De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum

Beoordeling 0
Foto van L.
Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow
  • Boekverslag door L.
  • 5e klas havo | 1707 woorden
  • 6 juli 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een ach…

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Bibliografie

Titel & Auteur: De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum

Ondertitel: Het boek heeft geen ondertitel

Jaar van uitgave: 2000

Uitgeverij: De Bezige Bij

Literatuur of niet?

Geen voorspelbare personages. Berry, de hoofdpersoon, lijkt een macho die elke nacht uitgaat en veel aan drugs doet: ‘Heb jij wat bij je?’ vroeg ik. ‘Tijd voor mijn medicijntje.’ Ze opende haar tas waarbij haar roze geverfde pieken over haar gezicht vielen en gaf me een pilletje. Ze nam er zelf ook een, wat mij niet verstandig leek, want ze kon nog amper op haar plateauzolen staan.’ Blz. 21. Maar in de werkelijkheid gaat is hij een hele gevoelige jongen met een bijzonder verhaal. Wanneer hij bijvoorbeeld perongeluk de burgemeester van Amsterdam met een steen slaat vlucht hij weg en is hij heel bang voor wat komen gaat. ‘De taxi sloeg linksaf, de hoek om, en ik wierp nog een laatste blik op onze voortuin. ‘Misschien, misschien is het ook wel beter zo,’ zei de stem van Thomas O’Malley. Dag Rein, dag ma. Er zijn dingen waar jullie niets van weten, dingen die jullie nooit zullen begrijpen. Dingen die ik zelf ook niet begrijp. Haat me niet. Alsjeblieft, haat me niet. Dag.’ Blz 314.

Goede opbouw. Het boek wordt verteld door de hoofdpersoon vanuit de gevangenis aan zijn vaste psychiater. In het begin is dit nog niet zo duidelijk maar later in het boek begin je als lezer steeds meer te begrijpen dat het verhaal wat je leest achteraf wordt verteld aan iemand. ‘Waar wil je over praten?’ Vroeg Meesters. Daarna leunde hij achterover en keek me aan met een blik van als-het-vandaag-weer-misgaat-dan-ligt-het-wel-helemaal-aan-jou. Ik haalde mijn schouders op. Híj was de psychiater, híj werd ervoor betaald, híj had me ontboden, waarom deed hij het dan voorkomen alsof ík degene was die ernaar hunkerde mijn hart uit te storten? Blz. 73

Tijdloos. Het is al redelijk oud, het komt namelijk uit 2000, toch lijkt het alsof het uit deze tijd komt. De gebeurtenissen in het boek gebeuren tegenwoordig nog steeds. Het straatleven in Amsterdam wordt in het boek precies op de manier geschreven hoe ik het voor me zie op dit moment. Of wanneer ze bijvoorbeeld het appartement van Thera illegaal ‘verhuren’ aan verschillende mensen. Zulke illegale praktijken kunnen gebeuren tegenwoordig helaas ook nog steeds. ‘Het eerste wat we deden was een advertentie plaatsen in De Telegraaf. ‘Gem. appartement met tuin te huur in Amsterdam.’ Daarna gingen we naar de sleutelmaker en lieten vijftien sleutels namaken. Vijftien was ons target, maar minder namen we ook genoegen.’ Blz. 150


