A1. Algemeen/oriënterend
a. Auteur: Kees van Beijnum
Titel: De oesters van Nam Kee
b. Nationaliteit: Nederlands
Geboren: 21 maart 1954 te Amsterdam
d. Het jaar van eerste uitgave is 2000.
e. Het verhaal heeft 320 pagina’s.

C Verdieping
4. Tijd, ruimte en personen

b. De vertelde tijd duurt van begin juni tot de herfst in 1999.
c. In het verhaal wordt de geschiedenis van Berry’s leven beschreven. Deze wordt onderbroken door andere gebeurtenissen uit Berry’s verleden. Deze flashbacks zijn herinneringen aan zijn kindertijd.
d. Hoofdpersonen:
- Berry Kooijman: De hoofdpersoon, de achttienjarige Berry woont in Amsterdam. Hij wordt door Thera ook wel Diablo genoemd en hij noemt zichzelf verschillende keren Dirty Berry. Berry is asociaal en een bedrieger maar hij is ook een gevoelige en intelligente jongen. Berry komt uit een goed milieu, doorloopt met gemak het gymnasium en is geobsedeerd door wolken. Hij is opzoek naar geluk maar door zijn grote verdriet over zijn overleden vader raakt hij op het verkeerde pad en wordt door zijn vrienden meegesleept in het criminele circuit. Hij walgt eigenlijk van zijn vrienden maar kan zich maar niet afsluiten van hen en het criminele circuit. In dit boek beschrijft hij zijn leven vanuit de gevangenis.
- Thera Bouman: Thera Bouman is 19 jaar en is vernoemd naar een Grieks eilandje. Ze is een fotomodel en naaktdanseres in een club. Ze houdt erg van oesters. Het is het meisje op wie Berry smoorverliefd raakt maar die uiteindelijk kiest voor haar ex-vriend Ben. Ze lijkt zelfstandig en zelfverzekerd. Ze is echter nogal onzeker over haar toekomst doordat ze lijdt aan epilepsie.

Berry en Thera spelen in het verhaal verschillende rollen. Ze leiden beiden een dubbelleven.

6. Thematiek en interpretatie
a. Thera houdt van oesters en komt graag in Nam Kee, het Chinese restaurant op de Zeedijk in Amsterdam. Berry vindt oesters eigenlijk niet lekker maar om Thera niet te kwetsen, eet hij ze toch. Ook als Thera hem heeft verlaten, gaat hij vaak terug naar het restaurant om oesters te eten.
De oesters symboliseren Berry’s karakter perfect. Hij is namelijk zachtaardig, romantisch en gevoelig van binnen(de zachte binnenkant) en een bedrieger, asociaal, lichtcrimineel, gesloten en kil van buiten(hard van buiten). Door Thera treedt Berry’s zachte binnenkant naar buiten. Maar nadat de relatie weer is afgelopen, klapt Berry weer dicht.
Oesters lijken een symbool te zijn van geluk en beiden zoeken naar geluk. Ze vinden het niet; er zijn maar weinig oesters die een parel bevatten.
b. Motieven:
- bedrog, Berry liegt tegen zijn moeder, tegen de school en bij de ontmoeting met Thera. Thera vertelt Berry niet dat zij weer bij Ben is ingetrokken In de gevangenis blijkt ook dat zijn vader tegen hem heeft gelogen. Thera en Berry bedriegen ook de huurders van Thera’s appartement.
- criminaliteit, Berry en zijn vrienden plegen veel gewelddadigheden. Zijn vrienden en hij maken de auto van zijn moeder kapot. Otman en Berry proberen samen een kapperszaak te beroven.
- vader-zoonverhouding, Berry idealiseert zijn vader en beschrijft veel ontroerende momenten met hem. Maar zijn broer maakt het droombeeld van zijn vader kapot door te vertellen dat zijn vader een zuiplap en een bedrieger(hij ging vreemd) was.
- de pony, de dood van de IJslandse pony New Shatterhand in Brettville-sur-Laize maakte veel indruk op jonge Berry. Op die dag werd de band tussen de vader en Berry flink versterkt.
- horoscopen, Berry en Thera citeren vaak horoscopen uit tijdschriften.
- film en muziek, Thera en Berry hebben veel films gezien en ze kijken onder andere samen naar Le Samourai. Hij citeert vaak stukken uit films en ook uit liedjes.
- wolken, Berry maakt vaak luchtfoto’s, is geobsedeerd door de wolken en verlangt naar de zuiverheid ervan. Berry wil zuiver leven oftewel eerlijk zijn tegenover zijn medemens. Geen leugens meer.
- oesters, Thera leert Berry oesters eten. Berry is figuurlijk een soort oester. De oester is het symbool van geluk, dat Berry en Thera zoeken. De oester heeft ook een erotische bijbetekenis.
Oesters eten bij Nam Kee symboliseert de hartstochtelijke liefde tussen Berry en Thera.
- Haat. Berry haat leugens. Hij denkt dat zijn broer zijn vader haat. De moeder van Thera haat Berry voor alles wat hij volgens haar heeft aangericht. Thera vraagt aan Berry haar te haten.

c. Thema:
De obsessieve liefde van Berry voor Thera. Berry is smoorverliefd op Thera en denkt dat zij de grote liefde voor hem is. Samen beleven zij de mooiste tijd van hun leven maar het blijkt dat Thera niet zo veel van hem houdt als hij van haar. Thera probeert dat op haar manier duidelijk te maken, maar Berry begrijpt dat niet en is bang voor de echte betekenis van haar woorden.
Na opname in het ziekenhuis vanwege hevige epileptische aanvallen, vermijdt Thera het contact met Berry en keert terug bij haar ex-vriend Ben. Berry begrijpt er niets van en zijn wereld stort in. Hij kan het verlies van Thera niet verwerken. Hij ziet het leven somber in. In een opwelling van verdriet begaat hij gewelddadigheden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.