De man zonder ziekte door Arnon Grunberg

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover De man zonder ziekte
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1671 woorden
  • 28 januari 2013
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
46 keer beoordeeld

Boekcover De man zonder ziekte
Shadow

Meer nog dan zijn Indiase uiterlijk - het wekte weleens verwarring, een keer had een man in een café over het gele gevaar gesproken en daarbij nadrukkelijk Samarendra's kant uitgekeken - was dit de kern van zijn identiteit: het gebrek aan ziekte. Hij had geen rolstoel nodig, geen permanente verzorging, hij kon lopen. Zo was hij eerst het kind geweest, vervo…

Meer nog dan zijn Indiase uiterlijk - het wekte weleens verwarring, een keer had een man in een café over het gele gevaar gesproken en daarbij nadrukkelijk Samarendra's …

Meer nog dan zijn Indiase uiterlijk - het wekte weleens verwarring, een keer had een man in een café over het gele gevaar gesproken en daarbij nadrukkelijk Samarendra's kant uitgekeken - was dit de kern van zijn identiteit: het gebrek aan ziekte. Hij had geen rolstoel nodig, geen permanente verzorging, hij kon lopen. Zo was hij eerst het kind geweest, vervolgens de jongen en nu de man zonder ziekte; meer dan wat dan ook was hij gezond, zowel geestelijk als lichamelijk.' In De man zonder ziekte, Arnon Grunbergs nieuwe boek, reist een jonge Zwitserse architect af naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. Een man die ervan overtuigd is dat een architect het leven van de mens mooier en makkelijker moet maken.

De man zonder ziekte door Arnon Grunberg
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Genre

Psychologische roman.

Motivatie boekkeuze.

Ik heb dit boek gekozen omdat mijn ouders erg enthousiast erover waren en ik ook erg benieuwd was naar zijn boeken.

Samenvatting                 

Het boek is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel gaat over Iran, en het 2de deel gaat over Dubai.

Deel 1

Samarendra Ambani is een jonge Zwitserse architect. Samarendra ´s vader heeft een Indiase Nationaliteit en was een mislukte uitvinder en is omgekomen tijdens een bergwandeling. Ook heeft hij een zusje Aida die aan een spierziekte lijdt, zijn grote doel is dan ook om haar naar Amerika te laten gaan als hij voldoende geld heeft. Daar kan ze misschien genezen. Nina is zijn eerste grote liefde, zij is ook helemaal perfect. Ze heeft alleen een snor maar dat vindt hij schattig. Samarenda is de man zonder ziekte omdat hij geestelijk en mentaal gezond is. Samarenda wil het dat iedereen hem Sam noemt, omdat hij vond dat je een naam moest nemen die mensen konden onthouden en hem niet confronteerden. Hij moet naar Bagdad omdat hij genomineerd is als mogelijke winnaar van een architectuurwedstrijd om  een nieuwe opera in Bagdad te bouwen. De opdrachtgever is ene Hamid Shakir Mahmoud. Hij vliegt op een andere luchthaven dan Bagdad, want dat zou veiliger voor hem zijn. Maar op dat moment gaat alles ook mis. Hij krijgt bewakers, maar ze veranderen steeds dus hij weet niet meer wie hij kan vertrouwen. Uit zijn koffer zijn de kleren gestolen en verruild voor armoedige kledingstukken. Zijn opdrachtgever Hamir Shakir Mahmoud is omgekomen tijdens een aanslag. In de safe house wordt hij plots achtergelaten en is iedereen vertrokken, hij voelt zich niet meer veilig en wilt naar de Zwitsere Ambassade toe. Hij wordt met de taxi naar een militair checkpoint gebracht. Maar omdat hij zijn paspoort niet kan tonen wordt hij aangehouden. Samarenda probeert de agent om te kopen, maar dat vat hij verkeerd op. Hij wordt aangehouden en in een cel gezet. Ook word hij ondervraagd door bewakers. Hij wordt daar erg mishandeld, zijn neus wordt in tweeën gebroken, moet al zijn kleren uit doen, moet zijn eten van de grond likken. Daarnaast word er ook over hem heen geplast. En zijn nieuwe bijnaam is Hond. Gelukkig komen er leden van het Rode Kruis om hem te redden, hij mag naar huis toe. Hij komt erachter dat niemand in Iran afwist van het operagebouw. Dus hij krijgt het gevoel dat hij erin is geluisd. Hij heeft een licht traumatische ervaring opgelopen omdat er op hem geplast is.

