De macht van mijnheer Miller door Charles den Tex

Beoordeling 7.4
Foto van Cees van der Pol
  • Boekverslag door Cees van der Pol
  • Docent | 4041 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 160 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 160 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
354
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Gouden Strop (2006 Winnaar) , Diamanten kogel (2006 Genomineerd)

Boekcover De macht van mijnheer Miller
Shadow
De macht van mijnheer Miller door Charles den Tex
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

Gebruikte editie
Eerste druk: 2005
Gebruikte druk: 3e druk, 2006
Aantal bladzijden: 354
Uitgever: De Geus, Amsterdam
Winnaar Gouden Strop 2006 (de beste misdaadroman van 2006)

Gegevens voorkant
Op de blauwe voorkant staat een afbeelding van de benen van een man met de schaduw ervan.

Genre
De roman is een misdaadroman, in dit geval ook wel actiethriller genoemd.

De flaptekst
Voor de tweede keer in vijf jaar wint Charles den Tex de Gouden Strop. Na Schijn van kans (2002) is nu De macht van meneer Miller uitgeroepen tot Beste Misdaadroman van het Jaar.
De macht van meneer Miller is een onvervalste actiethriller, waarin Den Tex de invloed van computertechnologie op ons leven tot een nieuw en sinister hoogtepunt brengt. Het gaat in concreto om de invloed die consultants hebben op het beleid van overheden en op het persoonlijk leven van burgers. Hoofdpersoon Michael Bellicher komt hier op hardhandige manier achter. Hij werkt zelf voor een van de grootste adviesbureaus ter wereld. Zijn carrière verloopt soepel, totdat hij op een nacht getuige is van een moord in het kantoor van zijn baas. Volgens het beveiligingssysteem is Michael de enige aanwezige in het gebouw en dus de voornaamste verdachte. Michael moet vluchten, niet alleen voor de politie, maar ook voor de machtige heren achter het adviesbureau. Michael is de eenling die het opneemt tegen het systeem. Langzaam ontdekt hij hoe krachtig de technologie zijn leven in de greep heeft.


Juryrapport Gouden Strop 2006
Kennis is macht. Zeker in het huidige computertijdperk waarin virtuele kennis betrouwbaarder wordt geacht dan onze eigen observaties. Psychologen tonen immers bij herhaling aan, hoe feilbaar de waarneming en het geheugen van de mens zijn. Als iemand de in computers opgeslagen collectieve kennis naar believen zou kunnen veranderen, zijn we nog niet jarig. En dat is precies wat het adviesbureau waar Michael Bellicher voor werkt, blijkt te doen. Wanneer het bedrijf lucht krijgt van zijn ongewenste inside kennis, moet Michael niet alleen rennen voor zijn leven, maar en passant een manier uitdenken waarop hij de op handen zijnde machtsgreep kan verijdelen. Met zijn laatste roman laat Charles den Tex zien dat hij niet alleen vakkundig, maar daarenboven ijzingwekkend spannend kan schrijven. Daarom een Stropnominatie voor De macht van meneer Miller.

Geschikt voor
De actiethriller is geschikt voor lezers van alle examenniveaus van het voortgezet onderwijs. Vooral scholieren die belangstelling hebben voor het ICT-gebeuren, zullen hun hart kunnen ophalen aan de inhoud van het boek. Ik denk dat het boek daarom wat beter zal liggen in de belangstellingssfeer van jongens. Het is een zeer snel geschreven boek dat uitermate geschikt lijkt voor een verfilming met veel achtervolgingen en een drastische ontknoping. Het boek is wel vrij dik en dat zou sommige lezers wel eens kunnen afschrikken. De waardering van scholieren.com is voor alle niveaus 2 punten.


Motto en opdracht
Het boek heeft een opdracht:
Voor Rudolf: al bijna zolang als ik weet. Met dank aan Jeroen Kodde
Er is geen motto.

