De meisjes van Aboke door Els De Temmerman

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1413 woorden
  • 3 september 2006
  • 46 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 46 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2000
Pagina's
168
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De meisjes van Aboke
Shadow
De meisjes van Aboke door Els De Temmerman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Personages + bijkomende informatie
• Zuster Rachele is een Comboni-zuster en Italiaanse onderdirectrice van de St. Mary’s in Aboke, een meisjesschool in Noord-Oeganda.
Toen ze negentien jaar was gaf ze haar baan op bij een Italiaanse elektriciteitsmaatschappij om missionaris te worden. De Comboni’s stuurden zuster Rachele naar de Verenigde Staten waar ze dan biologie studeerde. Later werd ze naar Eritrea in Oost-Afrika gestuurd om les te geven aan de universiteit in Asmara. Zuster Rachele keerde terug naar Rome om geneeskunde te studeren maar begin jaren 80 ging ze naar Oeganda om leerkracht biologie te worden in de St. Mary’s. Ondertussen is zuster Rachele al veertien jaar in Oeganda. Na de ontvoering van de meisjes gaat ze achter hen aan. Uiteindelijk kan ze er 109 terugkrijgen. Zuster Rachelle is een doorbijter, ze geeft niet op totdat ze de meisjes heeft. Ze is dan ook ontroostbaar en radeloos als ze niets voor de meisjes kan doen.

• Ellen is een veertienjarig meisje dat op de St. Marry’s school zit. Ze kan Acholi spreken en is één van de meisjes die worden meegenomen door de rebellen. Ellen denkt dat ze een manier heeft gevonden om te overleven door de mishandelingen gewoon over zich heen te laten gaan. Maar na een tijdje wordt het haar te veel en begint ze toch te wenen. Na een paar maanden ontsnapt Ellen toch uit het rebellenleger.


• Norman is een rebel. Hij is zestien jaar en twee jaar geleden is hij ontvoerd door de rebellen. Hij maakt deel uit van support. Dit is een elitegroep die gespecialiseerd is in mijnen en bommen. Na een tijdje ontsnapt Norman uit het rebellenleger. Norman komt in het opvangcentrum Gusco terecht waar hij kan blijven tot hij genezen is. Hij ontmoet een jongen met wie hij goed bevriend geraakt en ontmoet zijn ouders terug. Voor het eerst in twee jaar kan hij terug lachen.

• Joseph Kony is de grote leider van de rebellen, hij is halverwege de dertig en heeft nooit zijn lagere onderwijs afgemaakt en wil Oeganda besturen volgens de Tien Geboden van Mozes. Hij zegt dat zijn handelingen worden ingegeven door Lakwena, de Heilige Geest.

• Sarah is 15 jaar en een vriendin van Ellen. Zij probeerde te ontsnappen maar dat was mislukt. Ze is een zwijgzaam en teruggetrokken type, ze vindt het moeilijk om woorden te vinden voor dingen die ze zorgvuldig heeft geregistreerd. Sarah spreekt niet zo goed Acholi omdat ze uit Soroti komt, Oost-Oeganda. Ze heeft het moeilijk bij de rebellen, maar na enige tijd aanvaart ze het leven bij de rebellen, toch verlangt ze ernaar om dood te gaan. Maar als ze ontsnapt en op haar weg naar de bewoonde wereld een groep rebellen tegekomt, verandert haar karakter en wordt ze ineens zelfzekerder omdat dat de enige manier is om te overleven.

• Ben Pere is de voorzitter van De Vereniging voor Bezorgde Ouders. Hij is een Langi en komt uit Lira, vroeger vocht hij zelf mee in het leger van Obote tegen de troepen van Idi Amin.De twee dochters van Ben Pere zijn zelf ook ontvoerd. Na ongeveer twee jaar wordt het hem allemaal teveel en sterft Ben Pere.

• Angelina is de ondervoorzitster van de vereniging en tevens de moeder van Charlotte. Ze is er kapot van wanneer ze hoort dat haar dochter bevallen is en ze Charlotte niet heeft kunnnen bijstaan.

• George Omona is de directeur van het opvangcentrum Gusco in Gulu, zelf is hij een Acholi. Vaak wordt hij misselijk van de verhalen van de kinderen en wil hij stoppen met het opvangcentrum maar dan voelt hij zich schuldig tegenover de kinderen en als hij ziet hoe de kinderen na enkele maanden terug opleven, krijgt hij terug hoop om door te gaan met het opvangcentrum.

2. Thema
In de nacht van negen op tien oktober worden er uit de St.-Mary’s school 139 meisjes ontvoerd. Zuster Rachel gaat samen met Bosco achter de meisjes aan en na lang onderhandelen met de bevelvoerder van de rebellen kunnen zuster Rachele en Bosco terug naar de school met 109 meisjes; dertig hebben ze moeten achterlaten. Als ze terugkeren verdwalen zuster Rachele en Bosco, maar ze vinden onderdak voor de nacht.De dertig achtergebleven meisjes worden in groepen ingedeeld an vertrekken naar Soedan. Norman denkt eraan om te ontsnappen.


