De moeder van David S. door Yvonne Keuls

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover De moeder van David S.
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 1199 woorden
  • 17 februari 2011
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
3 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1980
Pagina's
256
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De moeder van David S.
Shadow

In de periode dat Yvonne Keuls zich inzette voor haar werk in het opvanghuis voor jongeren, waarvan ze in Jan Rap en z’n maat zo’n indringend verslag geeft, werd ze ook geconfronteerd met de enorme problemen in gezinnen waarvan een van de leden aan drugs verslaafd is. Uit de vele gesprekken die ze met de ouders voerde, bleek haar dat deze mensen in een eno…

In de periode dat Yvonne Keuls zich inzette voor haar werk in het opvanghuis voor jongeren, waarvan ze in Jan Rap en z’n maat zo’n indringend verslag geeft, werd ze ook…

In de periode dat Yvonne Keuls zich inzette voor haar werk in het opvanghuis voor jongeren, waarvan ze in Jan Rap en z’n maat zo’n indringend verslag geeft, werd ze ook geconfronteerd met de enorme problemen in gezinnen waarvan een van de leden aan drugs verslaafd is. Uit de vele gesprekken die ze met de ouders voerde, bleek haar dat deze mensen in een enorm isolement leefden. Dit was niet alleen ontstaan doordat de gezinsleden zich op zichzelf terugtrokken uit een diep gevoel van schaamte, maar ook omdat de buitenwereld zich van hen afkeerde. Van enige daadwerkelijke hulp was geen sprake.

 

In De moeder van David S., geb. 3 juli 1959 beschrijft Yvonne Keuls een aantal jaren uit de geschiedenis van een gezin, waarvan de oudste zoon David aan drugs verslaafd is. Len, de moeder, heeft nog nooit iets met drugs te maken gehad, en het duurt dan ook lang voor ze door heeft wat er aan de hand is. Het gezin raakt volkomen ontredderd, maar Len weigert de jongen los te laten. Ze ziet hem afglijden naar steeds zwaardere drugs.

Op een gegeven moment gaan Lens ogen open. Haar huwelijk dreigt stuk te gaan en voor de andere kinderen in het gezin heeft ze al tijden geen aandacht (‘Moet je dan eerst verslaafd zijn om aandacht te krijgen hier in huis?’) Ze beseft dat ze, wil ze ooit weer een normaal leven kunnen leiden, afstand moet nemen van het probleem. Tijdens een reis in Amerika komt ze in contact met de Anonymous Families (AF), een organisatie voor ouders van drugsverslaafden. Ze leert van hen hoe ze zichzelf- en daardoor misschien haar zoon- kan redden. Terug in Nederland begint ze een eigen oudergroep, maar met David gaat het niet beter…

 

Net zoals in Jan Rap en z’n maat heeft Yvonne Keuls haar verslag gebaseerd op ware gebeurtenissen.

De moeder van David S. door Yvonne Keuls
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

B. Verslag:Algemene gegevens
Titel: De moeder van David S.
Uitgever : Ambo
Jaar : 1980
Druk : Vijfde druk

Informatie over de Auteur:
Yvonne Keuls (1931) komt op zevenjarige leeftijd naar Nederland van Indië en al op jonge leeftijd begint ze te schrijven. Verhaaltjes over gebeurtenissen die indruk op haar maken en haar ontroeren. De basis is gelegd, want ook later zal zij op deze manier haar succesvolle romans schrijven. Als gewaardeerd schrijfster ontvangt ze dan ook een aantal literaire prijzen. Haar interesse voor de problemen van jongeren groeide. Van haar roman Mevrouw mijn moeder zijn meer dan 230.000 exemplaren verkocht. Het boek werd bekroond met de publieksprijs 1999. In 2001 verscheen haar ontroerende levensverhaal Madame K. Van Indisch kind tot Haagse dame dat direct na verschijnen een bestseller werd. Yvonne Keuls schrijft haar boeken meestal in de tijd dat we nu leven. Andere boeken van Yvonne Keuls zijn: "Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel" (1985), "De arrogantie van de macht" (1986), "Daniël Maandag" (1988), "De tocht van het kind" (1990), "Meneer en mevrouw zijn gek" (1992), "Lowietjes smartengeld of: Het gebit van mijn moeder" (1995), "Keulsiefjes" (1996), "Mevrouw mijn moeder" (1999), "Dochters" (1999), "Indische tantes" (2001), "Madame K: Van Indisch kind tot Haagse dame" (2001) en "Familiegedoe (2004)Uiterlijk