Stemt tot nadenken. Zoals eerder benoemd is Berry eigenlijk een jongen met een grote mond en een klein hartje. En na zijn misdaad vlucht hij weg, hij heeft spijt. Spijt van de schietpartij, iets wat waarschijnlijk uit totale paniek is gebeurd aangezien de gebeurtenis met de burgemeester een ongeluk was, iets waar je helemaal niet voor hoefde te vluchten. ´Leg beide handen op je hoofd.´ Hij wachtte nog even en in zijn ogen las ik de angst die ik als een koortsaanval in mijn eigen lichaam voelde gloeien. We kronkelen in de greep van elkaars angst. Ik hoorde hem inademen en toen weer uitademen. Heel even hoopte ik dat hij zijn pistool zou trekken en me neerschieten, zodat alles voorbij zou zijn. Hij slikte en toen bracht hij zijn gespierde hand naar het holster op zijn heup. De jachthond holde met een tennisbal in zijn bek over het gazon. Er klonk zacht geruis in de struiken. Ik had de revolver van Otman al in mijn hand en hoorde hem zeggen: ´Geen gekke dingen.´ Ik richtte op zijn hand, maar raakte hem in zijn been, twee droge knallen. De inslag van de kogels, de schok die door zijn lichaam ging. Hij knipperde met zijn ogen en vloekte. Toen viel hij met open mond zijwaarts in het gras. ´ Blz. 313. In het midden van het boek is ook te lezen dat de media het nieuws snel oppikt en als snel creëert het hele land een mening over Berry. Voornamelijk negatief. Toch is het allemaal gebeurt door totale paniek en nog wel door iemand met een klein hartje, die volgens mij niet zo veel kan maken.  Het boek stemt tot nadenken aangezien een ernstige gebeurtenis dus niet zo hoeft te zijn gebeurt zoals het lijkt. Uiteindelijk wordt voor de media nooit de echte reden nooit duidelijk, maar voor de lezer van het boek wel. 

Besproken door erkende recensenten. Binnenin het boek staan verschillende citaten van erkende recensenten. Ik zal ze hieronder nogmaals citeren.

´Verzengende passie, alleen harten van steen zullen niet geraakt worden.´ - NRC Handelsblad

´Volstrekt overtuigend en ontroerend.´ - de Volkskrant

´Voor rasverteller Van Beijnum is de F.Bordewijk-prijs 2001 een terechte bekroning.´ - Juryrapport F. Bordewijk-prijs

Mening

Ik vond het boek in het begin nog wel leuk maar uiteindelijk begin het een beetje te vervelen. Je hebt het idee dat je het boek al kent en het verloop van het verhaal kan voorspellen. De schrijfstijl van het boek is wel goed, maar spreek mij niet zo aan. Zoals eerder genoemd is de schrijfstijl op een gegeven moment in het boek heel erg emotieloos, iets wat ik erg jammer vind. 

De hoofdpersoon, Berry, komt voor bepaalde levenskeuzes te staan die ik heel anders zou aanpakken dan hij doet. Op een gegeven moment begint dit wel te irriteren en wordt het ook een beetje cliché allemaal.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De hoofdpersoon, Berry, komt voor bepaalde levenskeuzes te staan die ik heel anders zou aanpakken dan hij doet. Op een gegeven moment begint dit wel te irriteren en wordt het ook een beetje cliché allemaal.

Keuzeopdracht

Ik heb gekozen om keuzeopdracht A te doen. De vragen komen van de volgende bron: Janssen, S. (z.d.). Opdracht N2 - Personage 2. Jeugdbibliotheek.nl. Geraadpleegd op 8 september 2021, van https://www.jeugdbibliotheek.nl/12-18-jaar/lezen-voor-de-lijst/15-18-jaar/niveau-3/de-oesters-van-nam-kee/opdracht-niveau-2-personage-2.html 

Opdracht 2: Bekijk nu bron 1. In deze compilatie van scenes uit de film De oesters van Nam Kee (2002) zie je Katja Schuurman, die Thera speelt (Egbert Jan Weeber speelt Berry). Benoem drie scènes die je duidelijk herkent uit het boek en noteer ze onder elkaar.

  1. 0:55 tot 1:06 verwijst naar blz. 108 tot 113 in het boek
  2. 2:32 tot 2:49 verwijst naar blz. 132 tot 138 in het boek
  3. 3:40 tot 3:45 verwijst naar blz. 313 in het boek

Opdracht 3: Beschrijf per scène kort: wat is de situatie (actie), wat doet Berry, wat doet Thera en hoe loopt de scène af.

