TITEL: De Metsiers (de eendenjacht)
AUTEUR: Hugo Claus
PLAATS EN JAAR VAN UITGAVE: De Bezige Bij, Amsterdam 1951
MOTTO:
Si tout amour prendoye racine, J'en planteroye dans mon jardin'

Gegevens van de auteur:

Hugo Maurice Julien Claus werd geboren op 5 april 1929. Zijn vader was drukker. Hij was de oudste van zijn 4 broers. Hij werd vanaf zijn achttiende maand in een kostschool geplaatst. Hij leefde met tucht en voorschriften, alleen in lectuur kon hij zijn emoties kwijt. In 1946 ging hij uit huis en werd kunst- en huisschilder. In 1947 werkte hij als seizoenarbeider in een suikerfabriek, het jaar daarna mocht hij gratis in een hotel in Oostende wonen, waar hij zijn toekomstige vrouw Elly Overzier leerde kennen, met wie hij in 1955 zou trouwen. In 1949 werd hij als diestplichtige redacteur van Soldatenpost. Intussen had hij twee dichtbundels gepubliceerd, stichtte hij Tijd en Mens en nam hij deel aan de Cobra-beweging als schilder. Hij werd sinds die tijd als een wonderkind beschouwd. In 1955 begon hij in Vlaanderen een carrière als schrijver, dichter, toneel- en scenarioschrijver. Hij heeft na zijn huwelijk nog vele relaties gehad, die soms de thema's vormen van zijn boeken. Tegenwoordig woont hij in Gent.
BRON: Internet

TITELVERKLARING:

De Metsiers is de achternaam van bijna alle mensen in het huis, behalve van Mon, Bennie en Jules (later ook Jim). De oorspronkelijke titel ‘de eendenjacht' slaat op de eendenjacht aan het eind, waarbij Bennie gedood wordt door Eddie.

VERKLARING VAN HET MOTTO:

Si tout amour prendoye racine/ J'en planteroye dans mon jardin'

Vertaling:
'Indien elke liefde wortel schieten zou/ Dan zou ik ze planten in mijn tuin.'

Ik denk dat dit slaat op de liefde tussen Ana en Bennie. Als hun liefde wortel zou kunnen schieten, wat hij niet kan omdat ze broer en zus zijn, dan zouden ze hem als geen ander koesteren. Helaas is liefde niet logisch zoals de groei van een plant, en zal men ook nooit zeker weten of ze voor altijd wortel zal schieten.

GENRE: Korte psychologische roman

HOOFDPERSONEN:

Ana: Ana is een meisje van 21 jaar, en ze is de dochter van de Moeder en de Metsiers. Ana is zwanger van Vette Smelders, maar ze wil het kind weg laten halen, want eigenlijk is ze verliefd op Bennie.

Bennie: Bennie is een bijna achterlijke jongen van 19 jaar. Hij is de zoon van de Moeder en Mon. Hij weet niet precies wat hij voelt, want hij is en soort van verliefd op Franse Miet (barmeisje in een café), maar hij wil ook later met Ana gaan samenwonen.

De Moeder: de Moeder is rond de 50. Ze is de opperste baas in huis en iedereen luistert naar haar. Ze heeft eigenlijk de pest aan het leven en is altijd humeurig en vijandelijk. Ze heeft haar man samen met Mon vergiftigd.

Verder zijn er nog Mon, de buitenman van de Moeder, Jules, de knecht, Jim de man uit het leger, Eddie, de vriend van Jim. Het hele dorp houdt zich afzijdig van de Metsiers, maar de Metsiers zijn daar juist trots op.

FABEL:

Ana is zwanger van Frank Smelders en van hem moet ze het laten aborteren, en hij wil niets meer met haar te maken hebben. Op de terugweg van de vrouw die de abortus uit zal voeren, ontmoet Ana Jim. Jim is dichtbij het dorp gelegerd, en hij vindt Ana een leuk meisje. Hij verleidt haar en ze gaan met elkaar naar bed. Daarna probeert Jim samen met Eddie bij Ana ingekwartierd te worden, en met veel moeite en haat van de Moeder lukt het. Ondertussen is Bennie dronken gevoerd door de Smelders, Jules moet hem op gaan halen, later als hij Ana gaat wegbrengen naar de tram gaat hij ook met Franse Miet naar bed. Jim is verliefd op Ana en wil dat ze mee naar Amerika gaat, maar dat wil ze niet. Ze vindt hem te bedreigend, dus wil ze van hem af, om dat te bereiken praat ze ‘s middags met Bennie en zegt dat Jim haar in de buik heeft getrapt. Bennie vertelt op zijn beurt dat hij bij Franse Miet is geweest. Ana zegt dat Franse Miet hem alleen maar wil gebruiken, en Bennie wordt zo boos dat hij de revolver van Eddie pakt en de ramen van haar café stuk schiet.
De mannen gaan op eendenjacht, en omdat Bennie niet is vergeten wat Jim Ana heeft aangedaan, wil hij hem doodschieten, maar Eddie is hem voor en schiet hem dood.

STRUCTUUR/COMPOSITIE:

Het is chronologisch geschreven, maar er komen wel flash-backs in voor. Die flash-backs geven vooral achtergrondinformatie, waardoor je het verhaal beter begrijpt. Er zijn ook een paar flash-forwards, waarin Bennie en Ana fantaseren over waar ze later gaan wonen. Zonder deze flash-backs en forwards zou niemand hetverhaal begrijpen, want het verhaal op zich geeft niet veel uitleg over wat de verhoudingen tussen de personen zijn, en waarom ze zo handelen.

Zonder flash-backs en forwards is de tijdsduur maar een paar dagen.

Elk hoofdstuk is geschreven vanuit een ander perspectief, het begint vanuit het perspectief van Mon, en het eindigt vanuit het perspectief van Ana. Het zijn korte hoofdstukjes, soms maar van een halve bladzijde.

THEMA:

Liefde gaat overal, ook waar het eigenlijk niet zou moeten.
Ana en Bennie houden van elkaar, maar niet op een manier dat broer en zus doen. Maar hun relatie zal nooit geaccepteerd worden, ookal zien ze dat probleem nu nog niet, maar later zal het grote gevolgen hebben, net als bij de Moeder en Mon.

MENING:

Ik vond het een mooi boek toen ik er later over na dacht, maar toen ik het las stoorde ik me eraan dat ik niet precies wist wat de relaties van de mensen in het boek tot elkaar waren. Ik zat te lezen, maar ik las snel, zodat ik eindelijk zou weten wat ze van elkaar waren, en waarom ze zo geworden waren. Dat vind ik wel zonde, want daardoor lees je het niet goed, waardoor je er ook niet over na kunt denken. Ik vond het dus iets te vaag. Maar toen ik het de tweede keer las vond ik het wel heel mooi, omdat je dan de achtergrond van de mensen kent, is het ook veel interessanter. Ik vond het prachtig hoe de onmogelijke liefde tussen Bennie en Ana wordt beschreven, want het staat er eigenlijk heel indirect, maar door dingen als dat Ana jaloers is op Franse Miet merk je toch dat het heel diep zit. Dat is mooi.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.