Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Metsiers door Hugo Claus

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
Boekcover De Metsiers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 951 woorden
  • 21 juli 2001
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
9 keer beoordeeld

Boekcover De Metsiers
Shadow

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent 'de Moeder' genoemd wordt. Jaren terug heeft zij samen met haar minnaar Mon Verkindere, met wie zij nu op de hoeve woont, haar echtgenoot vermoord. Ze heeft twee kinderen: Ana (van …

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent…

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent 'de Moeder' genoemd wordt. Jaren terug heeft zij samen met haar minnaar Mon Verkindere, met wie zij nu op de hoeve woont, haar echtgenoot vermoord. Ze heeft twee kinderen: Ana (van Metsiers) en Bennie (van Verkindere), een achterlijke jongen en de lieveling van iedereen. Door de beklemming van het milieu waarin zij verkeren worden Bennie en zijn halfzuster steeds meer naar elkaar toe gedreven, tot er tussen hen een aan incestueuze grenzende liefde ontstaat, waarvoor Bennie uiteindelijk de tol moet betalen.

De Metsiers door Hugo Claus
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.
De voorkant spreekt me wel aan. Een mooie voorkant. Maar na het lezen van de achterkant lijkt me het toch een ingewikkeld boek. Hoe zitten de relaties? Wat is er nou precies al gebeurt.
2.
Ik vind dit boek mysterieus. In korte tijd gebeurde er vrij veel en alles is een beetje vaag beschreven en alles komt ingewikkeld over.

Deel 3
21.
De familie Metsiers bestaat uit de moeder met haar dochter Ana. Moeders’ vroegere minnaar. Nom en zijn “achterlijke” zoon Bennie. Verder is er nog een knecht genaamd Jules. Ana had eerst een relatie met ‘de vette Smelders’ maar na een abortus is het voor goed uit. Later ontmoet ze een Amerikaanse soldaat (Jim Braddock), waarmee ze naar bed gaat. Hij en zijn hulp (Eddy) worden bij hen ingekassierd. Hij merkt dat Ana en Bennie een incestuele relatie hebben. Hij dwingt Ana met hem mee te gaan. Dit wil Ana niet en vertelt Bennie van dit alles. Bennie wil wraak nemen, tijdens de eendejacht, op de Amerikaan door hem te doden, maar net op tijd schiet zijn de andere Amerikaan (Eddy Carter) Bennie dood.

Deel 2: Keuze:
9.
Schuld en boete:

De hele familie moet boeten omdat Bennie de schuld krijgt van het afbranden van nabij gelegen boerderijen. Omdat Bennie ‘achterlijk’ is, zijn ze ook al anders dan de rest. De mensen uit het dorp vinden hen maar vreemd, er wordt over hen geroddeld en minachtend tegen hen gedaan. Het is duidelijk dat ze niet geaccepteerd worden. Later moet Bennie boeten omdat er liefde is tussen Ana en hem. Jim had eigenlijk Ana willen hebben, als dan blijkt dat Bennie een ‘relatie’ heeft met Ana, ontstaat er jaloezie. Ana stookt Bennie op tegen Jim en als blijk van liefde voor Ana, wil Bennie hem vervolgens neerschieten.

Deel 3: Keuze:
23.
vertelpunten:
Hugo Claus schreef “de Metsiers” (eerst: “De eendejacht”) op 19-jarige leeftijd. Hij zond dit boek naar Leo J. Krijnprijs en kreeg een bekroning voor het meervoudige vertelperspectief. Iedere keer wisselt de ik-figuur. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde gebeurtenissen meerdere malen worden beschreven door een ander personage. Hierdoor identificeert de lezer zich niet met één bepaald personage. Iedere ik-verteller doet zijn verhaal. Daardoor bestaat “de waarheid” niet, alleen de subjectieve waarheid. Doordat het stapje voor stapje verder gaat worden de gebeurtenissen langzaam als een puzzel in elkaar geschoven. Elke verteller herinnert zich flash-backs, heeft een mening en vooroordelen. Daardoor leert de lezer ieder karakter kennen.