De voorkant betekent niks want op alle boeken van Yvonne Keuls staat die voorkant dus er is bijna geen verschil misschien alleen de kleur. Op de voorkant staat een hele grote titel van het boek en daarachter kleur. Dit boek heeft vier hoofdstukken en het is wel een dik boek want het heeft 256 bladzijden.


Genre

De moeder van David S. is een Roman.C. Verslag: Beschrijving en beleving van de inhoud.


Titelverklaring

Als David 16 jaar is, wordt Len (de moeder van David) opgebeld door de politie. Er wordt aan haar gevraagd: ‘Bent u de moeder van David S., geboren 3 juli 1959?’ Dit wordt zo gezegd om aan te geven dat hij een crimineel begint te worden. Ik denk dat dit de verklaring is want het boek gaat ook wel een beetje over de moeder van David.Waarom dit boek?

Ik heb dit boek gekozen omdat ik had eerst een ander boek van Tim Krabbè, maar daar was echt niks aan dus ik ging naar de bibliotheek en zag ik dit boek (en ik hoorde meneer Veldkamp er over praten) en hoorde dat het een Havo boek was. Tot nu toe heb ik alleen nog maar over Havo boeken een verslag gemaakt.


Plaats

De omgeving waar het verhaal zich afspeelt is . Delft, Amerika en Den Haag.
De kamer van David is in het begin schoon en op het eind wanneer hij drugs gebruik een rommel.Tijd
De tijd van dit boek is soms best wel lastig omdat er komen sprongen in voor. Eerst is David in het ziekenhuis toen hij 3 jaar was en daarna heeft hij opeens een zusje en zit David in de pubertijd .In het boek komt ook voor dat iemand naar een ander land gaat en dan opeens een paar bladzijde verder is hij weer terug en dan vertelt hij uitgebreid wat er daar is gebeurd. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’60 en ’70.Dit verhaal word wel in chronologische volgorde vertelt.Mening
Wat ik het belangrijkste stuk uit het boek vond is dat David eindelijk in een inrichting terecht kwam,want zijn moeder had het echt druk voor David want David die deed alleen maar de verkeerde dingen en ging aan de harddrugs. Omdat de moeder van David alleen maar bezig was met David had ze geen tijd voor andere dingen. Nu dus wel nu hij naar een Inrichting gaat.Wat sprak mij aan?
Wat mij niet aansprak in het boek is dat David opeens niet normaal meer doet hij gebruikt drugs,bedreigt zijn moeder. Dat vind ik niet normaal meer.
Wat me wel aansprak is dat hij naar een Inrichting is gestuurd.(zie mening hier boven)Indruk op mij?

De gebeurtenissen maakten wel een echte indruk op mij,omdat ik vind het echt vreselijk voor die moeder wat die allemaal meemaakt.


Hoe ging ik erover denken?

Het gedrag van de hoofdpersoon heeft me wel aan het denken gezet toen hij allemaal verkeerde dingen ging ding. Ik dacht daarbij hoe kan je dat doen?Overzichtelijk?
De opbouw van het verhaal is wel overzichtelijk maar soms ook wel verwarrend want een paar keer in het boek dan flitst hij opeens naar de toekomst en gaat het verhaal daar verder.Taalgebruik
Ik vond niet dat de schrijver een eigen stijl had misschien alleen met die tijdsprongen maar verder kon ik niet goed zien wat zijn eigen stijl was.

Ik vond het boek wel een goed want het gaat eigenlijk om je eigen leeftijdsgenoot en je wilt wel weten wat hij allemaal doet. Ik geef het boek een 7.5
D. Samenvatting
Het oudste kind van de familie S., David, hun zoon van zestien, raakt aan de drugs verslaafd. Dit gebeurt eerst met wierook, maar later ook met drugs.

