De nacht der girondijnen door Jacques Presser

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover De nacht der girondijnen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 320 woorden
  • 28 juli 1999
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
49 keer beoordeeld

Boekcover De nacht der girondijnen
Shadow

Jacques Suasso Henriques, een jonge geschiedenisleraar van Portugees-joodse afkomst, is zich nauwelijks van zijn joods-zijn bewust wanneer hij in Westerbork bij de OD terechtkomt. Deze uit joden bestaande ordedienst zorgt voor het samenstellen van de transporten, in de hoop het eigen bestaan zo lang mogelijk te rekken. De leraar speelt het gruwelijke spel mee, maar sl…

Jacques Suasso Henriques, een jonge geschiedenisleraar van Portugees-joodse afkomst, is zich nauwelijks van zijn joods-zijn bewust wanneer hij in Westerbork bij de OD terechtkomt. …

Jacques Suasso Henriques, een jonge geschiedenisleraar van Portugees-joodse afkomst, is zich nauwelijks van zijn joods-zijn bewust wanneer hij in Westerbork bij de OD terechtkomt. Deze uit joden bestaande ordedienst zorgt voor het samenstellen van de transporten, in de hoop het eigen bestaan zo lang mogelijk te rekken. De leraar speelt het gruwelijke spel mee, maar slaat op zijn baas in als deze een op transport gestelde en met hem bevriende rabbijn mishandelt. Voor hij zelf de reis naar het Oosten begint, schrijft hij zijn ervaringen op.

 

Jacques Presser (1899-1970) was hoogleraar geschiedenis in Amsterdam en publiceerde verschillende historische studies, waaronder zijn beroemde werk 'Ondergang. De vervolging en verdelging van het Nederlandse Jodendom 1940-1945'.

De nacht der girondijnen door Jacques Presser
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Uitgave 1991 Uitgeverij Meulenhoff Amsterdam Titelverklaring Het boek heet 'De nacht der Girondijnen': Girondijnen was een kleine partij tijdens de Franse Revolutie. Genre Oorlog HET VERHAAL Jacques Suasso Henriques, een jonge leraar, geeft tijdens de tweede wereldoorlog geschiedenis. Henriques is zelf een Jood, en is dus bang dat hij wordt opgepakt door de Duitsers en dat hij zal worden weggevoerd. Via een leerling van hem, Georg Cohn, kan hij aan een baan komen in kamp Westerbork, omdat zijn vader daar ook werkt. Hij gaat op het aanbod in, omdat hij zijn toekomst wil veilig stellen. De baan hield in dat hij Joden op transport moest zetten vanuit kamp Westerbork naar het concentratiekamp in sobibor. En dat deed hij samen met vader Cohn. Deze ordedienst (OD) bestond voornamelijk uit Joden. De hele OD was ondergeschikt aan Schaufinger, de Duitse kampbaas. Deze baan deed hem pas echt veel pijn toen hij zijn vriendin Ninon de Vries en haar hele familie op transport moest zetten en toen hij een heel gekkenhuis moest ontruimen en afvoeren. Cohn zegt tegen Henriques dat er in het kamp regelmatig Joden ontsnappen en dat de hele OD hem moet helpen de Jood te vinden die bij de ontsnappingen helpt. Ze moeten allemaal een barak in, en als spion de gesprekken onder de Joden afluisteren. Zo leert hij een hele aardige rabijn kennen, Hirsch genaamd. Op een dag stond ook Hirsch en z'n familie op de transportlijst, maar toen Hirsch de trein in werd geschopt door Cohn, vloog Henriques Cohn aan. Jaques schreef alle ervaringen op, voordat hij de dag erop ook de trein in moest en hij kwam niet meer terug. En hij heeft het briefje naar buiten laten smokkelen. Schrijver Jacques Presser (1899-1970) was hoogleraar in Amsterdam en publiceerde historische studies, gedichten en detectives. Zijn hoofdwerk is de studie "Ondergang. De vervolging en verdelging van het Nederlandse jodendom 1940-1945", die hij in opdracht van de Nederlandse regering schreef.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De nacht der girondijnen door Jacques Presser"