Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De meidenziekte door Tom Pauka

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De meidenziekte
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1059 woorden
  • 19 mei 2003
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
12 keer beoordeeld

Boekcover De meidenziekte
Shadow
De meidenziekte door Tom Pauka
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De meidenziekte
Auteur: Tom Pauka
Uitgeverij: Em. Querido’s Uitgeverij b.v. Jaar van uitgave: 1983 De samenvatting: de meidenziekte Hans is een jongen van 16 jaar. Op een dag gaat hij met zijn broertjes naar de speeltuin en ze willen niet doen wat hij zegt. Op zich gaat het niet om iets ernstigs, maar Hans gaat door dit voorval nadenken. Hij stuurt zijn broertjes naar huis en gaat dwalen door de stad. Hans heeft anorexia. Hij wordt gevonden door een politie agent en even later is hij in het ziekenhuis. Daar krijgt hij drie maal per dag eten en dat moet hij helemaal opeten, onder toezicht van een zuster. Ook wordt hij vaak gewogen. Op een dag vraagt dokter Rozen of hij er niet wat voor voelt om ook te gaan werken. Hij zegt dat hij wel in de keuken van het ziekenhuis wil werken. Dat mag en hij wordt het hulpje van Monsanto, die erg achterdochtig is en denkt dat Hans spioneert. Monsanto werkt er namelijk illegaal. Later komt hij erachter dat Hans echt te vertrouwen is en ze worden goede vrienden. Op een gegeven moment mag Hans naar huis, maar hij gaat niet naar huis, want zijn moeder zou met zijn broertjes naar Denemarken gaan en hij wil geen roet in het eten gooien. Hans gaat weer een beetje zwerven in de stad en gaat met de veerpont. Op een gegeven moment komt hij bij een zomerhuisje dat leegstaat. Hij gaat er naar binnen, want hij heeft verschrikkelijke honger. In het huis ligt genoeg brood voor hem. Als hij genoeg heeft gegeten, gaat hij slapen. Op een gegeven moment komt Vera thuis. Het huisje is van haar en van haar moeder. Haar moeder is aan het werk en komt pas s’avonds thuis. Tegen haar moeder zeggen ze dat Hans haar helpt met haar huiswerk. Hij mag blijven eten en op een gegeven moment gaat er geen bus meer en mag hij blijven slapen. Eerst gaan hij en mevrouw Storm varen. Mevrouw Storm heeft een vrij saai leven en vindt het helemaal geweldig dat Hans allerlei plannetjes heeft. Als ze thuiskomen gaan ze gelijk naar bed en de volgende ochtend om vijf uur gaat Hans er stiekem vandoor. Hij begint weer een beetje te zwerven. Op een gegeven moment belt hij mevrouw Storm op te zeggen dat hij naar huis gaat om te eten. Waarom heb ik het boek gekozen? Ik heb het boek gekozen omdat ik achter in de lijst van het boek van literatuur heb gekeken. Ik was aan het kijken of er boeken bij waren die mij zouden bevallen. Er waren er een paar, om eerlijk te zijn leek dit boek me het minst leuk. Maar in de bieb op school hadden ze de andere boeken niet die me leuk leken. Dus ging ik uiteindelijk naar dit boek zoeken. Deze hadden ze wel in de bieb. Ik had de achterkant van het boek gelezen en het boek leek me al iets leuker. Thuis ben ik de eerste paar bladzijden gaan lezen. Deze bevielen me wel. Want het was gemakkelijk om door te lezen. Dit zijn de redenen waarom ik het boek heb gekozen.
Eerste reactie over het boek? Mijn eerste reactie van het boek was. Dat het eigenlijk heel ergens anders over ging dan dat ik verwacht had. Ik dacht dat het veel over een jongen ging die anorexia had. Maar dat was alleen aan het begin van het boek. Als je verder in het boek kwam ging het er eigenlijk meer om hoe de jongen volwassen wordt. Dit vond ik een teleurstelling. Want het leek me wel interessant om erachter te komen hoe een jongen met anorexia om zou gaan. Maar daar ben ik nu na het lezen van dit boek niet achter gekomen. Maar over het algemeen was het boek gemakkelijk en toch nog leuk om te lezen. Verdiepingsopdracht Opdracht: Het boek beschrijft het proces van volwassen worden. Beschrijf dat proces in eigen (minimaal 200) woorden. Hans is een jongen die volwassen aan het worden is. Hij speelde eerst altijd met zijn broertjes mee en bedacht dan altijd gevaarlijke spelletjes. Zijn broertjes willen nog steeds zo’n spelletjes spelen. Opeens bedenkt Hans dat hij het niet goed vindt omdat hij bang is dat er iets met ze gebeurt. Hij stuurt ze naar huis. Hij heeft opeens het gevoel dat hij verantwoordelijk is voor zijn broertjes. En is bang dat er iets met ze gebeurt. Hij ligt in het ziekenhuis omdat hij anorexia heeft. En daar mag hij gaan werken. Daar wordt van alles gestolen. Dat kan voor zijn baas betekenen dat hij wordt ontslagen. Hans gaat van alles bedenken hoe ze de dief te pakken moeten krijgen. Ook zijn werk neemt Hans serieus. Hij houdt van het werk wat hij doet. Als hij het ziekenhuis uit mag komt hij na een zwerftocht in een huisje. Waar hij Vera en haar moeder ontmoet. Hij is een beetje de man daar in huis. Want hij bedenkt allerlei dingen wat ze gaan doen. En de moeder van Vera stemt overal mee in. Hij voelt zich belangrijk bij haar. Hij loopt daar ook weer weg en begint weer te zwerven. Opeens krijgt hij ook een verantwoordelijk gevoel voor zichzelf. En hij gaat goed eten en naar huis. Hij denkt nu dus ook aan zichzelf. Evaluatie: Ik vond het een moeilijke opdracht. Vooral om het allemaal te formuleren. Je leest het wel en je weet dan ook wel waar het over gaat maar als je het dan met woorden op papier moet zetten, is dat toch wel moeilijk. Je weet eigenlijk alleen de grote lijnen van het verhaal en niet alle details. Daardoor moest ik toch ook vaak het boek doorbladeren. De volgende keer maak ik mijn verslag meteen als ik het boek uit heb. Want dan zit alles nog vers in je geheugen. Dit verslag had ik een tijdje laten liggen omdat ik er geen zin in had om een verslag van te maken. En daardoor moest ik het boek nog eens een keer doorlezen, waardoor het nog langer duurde. Ook was ik het vergeten op de computer op te slaan. En was mijn diskette kapot gegaan of ik ben mijn diskette kwijt geraakt. Ik heb dus alles moeten overtypen. Dat heeft ook veel tijd gekost. Voor de rest is de opdracht goed gegaan naar mijn gevoel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De meidenziekte door Tom Pauka"