  1. De moeder van Berry ontmoet Thera voor het eerst. Op het eerste gezicht lijkt het een heel normaal gesprek maar in werkelijkheid liegen Berry en Thera alles over Thera´s leven aan elkaar. 
  2. Berry breekt in in Ben´s huis. Ben was een goede vriend van Thera die haar iets verschrikkelijks heeft aangedaan. Berry is woedend op Ben en probeert hem op zoveel mogelijk manieren te vernederen. 
  3. Berry lost een schot. Wanneer Berry op de vlucht is voor de politie komt hij in het park een politieagent tegen die op dat moment nog niks over de situatie die kort daarvoor heeft afgespeelt weet. Wanneer een collega agent door de portofoon de verdachte omschrijft wil de agent Berry aanhouden, zonder resultaat. Berry schiet de agent in zijn been. 

Opdracht 4: Kies één van de drie scènes die je hebt beschreven en zoek die op in je roman. Herschrijf deze scène vanuit Thera. (Max. 600 woorden) 

Ik kies scène 1 omdat dit de enige scène van de drie is waar Thera in speelt. 

Ik bekeek haar van top tot teen, ze was een knappe vrouw voor haar leeftijd. Geblondeerd haar tot haar schouders, subtiele make-up en een strak lichtblauw blousje. Het was de eerste keer dat ik de moeder van Berry ontmoette, Berry en ik in de kamer en zij op het terras in de tuin. Het was aan het begin van de avond, drukkend warm, de tafel op het terras was prachtig gedekt. Je kon aan alles merken dat Berry´s moeder het een bijzondere gelegenheid vond. 

Eergister nodigde Berry me uit om zijn moeder te ontmoeten, hij vond het zelf niet nodig maar zijn moeder bleef maar aandringen. Ik daarentegen vond het een hartstikke leuk idee.

Zo beleefd mogelijk gaf ik haar een hand en stelde ik mij voor.

´ Thera Bouman, leuk om u te ontmoeten.´

Ze knikte en bekeek me met een razendsnelle, op en neer schietende blik. Iets voordat we weggingen bedacht ik me opeens om mijn make-up opnieuw te doen. Ik had me net als anders opgemaakt wat naar mijn mening iets te veel was voor zijn moeder. 

Berry en ik staken een sigaret op terwijl Berry´s moeder een fles wijn uit de keuken haalde. Ik keek om me heen.

 ´Lekkere tuin.´ 

Berry bekeek de tuin aandachtig alsof hij zijn eigen tuin nog nooit eens goed had bekeken. Hij wees naar een raam op de bovenverdieping van het huis. Hij vertelde dat hij er een keer was uitgevallen en toen zijn pols had gebroken. De moeder van Berry kwam terug met een fles wijn en een schaaltje met toastjes. Berry opende de fles en schonk onze glazen in. 

 ´ Dus jullie kennen elkaar van een examenfeestje.´ zei Berry´s moeder.

Er schoot van alles door mijn hoofd. Wat had hij allemaal nog meer over mij vertelt. Schaamde hij zich voor mijn? Wat mocht zijn moeder nog meer niet van hem weten? Wat weet zijn moeder wel? Ik besloot mee te spelen.

 ´ Ik stond al op het punt om op te stappen toen ik met Berry in gesprek raakte.´ zei ik kwam.

Ik wierp Berry een niet veelzeggende blik. Nu kon hij het krijgen ook.

 ´Hij had me zien dansen.´ Ik zag de schrik in zijn ogen. Hij wilde duidelijk niet dat ik dit allemaal benoemde. 

 ´ Hij zei dat hij naar me gekeken had toen ik danste.´ 

Berry’s moeder wierp een blik van mij naar Berry en weer terug, ze nam nog een slok.

 ´ Je danst graag?´ 

Ik nam een slok en knikte.

 ´Hmm. Jammer dat je er niet je beroep van kunt maken.´

 ´Danseressen leven er toch van.´

 ´Ja, danseressen...´ 

Ik was echt teleurgesteld, toen mijn ouders nog bij elkaar waren danste ik graag voor ze in de woonkamer. Ze zeiden dat ik het goed kon. Ik wilde graag danseres worden. 

Berry was duidelijk klaar met mijn gestook en stuurde het gesprek de andere kant op.

 ´Jij hield vroeger toch ook van dansen, ma?

 ´Ik? Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst gedanst heb.´

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum"

Ook geschreven door L.