel wordt het kamp afgebroken. Ze gaan op weg naar een andere plek om het kamp op te slaan. Onderweg komen ze langs de vallei waarin hun dorpje ligt. Ze besluiten te ontsnappen. In het dorpje aangekomen blijkt iedereen vertrokken. Ze hebben er niets te zoeken. Ze besluiten zo snel mogelijk terug te keren en te doen alsof ze een tip hadden gekregen dat er para’s in het dorpje waren en dat ze zelfstandig op onderzoek uit waren gegaan. Dan wordt ontdekt dat Liseth een peilzender bij zich heeft, ze is dus een spion.
Liseth moet onmiddellijk geëxecuteerd worden, maar ze is niet te vinden. Rafael geeft opdracht aan een medestander om de militairen in te lichten. Die komen en omsingelen de groep. Rafael geeft zich over en ook een aantal anderen doen dat. Ze worden door de militairen flink aan de tand gevoeld.
Tenslotte keren ze terug naar Rafaels oma die op een collectieve boerderij leeft met een aantal gevluchte gezinnen. Hier proberen ze allemaal op hun eigen wijze een nieuw bestaan op te bouwen.
Het boek is erg spannend en interessant, er zitten zielige stukken in, maar het is over het algemeen toch een leuk boek. Er zit op zich wel een happy end aan, alleen overlijdt Ernesto/Miguel wel, door een landmijn. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Lydia Rood is afgereisd naar Colombia en heeft daar naar verhalen van mensen geluisterd. Daar is dit boek uitgekomen. Het is moeilijk om te beseffen dat wat er in dit boek gebeurt werkelijkheid is.
Ik vond het een goed boek, terwijl ik helemaal niet van dit soort boeken houd (boeken die over oorlog, armoede enz. gaan), wat ik vooral leuk vond waren de spannende stukken, ik ging met de hoofdpersoon meeleven. Ramiro en zijn vrienden komen telkens weer in levensgevaarlijke situaties, waar ze net op het nippertje gered worden. Deze stukken zorgen ervoor dat je verder blijft lezen. Ik raad het boek aan aan anderen, het is ook leerzaam omdat je veel te weten komt over de politieke situatie in Colombia.
http://www.leestafel.info/KINDERBOEKEN%20P%20Q%20R/productssimple12.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

ik het begin staat dat
"Tycho. Hij zit op de dansacademie en heeft een relatie met zanger Colin. "

maar dat is niet zo want het had

"Moritz: Hij is de andere kamergenoot van Tycho. Ook hij is homoseksueel. Hij zit op de dansacademie. Hij heeft een vriendje Colin. "

12 jaar geleden

S.

S.

dit is wel een goede verslag, nu weet ik veel over het boek,, maar het eind zegt ze dat ZO is het leven in Colombia en dat is niet waar het politiek daar is niet ZO... de guerrilla wel politieken zijn, maar ze zijn NIET, dus ik vind het goed als jullie schrijven dat dit is eingelijk NIET ZO maar de guerrillas en paramilitaren willen regeren maar tot nu toe konden ze niet... bedank...

13 jaar geleden

A.

A.

Er staat in de samenvatting een fout: er staat dat Rafaels oma op een boerderij woont, maar dat is Ernesto's oma. Een keer daarvoor zijn die twee namen ook al door elkaar gehaald, dat is heel erg verwarrend.
Groetjes anoniem

13 jaar geleden

K.

K.

yoyo u heeft een diz

3 jaar geleden

M.

M.

Beste Stef, ik heb je boekverslag gelezen over "De ogen van de condor" en heb me erg verbaasdt dat je niet de 5 wolven erin voor laat komen. de 5 wolven is een groep van o.a. Miguel en Ramiro met wat vrienden.
want dat was eigenlijk de belangrijkste informatie die ik nodig had.
verder een top verslagje hoor.

m.v.g. Maarten

13 jaar geleden

B.

B.

Bedankt man ;)
egt top iik had een 8.9 xD

13 jaar geleden

A.

A.

Ik vind dit een verschrikkelijk goed verslag ik heb deze week een boekverslag en ik koos dit boek toen wou ik weten hoe jullie op internet hebben gemaakt....en ik had dit echt nodig


bedankt! :)

12 jaar geleden

M.

M.

nice knippen plakken inleveren en een 7 1/2 :D

11 jaar geleden

I.

I.

hey heel erg bedankt man je hebt een hoop moeite bespaard en mijn cijfer is ook blij een dikke vette 10!!! man nogmaals erg bedankt!!

11 jaar geleden

D.

D.

wow bedankt ik moest het boek tegen morgen uit hebben en ik was maar aan pagina 30 dankzij die recensie is mijn taak helemaal 100% in orde :)

11 jaar geleden

E.

E.

wauw! wat een goed verslag dank je wel! :D

11 jaar geleden

A.

A.

de leerkracht had door dat het van het internet was en 0! :(

11 jaar geleden

C.

C.

Bij had ze het ook door, maar omdat ik hier en daar een klein dingetje had veranderd kreeg ik nog een 2 op 10... NIET EERLIJK!

11 jaar geleden

N.

N.

VET verslag XD
moest dit boek morgen uit hebben maar nu hoeft het niet meer
HAHA

10 jaar geleden

A.

A.

Ik snapte niet waarom de personen er niet bij stonden die hij allemaal in het verhaal tegen kwam

4 jaar geleden

een scholier

een scholier

nice

3 weken geleden

een scholier

een scholier

joe biden aproved

3 weken geleden

Andere verslagen van "De ogen van de condor door Lydia Rood"