Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Metsiers door Hugo Claus

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover De Metsiers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 973 woorden
  • 29 juli 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
8 keer beoordeeld

Boekcover De Metsiers
Shadow

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent 'de Moeder' genoemd wordt. Jaren terug heeft zij samen met haar minnaar Mon Verkindere, met wie zij nu op de hoeve woont, haar echtgenoot vermoord. Ze heeft twee kinderen: Ana (van …

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent…

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent 'de Moeder' genoemd wordt. Jaren terug heeft zij samen met haar minnaar Mon Verkindere, met wie zij nu op de hoeve woont, haar echtgenoot vermoord. Ze heeft twee kinderen: Ana (van Metsiers) en Bennie (van Verkindere), een achterlijke jongen en de lieveling van iedereen. Door de beklemming van het milieu waarin zij verkeren worden Bennie en zijn halfzuster steeds meer naar elkaar toe gedreven, tot er tussen hen een aan incestueuze grenzende liefde ontstaat, waarvoor Bennie uiteindelijk de tol moet betalen.

De Metsiers door Hugo Claus
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verwerkingsopdracht boek De Metsiers

A: Vermeld titel, auteur, uitgeverij en jaar van uitgave


Titel: De Metsiers
Auteur: Hugo Claus
Uitgeverij: Lijsters, oorspronkelijk De Bezige Bij
1e Druk: 1951

B: Korte samenvatting.


De Metsiers gaat over een boerenfamilie met hun knechten in België vlak na de oorlog. Het is een eigenaardige familie die bestaat uit vijf leden: Mon en Jules (de knechten), Ana en Bennie (de kinderen) en de Moeder.
Ana is zwanger van de zoon van de Smelders, Frank. De Smelders zijn eigenlijk de enige uit het dorp waar ze wonen die met de Metsiers omgaan. Frank stuurt Ana naar de stad om het kind weg te laten halen. Op de terugweg komt zij een Amerikaanse militair van Nederlandse afkomst tegen. Zij gaan samen schuilen voor de regen in een tuinhuisje en de Amerikaanse militair (Jim Braddok) verleidt haar. Jim zorgt er daarna voor dat zijn vriend (Eddie) en hij worden gestationeerd op de hoeve van de Metsiers. Jim wil graag dat Ana meegaat met hem naar Amerika maar Ana ziet hem eigenlijk niet zo zitten. Ook hebben Bennie en Ana eigenlijk meer gevoelens voor elkaar dan alleen als broer en zus. Zij heeft Bennie beloofd dat ze samen naar de stad zouden gaan om daar te gaan wonen. Als Ana Bennie vertelt dat ze alleen kunnen gaan wanneer hij Jim uit de weg ruimt, probeert Bennie dat te doen tijdens de jacht. De Amerikanen zijn Bennie echter te snel af en schieten hem dood. Jim en Eddie vluchten en Mon neemt de schuld van de moord op zich. Hij gaat zich aangeven bij de gendarmerie.


C: Welke persoon verandert het duidelijkst. Beschrijf hoe dit gebeurd


Ik vind dat Bennie het meest verandert in het boek. In het begin leek het een goede jongen die geen vlieg kwaad kon doen. Dit kwam vooral doordat je hoort dat hij een beetje geestelijk gehandicapt is en hij komt dan ook een beetje onnozel over. Door wat Ana hem allemaal vertelt over bijvoorbeeld Jim en door zijn liefde voor Ana wordt hij een stuk agressiever. Ook plagen de Smelders hem een keer door te zeggen dat Ana dood zou zijn gegaan toen ze naar de stad ging. Hierdoor wordt hij zo erg boos dat ze hem moeten vastbinden aan een stoel tot dat Jules hem komt redden. Tenslotte is hij ook nog bereid om een moord te plegen. Aan het begin had ik dat niet van hem verwacht.

D1: Hoe eindigt het verhaal. Sluit het slot goed aan bij het begin?


Het verhaal eindigt heel erg open. Bennie is dan wel dood en de plannen van Ana en Bennie kunnen dus nooit doorgaan, maar er kan nog van alles gebeuren. Ana’s laatste zin ‘en morgenmiddag moet ik naar mevrouw Sassen’ verraadt eigenlijk niets van wat er nog kan gebeuren en hoe het verder zal gaan op de hoeve.
Het einde sluit op zich wel goed aan bij het begin. Je begint meteen in het verhaal en het eindigt ook abrupt.

D2: Werk twee motieven zorgvuldig uit. Geef aan hoe ze een rol spelen en wat de schrijver ermee zou kunnen bedoelen.

Incest is een belangrijk motief in het boek. De broer-zus relatie speelt een belangrijk rol in veel van de gebeurtenissen. Door de broer-zus relatie van Ana en Bennie komt de moord op Bennie en het geeft ook de zwakheid van Bennie weer. Bennie gelooft alles wat Ana zegt en daar maakt Ana gebruik van. Ook wanneer Bennie seks heeft gehad met de Miet en Ana vertelt hem dat ze hem heeft gebruikt gelooft hij dat meteen en wil hij wraak nemen. Ze probeert ook door middel van Bennie haar problemen op te lossen. De schrijver probeert hiermee waarschijnlijk de macht van een vrouw zoals Ana uit te leggen en hoe de liefde iemand blind kan maken.

Haat is ook een belangrijk motief in het verhaal. Heel veel mensen koesteren gevoelens van haat jegens elkaar. De Moeder haat Ana en Jim, Bennie gaat op het laatst Jim haten en het dorp waar ze wonen koestert ook niet al te fijne gevoelens voor de Metsiers. De haat speelt dus een grote rol. Bennie wordt vermoord door de haat die hij koesterde jegens Jim. Ook door de haat van de Moeder tegenover Jim is er niet een gemakkelijke sfeer. Ana vermoedt de hele tijd dat de Moeder iets in haar schild voert en zo blijft ze wantrouwig. De schrijver laat hiermee zien dat je door haat een heel ander leven gaat leiden. Het beïnvloed je zo dat je je op een heel andere manier gaat gedragen. Dat zie je vooral ook bij Bennie. Aan het begin vond ik hem overkomen als een vriendelijke jongen. Later werd hij bijna een moordenaar.

D3: Welk perspectief heeft de schrijver gekozen? Welk effect heeft dit op de lezer? Wat zou het resultaat van een ander perspectief zijn?


Het hele boek is in de ik-persoon geschreven maar wel van verschillende ik-personen. Elk hoofdstuk draagt de naam van degene uit wiens perspectief het is geschreven. Door dit effect zie je een aantal gebeurtenissen vanuit verschillende oogpunten. Een voorbeeld daarvan is dat Jim tegen Ana zegt dat het eigenlijk niet normaal is dat wat ze met Bennie heeft. Vanuit andere personen merk je dat eigenlijk niet.

Als er een ander perspectief zou zijn gekozen zou het hele boek denk ik anders zijn. Vanuit elke persoon zou het dan in een ander perspectief moeten zijn. Dan krijg je bijvoorbeeld alles in de derde persoon en dat zou denk ik een veel minder sterk effect hebben. Als je vanuit één persoon het perspectief zou willen veranderen dan zou het boek niet echt meer kloppen. Dan zou het een heel andere indeling hebben. Het zou dan niet meer zo leuk zijn. Ik vond de indeling namelijk één van de sterke punten van het boek. Het maakte het ook aantrekkelijk om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Metsiers door Hugo Claus"