Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De Metsiers door Hugo Claus

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover De Metsiers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1198 woorden
  • 20 juli 2001
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
16 keer beoordeeld

Boekcover De Metsiers
Shadow

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent 'de Moeder' genoemd wordt. Jaren terug heeft zij samen met haar minnaar Mon Verkindere, met wie zij nu op de hoeve woont, haar echtgenoot vermoord. Ze heeft twee kinderen: Ana (van …

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent…

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent 'de Moeder' genoemd wordt. Jaren terug heeft zij samen met haar minnaar Mon Verkindere, met wie zij nu op de hoeve woont, haar echtgenoot vermoord. Ze heeft twee kinderen: Ana (van Metsiers) en Bennie (van Verkindere), een achterlijke jongen en de lieveling van iedereen. Door de beklemming van het milieu waarin zij verkeren worden Bennie en zijn halfzuster steeds meer naar elkaar toe gedreven, tot er tussen hen een aan incestueuze grenzende liefde ontstaat, waarvoor Bennie uiteindelijk de tol moet betalen.

De Metsiers door Hugo Claus
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
THEMA Het hoofdthema : verhoudingen van familie onderling en tot de maatschappij. => relaltie Ana en Bennie = incest => relatie de Moeder en Mon = buitenechtelijke verhouding. Ook: - isolatie: de hele familie woont geïsoleerd van de rest van het dorp en daar zijn ze zelfs trots op!           - respect; ze willen allemaal op hun eigen manier respect krijgen. Het meest door koel,             en overheersend te gedragen. Maar ook hun isolatie is een manier.             - abortus; het boek begint bijna met de verhouding tussen Ana en Smelders en dus hun baby             en het eindigt ook met de zin dat ze morgen naar mev. Sassen moet ( voor abortus). GENRE Psychologische roman, hoewel over een familie; maar één generatie, daarom geen familieroman.
VERTELWIJZE Er wordt gebruik gemaakt van wisselend perspectief; heel erg leuk. Alles is in de ik-vorm (elk persoon heeft z'n eigen hoofdstukjes) , maar door wisselend perspectief toch objectief. TIJDSVERLOOP Leestijd: 126 blz. en de verhaaltijd is ongeveer een week. Het wordt allemaal in chronologische volgorde geschreven, maar soms denken mensen terug aan een gebeurtenis uit het verleden, met name de moord op meneer Metsier 25 jaar terug. Ook zijn er soms 2 of meerdere hoofdstukjes over dezelfde gebeurtenis achter elkaar, maar door een ander's ogen gezien, waardoor de tijd ook een beetje verschuift. Het speelt zich allemaal af vlak na WO II, want de Amerikanen zijn daar gestationeerd. TITEL & MOTTO 'De metsiers' => de familie (Metsiers) die geïsoleerd zijn, en dus voornamelijk op elkaar aangewezen zijn,                              en waar het allemaal om draait in dit boek. Het motto is: 'Si tout amour prendoye racine J'en planteroye dans mon jardin'. Wat zoiets betekent als: Indien elke liefde wortel zou schieten, dan zou ik ze planten in m'n tuin. Ik weet niet precies waar dat op slaat; kon het ook niet vinden. Waarschijnlijk de verboden liefdes in het boek => relatie Bennie en Anna = familie en relatie Moeder en Mon = buitenechtelijk. PERSONEN Bennie 19 jaar oud en kind van Moeder en Mon. Hij is mentaal gehandicapt; hierdoor is hij de enige die 'normaal' met mensen uit het dorp omgaat. Ze vergeven hem ook van alles. Hij zwerft veel rond en is nogal gewelddadig => schiet graag en vecht om het minst of geringster. Hij houdt zielsveel van Ana en doet alles wat ze zegt. Ana Zij is de dochter van de Moeder en oude Metsiers. Ze had alles daar, en houdt alleen van Bennie, met name zijn 'zuiverheid'. Ze wil dan ook graag ontsnappen, maar weet dat ze dat niet kan. Ze is zwanger van Smelders, maar wil een abortus. Daarnaast heeft ze ook nog een korte relatie gehad met Jim Braddok, maar dat zag ze meer als 'bedankje' . Er wordt van haar verwacht dat ze de Moeder vervangt later.