Deel 3: Keuze:
23.
gesprek met Hanna Sleumer, Vwo 6 (aangeduid met H)

Mening over verhaal:
H: Ik vond het een mooi, maar wel apart boek door het wisselende vertelperspectief. Dat kom je niet vaak tegen. Daardoor moet je je iedere keer opnieuw inleven in die persoon. Ten tweede doordat het in het Vlaams geschreven is, dan moet je soms wat vaker lezen voor je de zinnen begrijpt. Ten derde waren de gebeurtenissen vrij snel op elkaar volgend. In het begin was het daar door warrig, maar later in het verhaal vielen de puzzel stukjes op zijn plaats.
M: Ik vond het ook warrig beschreven net alsof de lezer alles al behoorde te weten in het begin. Eigenlijk snap je het verhaal pas als je het hele boek uit hebt en nadere informatie hebt gelezen. De gebeurtenissen volgen heel snel op elkaar: eerst Ana met de vette, dan de Amerikaan dan Bennie. En vervolgens de vermoorde Bennie. Van de andere kant maakt dat het boek juist minder saai.


Het thema:
M: Het thema is zuivere liefde. Juist omdat ze niet geaccepteerd worden en “buiten” het dorp staan, zoeken ze de liefde binnen het gezin. Alleen Ana bereikt dat met Bennie. Eerst wilde ze bij ‘de Vette’ en Jim ook de liefde voelen, kennelijk viel dit tegen. Wel mooi is dat overal om hen (Ana en Bennnie) seks is zonder liefde en zij (het middelpunt) wél de echte liefde kent.
H: Eigenlijk had alleen Ana zuivere liefde gekend: de moeder kende dat niet want ze had Mon en Jules alleen voor de seks. De hoer deed ook alles alleen voor de seks. Alleen Ana en Bennie wisten wat zuivere liefde was. Om hen heen verder niemand.

Het wisselende vertel perspectief:
M: Niet echt leuk om te lezen. Je kan je dan niet inleven in één persoon en ook niet echt in alle personen. Want daar zijn het te korte hoofdstukken voor. Een voordeel is wel dat je alle gedachten kent, alle meningen en niet alleen van de hoofdpersoon.
H: Ik kan me wel met iedereen een beetje inleven. Op deze manier ontstaat ook de subjectieve waarheid. Het is duidelijk dat hier geen één waarheid is, maar voor iedereen een waarheid.

Ook in het middelpunt was de moeder…
H: Zij bedacht inderdaad ongeschreven regels waardoor ze nooit bij het dorp betrokken hadden kunnen raken.
M: Ik vond de moeder een afstandelijke, koude, onvriendelijke vrouw. Wel gaf ze veel om haar kinderen en was snel bezorgd. Ze was afstandelijk jegens de rest van het dorp, zodat de familie mede door haar werd buiten gesloten.

Deel 2
20.
Na het maken van dit leesverslag ben ik niet geneigd het woord te veranderen. Het is een goed gekozen woord. Deze familie Metsiers is een ongewone familie. Een mysterieuze familie.

Deel 4
44.
Na het lezen van het verhaal vind ik dit boek afstotend omdat op het eind Bennie op een gruwelijke wijze wordt vermoord. Het wordt op een verschrikkelijke wijze beschreven hoe hij erbij ligt, hoeveel verdriet Ana heeft. Vooral het einde zorgt ervoor dat het boek afstotend is.


45.
Ik begrijp dit verhaal helemaal, maar dit komt omdat ik er veel over gelezen heb. Zoals wie Bennie heeft vermoord en waarom, want dat was eerst niet helemaal duidelijk. Gelukkig heeft Hanna het ook gelezen en kon ik er met haar over praten.

REACTIES

B.

B.

slecht

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Metsiers door Hugo Claus"