Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De Metsiers door Hugo Claus

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De Metsiers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2870 woorden
  • 5 november 2011
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
5 keer beoordeeld

Boekcover De Metsiers
Shadow

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent 'de Moeder' genoemd wordt. Jaren terug heeft zij samen met haar minnaar Mon Verkindere, met wie zij nu op de hoeve woont, haar echtgenoot vermoord. Ze heeft twee kinderen: Ana (van …

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent…

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent 'de Moeder' genoemd wordt. Jaren terug heeft zij samen met haar minnaar Mon Verkindere, met wie zij nu op de hoeve woont, haar echtgenoot vermoord. Ze heeft twee kinderen: Ana (van Metsiers) en Bennie (van Verkindere), een achterlijke jongen en de lieveling van iedereen. Door de beklemming van het milieu waarin zij verkeren worden Bennie en zijn halfzuster steeds meer naar elkaar toe gedreven, tot er tussen hen een aan incestueuze grenzende liefde ontstaat, waarvoor Bennie uiteindelijk de tol moet betalen.

De Metsiers door Hugo Claus
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

A
Auteur: Hugo Claus
Titel: Metsiers
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave (1e druk): 1951


B Samenvatting

Vijfentwintig jaar zijn voorbijgegaan sedert de dag waarop Mon Verkindere zich als knecht aanbood op de hoeve van Metsiers, even buiten het dorp Zedelgem in West-Vlaanderen. De knappe, energieke en levenslustige boerin gaf steeds meer de voorkeur aan de stoere Mon boven haar schaapachtige echtgenoot.
Mon was al enige jaren haar minnaar toen hun zwakzinnige zoon Bennie geboren werd. Er tussendoor had de moeder ook nog een kortstondige verhouding gehad met Jules Goossens, de andere knecht.

De Moeder en Mon keerden zich gezamenlijk tegen de onbenullige Metsiers. Eens schoot Mon hem op de eendenjacht de benen vol hagel. Mon deed het om een tijd lang ongestoord met de Moeder samen te zijn, maar hij schiep er bovendien een sadistisch genoegen in haar echtgenoot hulpeloos te zien rondstrompelen.
Het was Metsiers' ongeluk dat hij ontdekte dat Bennie zijn zoon niet was. Zoals de zaken stonden, zagen de Moeder en Mon zich genoodzaakt hem uit de weg te ruimen. Mon is nu voorgoed geketend aan de vrouw, die hij als zijn kwade geest is gaan beschouwen. Samen met haar eenentwintigjarige dochter Ana, de twee jaar jongere Bennie en de knecht Jules wonen ze op de hoeve die langzaam maar zeker vervalt.
De mensen uit het dorp haten en vrezen de Metsiers. De enigen waarmee ze in contact staan, zijn de oude weduwnaar Smelders en zijn dikke zoon Frank, die een tijdlang verkering met Ana heeft gehad.
Toen bleek dat Ana zwanger van hem was, stuurde Frank haar naar Madame Sassen, de vrouw die de abortus gevallen behandelt in de stad, en vertoonde zich niet meer op de hoeve.
Vader en zoon Smelders scheppen er genoegen in de weerloze Bennie te kwellen. Ze maken hem wijs dat Ana vermoord is. Als Bennie in paniek raakt en gevaarlijk dreigt te worden, binden ze hem vast aan een stoel, tot Jules hem komt bevrijden.
Er is een heel hechte band tussen Ana en Bennie. Zij beschouwt hem als veel meer dan haar broer en voelt zich bij hem echt gelukkig. Bennie bewondert zijn zuster. Ana spiegelt Bennie voor dat ze eens de hoeve zullen verlaten om in de stad te gaan wonen. Ana zal voor Bennie blijven zorgen, er zal nooit iemand anders tussen komen. Op de terugweg van Madame Sassen ontmoet Ana de Amerikaanse officier van Nederlandse afkomst, Jim Braddok, die met zijn detachement bij Zedelgem is gelegerd.
Samen schuilen ze voor de regen in het tuinpaviljoentje van Baron Vervinck. Hier laat Ana zich door Jim verleiden. Ondanks het verzet van de Moeder, Mon en Jules, ziet Jim kans zich met zijn oppasser, Eddie Carter, bij de Metsiers te laten inkwartieren.
Ana voelt de aanwezigheid van Jim als een bedreiging voor haar relatie met Bennie. De Moeder voert iets in haar schild tegen de beide Amerikanen.
Als Jules hoort dat Bennie bij Franse Miet, een prostituee, is geweest, die een perverse belangstelling voor de jongen koestert, tracht hij Bennie’s ziel te redden.
Ana, onthutst door Bennie’s avontuur, overtuigt Bennie ervan dat Franse Miet hem alleen maar belachelijk heeft willen maken.
Hij steelt Eddie Carters revolver, sluipt naar het café van Franse Miet en schiet de ramen stuk.