Langzamerhand gaat het steeds slechter met David. Hij gaat van de Sportclubs af en maakt ook bijna geen huiswerk meer. Een keer komt hij ‘s avonds laat thuis en brandt wierook op zijn kamer. Hij doet eigenlijk alleen nog maar die dingen waar hij zelf zin in heeft.

De grote problemen beginnen, wanneer de familie van vakantie is en David een feest in huis gehouden heeft.Dit is de eerste keer dat David in aanraking is gekomen met de politie.

Het duurt erg lang voordat Len doorheeft wat er aan de hand is. Haar huwelijk lijkt stuk te lopen en voor de andere kinderen in het gezin heeft ze al heel lang geen aandacht meer. Doordat David zelf ook ziet dat het leven van zijn ouders, broer en zusjes door hem vreselijk is geworden, gaat hij steeds meer drugs gebruiken(wat nergens op slaat). David krijgt hulp van Kees, een psycholoog, hij begeleidt David ook al is dit zeer moeilijk.

Davids vriend Bennie zit ook aan de drugs samen met David. Later stelen ze samen fietsen en geld om aan drugs te komen. Als de ouders van beide jongens samen over hun problemen praten, wil Davids moeder nog steeds niet geloven dat hun zoon (ook) aan de drugs is. Hij belooft dat hij zou stoppen en weer naar school te gaan. Maar al na een paar weken loopt hij weg en belt meer dan drie weken later vanaf het Station op om te vragen of zijn ouders hem willen komen ophalen.

Dit gaat nog een paar weken zo door. Dan worden de ouders van David op een dag opgebeld door een politieagent, die een slechte mededeling voor hen heeft: David is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Als zijn ouders hem de volgende dag opzoeken, smeekt David hen om hem mee te nemen. Maar ze doen het niet. Het gaat langzamerhand weer wat beter met David en zijn ouders weten hem over te halen om vrijwillig naar een afkickcentrum te gaan. Al na een paar weken loopt David ook hier weg en komt hij bij zijn ouders om geld bedelen. Zijn vader geeft hem wat geld en stuurt hem weg.

Aan het einde van het verhaal, als blijkt dat David waarschijnlijk niet meer aan de drugs is, hoort Len dat David het huis verlaat. David is een shot gaan halen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden


C. Verslag: Beschrijving en beleving van de inhoud.


Titelverklaring

Als David 16 jaar is, wordt Len (de moeder van David) opgebeld door de politie. Er wordt aan haar gevraagd: ‘Bent u de moeder van David S., geboren 3 juli 1959?’ Dit wordt zo gezegd om aan te geven dat hij een crimineel begint te worden. Ik denk dat dit de verklaring is want het boek gaat ook wel een beetje over de moeder van David.Waarom dit boek?

Ik heb dit boek gekozen omdat ik had eerst een ander boek van Tim Krabbè, maar daar was echt niks aan dus ik ging naar de bibliotheek en zag ik dit boek (en ik hoorde meneer Veldkamp er over praten) en hoorde dat het een Havo boek was. Tot nu toe heb ik alleen nog maar over Havo boeken een verslag gemaakt.


Plaats

De omgeving waar het verhaal zich afspeelt is . Delft, Amerika en Den Haag.
De kamer van David is in het begin schoon en op het eind wanneer hij drugs gebruik een rommel.Tijd
De tijd van dit boek is soms best wel lastig omdat er komen sprongen in voor. Eerst is David in het ziekenhuis toen hij 3 jaar was en daarna heeft hij opeens een zusje en zit David in de pubertijd .In het boek komt ook voor dat iemand naar een ander land gaat en dan opeens een paar bladzijde verder is hij weer terug en dan vertelt hij uitgebreid wat er daar is gebeurd. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’60 en ’70.Dit verhaal word wel in chronologische volgorde vertelt.Mening
Wat ik het belangrijkste stuk uit het boek vond is dat David eindelijk in een inrichting terecht kwam,want zijn moeder had het echt druk voor David want David die deed alleen maar de verkeerde dingen en ging aan de harddrugs. Omdat de moeder van David alleen maar bezig was met David had ze geen tijd voor andere dingen. Nu dus wel nu hij naar een Inrichting gaat.Wat sprak mij aan?
Wat mij niet aansprak in het boek is dat David opeens niet normaal meer doet hij gebruikt drugs,bedreigt zijn moeder. Dat vind ik niet normaal meer.
Wat me wel aansprak is dat hij naar een Inrichting is gestuurd.(zie mening hier boven)Indruk op mij?

