De nieuwe speler door Ludo Enckels

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 412 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 121 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 121 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
77
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De nieuwe speler
Shadow
De nieuwe speler door Ludo Enckels
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Jan is een fanatieke voetbalfan net zoals zijn vader Omer. Jan zit voetbal, zijn team mist een goede middenvelder daardoor komen ze niet vooruit het klassement. Omer de vader van Jan is racist en Jan neemt het naderhand over. Daardoor pest hij 2 buitenlandse jongens die nieuw zijn op school, waaronder Brahim en zijn broertje.
Brahim woont pas net in de wijk, zijn vader heet Hamid en is een Koerdische politieke vluchteling daardoor wonen ze in Nederland. Hamid heeft al zijn geld gespaard om een kleine supermarkt te openen.
Op een zondagmiddag moet Jan frituurvet halen, daarvoor moet hij naar de andere kant van de stad. Daar heeft Jan geen zin in, hij ziet dat de nieuwe supermarkt van Hamid open is. Als hij binnen is ziet hij Brahim, op dat moment vraagt Hamid aan Brahim of Jan een vriend van school is, ondanks alles wat Jan heeft gedaan zegt Brahim Ja. Dan vraagt Brahim aan Jan of hij een balletje wil trappen. Jan wil eigenlijk niet maar als hij nu al naar huis gaat vraagt zijn vader waarom hij al zo snel thuis is, als zijn vader hoort dat het van Hamid’s supermarkt komt dan zal Omer het eten niet eens aanraken. Ten slotte stemt Jan in met Brahim en gaan ze voetballen. Jan ziet dat Brahim de perfecte speler is dat ze nodig hebben in zijn voetbalteam. Daarom vraagt Jan of hij zich wil inschrijven in het voetbalteam en dat doet hij.

Brahim en Jan worden vrienden, ze doen steeds meer dingen samen. Brahim helpt Jan met zijn huiswerk, want Jan is daar niet goed in en Brahim is de slimste jongen van de klas.
Omer kan er niet tegen dat ze Brahim en Jan goede vrienden worden. Omer kan wel steeds proberen om hun uit elkaar te halen, maar dat lukt hem niet daarom geeft hij het op.
Ten slotte is het einde van het voetbalseizoen nabij, na de allerlaatste wedstrijd worden ze 2e in het klassement. Aan het einde van de wedstrijd vraagt Hamid of Omer en zijn gezin bij hun komen eten, Omer wil eigenlijk niet maar hij moet van zijn vrouw gaan. Op weg naar Hamid zijn huis zit Omer te piekeren dat hij geen rijst wil en dat hij niet van pikant houd, maar als ze zijn aangekomen ziet hij dat ze friet en biefstuk hebben gemaakt. Dan ziet hij dat zijzelf niet zo veel verschillen van de buitenlanders en doet hij niet meer racistisch.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Op weg naar Hamid zijn huis zit Omer te piekeren dat hij geen rijst wil en dat hij niet van pikant houdT,15 jaar geleden

L.

L.

elah leipe Turcoww :D
je hebt je best gedaan jonge maar je ben wel iets vergete dat iedereen kan gebruiken. naamelijk je uit je mening niet en Raad de mensen het niet aan,
en je vertelt ook nii wie de hoofdpersonages zijn en wat hun functie is .. zo dat was het dan veel verbeter plezier en tot nog is :D Nahahha!! X anii

15 jaar geleden

M.

M.

Jan is bezeten door voetbal. Zijn ploeg is echter tot grote spijt, te zwak om vooruit te komen in het klassement. Dat verandert als de Koerdische jongen Brahim erbij komt. Brahim heeft evenveel talent als Jan en samen maken ze de ene goal na de andere. De twee raken goed bevriend. Maar dat zint de vader van Jan niet.

9 jaar geleden

H.

H.

niet een echt spannend boek geen actie
wel leujk dat ze later vrienden van elkaar worden

8 jaar geleden