Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

De moeder van David S. door Yvonne Keuls

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover De moeder van David S.
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1007 woorden
  • 27 april 2001
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
3 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1980
Pagina's
256
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De moeder van David S.
Shadow

In de periode dat Yvonne Keuls zich inzette voor haar werk in het opvanghuis voor jongeren, waarvan ze in Jan Rap en z’n maat zo’n indringend verslag geeft, werd ze ook geconfronteerd met de enorme problemen in gezinnen waarvan een van de leden aan drugs verslaafd is. Uit de vele gesprekken die ze met de ouders voerde, bleek haar dat deze mensen in een eno…

In de periode dat Yvonne Keuls zich inzette voor haar werk in het opvanghuis voor jongeren, waarvan ze in Jan Rap en z’n maat zo’n indringend verslag geeft, werd ze ook…

In de periode dat Yvonne Keuls zich inzette voor haar werk in het opvanghuis voor jongeren, waarvan ze in Jan Rap en z’n maat zo’n indringend verslag geeft, werd ze ook geconfronteerd met de enorme problemen in gezinnen waarvan een van de leden aan drugs verslaafd is. Uit de vele gesprekken die ze met de ouders voerde, bleek haar dat deze mensen in een enorm isolement leefden. Dit was niet alleen ontstaan doordat de gezinsleden zich op zichzelf terugtrokken uit een diep gevoel van schaamte, maar ook omdat de buitenwereld zich van hen afkeerde. Van enige daadwerkelijke hulp was geen sprake.

 

In De moeder van David S., geb. 3 juli 1959 beschrijft Yvonne Keuls een aantal jaren uit de geschiedenis van een gezin, waarvan de oudste zoon David aan drugs verslaafd is. Len, de moeder, heeft nog nooit iets met drugs te maken gehad, en het duurt dan ook lang voor ze door heeft wat er aan de hand is. Het gezin raakt volkomen ontredderd, maar Len weigert de jongen los te laten. Ze ziet hem afglijden naar steeds zwaardere drugs.

Op een gegeven moment gaan Lens ogen open. Haar huwelijk dreigt stuk te gaan en voor de andere kinderen in het gezin heeft ze al tijden geen aandacht (‘Moet je dan eerst verslaafd zijn om aandacht te krijgen hier in huis?’) Ze beseft dat ze, wil ze ooit weer een normaal leven kunnen leiden, afstand moet nemen van het probleem. Tijdens een reis in Amerika komt ze in contact met de Anonymous Families (AF), een organisatie voor ouders van drugsverslaafden. Ze leert van hen hoe ze zichzelf- en daardoor misschien haar zoon- kan redden. Terug in Nederland begint ze een eigen oudergroep, maar met David gaat het niet beter…

 

Net zoals in Jan Rap en z’n maat heeft Yvonne Keuls haar verslag gebaseerd op ware gebeurtenissen.

De moeder van David S. door Yvonne Keuls
Shadow

Primaire gegevens:

Auteur : Yvonne Keuls
Titel : De moeder van David S. Ondertitel : geb. 3 juli 1959
Verschenen in: 1980
Aantal blz.: 256
Leestijd : ongeveer 9 uur
Uitgelezen op: 28 november 1999

Verantwoording van mijn keuze: Het boek had ik al eens gelezen toen ik net 12 jaar was. Mijn moeder had toen gezegd dat ik het waarschijnlijk niet helemaal zou snappen. Ik kan me dan ook nog herinneren dat ik de laatste bladzijden heb overgeslagen. Nu was ik gewoon heel erg benieuwd hoe het boek mij nu, 4 jaar later, zou bevallen.

Verwachtingen vooraf: Omdat ik het boek al gelezen heb weet ik wel ongeveer waar het verhaal over gaat. Ik verwacht dat ik het nu met plezier en begrip zal lezen. Ik ben ook heel benieuwd naar de pagina's die ik toen heb overgeslagen.