Op een nacht probeert Jim Ana over te halen met hem naar Amerika te gaan. Hij houdt haar voor dat haar verstandhouding met Bennie immoreel is en geen stand kan houden. Het enige wat hij hiermee bereikt is dat Ana hem als vijand gaat zien. Geschokt door de confrontatie met Jim, zoekt Ana haar troost bij Bennie. Ze belooft hem dat ze nu toch werkelijk weg zullen gaan naar de stad om daar voorgoed bij elkaar te blijven. Maar, zo vertelt ze Bennie, ze moet eerst genezen van de schoppen en slagen die Jim haar heeft gegeven omdat ze niet met hem mee wilde naar Amerika. Bennie besluit onmiddellijk wraak te nemen op Jim. De volgende dag gaan Mon, Jim, Eddie en Bennie op eendenjacht in het moeras. Bennie richt plotseling zijn geweer op Jim, maar Eddie is sneller en schiet Bennie van korte afstand morsdood.
De beide Amerikanen maken zich uit de voeten. Op de hoeve wordt Bennie naast Ana in het grote bed van Moeder gelegd. Ana kijkt versuft naar het laken waarin hij gehuld ligt en denkt "Ik en Bennie.....Het mag niet".
708 woorden


C Vorm

1 gebruik van tijdsvolgorde
(chronologisch of niet? – voorbeelden)
‘De Metsiers’ wordt in zekere zin chronologisch verteld, maar er komen bijvoorbeeld flashbacks over Jules, over de tijd dat de oude Metsiers nog leefde, in voor. Ik denk dat Hugo Claus dit heeft gedaan, omdat je anders bijna niks over hun verleden weet, en het verhaal dan minder goed begrijpt. Het is dus niet-chronologisch. Het verhaal duurt maar een week, hierdoor hoeven er geen dingen weg te worden gelaten.

2 vertelperspectief
(welk perspectief, waar zie je dat aan en wat is het effect) Het perspectief dat Hugo Claus heeft gekozen heb ik zelf nog nooit eerder meegemaakt. Hij heeft ervoor gekozen om ieder hoofdstuk door een ander zijn ogen te laten bekijken. Dit zorgt ervoor dat je van ieder persoon de gedachtes en gevoelens te weten komt. Het is een wisselend ik-perspectief..

3 titelverklaring
(titel, ondertitel en uitleg) De familie Metsiers woont op een boerderij. Het verhaal gaat over hun.
Wat ook wel leuk is om te weten: Het boek heette eerst ‘De eendenjacht’. Dit slaat op het einde in het boek. Hier wordt Bennie tijdens de eendenjacht door Eddie doodgeschoten.

Onder deze naam is het boek ook in Engeland uitgebracht.

4 verteltijd - vertelde tijd
(verhouding tussen beide en belang voor het verhaal) De vertelde tijd is ongeveer een week. Dit zie ik duidelijk terug in het begin en in het eind. In het begin is Ana zwanger, en gaat ze naar Madame Sassen. Dit doet ze op een donderdag, en Madame Sassen verteld haar dat ze over een week weer langs moet komen. Aan het einde van het boek zegt Ana dat ze morgen weer naar Madame Sassen moet, en is het dan dus de woensdag erop. Er zijn dus 6 dagen verstreken in het verhaal.
De verteltijd is 110 bladzijden. Dit zorgt ervoor dat er veel lange zinnen in voorkomen met veel bijvoeglijke naamwoorden, waardoor het een beetje gedetailleerd is soms, maar het is wel duidelijk dat je niks van het verhaal mist en dat je in ieder geval alles weet.

