De moeder van David S. door Yvonne Keuls

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 2299 woorden
  • 5 juli 2007
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1980
Pagina's
256
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De moeder van David S.
Shadow
De moeder van David S. door Yvonne Keuls
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De moeder van David S.
Auteur: Yvonne Keuls
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1984

Samenvatting:
Het verhaal gaat over een moeder waarvan haar zoon, David, aan de drugs verslaafd. Het begint met de geboorte van David S. David is van kleins af aan al een probleem kind. Zijn moeder had zelf al overwogen om hem te vermoorden door hem te laten vallen. Naarmate hij ouder wordt, lijkt alles goed te verlopen en hebben zijn ouders niet zoveel problemen met hem. Maar op zijn 16e begint hij te experimenteren met drugs. Het begint met te laat thuiskomen, zich afzonderen op zijn kamer,… Samen met zijn vriend Bennie, zitten ze aan de drugs. De ouders van Bennie, Gerrie en Tom, zijn de enige die de situatie van Len en Simon begrijpen omdat ze het zelf mee maken. Len heeft heel veel steun aan Gerrie. Ze roepen ook de hulp in van een psychiater, Kees. Hij probeert hen zo goed mogelijk te helpen. Maar wanneer Len en Simon op reis gaan met hun 3 andere kinderen, loopt het zo goed als fout. David zit aan de ergere drugs en raakt in een vicieuze cirkel.
Hij belooft zijn ouders meerdere malen af te kicken, maar geen van die beloftes komt hij na. Niet alleen David verandert, maar ook zijn ouders evolueren mee. Ze gaan kapot aan David’s verslaving en proberen zich van hem los te maken, maar dit verloopt niet zo gemakkelijk. Telkens als ze klaar zijn om hem los te laten, komt David bij hen smeken om geld. Naarmate het verhaal vordert, weigeren zijn ouders hem nog geld te geven en dus chanteert hij zijn oma. Het begint met leugen, daarna smeekbedes. Zijn oma geeft toe en geeft hem het geld. David belooft iedere keer dat hij zal stoppen met drugs en zijn ouders geloven de leugens. Ook zijn zusje, Juliëtje, lijdt onder het feit dat ze een broer heeft die verslaafd is. Niet alleen wordt ze gepest in school, maar ook krijgt ze te weinig aandacht van haar ouders die alleen maar over David praten. David is al meerdere malen in een afkickcentrum gegaan, maar telkens vervalt hij terug in zijn oude gewoonte. Ook Simon lijdt eronder en besluit om in een rusthuis te gaan tot hij weer herstelt is. Verder in het verhaal leert Len Henriëtte kennen. Die stelt voor om contact te leggen met Anonymous Families in Amerika. Dat is een organisatie waar ouders van verslaafde kinderen samen komen. Len besluit om mee te gaan. Ze leert heel veel dingen van de groep en geraakt er weer helemaal bovenop.

Eenmaal thuis gekomen wil ze zelf ook zo’n groep oprichten. Het blijkt een succes te zijn. Verder in het verhaal sterft Bennie en een tijdje willen Gerrie en Tom geen contact meer met hen. David leert een meisje kennen, Marleen, die hem wil helpen van de drugs. Het is tevergeefs en ze raakt zelf aan de drugs verslaafd. Maar wanneer ze merkt dat ze zwanger is, besluit ze om van David weg te gaan. David is daar niet blij mee en slaat een ruit van haar huis in. Dan komt hij aankloppen bij zijn moeder en smeekt om terug te komen. Len laat hem binnen. Ze vertelt hem dat ze zich niet meer zal laten manipuleren door hem en dat ze eindelijk klaar is om hem los te laten. Als hij bij haar wil inwonen zal hij zich aan enkele voorwaarden moeten voldoen. Hij gaat akkoord. De volgende morgen is David nergens te bespeuren en beseft Len dat hij vertrokken was om een shot te nemen.

Onderwerp:
Het onderwerp van het verhaal is drugs, en dat interesseert mij wel. Vandaar dat mijn keuze meteen op dit boek is gevallen. Maar deze keer gaat het niet over het standpunt van de druggebruiker, maar over het standpunt van de mensen die met een druggebruiker moeten samen leven. In dit verhaal zijn het de ouders en de zusjes van David. Soms vond ik het net iets te langdradig en dacht ik vaak van: ‘Len, geef je niet gewonnen, toon nu eens dat jij de baas bent en niet David!’ Ik heb geleerd dat niet alleen de druggebruiker onder zijn gebruik lijd, maar ook de familieleden. Het is niet gemakkelijk om met een verslaafde samen te leven en dat vermelden ze meerdere keren in het verhaal. Ik vond het zeker een boeiend verhaal om te lezen. En bovendien zal ik nu wel twee keer nadenken voor ik experimenteer met drugs. Want niet alleen ik, maar de mensen waarvan ik hou zullen er kapot aan gaan.