Structuur en verhaalopbouw
De misdaadroman is onderverdeeld in 63 hoofdstukken. De vertelling wordt chronologisch gepresenteerd. Een aantal hoofdstukken wordt gepresenteerd als pagina’s van het weglob van de hoofdfiguur. (Bellilog met de datum) De hoofdstukken zijn getiteld met een vaak cryptische aanduiding: “Nee, dit is Kees,” “Nog steeds Gijs”, “Virussen in een gunstig klimaat”.

Perspectief
Het perspectief berust bij de ik-figuur Michael Bellicher, een ongeveer dertigjarige consultant, die in de o.v.t. vertelt. Een aantal hoofdstukken wordt verteld als pagina van het weblog van de ik-figuur, dat Bellilog getiteld is. Michael vertelt dus als achterafverteller. Dat impliceert wel dat hij de strijd met de ICT-gigant in ieder geval zal overleven.


De informatie over de leeftijd van de hoofdfiguur is slordig: op blz. 8 is hij twee jaar ouder dan zijn vijfenhalfjaar geleden naar Amerika vertrokken broer Kees die toen 22 jaar was. Dat betekent dat Michael 29 jaar moet zijn. Maar op blz. 31 wordt hij een “éénendertigjarig adviseurtje ” genoemd.

Titelverklaring
“De macht van meneer Miller” verwijst naar de macht van het computernetwerk dat door de organisatie waarvoor Michael Bellicher werkt, is opgezet. Het netwerk kan in principe in elke computer inbreken, informatie wijzigen en zo de controle op de informatievoorziening (in dit boek ten dienste van de strijd tussen het westen en de Islam) in stand houden. Het is het idee van Big Brother.

Tijd en decor
Het decor van de misdaadroman is vooral Amsterdam, de plaats waar het adviesbureau HC&P is gevestigd. De laatste hoofdstukken spelen zich af in Brussel.

De tijd zou volgens het weblog van de verteller zijn van 13-06-04 tot aan 17-07-04. Maar dat is voor de vertelling toch niet helemaal zoals de tijd is. Op bladzijde 321 wordt door de ikfiguur aan de computer gevraagd wie er in het gebouw waren in de nacht van de moord op L. Radekker van woensdag 25 mei op donderdag 26 mei. Opzoeken van de kalendergegevens betekent dat dan dat de gebeurtenissen zich afspelen in 2005. Het begin van de roman ligt echter nog enkele dagen eerder wanneer Michael zijn broer/zus van Schiphol haalt. En de ontknoping vindt plaats in juli. Op bladzijde 8 staat dat het leven van de hoofdfiguur vier weken geleden eindigde. Dat zou betekenen dat de data van het weblog juist zouden kunnen zijn. M.i. wordt er door de auteur een tijdfout gemaakt. De data van het weblog passen niet goed bij de feiten in het boek.

Thematiek
Het is niet zo moeilijk aan te geven wat de thematiek van deze roman is. We leven in het computertijdperk en het individu lijkt de macht over zijn eigen informatieverstrekking kwijt te raken. Er zijn duistere machten samengekomen om de informatie aan de mensen te manipuleren. Door middel van een enorm computernetwerk wordt het mogelijk in iemands privé-computer te komen en daar de informatie te manipuleren. Maar dat kan in de roman ook gebeuren bij computers van grote organisaties en politiek instellingen. Zo krijgt een stel min of meer radicale christenen de mogelijkheid om de informatie over de Islam zo te manipuleren dat westerse regeringsleiders hun beslissingen zullen verharden. Wanneer een individu per toeval achter het bestaan van een dergelijk netwerk komt, moet hij voor zijn leven vrezen, want de macrobelangen zijn veel groter dan die van het individu. Door een toevalligheid moet Michael Bellicher de strijd aangaan met het grote, machtige computernetwerk van meneer Miller. En hij slaagt er uiteindelijk in om met een kleine groep computerfreaks en een zeer saamhorige familie die het niet pikt dat een van de leden zich op het criminele pad begeeft, het netwerk te vernietigen. Hoop voor de samenleving dat het goede toch weer altijd het kwade overwint? Niettemin blijft het gevaar van een Big Brother anno 2005 levensgroot op de loer liggen. Dat is toch wel de boodschap die Charles den Tex de lezer wil meegeven.
Een aantal veel komende motieven in actiethrillers zijn:
- het ten onrechte beschuldigd zijn
- de moord op een medewerker die iets ontdekt heeft
- het op de vlucht zijn voor een grote organisatie
- macht
- maar op microniveau ook : de relaties tussen twee broers
- de relaties tussen geliefden