Deel 2

Om over zijn slechte ervaring in Irak heen te komen probeert hij er zo min mogelijk erover te praten. Het architectenbureau dat hij met zijn partner Dave runt, krijgt een opdracht vanuit Dubai. Ze mogen een bibliotheek bouwen, maar onder de bibliotheek wordt er tegelijkertijd een net zo grote bunker gebouwd. Ze krijgen een geheimhoudingsplicht dat hij niet over de bunker mag praten. Ook deze keer krijgen ze de opdrachtgevers niet te zien. Maar aan het einde van hun trip wordt er uit hun hotel een brancard gereden waarop een lijk ligt. Als ze terug zijn in Zwitserland heeft Samarendra een afspraak met John Brady die vraagt of hij in Dubai informatie wil verzamelen. Samarenda ziet er geen kwaad in en gaat akkoord. Een maand later gaat hij weer naar Dubai. Deze keer alleen, want Dave zijn vrouw is hoogzwanger. Dit keer gaat het weer fout. Hij ziet namelijk weer niemand die van de bunker op de hoogte is, ook de gastvrouw die hij eerst zag, Rose, is veranderd. En helaas zit er ook allerlei mini kakkerlakken in zijn hotelkamer. De schoonmaakster die 1 x per dag langskomt, is ook een masseuse, zij wil hem seksueel verwennen. Maar Samarendra is een man die trouw is aan zijn vrouw Nina. Zij vindt dat niet leuk.

Rose nodigt hem uit om uit om met een aantal andere mensen een avondje te pokeren. Hij moet wel zijn eigen drank meenemen. In Dubai moet je een alcohol vergunning krijgen, maar dat heeft Samarenda niet. Hij koopt illegaal drank en legt een paar flessen in de auto hij raakt aangeschoten. Hij wordt ook betrokken bij een aanrijding, al snel komt de politie en word opgepakt. Hij heeft blijkbaar niets geleerd van zijn vorige ontmoeting met de politie, hij probeert namelijk weer hun om te kopen. Hij wordt opgepakt en komt weer in een cel terecht. Maar het is niet voor de alcohol. Blijkbaar word hij voor iets beschuldigd maar weet niet waarvan. Het heeft blijkbaar te maken met de man die vermoord is hun hotel bij de vorige trip.

Eerste persoonlijke reactie:

Toen ik het boek voor het eerst las vond ik het al humor hebben. Het begint meteen met een leuke grappige ironische zin. Ik vond het boek bij het begin erg apart. Maar daarna werd het leuker, ook werd het spannender als Samarenda in de cel zit. Ook het einde is erg leuk. Alleen soms krijg je wel echt nutteloze informatie. Ook is het boek erg cynisch als je de korte zinnetjes leest.

Beschrijving personages:

Je komt weinig te weten van de mensen die erin spelen dus je weet niet wat voor soort karakter diegene heeft. Nina en Samarendra zijn de enigen die we goed leren kennen.

Samarendra Ambani 

Een jonge architect die Zwitsers is. Zijn vader is een man uit India, die niet erg succesvol is geweest in zijn leven als uitvinder. Samarendra lijkt succesvoller te zijn: hij is de mogelijke winnaar van het ontwerp van het operagebouw in Bagdad. Maar argeloos als hij is, wordt hij het slachtoffer van een tegen hem beraamd complot. Hij komt in een cel terecht, denkt dat hij zich met geld kan vrijkopen en krijgt het lid op zijn neus. Letterlijk ook, want de officier die hem aanklaagt slaat hem een gebroken neus. De bewakers vernederen hem nog meer door op hem te pissen (denk aan Amerikanen die op de lichamen van Irakezen pissen, volgens de media) Hij verzwakt zienderogen en ligt op de rand van de afgrond wanneer het Rode Kruis hem komt helpen. Thuisgekomen wil hij niet zo veel over Bagdad kwijt, maar hij heeft toch een wat traumatische ervaring overgehouden. Hij wil namelijk dat Nina over hem heen piest. Je zou denken dat Samarendra wat heeft geleerd van zijn ervaring in Bagdad. Hij mag met zijn partner Dave namelijk de bibliotheek van Dubai bouwen. Hij gaat er weer heen, eerst met Dave en dan wordt tijdens zijn verblijf een Hamasleider omgebracht, daarna gaat hij alleen en dan trapt hij door zijn argeloosheid weer in de val. Hij maakt in principe in zijn onschuld dezelfde fouten  en wordt weer opgepakt. Deze keer is er geen Rode Kruis  om te helpen. Het lijkt erop dat het regime in Dubai een willoos slachtoffer nodig heeft gehad om hun tekort ten opzichte van de daders van de Mossad-aanslag  te compenseren. Samarendra blijft een heer in het chaotische “verkeer” en ondergaat lijdzaam het proces, waarin hij in een Kafka-achtige omgeving is geplaatst.  Maar omdat het een personaal en dus onbetrouwbaar perspectief is, kan het natuurlijk ook zo zijn dat Sam ons allemaal om de tuin heeft geleid en dus misschien wel een echte spion is geweest.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Een jonge architect die Zwitsers is. Zijn vader is een man uit India, die niet erg succesvol is geweest in zijn leven als uitvinder. Samarendra lijkt succesvoller te zijn: hij is de mogelijke winnaar van het ontwerp van het operagebouw in Bagdad. Maar argeloos als hij is, wordt hij het slachtoffer van een tegen hem beraamd complot. Hij komt in een cel terecht, denkt dat hij zich met geld kan vrijkopen en krijgt het lid op zijn neus. Letterlijk ook, want de officier die hem aanklaagt slaat hem een gebroken neus. De bewakers vernederen hem nog meer door op hem te pissen (denk aan Amerikanen die op de lichamen van Irakezen pissen, volgens de media) Hij verzwakt zienderogen en ligt op de rand van de afgrond wanneer het Rode Kruis hem komt helpen. Thuisgekomen wil hij niet zo veel over Bagdad kwijt, maar hij heeft toch een wat traumatische ervaring overgehouden. Hij wil namelijk dat Nina over hem heen piest. Je zou denken dat Samarendra wat heeft geleerd van zijn ervaring in Bagdad. Hij mag met zijn partner Dave namelijk de bibliotheek van Dubai bouwen. Hij gaat er weer heen, eerst met Dave en dan wordt tijdens zijn verblijf een Hamasleider omgebracht, daarna gaat hij alleen en dan trapt hij door zijn argeloosheid weer in de val. Hij maakt in principe in zijn onschuld dezelfde fouten  en wordt weer opgepakt. Deze keer is er geen Rode Kruis  om te helpen. Het lijkt erop dat het regime in Dubai een willoos slachtoffer nodig heeft gehad om hun tekort ten opzichte van de daders van de Mossad-aanslag  te compenseren. Samarendra blijft een heer in het chaotische “verkeer” en ondergaat lijdzaam het proces, waarin hij in een Kafka-achtige omgeving is geplaatst.  Maar omdat het een personaal en dus onbetrouwbaar perspectief is, kan het natuurlijk ook zo zijn dat Sam ons allemaal om de tuin heeft geleid en dus misschien wel een echte spion is geweest.

