De mannen van de maandagochtend door Ferdinandusse & Ross

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1737 woorden
  • 30 juli 2007
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 4 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Gouden Strop (2003 Genomineerd)

Boekcover De mannen van de maandagochtend
Shadow
De mannen van de maandagochtend door  Ferdinandusse & Ross
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting
Wijnand Alsema is jaren geleden (na de de tweede wereldoorlog) naar Amerika vertrokken. Hij woont daar nu nog steeds en is niet van plan daar te vertrekken tot op een dag dat hij van een oude (leger-) vriend een envelop krijgt met een briefje van vijftig gulden erin. Hij staat voor een raadsel waarom hem dat gestuurd is. Maar na heel erg lang gepiekerd te hebben kwam hij er door het herkennen van het handschrift (waarmee zijn adres was opgeschreven op de envelop) achter dat het Wiebe Sybesma dat briefje heeft gestuurd. Ze komen met elkaar in contact, en Wiebe geeft Wijnand allemaal informatie over een zekere oud topman van de Nederlandse Bank, Henry Mooijman. Dat was de man die er bijna 60 jaar geleden voor gezorgd heeft dat Wiebe en Wijnand ten onrechte werden beschuldigd van een overval. Dat is ook gelijk de rede dat Wijnand Alsema in Amerika woont, en ook Wiebe Sybesma is verhuisd naar het buitenland. Wiebe haalt Wijnand over om wraak te nemen op de, inmiddels gepensioneerde, Henry Mooijman.
Ze ontmoeten elkaar in Amsterdam. In de tussentijd past een neef van Wijnand Alsema, Charlie, op het huis in Amerika. Ook heeft Sybesma Mooijman al de stuipen op het lijf gejaagd door in zijn huis in te breken en het gezicht van Mooijman van de foto van het afscheid van de bank af te scheuren. Hier was Alsema het eigenlijk niet mee eens.

Tijdens hun eerste ontmoeting in een café met uitzicht op de Nederlandse Bank. Sybesma heeft het krankzinnige idee om de Nederlandse Bank te gaan beroven. Het idee erachter was om Henry Mooijman er voor op te laten draaien. In de volgende paar weken zijn Sybesma en Alsema druk bezig met het bedenken of het überhaupt mogelijk is. Alsema ziet het als een onmogelijke missie en gaat voor de iets makkelijkere oplossingen. Bijvoorbeeld door gewoon het huis van Mooijman in brand te zetten. Sybesma blijft optimistisch, volgens hem is het mogelijk om de kluis van de Bank binnen te komen, en vervolgens ook nog te ontsnappen.
In de tussentijd vertrouwd Mooijman het niet allemaal, hij voelt zich bedreigd. Hij huurt een privé-detective in om erachter te komen wie er achter zit dat hij bestolen, bedreigd en achtervolgd wordt. Gerard Zoomer gaat dit voor Mooijman uitzoeken, alleen komen Sybesma en Alsema er al snel achter dat hij de persoon is die hen voor een lange tijd gevolgd is, en afgeluisterd heeft.
Tricia Kuyper is een docent op een middelbare school, en is van plan om een boek te schrijven over haar vader. Die is tijdens de oorlog in een hinderlaag gekomen, daarvoor heeft ze Alsme geïnterviewd. Alsema heeft zijn mond voorbij gepraat, en Tricia is op de hoogte van het plan van het beroven van de Bank en het wraak nemen tegen Mooijman. Triets Kuyper was enthousiast en sluit zich ook aan om Mooijman te grazen te nemen. Dit natuurlijk in de hoop naar meer informatie over de hinderlaag van haar vader. Door Zoomer door middel van een smoes in het huis van Triets Kuyper te krijgen, krijgt Sybesma de kans om hem te verhoren. Op een gruwelijke manier van martelen (die Sybesma van zijn legerjaren heeft) komt Sybesma erachter voor wie Zoomer werk en wat hij moet doen.
Alsema krijgt het voor elkaar een appartement te huren (onder de naam van Mooijman) die uitzicht heeft op de Nederlandse Bank. Vanaf daar houdt hij nauwlettend het gebouw in de gaten, en dan vooral wat er allemaal in en uit gaat.
Sybesma kwam op het briljante plan om Triets het vertrouwen van mooijman te laten winnen. Tricia doet dit goed, en gaat zelfs op een gegeven moment uit eten met Mooijman. Dit wordt heel erg slim gespeeld en zo krijgt Alsema het voor elkaar om de Rolls Roys van hem te stelen. Hij zet de auto ergens aan de kant van de weg. Zo krijgt Sybesma de mogelijkheid (want de vrouw van Mooijman gaat achter de auto aan toen die is gevonden) om bij Mooijman in te breken. Hij komt in handen van een sleutel van een kluis van een bank in Balzano. Na een bezoek aan Italië, naar een oude bekende (Gretta) en een bezoek aan die bank voor wat extra informatie. Maakt hij het plan om de kluis van Mooijman daar te stelen. Het plan loopt op rolletjes, hij krijgt hulp van Gretta en een nog een vriend die voor de vluchtauto zorgt. Eenmaal thuis is hij dolblij met zijn vondst, een leren zak vol met diamanten.
Inmiddels heeft Zoomer weer de opdracht van Mooijman gekregen om Alsema en Sybesma in de gaten te houden. Zoomers heeft dit in de tijd dat hij niet meer in opdracht van Mooijman werkte ook nog gedaan. Mooijman doet dit omdat hij nu angstig is.