Samenvatting van de inhoud
De hoofdfiguur van de roman is de dertigjarige Michael Bellicher, adviseur bij het grote consultancykantoor HC&P. Hij haalt in het begin van de roman zijn broer Kees af op Schiphol. Kees is ruim vijf jaar weggeweest naar Amerika en komt nu terug. Wanneer hij door de gate stapt, val Michael om voor de lezer onverklaarbare redenen flauw. Hij blijkt (zegt de te hulp geroepen ambulancebroeder) een aanval van hyperventilatie te hebben gekregen. Wanneer hij weer thuis is, zet Michael het op een zuipen: alle soorten alcohol gaan er lekker in en hij vergeet alle opdrachten en klanten waaraan en voor wie hij werkt.

De lezer begrijpt pas bladzijden later waarom Michael zich zo gedraagt. Het blijkt dan dat Kees zich in de States heeft laten ombouwen tot een bloedmooie, supergeile vrouw. Michael kan dat van zijn twee jaar jongere broer niet verdragen. Wanneer hij weer op kantoor komt, wordt hij bij zijn baas geroepen en de regel van het bedrijf HC&P is dat de klant koning is, dat je nooit klanten laat zitten en dat je daarom de laan kan uitvliegen. Michael weet dat en hij weet ook dat hij van Dries van Waayen (een belangrijke partner uit de directie) te horen zal krijgen dat hij ontslagen zal worden. Hij doet daarna iets doms. Hij blijft ’s nachts in het kantoorgebouw en hij is dus niet uitgecheckt in het pasjessysteem. Midden in de nacht hoort hij iets en hij ziet het lijk van een jonge vouw op de gang liggen. Hij haalt haar spullen uit haar tas en hoort dan dat het lijk wordt weggesleept. Hij hoort bovendien de stemmen van de mannen die dit doen. Er is een moord gepleegd. Het moet een personeelslid zijn. Op haar pasje ziet hij dat het I. Radekker is, die op de financiële administratie van het bedrijf werkt.

De volgende morgen hoopt hij via een goede collega Gijs te bewerkstelligen dat deze hem een belangrijke klant kan verschaffen, waardoor zijn ontslag misschien kan worden uitgesteld. Gijs bezorgt hem inderdaad via zijn oom een opdracht van een ministerie. Van Waayen laat voordat hij een gesprek met Michael heeft zich met een man zien, die zich Huib Breger noemt. Michael herkent de stem van één van de mannen die ’s nacht het lijk hebben weggesleept.
Van Waayen en Michael moeten direct bij de Secretaris-Generaal komen. Als de opdracht wordt besproken (een heel belangrijke) wordt Van Waayen op zijn mobiel geïnformeerd over de moord op een medewerker. Hij wordt direct verwacht in Amsterdam. Michael schrikt. Hij gaat proberen contact te zoeken met I. Radekker, maar hoort dat de vrouw tot half juni op vakantie naar Kreta is. Ze is echter spoorloos verdwenen. Hij heeft echter ook haar sleutels in de tas gevonden en hij gaat haar woning binnen. Hij wordt echter betrapt door een forse man Ruud, die hem aanvalt maar met twee flinke klappen met halters weet hij de man buiten westen te slaan. Het is natuurlijk de vraag hoe de man wist dat Michael in het huis van Radekker was.
Intussen wordt Michael verdacht van moord omdat het pasjessysteem heeft geregistreerd dat hij ‘s nachts in het gebouw is geweest en vanaf dat moment ontstaat een soort klopjacht op hem.

Uit de Bellilogs blijkt dat Michael een vriendin Jessica heeft die op dat moment in Amerika verblijft en voor hetzelfde bedrijf werkt. Ze hebben een relatie met elkaar.

