Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De man die werk vond door Herman Brusselmans

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De man die werk vond
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas aso | 407 woorden
  • 19 februari 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
8 keer beoordeeld

Boekcover De man die werk vond
Shadow
De man die werk vond door Herman Brusselmans
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting


 


Het verhaal gaat over een zekere Louis Tinner, een man die werkt in een voor de lezer onbekende bibliotheek in Brussel. Zijn werkplaats noemt hij ‘het Boekenpaleis’.
Louis is alleen en loopt vaak peinzend over het leven rond. Vrouwen zijn het favoriete tijdverdrijf van onze hoofdpersonage. Hij heeft namelijk over iedere vertegenwoordigster van het andere geslacht een persoonlijke fantasie. Tijdens het fantaseren is roken en Jupilers drinken zijn dagelijkse bezigheid.
Het verhaal begint bij een van Tinner’s mijmeringen des levens. Dolgraag vlucht hij uit de werkelijkheid, dit is zijn manier om het einde van zijn lange dagen te halen. Het meisje dat koffie schenkt komt binnen in het lokaal waar Louis werkt. Hij vindt het meisje lelijk, maar verlangt wel elke keer haar opnieuw te zien. Als ze op een dag veel te laat komt, bemerkt hij zijn verlangen naar menselijk contact, al is het voor even. Zijn bibliotheek heeft namelijk niet zoveel klanten. Steek het op Louis Tinner’s onbeschoftheid, het feit dat de boeken in slechte conditie verkeren (waar hij zelf de oorzaak van is zoals bijv. pagina’s eruit scheuren, smijten met de werken der literatuur, etc.), of op de letters “Verboden Toegang” die op de deur staan gegraveerd. Louis’ gedrag zet zich voort in zijn prestaties op het werk. Alhoewel er eigenlijk niets van hem verwacht word, verziekt hij de enige opdracht die hij krijgt van de secretaris zijn overste. Namelijk een inventaris opstellen van alle uitgeleende boeken van het jaar 1982, wat in zijn geval niet veel tijd zou vragen. Één, omdat er helemaal niet veel uitleningen zijn. En twee, omdat hij er uit pure luiheid en verachting voor zijn baan er een willekeurig cijfer op plakt.
Na herhaaldelijk de klanten onvriendelijk ontvangen en ze in sommige gevallen zelfs mentaal, én jawel fysiek, aangevallen te hebben wordt hij uiteindelijk op het matje geroepen. Zelfs dan weigert hij zich te gedragen als een doorsnee werknemer, hij wacht immers 2 weken vooraleer hij naar de directeur gaat. Die ontslaat hem vervolgens, niet omdat hij zijn klanten slecht behandelt, niet omdat hij rookt of pilsjes drinkt tijdens het werken, niet omdat hij soms zijn werkplaats verlaat om buiten te gaan wandelen, maar omdat Louis Tinner de dochter van de directeur heeft uitgescholden voor een domme hoer en daarbovenop zijn zoon heeft neergeslagen. Het boek eindigt met dat Tinner op weg naar huis struikelt en op de grond blijft liggen. Wat natuurlijk een dubbele betekenis heeft.


 


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De man die werk vond door Herman Brusselmans"