Ondertussen is zuster Rachele al het mogelijke aan het doen om de meisjes vrij te krijgen.Ze ontmoet president Museveni en gaat ze op kosten van de Oegandese regering naar Nairobi waar ze probeert om contact op te nemen met de woordvoerder van Joseph Kony, de rebellenleider. Na twee weken beslist zuster Rachele terug te keren naar Oeganda, ze weet nu wel dat Kony zelf de ontvoering op de schoolmeisjes heeft bevolen.

Het was al een gewoonte geworden dat elke zaterdagmiddag de ouders van de ontvoerde meisjes samenkwamen in de school om te zien of er al meer informatie was over hun dochter(s). Ze ontstond er de Vereniging voor Bezorgde Ouders.

Ondertussen zijn de meisjes van Aboke al in Soedan, de rebellen drijven daar handel met de Arabieren en voeren samen met de Arabieren oorlog tegen de Dinkasoldaten.

In Oeganda is zuster Rachele op het internet aan het zoeken voor informatie om met Kony in contact te komen.

In het opvangcentrum Gusco in Gulu maakt George zich zorgen om de kinderen die uit het leger zijn ontsnapt. Hij probeert er alles aan te doen om hun te helpen.

Wanneer zuster Rachele hoort dat ze naar Soedan mag is ze dolgelukkig. Samen met Ben Pere vertrekt ze en eenmaal in Soedan aangekomen gaan ze van het ene rebellenkamp naar het andere. Als zuster Rachele in een kamp ontdekt dat de meisjes van Aboke daar misschien zijn, maar dat ze hen niet kan helpen is zuster Rachele ontroostbaar en radeloos. Toch geeft ze niet op en gaat ze later onderhandelen met de vertegenwoordigers van het Weerstandsleger van de Heer.
Zes maanden na haar zaken in Soedan gaat zuster Rachele naar Gusco waar ze voor het eerst George ontmoet.

Uiteindelijk krijgt ze ondanks al haar pogingen de meisjes van Aboke niet vrij. Toch verneemt ze via George dat Charlotte in juli 1998 bevallen is van een zoontje, dat Janet in december 1998 bevallen is van een meisje, dat Jenny dood is en dat er vier meisjes in de harem van Kony zitten. Ook verneemt ze dat Kony een school wil bouwen voor de ongeveer tweehonderd kinderen die al in het Weerstandsleger zijn geboren en dat de meisjes van Aboke er moeten lesgeven, Kony wil hun ook als ministers in zijn nieuwe regering. Na een ongeveer 2 jaar wordt het Ben Pere teveel en sterft hij.

3. Tijd
In de nacht van negen op tien oktober worden de meisjes van Aboke uit hun school ontvoerd, rond kwart na twee. Op tien oktober gaat zuster Rachele samen met Bosco een leraar op de St.-Marry’s) achter de meisjes aan om te proberen om ze vrij te krijgen. Op elf oktober komen zuster Rachel en Bosco samen met 109 meisjes terug. Ongeveer een week na de ontvoering probeert zuster Rachele voor het eerst contact op te nemen met de woordvoerder van Kony.
Een paar weken na de ontvoering ontsnapt het eerste meisje van Aboke; Eva. Na ongeveer twee maanden ontmoeten de Abokemeisjes voor het eerst Kony. Na vijf tot zes maanden na de ontvoering van de Abokemeisjes is zuster Rachel nog altijd verwoed aan het zoeken om de meisjes vrij te krijgen. Op een zondagmiddag in juni krijgt zuster Rachele een bericht dat ze naar Soedan mag vertrekken. Ongeveer zes maanden na dat zuster Rachele in Soedan geweest is gaat ze naar het opvangcentrum Gusco in Gulu waar ze te horen krijgen dat Jenny (een Abokemeisje) waarschijnlijk dood is. Twee jaar nadat zuster Rachele een lijst met de vermiste meisjes van Aboke bij George achterliet, heeft george al verscheidene gegevens kunnen opvangen.

4. Ruimte
De meisjes worden ontvoerd uit de St.-Mary’s school in Aboke, in Noord-Oeganda. Wanneer zuster Rachele en Busco verdwalen kunnen ze in het dorpje Achokara overnachten. Zuster Rachele ontmoet de president in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. In Nairobi in Kenia probeert zuster Rachele contact op te nemen met de
woordvoerder van het rebellenleger. Aru is het kamp van Kony, het bevindt zich in Soedan. Hier bevinden zich de meisjes
van Aboke. In Gulu bevindt zich het militaire hoofdkwartier en Gusco, het opvangcentrum. In Murchison Park wordne vredesgesprekken gehouden tussen Soedan en Oeganda. Op de markt van Punongo in Oeganda stapt Norman voor het eerst in 2 jaar terug als ‘gewone burger’.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.