Via zoekmachines probeert Michael erachter te komen wie Huib Breger is: hij werkt niet bij HC&P. Hij komt via Google in contact met een neef die in Zuid-Afrika woont en zeer geïnteresseerd is wat er met zijn oom aan de hand is. Hij noemt deze neef in het vervolg HB2. Michael informeert hem via de mail. Via de papieren die hij gevonden heeft bij I. Radekker komt hij op zijn computer in een soort netwerk terecht dat beheerd wordt door meneer Miller. Het duizelt Michael als hij ziet welke mogelijkheden het netwerk biedt. Maar op die manier kan hij ook opgespoord worden: blijkbaar weet men waar hij zich bevindt, zodra hij inlogt op een computer. De enige vriend die Michael op dat moment over heeft, is Gijs, de collega van zijn werk. Die wil hem ook wel helpen. Wanneer Michael hem bezoekt, komt er via een boekenkast een buurvrouw binnen. Ze bezoeken de site van mijnheer Miller. Gijs en deze Emmy hebben duidelijk een meer dan vriendschappelijke relatie. Michael mag blijven slapen, maar de volgende morgen is er al een inval in het huis en komen enkele mannen (onder wie Huib Breger) Michael ophalen. Hij weet via het tuinhuis te ontvluchten, maar later blijkt dat Gijs er slechter aan toe is: hij heeft niet weten te ontkomen aan zijn aanvallers en moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Emmy regelt het en Michael verdwijnt: hij kan niet wachten op de ambulance en Emmy neemt hem dat behoorlijk kwalijk.

Intussen zijn Michaels bankrekeningen geblokkeerd. Hij heeft nog wel een rekening in Frankrijk, maar om geld daarvan te kunnen opnemen moet hij zijn paspoort kunnen tonen. Hij gaat naar zijn eigen huis, haalt zijn paspoort met hulp van de buurman op en reist eind juni met de trein naar Frankrijk en weer terug. Hij heeft daarna in ieder geval de beschikking over een flink bedrag waarvan hij de hotelrekeningen kan betalen, want hij verblijft steeds nachten in hotels. Intussen krijgt hij steeds meer aanwijzingen dat hij het kleine individuele slachtoffer is van een groot wereldwijd systeem. Hij wordt daarbij geholpen door de Zuid-Afrikaanse Huib Breger die namens zijn familie dolgraag wil weten wat er met zijn vreemde oom aan de hand is. De neef is blijkbaar een ICT-freak, want hij heeft in de gaten gekregen hoe hij toegang kan krijgen tot het netwerk van meneer Miller. Zelf communiceren ze met elkaar via een beveiligde server, zodat ze voorlopig niet op die manier ontdekt kunnen worden. Zo komen ze erachter dat Huib Breger werkt voor de Risk Containment Groupt, een organisatie die de beveiliging van het HC&P-concern voor zijn rekening neemt. Maar zelf staat de naam Breger nergens geregistreerd. Gelukkig is Gijs na een korte ziekenhuisopname weer hersteld, maar hij is nog ook niet aan het werk.

Michael bezoekt zijn ouderlijk huis in Dordrecht. Ook dat wordt door de politie bewaakt. Het komt thuis tot een ruzie met zijn vader en zijn moeder. Zijn vader gelooft dat Michael onschuldig is en zijn moeder wil dat hij zich aangeeft bij de politie. Wanneer hij weigert, gaat ze zelf op weg naar de politieagenten die het huis bewaken. Met hulp van zijn vader en zijn broertje Peet weet Michael Bellicher weer te ontsnappen. Zijn vader neemt direct daarna het besluit bij zijn vrouw weg te gaan.