Gebeurtenissen:
De belangrijkste gebeurtenis in dit verhaal is wanneer de moeder Len en haar man Simon de stap durven zetten om naar Anonymous Families in Amerika te gaan. Dit is een organisatie waar ouders met een verslaafde zoon/dochter samen komen. Len leert er heel wat dingen bij. Zo begint ze te beseffen dat ze er niet alleen voor staat en dat er wel degelijk oplossingen zijn om het druggebruik van je zoon te aanvaarden.

Personages:
Het hoofdpersonage in dit verhaal is Len, de moeder van David S. In het begint gaat ze helemaal niet goed om met haar zoon die een druggebruiker is. Ze doet alles wat hij vraagt, toont medelijden en begrip,… Zelfs wanneer hij haar chanteert blijft ze hem trouw en probeert ze hem te helpen. Ze doet dat natuurlijk allemaal omdat ze haar zoon zo graag ziet, maar dit vind ik totaal geen goede manier. Later in het verhaal kan ze hem beetje bij beetje loslaten en uiteindelijk vindt ze toch de juiste manier om met hem om te gaan zonder hem te kwetsen. De gebeurtenissen zie je dus vooral uit de ogen van het hoofdpersonage, de moeder. Je weet ook meteen hoe de moeder zich voelt bij elke beslissing die ze moet nemen. Voelt ze zich daar goed bij, schuldig,… Het personage dat mij het meest interesseerde was David zelf. Ik vind hem mysterieus omdat het verhaal niet om hem draait en je er dus niet veel van weet. Zijn vriendin, Marleen, heeft een moedig karakter en spreekt mij ook wel aan. Om het liefje te zijn van een verslaafde is het zeker niet gemakkelijk om mee samen te leven, maar ze geeft hem toch een kans. Het karakter dat mij het minste aansprak was dat van de vader, Simon. In het begin vlucht hij van de problemen en laat Len er alleen voor staan. Later steunt hij zijn vrouw, maar ik blijf bij mijn gedacht dat ik het een onaangenaam personage vind. In het geheel zijn de personages heel menselijk voorgesteld. Ze lijken op bestaande mensen, maar ze zijn het niet. De schrijfster heeft zelf een verhaal er rond gefantaseerd. Daarom is het ook leuk om te lezen, omdat je heel goed kunt meevoelen met de personages.


Bouw:
Het begint met de geboorte van David, waarbij Len af en toe terug kijkt op haar jeugd. De ontmoeting van haar schoonouders, wanneer ze getrouwd was met Simon,… Daarna kun je heel goed volgen hoe David ouder wordt en hoe de ouders mee evolueren. In het begin van het verhaal is Len 20 jaar en aan het eind is ze 40 jaar. De schrijfster vertelt hoe David begint te experimenteren met drugs en hoe hij verandert in een echt drugverslaafde. Steeds meer merk je dat er iets verandert met de personages. Hoe meer en meer David zijn ouders kan manipuleren en hun leven in het zijne te betrekken. Daarna zijn afkickpogingen, de voorstelling van zijn vriendinnetje Marleen. Als laatste lees je hoe zijn ouders afstand proberen te nemen van hem en het hen na vele pogingen uiteindelijk lukt. De bouw is dus zeer chronologisch opgesteld met af en toe enkele flashbacks van het hoofdpersonage. Het voordeel daarvan is dat je heel goed het verhaal kunt volgen, waardoor je zelf het gevoel hebt dat ze je eigen leven erin verwerkt hebben.

Taalgebruik:
De tekst is vlot geschreven. Door haar schrijfstijl kom je veel te weten over de personages zonder dat daarvoor dialogen moesten gebruikt worden. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven waardoor je je gemakkelijk kan inleven in de personages. Ook is het is geschreven alsof je het aan iemand zou vertellen. Zoals bijvoorbeeld: Enfin, Bernard is de jongste… Er is veel afwisseling van dialogen, wat het merendeel van de tekst omvat. Het verhaal is voor een breed publiek geschreven en is gemakkelijk om te lezen.

Titelverklaring:
Het verhaal gaat over de moeder van David S. waarvan haar zoon een drugverslaafde is, en het is dus vertelt vanuit het standpunt van de moeder. De schrijfster geeft haar verhaal niet de titel: ‘Len’, maar gewoonweg moeder. Daarmee verwijst ze dat ouders die een verslaafde zoon/dochter hebben vaak te weinig hulp krijgen die ze verdienen.
p.100: ‘U spreekt met de wachtcommandant van het politiebureau Soesterbergstraat. Ben u de moeder van David S., geboren 3 juli 1959?’
‘Ja,’ zei ze, ‘ik ben de moeder van David S., geboren 3 juli 1959.’
‘Ja, met dokter P., arts van de GGD. Bent u de de moeder van David S., geboren 3 juli 1959?’
‘Ik ben de moeder van David S., geboren 3 juli 1959.’
De moeder van David S., geboren 3 juli 1959, ging door met haar laatste handeling,…
De moeder van David S., geboren 3 juli 1959 liep de trap op naar de slaapkamer.

Thematiek:
Het thema van dit verhaal is ‘drugsverslaving’. En vertelt hoe de familie helemaal in de ban geraakt van een drugverslaafde.
p. 40: ‘Bestaat er nog iets anders dan David?’