De gebeurtenissen maakten wel een echte indruk op mij,omdat ik vind het echt vreselijk voor die moeder wat die allemaal meemaakt.


Hoe ging ik erover denken?

Het gedrag van de hoofdpersoon heeft me wel aan het denken gezet toen hij allemaal verkeerde dingen ging ding. Ik dacht daarbij hoe kan je dat doen?Overzichtelijk?
De opbouw van het verhaal is wel overzichtelijk maar soms ook wel verwarrend want een paar keer in het boek dan flitst hij opeens naar de toekomst en gaat het verhaal daar verder.Taalgebruik
Ik vond niet dat de schrijver een eigen stijl had misschien alleen met die tijdsprongen maar verder kon ik niet goed zien wat zijn eigen stijl was.

Ik vond het boek wel een goed want het gaat eigenlijk om je eigen leeftijdsgenoot en je wilt wel weten wat hij allemaal doet. Ik geef het boek een 7.5
D. Samenvatting
Het oudste kind van de familie S., David, hun zoon van zestien, raakt aan de drugs verslaafd. Dit gebeurt eerst met wierook, maar later ook met drugs.

Langzamerhand gaat het steeds slechter met David. Hij gaat van de Sportclubs af en maakt ook bijna geen huiswerk meer. Een keer komt hij ‘s avonds laat thuis en brandt wierook op zijn kamer. Hij doet eigenlijk alleen nog maar die dingen waar hij zelf zin in heeft.

De grote problemen beginnen, wanneer de familie van vakantie is en David een feest in huis gehouden heeft.Dit is de eerste keer dat David in aanraking is gekomen met de politie.

Het duurt erg lang voordat Len doorheeft wat er aan de hand is. Haar huwelijk lijkt stuk te lopen en voor de andere kinderen in het gezin heeft ze al heel lang geen aandacht meer. Doordat David zelf ook ziet dat het leven van zijn ouders, broer en zusjes door hem vreselijk is geworden, gaat hij steeds meer drugs gebruiken(wat nergens op slaat). David krijgt hulp van Kees, een psycholoog, hij begeleidt David ook al is dit zeer moeilijk.

Davids vriend Bennie zit ook aan de drugs samen met David. Later stelen ze samen fietsen en geld om aan drugs te komen. Als de ouders van beide jongens samen over hun problemen praten, wil Davids moeder nog steeds niet geloven dat hun zoon (ook) aan de drugs is. Hij belooft dat hij zou stoppen en weer naar school te gaan. Maar al na een paar weken loopt hij weg en belt meer dan drie weken later vanaf het Station op om te vragen of zijn ouders hem willen komen ophalen.

Dit gaat nog een paar weken zo door. Dan worden de ouders van David op een dag opgebeld door een politieagent, die een slechte mededeling voor hen heeft: David is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Als zijn ouders hem de volgende dag opzoeken, smeekt David hen om hem mee te nemen. Maar ze doen het niet. Het gaat langzamerhand weer wat beter met David en zijn ouders weten hem over te halen om vrijwillig naar een afkickcentrum te gaan. Al na een paar weken loopt David ook hier weg en komt hij bij zijn ouders om geld bedelen. Zijn vader geeft hem wat geld en stuurt hem weg.

Aan het einde van het verhaal, als blijkt dat David waarschijnlijk niet meer aan de drugs is, hoort Len dat David het huis verlaat. David is een shot gaan halen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De moeder van David S. door Yvonne Keuls"