Wanneer Michael in zijn speurtocht naar de geheimzinnige meneer Miller merkt dat veel partners van het adviesbureau HC&P op de hoogte zijn van het netwerk van meneer Miller, kan hij zich alleen richten op een partner die onkreukbaar is, John Wolfssen. Die wil zelfs met hem op een geheime plek praten en is verbijsterd wanneer Michael hem vrij veel kan vertellen over Huib Breger die hij zelf niet kent. Hij besluit Michael te helpen en hem in contact te brengen met Vince Batte, een ICT’er die de beveiligingspassen voor HC&P maakt. Maar voordat hij contact kan leggen met Vince, moet Michael in een vlucht aan de dood ontsnappen. Een zwarte Audi probeert hem van zijn scootertje te rijden en Bellicher weet dat Breger hierachter zit. Op het laatst ontsnapt hij via een wilde tramrit, waarbij hij zelf ook nog achter het stuur heeft plaats genomen. (een beetje ongeloofwaardig, dat wel)

Intussen weet HB2 (neef Huib Breger) wat er aan de hand is: hij is het netwerk van meneer Miller binnengedrongen en hij ziet dat het een wereldwijde organisatie is die gewoon in alle computers van het merk Datwell kan kijken, daarin zaken kan veranderen en dat ook kan doen wanneer de pc uit staat. Hoe dat kan is vooralsnog onmogelijk te achterhalen, maar het kan wel. HB2 ziet dat informatie wordt aangepast. Er is een organisatie die er belang bij heeft om de strijd tussen het Christendom en de Islam te laten escaleren, maar dat dan via politieke wegen en valse informatie wil doen. De informatie over de islam wordt zo weergegeven dat politieke leiders in Europa niets anders kunnen doen dan een harde lijn te volgen. Hij laat Michael meekijken hoe een en ander in zijn werk gaat.

Jessica is terug uit Amerika: Michael gaat haar hoewel hij doodop is, bezoeken en ze hebben seks met elkaar. Ze vertelt dat Gijs voor het bedrijf naar Amerika is. Michael test het netwerksysteem met één van zijn klanten van het ministerie en die is helemaal verbijsterd dat zoiets (het aanpassen van informatie door in de computers door te dringen kan. Michael ontmoet Vince Batte, die voor hem een nieuw pasje gaat maken, zodat hij weer toegang heeft tot het gebouw van HC&P: het moet alleen een pasje zien voor niet-geregistreerde personen. Hij heeft om te weten wat en hoe het manipuleren van de informatie gebeurt de computer van de ambtenaar nodig. Hoewel met tegenzin staat die zijn laptop af aan Michael. Wanneer die naar het huis van Jessica terugkeert, blijkt dat Jessica ook gedood is. De daders zijn nog in het huis en Michael moet uiteraard weer op de vlucht voor zijn jagers. Hij is nu echt een verschoppeling, maar met het pasje van Vince kan hij nog een keer het gebouw in van HC&P. Hij gaat naar de afdeling van Jessica en haalt haar spullen op. Terwijl hij bezig is, komt de zwarte Audi met Huib Breger weer aanrijden op het parkeerterrein en hij moet alle mogelijke moeite doen om weer te ontsnappen. Ten einde raad gaat hij naar het adres waar hij zijn broer Kees/ inmiddels zijn zuster Kirsten weet. Ze ontvangt hem, maar Michael heeft nog wel moeite om het broertje/zusje te accepteren hoe ze geworden is. Ook als hij zich moet uitkleden, heeft hij enige schroom. Hij is bang dat hij een erectie krijgt als hij gaat douchen bij haar. Het valt allemaal wel mee en Kirsten die inmiddels van wiskundestudent massagetherapeute is geworden, kan hem helpen, want Michael ligt door alle ontsnappingen inmiddels flink in de kreukels. Hij heeft de laptop van de ambtenaar in zijn bezit en vraagt Vince Batte om die bij zijn zus te komen ophalen. Vince kan de computers van Michael en Strila (de ambtenaar) demonteren en ontdekt dat er een computer is met twee vaste schijven. De ene functioneert normaal, maar via de andere M-drive wordt elke computer van het merk Datwell verbonden met een machtig netwerk van meneer Miller. Daardoor is iedere computer van dat merk een onderdeel daarvan en is het een grote machtige computer geworden die gewoon niet beveiligd kan worden en over alle informatie in de wereld beschikt, maar bovendien die informatie heel gemakkelijk kan manipuleren. Ze begrijpen dat ze nu meteen weer van adres moeten veranderen. Kirsten doet het met tegenzin.