Motieven:
Ongerustheid van Len:
p. 136: ‘Maar hoe moet dat dan met z’n geld?’
p. 147: ‘We moeten hem redden…’
p. 161: ‘Oh God, wat heeft hij? Welk ziekenhuis? Is hij er erg aan toe en wie heeft het gedaan?’
p. 207: ‘Ik wil gaan, ja,want ik voel dat er iets gebeurt is’
Naïviteit van Len:
p. 47: ‘Hoor je, Simon, hij gaat weer terug naar school, hij heeft ervan geleerd, en hij wil later studeren,…’
p. 147: ‘Ja hoor, deze keer is het echt waar. We hebben het nou achter de rug en hij heeft zichzelf weer helemaal in de hand.’
p. 149: ‘Nee ,Simon, dat doet hij niet. Hij gebruikt, maar hij dealt niet.

Vertelperspectief:
Het vertelperspectief is in de ik-vorm geschreven.
p.41: ‘Ik bukte me, raapte een kopje op…’

Personages:
Len:
Len is het hoofdpersonage en de moeder van David. Ze wil haar zoon helpen van de drugs af te geraken. Haar karakter kun je het best omschrijven als bezorgd en naïef.
p.147: ‘We moeten hem redden.’

Simon:
Simon is de echtgenoot van Len en de vader van David. Soms is hij heel afstandelijk en wil hij het probleem niet onder ogen zien. In het begin houdt hij zich heel sterk, maar op het einde kraakt hij.
p.164: ‘Ik wil niet kapot, ik wil blijven leven.’

David:
De zoon van Len en Simon en een drugverslaafde. Hij maakt vaak valse beloften, steelt en chanteert zijn eigen familie, waaronder ook zijn oma.
p.65: ‘Ja, ik steel jullie geld en ook bij de andere en ik bedot oma,…’

Juliëtje:
Juliëtje is de zus van David. Zij heeft een sterker karakter dan haar moeder en kan David veel makkelijker loslaten.
p.155: ‘Juliët, zonder jou red ik het niet. Je bent altijd zo verstandig, je zegt altijd de goeie dingen op het juiste ogenblik,…’
p.40: ‘Ik vind het toch ook heel erg van David, maar ik vind het ook heel erg zielig hoor, maar als jullie steeds over hem praten en ruzie maken,…’

Josien:
Josien is de zus van David.

Brammetje:
De jongste broer van David. Hij trekt heel goed op David.
p.189: ‘Ik zag ineens hoeveel Brammetje op David ging lijken.’

Bennie:
Bennie is de vriend van david en ook een drugverslaafde. Door Bennie is David aan de drugs geraakt.
p.65: ‘David was dus de hele dag bij Bernard (Bennie) geweest, en daar had hij die rotzooi gekregen.’

Gerrie:
Gerrie is de moeder van Bennie. Ze heeft donkere ogen, een fijngetekend gezicht en een zachte stem. Ze helpt Len veel en brengt veel begrip op voor haar, omdat ze met dezelfde problemen te maken hebben.
p.71: ‘Met deze vrouw voelde ik me verwant.’

Tom:
De vader van Bennie. Hij is openhartig, joviaal, te dik, harde lach en heel zelfzeker van zichzelf.
p.49: ‘Laten we open kaar spelen, zei Tom, jullie en wij.’ We hebben verdomd moeilijke zonen.’

Oma:
De moeder van Len. Ze vindt dat David geen kwade bedoelingen heeft, maar ze is wel bang voor hem dat hij haar geld aftroggelt.
p.109: ‘De laatste maanden komt hij s’avonds en…ik vind het vreselijk om te zeggen, maar ik ben bang voor hem.’

Henriëtte:
Henriëtte is een kinderpsychologe. Ze geeft Len advies en brengt Len in contact met Anonymous Families in Amerika.
p.178: ‘Ga met mij mee. Blijf een paar maanden. Ik zal je in contact brengen met de Anonymous Families.

Kees:
Kees is de psychiater van David. En dat is ook een van de weinige personen die David vertrouwd.
p.80: ‘Op de een of andere manier had deze Kees Davids en ons vertrouwen gewonnen.’

Marleen:
Marleen is het vriendinnetje van David. Ze is een maatschappelijk werkster en heeft zelf al ervaringen gehad met drugs. Ze wordt zwanger van David. Later in het verhaal gaat ze weg van hem.
p.228: ‘Ja, en toen ik nog niet zwanger was, kon het mij niet schelen of ik daar ook kapot aan ging (David zijn drugprobleem). Maar nu met kind…nee hoor, ik ga bij hem weg.’

Tijd:
Het is een chronologisch verhaal, het begint met de geboorte van David en het eindigt met de 26-jarige david, met enkele flashbacks. De vertelde tijd is 20 jaar en de verteltijd is 256 bladzijden.
p. 125: Flashback.

Ruimte:
Een belangrijke plaats is toch wel zeker het huis van Len en Simon. Daar vinden de meeste gesprekken plaats over David.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De moeder van David S. door Yvonne Keuls"