5 hoofdstukindeling
(indeling, titels en belang van deze indeling) Het boek bestaat uit vijfentwintig hoofdstukken, die steeds uit 1 van de hoofdpersonen hun ogen worden bekeken, hierdoor komt het wel eens voor dat een gebeurtenis vaker wordt verteld, maar dan vanuit een ander perspectief bekeken wordt.

6 overig
Het taalgebruik in het boek is een beetje gek! Het namelijk een beetje in Vlaamse stijl geschreven. Dit is natuurlijk logisch omdat het verhaal zich in het Vlaamse dorpje Zedelgem afspeelt. Er wordt bijvoorbeeld ‘kleedje’ in plaats van ‘jurk’ genoemd.de opbouw van de zin is ook wat anders dan in het Nederlands, maar dat snap ik wel omdat ik weet hoe het dan in het Nederlands wordt gezegd.


D Inhoud

1 belangrijkste personages
Ana Metsiers:

Ana is 21 jaar en zwanger van de Vette Smelders. Ze gedraagt zich vrij kinderlijk en is erg gehecht aan de relatie met haar (beetje mongolische) halfbroer Bennie. Het komt op mij over dat ze een slechte gezondheid heeft, maar ze heeft absoluut een heel sterk karakter. Ze is ook een beetje achterbaks bezig, want ze zet Bennie tegen Jim op, waar ze een korte relatie mee heeft. Dit zorgt ervoor dat Bennie Jim bijna vermoordt. Ze speelt een erg belangrijke rol in het verhaal, maar er wordt niet verteld hoe haar uiterlijk is. Ze is best openhartig en emotioneel, want er wordt veel aandacht aan haar gedachtes en gevoelens besteed.

Bennie Metsiers:
Bennie is een jongen van 19 jaar en hij is lichtelijk mentaal gehandicapt. Hij wordt een beetje belachelijk gemaakt door de andere dorpelingen, maar toch lijkt hij wel meer vrijheid. Hij houdt zich nooit aan de regels, maar niemand neemt hem dat kwalijk, omdat hij een beperking heeft. Hij is de zoon van Mon en De Moeder. Over zijn uiterlijk wordt alleen gezegd dat hij lang klishaar heeft tot achter in zijn nek en lichte krulletjes over zijn voorhoofd. Ook bij Bennie wordt veel aandacht besteed aan zijn gevoelens en gedachten.

De Moeder:
De Moeder krijgt, vreemd genoeg, als enige in het boek geen echte naam. Ze is de baas in het gezin en erg dwingend en overheersend. De Moeder denkt veel aan vroeger, er komen veel herinneringen en gevoelens uit het verleden naar boven. Ik krijg het idee dat ze een hekel aan het leven heeft. Ze heeft samen met Mon haar man vermoord, d.m.v. vergiftiging. Dit bewijst wel dat ze erg kil en koud is. Over haar uiterlijk of leeftijd wordt niks verteld, maar omdat ze al vrij oudere kinderen heeft, zal ze denk ik zo rond de 45-50 jaar oud zijn. Haar gevoelens en gedachten worden goed en duidelijk beschreven waardoor ze een redelijk rond karakter is.

Jim Braddok:
Hij is een Amerikaanse soldaat die oorspronkelijk uit Nederland komt. Hij is heeft erg veel last van herinneringen aan zijn vrouw en kind, maar toch wordt hij smoorverliefd op Ana en gaat hij bij de Metsiers wonen. Over zijn uiterlijk wordt niks gemeld, het is dus ook weer erg onduidelijk hoe hij er uit ziet. Ook zijn gevoelens en gedachten worden rijk omschreven.

Jules Goossens:
Jules is 60 jaar oud en had vroeger ook een affaire met De Moeder (net als Mon). Hij is bekeerd tot het katholieke christendom, en laat dat fanatiek merken. Over zijn uiterlijk wordt niks vermeld, en ook bij hem worden in de hoofdstukken die zijn naam dragen veel over zijn gevoelens en gedachten duidelijk.

