Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Metsiers door Hugo Claus

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover De Metsiers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 753 woorden
  • 19 september 2007
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
9 keer beoordeeld

Boekcover De Metsiers
Shadow

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent 'de Moeder' genoemd wordt. Jaren terug heeft zij samen met haar minnaar Mon Verkindere, met wie zij nu op de hoeve woont, haar echtgenoot vermoord. Ze heeft twee kinderen: Ana (van …

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent…

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent 'de Moeder' genoemd wordt. Jaren terug heeft zij samen met haar minnaar Mon Verkindere, met wie zij nu op de hoeve woont, haar echtgenoot vermoord. Ze heeft twee kinderen: Ana (van Metsiers) en Bennie (van Verkindere), een achterlijke jongen en de lieveling van iedereen. Door de beklemming van het milieu waarin zij verkeren worden Bennie en zijn halfzuster steeds meer naar elkaar toe gedreven, tot er tussen hen een aan incestueuze grenzende liefde ontstaat, waarvoor Bennie uiteindelijk de tol moet betalen.

De Metsiers door Hugo Claus
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Metsiers Het boek dat ik heb gelezen heet ‘de Metsiers’en is geschreven door Hugo Claus. Het is uitgegeven in 1981(22e druk) in Amsterdam door uitgeverij De Bezige Bij. De eerste druk is uitgebracht in 1950. 1a) Op de eerste pagina van het boek staat dit motto; Si tout amour prendroye racine
J'en panteroye dans mon jardin
Dit betekent het volgende: Indien elke liefde wortel schieten zou dan zou ik ze planten in mijn tuin. Dit slaat op de vele relaties van de hoofdpersonen, die in de meeste gevallen op niets uitlopen. Dit is vooral zo met de liefde tussen Ana en Bennie, die helemaal niet zou mogen bestaan. b) In het boek belandt de lezer direct in het verhaal. Een van de hoofdfiguren zit al midden in een handeling. Het boek begint zo (blz. 7); ‘Een half uur het duister instaren, zinloos staren naar de weg, waarlangs de Vette Smelders moet komen. Als ik plots op mijn polshorloge kijk, doen mijn ogen weer pijn. Zij tranen van de kille lucht. Het moet langer dan een half uur zijn, dat wij op die bastaard wachten, terwijl wij beiden op onze buik tegen de grond, in het vochtige gras liggen.’
2) Het is een ik-verhaal, dus je leest wat de hoofdpersoon denkt en doet, hoe hij/zij iets mee maakt. In dit boek ligt het perspectief bij verschillende personen. Het verhaal wordt vertelt door verschillende mensen, elk hoofdstuk iemand anders. Mon, Bennie, Jules, Ana, de Moeder en Jim Braddok vertellen allemaal het verhaal. Het perspectief is per hoofdstuk is anders, dus het is een wisselend ik-perspectief. Hierdoor krijg je te weten hoe elk personage zich voelt en wat hij/zij denkt. De titel van elk hoofdstuk is de naam van degene die het verhaal vertelt. Ik vind leuk hoe doe schrijver dat gedaan heeft; de een vertelt iets, dan gaat het verhaal verder gezien door iemand anders. Zo blijft het verhaal afwisselend, want de schrijver krijgt niet maar één kant te lezen (zoals meestal wel het geval is bij boeken). Wel moet je als lezer steeds opletten wie de ik-persoon is. 3a) De motieven in het boek zijn liefde, incest en afzondering. In elk hoofdstuk vertel een personage over zijn/ haar liefde. En in het boek weet iedereen dat er incest is (tussen Ana en Bennie). Toch zegt niemand er wat van, behalve de Amerikaan Jim Barrok die zich op het laatst niet kan inhouden (het taboe wordt dus verbroken). Verder komt afzondering ook regelmatig terug in het boek. De Metsiers kunnen o.a. altijd hun gang gaan omdat ze toch buiten de stad wonen. Dit kan ook een oorzaak zijn van de incest die wordt toegelaten in het huis. b) Het hoofdthema in het boek is de familieband. Want je merkt wie elkaar mogen en wie niet, en waarom dat dan zo is; dus de onderlinge verhoudingen. Een ondergeschikt thema hieraan is broer/zus relatie, dit heb ik hier boven al uitgelegd. 4) De titel is heel simpel te verklaren, de Metsiers zijn de bewoners van de boerderij waar het hele verhaal zich afspeelt en waar het verhaal dus om draait. 5) Het boek zal zich waarschijnlijk na de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld. In de periode dat het verhaal ook geschreven is. Dit is vooral te verklaren omdat het Amerikaanse leger aanwezig is terwijl er geen sprake is van een oorlog. 6) Het liedje van Jo Stafford – make love to me, vind ik goed passen bij dit boek. Het komt uit de tijd waarin het boek geschreven werd en seksualiteit kwam meer naar voren. Het liedje past ook bij de relatie die Ana en Jim hebben, die is namelijk alleen op seks gebaseerd. 7) Het is duidelijk dat het boek schokkend was. Incest werd toen niet geaccepteerd en nu, 60 jaar later, nog steeds niet. Maar ook buitenechtelijke relaties komen in het boek voor en dit was toen ook nog niet normaal.
8) Ik vond het verhaal van het boek niet zo leuk, maar meer de manier waarop het verteld werd. Door de het wisselend ik-perspectief blijft het verhaal spannend. Het verhaal bevat ook niet veel details, moeilijke woorden en dergelijke dus het leest lekker vlot. Ik vond het niet erg om dit boek te lezen, misschien dat ik nog wat probeer van deze schrijver. 9) Aan de schrijver zou ik willen vragen; - Waarom u incest vaak als onderwerp gebruikt in uw boeken? - Hoe u op het idee komt om zoveel hoofdpersonages in uw boek op te nemen? - Waarom heeft u ervoor gekozen om Bennie gehandicapt neer te zetten?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Metsiers door Hugo Claus"