Nina

Wordt in de vertelling beschreven als de perfecte vrouw, die al haar zaakjes voor elkaar heeft. Ze is uiterlijk mooi en intelligent. Het enige wat niet helemaal aan het perfecte beeld van de vrouw voldoet, is haar snorretje, maar ook daarvoor zorgt ze later. Ze scheert het af. Als Sam aan haar na zijn Irakmissie vraagt om op hem te urineren, staat haar dat eerst wel tegen , maar ze doet het toch. Niet een keer, maar uit de suggestie van de verteller kun je opmaken dat het een vast seksritueel bij hen wordt. Ze vindt het vervelend als hij weer weggaat naar Dubai. Ze hebben wel contact en op een zeker moment weet ze wel dat ze kinderen bij Sam wil. Niet meteen, maar over een paar jaar. Als hij in de dodemanscel zit, komt ze afscheid nemen van hem. Ze vraagt of ze kinderen van andere mannen mag nemen. Dat blijf natuurlijk een rare vraag voor de perfecte vrouw. Ze mag van Sam kindjes met andere mannen maken. Als ze dat hoort, wordt ze er eigenlijk boos om.

Perspectief:

Het is een ik-perspectief, je ziet het verhaal in Samarendra’s ogen. Ook lees je zijn gedachtes.

Thematiek:

Het is lastig om de thematiek in dit boek te vinden. Maar vervreemding is wel één van de thematieken in dit verhaal. Na Bagdad heeft hij traumatische ervaringen, waardoor hij verandert. Maar ook omdat hij steeds in een verslechterde situatie bevindt. Ook is het fictie en werkelijkheid, want sommige gebeurtenissen in het boek zijn echt gebeurd. Alleen de personages in het boek zijn fictie. Daarnaast staat schuld en onschuldig centraal, hij wordt vaak schuldig bevonden van spion zijn terwijl Samarendra  zegt dat hij onschuldig is.

De titel “De Man zonder Ziekte”  gaat over de hoofdpersoon. Hij heeft geen rolstoel nodig, geen permanente verzorging, hij is heer en meester over zijn eigen lichaam. Hij is ook gezond, zowel geestelijk als lichamelijk.

Informatie over de auteur.

Arnon grunberg is opgegroeid in een joods gezin die zeer getraumatiseerd zijn geraakt door de Tweede Wereldoorlog, zijn moeder zat in het concentratiekamp Auschwitz en zijn vader zat op talloze adressen ondergedoken. Grunberg was eerst een acteur, maar dat was snel voorbij omdat hij niet hield strakke schema´s en de mensen om zich heen. Hij wou nu schrijver worden. In 1994 kwam zijn allereerste boek uit genaamd Blauwe maandagen. Dat was een autobiografische roman waarin onder andere ook de oorlogservaringen van zijn ouders aan bod kwamen. Het boek werd een groot succes. Het boek De asielzoeker en Tirza werden ook grote successen en kregen ook veel prijzen. Tegenwoordig schrijft hij ook columns voor De Volkskrant en voor NRC Handelsblad.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De man zonder ziekte door Arnon Grunberg"