Yvonne Keuls. De moeder van David S., geb. 3 juli 1959. Uitgeverij Ambo BV, Baarn, 1980. Het boek heeft 256 bladzijden en geen hoofdstukken. Het genre van het boek is: Op de omslag van het boek is Len (de moeder van David S.) getekend. Op de achterkant staat een samenvatting van het boek en de aanleiding ervan.
Titelverklaring De titel slaat op een telefoongesprek tussen Len en de wachtcommandant van het politiebureau. De wachtcommandant vraagt haar: "Bent u de moeder van David S. geboren 3 juli 1959?" David is namelijk door de politie van de straat gehaald en hij is er slecht aan toe. In dit gesprek wordt Len verder erg onpersoonlijk behandeld. Yvonne Keuls heeft dit fragment in het boek gezet om te laten zien dat vrijwel alle ouders van drugsverslaafden zo onpersoonlijk behandeld worden.
Motto Mijn boek heb ik geschreven voor alle ouders van drugsverslaafden, in de hoop dat het hen kan helpen hun leven weer op te pakken en tot een 'nieuwe' relatie met hun kind te komen. Maar ik heb het ook geschreven voor allen die op de een of andere manier met jongeren te maken hebben en die zich tolerant opstellen ten opzichte van de soft drugs. Want mét Tom zou ik hen willen toeroepen: "Er is nog nooit iemand aan de heroïne gestorven, die niet met hasj- roken begonnen is!" Y.K.
Dit stukje tekst stond voorin het boek van Yvonne Keuls. Het boek gaat over ouders met een verslaafd kind en alle zorgen daaromheen. Het boek is ook een soort waarschuwing voor het gebruik van drugs omdat je van softdrugs bijna altijd overgaat naar harddrugs.
Achtergronden Yvonne Bamberg werd op 17 december in Batavia in Nederlands-Indië (nu:Djakarta in Indonesië), als 4e en laatste kind geboren in het gezin Bamberg. Ze heeft 2 broers en een zus. Toen ze 7 jaar was, ging het gezin naar Nederland, naar Den Haag. Ze trouwde daar met Rob Keuls en kreeg 3 dochters. Daarna begon ze over haar kinderen korte stukjes te schrijven en later ook gedichten, toneelstukken en hoorspelen. Ze probeerde 10 jaar lang iets gepubliceerd te krijgen, maar zonder resultaat. In 1965 schreef ze televisiescenario's voor de NCRV. Al gauw stopte ze daarmee, ze wilde niet meer schrijven. Toen kreeg ze verzoeken van scholen om lezingen te houden voor de leerlingen. Dat vond ze onzin en vroeg de kinderen om zélf iets te vertellen. Zo kwam ze o.a. in aanraking met problemen. Met Margriet Reyers zorgde ze voor een opvangcentrum voor jongeren in Den Haag, het JOS (Jongeren Opvang Sentrum). Daar konden weggelopen of verslaafde kinderen terecht. Later bemoeide Yvonne Keuls zich ook met de ouders van verslaafde kinderen. Daardoor is dit boek verschenen : De moeder van David S.,geb. 3 juli 1959.
Samenvatting Twee maanden na het huwelijk van Len en Simon wordt David geboren. Hij huilt zoveel, dat zijn ouders er wanhopig van worden. Len laat hem daardoor bijna verdrinken in zijn badje en Simon moet door het gehuil zelfs het huis uit om zijn studie af te maken. Na David hebben Len en Simon nog 3 kinderen gekregen: Juliët, Josien en Brammetje. Het begon allemaal met wierook toen David 15 jaar was. Hij trok zich vaak terug op zijn kamer, gaat van sportclubs af en stopt met school. Hij gaat alleen nog maar met Bernard om, een jongen uit de straat. Ze raken allebei verslaafd aan drugs. David komt hierdoor een aantal keer in een inrichting terecht. Elke keer komt hij goed en clean uit de inrichting en belooft thuis dat hij zijn leven zal verbeteren. Maar steeds bleef het bij die belofte en meer ook niet. Het gezin gaat kapot omdat beide ouders zich steeds bezighouden met David, de andere kinderen krijgen hierdoor totaal geen aandacht. Len kan David heel moeilijk loslaten. Len komt via via in contact met de Anonymous Families in Amerika, dat is een organisatie voor ouders van verslaafde kinderen. Ze maakt kennis met de leden van de A.F.-groep. Ze komt erachter dat een groot deel van hen hetzelfde meemaken als zij. De groep helpt haar een groot deel op weg om David proberen los te laten. In Nederland richten Len en Simon ook zo'n groep op, maar met David gaat het niet beter…
Thema en motieven Het thema van het boek is: - liefde
De liefde van de ouders voor het kind, door hem altijd maar weer te helpen als hij in de problemen zit.
Een aantal motieven zijn: - drugs de verslaving van David en Bernard. - verwaarlozing de verwaarlozing van de andere kinderen in het gezin
Personages De hoofdpersoon is: David: Dat is de jongen waar het in het hele verhaal om draait. Hij raakt op zijn 15e verslaafd aan drugs.
Een paar belangrijke bijpersonen zijn: Len: Zij is de moeder van David S. Het hele verhaal kijk je vanuit haar mee. Zij vindt het heel moeilijk om David los te laten. Simon: De vader van David. Hij heeft het makkelijker om zijn zoon los te laten. Hij heeft het er wel moeilijk mee dat zijn zoon aan de drugs is, en wordt na enige tijd in een opvangcentrum opgenomen om tot rust te komen. Bernard: Dat is de beste vriend van David. Hij is ook aan de drugs. Hij zit een tijd in de gevangenis waar hij helemaal clean uitkomt. Aan het eind van het boek is hij weer zo erg aan de drugs dat hij gek wordt en zelfmoord pleegt. Gerrie: Zij is de moeder van Bernard. Len heeft soms heel veel hulp aan haar.
Perspectief, verteller In het hele boek is er een ik-verteller. In dit geval is het Len met wie je meeleeft. Je leest al haar gedachtes. Op zich is het wel jammer dat er geen wisselend perspectief is, want je weet niet hoe anderen over Len denken. Je weet alleen hoe Len zich voelt.
Tijd en ruimte Het verhaal speelt zich voor het grootste gedeelte af in Nederland, maar ook een klein stukje in Amerika. In Nederland speelt het zich vooral af in Den Haag, de caravan en de huizen en kamers waar David een tijdje leeft. De vertelde tijd is ongeveer 18 jaar. Het begint bij de geboorte van David, de laatste 5 jaar zijn uitgebreid beschreven omdat in deze periode het meeste gebeurt tussen David en de anderen. Het verhaal is chronologisch maar niet continu. Er zijn in het boek enkele flashbacks te vinden.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
J.
J.
super bedankt voor je verslag kun je je misschien een keer uitleggen hoe je dat zo goed doet? ik heb msn :)
groeten,
Jeroen
18 jaar geleden
Antwoorden