Samenvatting: David is de oudste zoon van Len en Simon. Hij blijkt na zijn geboorte een lastige baby te zijn, ook later blijft hij een moeilijk persoontje. De relatie tussen Simon en Len is ook niet optimaal. Dit komt omdat ze totaal niet bij elkaar passen, en veel te jong getrouwd zijn. Als David aan het puberen is, raakt hij verslaafd aan wierook. Zijn beste maatje is Bernard ( Bennie ), door Bennie raakt David later ook verslaafd aan drugs. Simon en Len zijn nog nooit in aanraking gekomen met drugs, en weten er dan ook helemaal niks vanaf. Met dit probleem worden ze geholpen door Gerrie en Tom, de ouders van Bennie. Met David gaat het niet beter, hij belooft zijn ouders elke keer weer om te stoppen met drugs, maar het gaat van kwaad naar erger. Hij gaat van de ene inrichting naar de andere, wordt door Len weer in het gezin opgenomen om er vervolgens weer uitgeschopt te worden vanwege zijn a-sociale gedrag. Hierdoor groeit zijn schuldgevoel tegenover zijn ouders, en gaat David steeds zwaardere drugs gebruiken. Om deze te kunnen betalen steelt hij van zijn ouders en anderen, en chanteert hij Len. Simon en vooral Len trappen elke keer weer in de beloftes van David, proberen hem elke keer te helpen, hoewel ze geleerd hebben om hem los te laten. Voor Len is deze opdracht het moeilijkst en gaat daarom toch elke keer weer naar David toe, waardoor ze in een cirkel blijft ronddraaien. Op een gegeven moment gaan Len's ogen open en ontmoet ze Henriëtte. Zij neemt Len mee naar Amerika waar een groep voor ouders van drugsverslaafden is opgericht. Ze leert heel veel van de groep en weet d.m.v. brieven ook Simon enthousiast te maken om, als ze weer thuis is, ook zo'n groep op te richten. Dit doen zij samen met Gerrie en Tom. Het wordt een gezellige groep van ouders die elkaar steunen en elkaar leren hoe ze met hun verslaafde kind om moeten gaan. In de tijd dat Len en Simon zo vooruit gaan, gaat het met David steeds slechter. Hij is inmiddels 20 jaar en helemaal verslaafd aan harddrugs. Hij blijft stelen en steelt zelfs van zijn oma, oma die alleen maar medelijden heeft. Dan ontmoet David Marleen, Marleen is ook verslaafd geweest, maar nu afgekickt. Ze besluit om David te gaan helpen, wat haar niet lukt. Na een tijdje raakt ze zelf zwanger van David, en om haarzelf en haar baby te beschermen, gaat ze weg bij David. David gaat weer naar huis toe ( hij woonde namelijk in een appartementje ), daar vertelt Len dat ze best voor David wil zorgen, zolang hij ziek is, maar dat ze hem niet meer in huis wil hebben. Ze heeft geen verwachtingen van hem, en hoopt een andere relatie met David op te bouwen net zoals één van de vrouwen uit de groep. Maar als ze in bed ligt te wachten wanneer David gaat slapen, hoort ze hem weggaan. Wanneer hij de volgende ochtend niet meer was verschenen, begreep Len dat hij weer weg was gegaan om een shot te nemen………..

Belangrijke personen :

* Len, de moeder van David en de ik-figuur. Het verhaal wordt beschreven vanuit haar ogen. Ze is heel artistiek en tekent veel. Ze is heel goedgelovig, waardoor ze telkens in de leugens en beloftes van David trapt.

* David, het probleemkind waar het verhaal om gaat. Hij raakt op vroege leeftijd verslaafd aan drugs. Bij zijn moeder komt hij altijd zielig over, zodat hij nog meer geld van haar kan aftroggelen, en het gezin verder ten gronde kan richten.

* Simon, de vader van David. Hij is altijd erg afhankelijk van zijn moeder, tot grote ergernis van Len. Len en Simon hebben een hoop hevige ruzies en kunnen elkaar vaak niet uitstaan.

* Bennie, de vriend van David. Hij is ook verslaafd aan drugs en waarschijnlijk de dader dat David verslaafd is geraakt. Zijn ouders ( Gerrie en Tom ) hebben een hoop steun geboden aan Len en Simon.

Stukje uit het boek dat mij aansprak :

'Ja mama zo is het. Ja ik heb gebruikt. Ik slik pillen, al lang. Ja, ik steel geld en ook bij anderen en ik bedonder oma, maar ik wil dat allemaal niet zo….En laat mij nou slapen hè. Ik voel me zo rot, zo ellendig. Ja het is zo, wat de vader van Bennie tegen je zei, als dat spul is uitgewerkt, voel je je zo, maar ik beloof je, zodra ik mij beter voel, dan wordt alles anders, ik ga mijn best doen en ik zal naar die andere school toe gaan. Als jij nou mijn boeken regelt, als jij nou die lijst gaat halen……'

Toelichting :: Het sprak me aan omdat dit weer een van de smerige truukjes van David was om zijn moeder te overtuigen van zijn beloftes. Je leeft zo met het boek mee dat je dan echt denk van; 'HIJ LIEGT, HIJ LIEGT!!!'

Opvallend :

- Het best moderne taalgebruik, ondanks dat het boek uit 1980 afkomstig is - Omdat je meekijkt door de ogen van Len voel je echt heel erg met haar mee, en denk je met haar mee op zoek naar verschillende oplossingen, maak je je kwaad om David, en voelt je teleurgesteld als David weer begint met drugs na een afkickpoging.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De moeder van David S. door Yvonne Keuls"