Zoomer is door hoge kwaliteit afluisteren erachter gekomen wat de plannen van het betreffende (inmiddels) drietal is. Op een avond zet hij Sybesma en Tricia onder druk / schot. Hij wil meedoen met de overval, maar dan wel onder voorwaarde dat de buit als 75-25 verdeeld wordt. Hij was ervan op de hoogte dat de enige praktische manier om de bank binnen te komen een geldtransportwagen was. Hij kon hieraan komen, en hij was ook op de hoogte van hoe je je erin kon verstoppen. Hij heeft een heel plan in elkaar gezet, en die vertelde hij aan Sybesma en Tricia die daar half naar luisterde. Zoomer vond dat hij in de lege ruimte moest liggen, en dus de overval voor het grootste en belangrijkste deel moest doen.
Alsme, Sybesma en Tricia dachten hier anders over. Toen Zoomer in de transportwagen lag, en hoopte dat zijn plan goed werd uitgevoerd, gaven ze een anonieme tip door dat er iemand in de wagen Nr. 42388 lag. Toen ze op het nieuws hoorde dat er iemand geprobeerd heeft de Bank te overvallen, en dat er een ziekenwagen aan te pas moest komen, waren ze er over uit dat Gerard Zoomer dood is.
Niet lang daarna sluit Charly zich naar een lange zoektocht naar Alsema aan bij de groep.
Hij en Tricia krijgen de opdracht de torpedo’s te halen voor de grote operatie.
Henry Mooijman is inmiddels op zoek naar Zoomer, maar hij is spoorloos verdwenen. Ene Noud Zijlstra heeft het advocaten-kantoor overgenomen, en wil niks over de overname zeggen. Mooijman staat door een raadsel, maar hij is niet de enige. De politie is ook met de vermissing bezig, en kwamen bij Mooijman terecht. Ze verdenken Zoomer ervan voorbereidingen te hebben getroffen voor het overvallen van de Bank. En Mooijman heeft in die tijd contact gehad met Zoomer. Verder zijn ze ook op de hoogte van het huren van het appartement tegenover de Bank onder de naam van Mooijman.
Alsema en Sybesma zijn intussen volop bezig met de voorbereidingen voor het beroven van de Bank. Bij een Corcicaan gaan ze vragen of hij de kluis van de Bank kan openbreken. Die zegt dat dat een hele grote klus is, en dat hij daar –als het lukt- wel even mee bezig is. Hij is niet echt heel positief over het plan, maar het idee om als eerste in de hele wereld een nationale kluis de beroven vindt hij wel heel leuk. Hij gaat in op het voorstel.
Natuurlijk moet Mooijman de stad uit, dat doet Tricia. Met behulp van allemaal smoezen krijgt ze Mooijman mee met de auto. Maar in plaats van naar ’t Gooi te rijden, wil Mooijman eerst nog even naar een begraafplaats. En laat dit nou net de begraafplaats zijn van de inmeddels bekende hinderlaag in de oorlog. Tricia wordt hier mishandeld door Mooijman, en hij verklaard bijna alles al te weten van het plan van Alsema en Sybesma. Tricia weet te ontsnappen, en komt terecht in de auto van Noud Zijlstra (de opvolger van Zoomer). Hij verzorgt haar, en is zelfs bereid de lesmaterialen op te halen uit de auto van Tricia. Die staat inmiddels bij Mooijman. Als hij daar binnen komt wordt hij vermoord door Mooijman, en in de auto gezet en in een sloot gereden. Zelfmoord.
Hij wordt gevonden, en Tricia is ineens verdachte omdat het haar auto was. En omdat ze nauw betrokken was bij Zijlstra, maar ook met de vermoorde Zoomer. Daan wordt door de politie onder druk gezet hiervoor.
Fanny, de secretaresse van het advocatenkantoor van Zoomer en Zijlstra neemt nu de baan van detective op zich. En gaat zich storten op de zaak van Alsema en Sybesma. Ze gaat naar een café waar zich allemaal huurlingen hebben verzameld. Deze huurlingen zijn hier in opdracht van Alsema en Sybesma. Deze twee heren zijn er ook van op de hoogte van Fanny inmiddels op de zaak zit, en dat ze naar het café komt. Om te voorkomen dat ze teveel te weten komt krijgt Charly de opdracht haar af te leiden. Samen gaan ze naar een hotel toe. Het plan slaagt. Fanny is er nu zelfs van overtuigt dat de overval pas over een paar dagen gaat plaatsvinden.
De nacht van de overval, het plan is gemaakt, de huurlingen zijn op de hoogte gebracht en alles staat klaar. Het plan loopt op rolletjes, ze krijgen een grote hoeveelheid goudstaven in handen en deze hebben ze in een ambulance gelegt. Na een half uur rijden leggen Alsema, Sybesma en Charly de goudstaven in een oude BMW. Tijdens het overladen houdt Alsema twee staven appart.
De overval is vollop in het nieuws, en zo blijft Tricia Kuyper op de hoogte van de overval. Zij kan er niet bij zijn omdat ze met de klas op kamp is, en volgt het nieuws via de radio samen met de leerlingen die hier niet echt blij mee zijn. Ook Henry Mooijman wordt ervoor wakker gebeld, en besluit samen met Fanny direct naar het graf te gaan.
Intussen zijn Alsema, Sybesma en Charly al bij het graf, bezig met de zerk van het graf aan het opliften. In het gat dat ontstaat gooit Alsema de twee goudstaven, “een cadeautje voor Mooijman..”. Toen ze een auto hoorde aankomen vluchtte ze het bos in. Mooijman kwam aan, en vond de goudstaven in het graf. Hij gaf er even één aan Fanny, die nam snel de beslissing. Ze gaf Mooijman een trap en hij klapte met zijn hoofd tegen de zerk. Ze rende weg. De rechercheur die met de zaak bezig was vond Mooijman, die met alle macht schreeuwend ontkende. Maar hij werd meegevoerd...

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.