Mon Verkindere:
Mon heeft een affaire met De Moeder. Hij is erg stil en ook ruw en een beetje onaardig. Hij heeft ook in de gevangenis gezeten, en ik denk dat hij daardoor ook wel harder is geworden. Natuurlijk worden veel van zijn gedachten en gevoelens ook beschreven in de hoofdstukken die naar hem genoemd zijn en waarin zijn visie op iets wordt beschreven.

2 belangrijkste gebeurtenissen
Ik heb een aantal belangrijke gebeurtenissen op een rijtje gezet, en dit zijn ze:

1. Ana is zwanger van de Vette Smelders. Ze gaat een afspraak maken bij Madame Sassen voor een abortus. Dit stukje geeft de tijdsduur van het verhaal aan.
2. Ana verteld aan Bennie haar idee om samen in de stad te gaan wonen, dat ze voor hem zal blijven zorgen en dat er nooit iemand tussen hun zal komen. Dit komt in de laatste zinnen ook weer terug. Ana ligt bij de dode Bennie in bed en realiseert zich dat hun plannen niet meer door kunnen gaan. Ze vraagt zich af wat ze nu moet doen.
3. Ana komt de Amerikaanse soldaat Jim Braddok tegen die haar zijn jas geeft, omdat het regent. Samen gaan ze schuilen in het tuinpaviljoentje van de baron van Vervinck. Daar vindt Jim een fles rum die ze opdrinken en in een dronken bui staat Ana toe dat Jim met haar vrijt. Hierdoor komt hij even later op de boerderij wonen en dit leidt tot jaloezie van Bennie en ergernis van De Moeder, die het eigenlijk niet wil.
4. Jim probeert Ana ervan te vertuigen dat ze mee moet gaan naar Amerika en Bennie moet vergeten. Ze verteld later aan Bennie dat Jim haar in haar buik heeft geschopt en geslagen. Hierdoor wordt Bennie erg boos op Jim en neemt hij wraak. Ana zet Bennie tegen Jim op, omdat ze denkt dat hij alleen maar seks met haar wil. Als ze met hem mee was gegaan, was het boekje dus heel anders verlopen. Bennie was niet dood gegaan, en waarschijnlijk was het geëindigd met iets over Ana en Jim in Amerika.
5. Mon, Jim, Eddie en Bennie gaan op eendenjacht in het moeras. Als Bennie zijn pistool op Jim richt, is Eddie sneller en schiet hij Bennie dood. Dit is het einde van het boek. Het boek gaat grotendeels over het leven van Bennie en Ana en Bennie zijn leven eindigt daar.

3 tijd en ruimte
Het verhaal speelt zich af in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Dit brengt spanning met zich mee, en ik denk dat het daarom is gekozen. Ook is het boek natuurlijk net na de oorlog geschreven, en lag het dus ook wel een beetje voor de hand, omdat het heel veel impact op iedereen heeft gehad natuurlijk. Er komt ook veel wantrouwen en gebrek aan liefde in het boek voor. Ik denk dat dit natuurlijk ook een beetje te maken heeft met de oorlog die net is geweest, waarin je niemand kon vertrouwen, en veel mensen kwijtraakte.
Het verhaal speelt zich af in Zedelgem, een dorpje in Vlaanderen. De Metsiers wonen op een boerderij buiten het dorp, waardoor ze een beetje afgezonderd leven van de rest van het dorp. Het dorpskarakter is heel erg belangrijk in dit verhaal. Het bepaalt de handelingen en de manier van leven van de personages.

4 Motieven
Abortus
Ana is al 3 maanden zwanger van Smelders en wil een abortus laten plegen. Ze gaat hiervoor naar Madame Sassen. Mon steunt haar heel erg in deze tijd.

Broer/zus relatie

Bennie is natuurlijk licht geestelijk gehandicapt en gelooft hierdoor alles wat zijn zus Ana zegt. Stiekem is hij ook verliefd op haar en dat speelt ook een grote rol in alles wat Ana hem verteld. Ana wil natuurlijk haar kleine kwetsbare ‘broertje’ te beschermen. Dit wil ze zo goed mogelijk doen.