Mon Hij is een tijd geleden opgenomen in de boerderij. Op dat moment had hij een geheinme verhouding met de Moeder en voor een toekomst samen heeft hij de oude Metsier vermoord, m.b.v. de Moeder. Nu heeft hij een haat-liefde relatie, omdat hun relatie daarna bijna helemaal verdween. Hij is ruw, & hij noemt Bennie een debiel en Ana een hoer, maar houdt wel van ze. De Moeder Zij is de enige die geen naam heeft in het boek, maar toch het middelpunt is van de familie Metsier. Zij weet alles en houdt alles strak in de hand; overheersend. Ze haat alles dat nieuw is, zoals de Amerikanen Ze is erg bitter en kan geen liefde tonen (netzoals de rest zo'n beetje ). Jules De gelovige knecht van de boerderij. Een tijd geleden is hij bekeerd, als enige van de familie, tot het katholieke geloof en nou wil hij de andere, met name Bennie, ook bekeren. Jim Jim is een Amerikaan die in de buurt van de hoeve gestationeerd is. Hij is erg eerlijk en trouw aan zijn familie totdat hij Ana ziet; hij wil haar redden en is verliefd op haar. Maar Ana wil niks van hem weten en uiteindelijk vermoord hij of zijn Amerikaanse vriend Bennie tijdens de jacht. RUIMTE In een boerderij in Zedelgem op het Vlaamse platteland. De boerderij is heel erg geïsoleerd, en dat is een belangrijk motief in het verhaal. Ook is Zedelgem een klein dorp, waardoor de druk op de familie groter is. Dit geeft een wantrouwend en liefdeloze sfeer. OPBOUW Het boek is opgedeeld in 25 hoofdstukjes, die verdeeld zijn over de hoofdpersonen. 5x Mon, 5x Ana, 4x Bennie, 4x Jules, 4x Jim en 3x de Moeder. Dit is heel verrassend en verfrissend.
SAMENVATTING 25 jaar voordat het verhaal wordt verteld, trekt Mon Verkindere in bij de familie Metsiers, wonend in een oude hoeve te Zedelgem, West-Vlaanderen. Hij gaat als knecht aan het werk, evenals Jules Goossens, die er al eerder dienst deed. De Moeder voelt zich steeds meer aangetrokken tot de nieuwe knecht en zij krijgen een relatie. Zij krijgen samen een geestelijk gehandicapte zoon, Bennie, Moeders tweede kind, want twee jaar eerder was Ana al geboren. Moeders echtgenoot Metsiers komt erachter dat hij niet de vader is van Bennie, maar zijn knecht. Dit was (onder andere) de aanleiding voor de Moeder en Mon hem te vermoorden.    Het boek begint als de Moeder, Mon, Ana en Bennie de hoeve bewonen. De Metsiers worden veracht door de mensen in het dorp. De Metsiers hebben alleen contact met een oude weduwnaar Smelders, en zijn dikke zoon Frank ("Vette Smelders"). Ana heeft een relatie met hem, totdat zij zwanger van hem wordt. Hij stuurt haar naar mevrouw Sassen, die abortus pleegt. Ondertussen zit Bennie bij de Vette Smelders en zijn vader. Zij treiteren hem door te zeggen dat Ana, waar Bennie zo veel van houdt, vermoord is. Bennie wordt agressief en de Smelders binden hem vast op een stoel. Jules, de oude knecht die inmiddels bekeerd is, bevrijdt hem uit zijn situatie. Ana komt op de terugweg van mevrouw Sassen een Amerikaanse officier van Nederlandse afkomst tegen, Jim Braddok. Ana gaat, beïnvloed door alcohol, met hem naar bed. Ondanks verzet van Mon, de Moeder en Jules laat Jim zich samen met zijn collega Eddie in de hoeve inkwartieren. Ook Ana is daar niet meer zo blij mee. Zij is bang dat Jim haar relatie met Bennie negatief zal beïnvloeden. Een tijdje later, probeert Jim Ana over te halen mee te gaan naar Amerika, omdat Ana's verstandhouding met Bennie immoreel zou zijn. De geschokte Ana zoekt troost bij haar halfbroer en vertelt hem dat ze geslagen is door Jim en dat ze met Bennie samen in de stad wil gaan wonen. Bennie, door Ana opgezet tegen Jim, wil wraak op hem nemen. De volgende dag, tijdens de eendenjacht, richt Bennie dan ook zijn jachtgeweer op Jim en wil de trekker overhalen. Maar Eddie is hem voor en schiet Bennie dood. De Amerikanen maken zich uit de voeten en Bennie wordt naar de hoeve gedragen. Ana treurt met de gedachte dat haar relatie met Bennie te mooi was om waar te zijn. H. Claus - Geboren op 5 april 1929 - Zat op tuchtschool en kon alleen in schrijven emotie's kwijt. - Daarna naar Gent; werd schilder, beeldhouwer en acteur. - Debuut in 1947 met de dichtbundel ' Kleine reeks' - Productief schrijver; vele romans, gedichten, verhalen en toneelstukken, maar ook filmmaker - Geen vaste stijl; veel uitproberen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Metsiers door Hugo Claus"