Afzondering
Het dorp heeft de familie Metsiers verstoten uit hun gemeenschap en hierdoor hebben ze weinig contact met de buitenwereld.

Buitenechtelijke relatie
Moeder is getrouwd met Metsiers. Ze heeft een relatie met Jules en later krijgt ze een affaire met Mon. Hiermee krijgt ze een kind: Bennie. Metsiers ontdekt dat het kind niet van hem is en Mon en De Moeder besluiten om Metsiers te vermoorden.

Moord
Mon en De Moeder vermoorden Metsiers omdat hij erachter komt dat Bennie een kind van Mon is en niet van hem.
Aan het eind van het verhaal is Bennie (door Ana) tegen Jim opgezet. Hierdoor richt hij zijn geweer op Jim maar Eddie reageert snel en schiet Bennie dood.

Haat
Er is ontzettend veel haat tussen de personages in het boek: De Moeder haat Ana en Jim. Bennie heeft een hekel aan Jim, om wat Ana hem over Jim verteld. Als laatste is er natuurlijk de haat van de familie t.o.v. de buiten wereld en andersom. Ze zijn uitgestoten door de bewoners van het dorp waarin ze wonen.

5 symboliek
Ik kan geen symboliek vinden.


6 motto
Motto:
"Si tout amour prendroye racine
J'en planteroye dans mon jardin"
Dit motto betekent: ‘Als liefde uit de grond groeit, zal ik het zaaien in mijn tuin.’
Wat dit in verhouding tot het verhaal heeft, snap ik niet helemaal, maar ik denk dat het te maken heeft met de liefde tussen Ana en Bennie.

7 eind
Het is een redelijk open einde. Bennie is dood, en Ana’s plannen om met Bennie in de stad te gaan wonen en hem te verzorgen, gaan nu niet meer door. Het einde van het boek verraad niks over wat er verder gaat gebeuren met Ana, alleen maar dat ze morgen naar Madame Sassen gaat. Het einde sluit goed aan op het begin, vooral omdat je ineens midden in het verhaal valt als je begint met lezen, en zo plots als je er in viel, stopt het ook weer.


E Mening
Ik vind het een erg bijzonder boek. Wel een beetje moeilijk te begrijpen door het Vlaamse taalgebruik en de ouderwetse woorden.

De stijl vond ik wat minder geslaagd. De lange zinnen en het rare vertelperspectief, met iedere keer een andere visie van een ander persoon op een gebeurtenis, was erg verwarrend. Ik moest soms wel even terugbladeren in wie zijn gedachten en gevoelens ik keek.
Ik vind het erg knap van Hugo Claus dat hij ervoor kan zorgen dat het is alsof ik in het verhaal sta en dat de personages hun verhaal en mening aan mij vertellen. Dat ik het meemaak. Dat vind ik echt klasse.
Ik vond het jammer dat de personages niet beter uitgewerkt werden. Ik had graag nog iets meer willen weten over bijvoorbeeld De Moeder, over hoe Metsiers was en Over Eddie.
Voor de rest sprak het boek mij eerst nog niet echt aan, maar naarmate ik verder kwam, begreep ik de personages en kon ik me erg goed voorstellen hoe ze zich in een situatie hebben gevoeld.
173 woorden


F Thema en uitleg
Ik denk dat het thema van dit boek liefde kan zijn, maar toch ook weer haat. De liefde tussen Bennie en Ana is oersterk, en de haat speelt ook een hele grote rol in het verhaal. In het hele verhaal komt steeds de liefde en de chemie tussen Bennie en Ana terug. Ik denk dat ze twee handen op 1 buik zijn en waarschijnlijk ook de enigen in de familie die elkaar wat liefde en houvast geeft. De Moeder is kil en koud, Mon ook, Jules is stil en allemaal zijn ze verstoten door de rest van het dorp. Hierdoor leven ze in een soort van isolatie en reageren ze al hun stress op elkaar af, waardoor er haat ontstaat en natuurlijk weinig liefde wordt gegeven.
129 woorden

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Metsiers door Hugo Claus"