Vince Kirsten en Michael worden opgevangen door een man Bernie die een heel grote camper heeft en hen tenslotte aflevert in een ICT-commune,The Pattern. Dat zijn een paar knappe ICT-bollebozen bij elkaar en hoewel ze niet allemaal even sympathiek zijn, kunnen ze in het systeem van meneer Miller doordringen. Elke computer uit dat netwerk van het merk Datwell maakt deel uit van het systeem van Miller. De computers werden met verlies verkocht, maar de investering was toch de moeite waard. Een groep rijke en blanke Christenen wil de strijd tegen de Islam aanpakken op het grondgebied van Europa en daarom moeten alle politieke leiders verkeerd worden geïnformeerd. De ICT-groep The Pattern heeft een idee om het netwerk op te rollen: door een virus te creëren dat steeds twee computer kan besmetten voordat het apparaat zijn eigen M-drive vernietigt, kan het netwerk worden opgelost.

Maar hulp komt er ook van de andere kant van de wereld. De familie Breger wil graag “het zwarte schaap Huib Breger” komen ophalen. Ze vraagt een aantal pasjes aan voor toegang tot het gebouw in Brussel waar begin juli een EU-top over het gevaar van de Islam is gepland. Deze pasjes moeten door Vince Batte worden gemaakt en via een slimme overal op de koerier krijgen ze de pasjes ook daadwerkelijk in handen.

Van twee kanten wordt de criminele organisatie nu aangepakt: In Brussel komen wel 200 familieleden van Breger om de “foute” oom op te halen en de leider van the Pattern-commune start intussen het virus dat het netwerk moet vernietigen. Het geeft heel wat commotie, maar Breger wordt door zijn familieleden (o.a. zijn oude vader en zijn broer) opgehaald en tegelijkertijd zijn de computers bezig het netwerk te vernietigen. Heel wat partners van het adviesbureau HC&P begrijpen dat hun organisatie ontmaskerd is. En via de informatie en de bekentenis van Breger (door zijn familieleden afgedwongen) wordt Michael Bellicher niet langer verdacht van moord.. Hij kan zelfs ook zijn vriend Gijs bevrijden die niet in Amerika was maar in Brussel is opgesloten.

Samen met Gijs gaat hij een eigen adviesbureau (BON) oprichten en de eerste grote opdracht krijgen ze van hun ex-werkgever John Wolfssen die schoon schip heeft gemaakt in zijn adviesbureau. Vince en Kirsten lijken op termijn wel wat met elkaar te krijgen, al moet Vince natuurlijk wel wennen aan het idee van de omgebouwde man. De vader van Michael heeft intussen een nieuwe vriendin en met haar het geluk in zijn leven gevonden.Recensies
In het algemeen wordt de actiethriller van Charles den Tex heel hoog gewaardeerd. Vooral op de sites voor misdaadliteratuur is de bewondering groot. Begrijpelijk want het is een heel spannende thriller.
Op 5 november 2005 bespreekt Afra Botman de thriller in Trouw: “Op zijn vlucht komt hij terecht in een rauwe wereld, waar de macht weliswaar van virtuele aard is, maar wel wordt gehandhaafd met grof geweld. Michael wordt voortdurend op de hielen gezeten: hij moet dood. Voor een kantoorman weet hij wonderlijk vaak aan aanslagen en achtervolgingen te ontsnappen.
Door de uitvoerige beschrijvingen van Michaels vlucht is dit toch een echte actiethriller geworden, die misschien zelfs wat veel hit-and-run bevat voor een boek; het lijkt of de schrijver het filmscript al in het hoofd had. Maar daar staat dan weer rustiger passages over slimme informatica-criminaliteit tegenover. Dat houdt de zaak in evenwicht
.
Op www.crimezone.nl staan heel goede recensies over deze roman. Hij krijgt zelfs de beste aanduiding met 5-sterren. “Het boek roept filmische beelden op en is regelmatig humoristisch. De hoofdpersoon is geen held, maar weert zich kranig in heikele situaties. Hij lijdt soms aan paniekaanvallen en is verslaafd aan ‘Labello’ . Een eigenzinnige hoofdpersoon in een tredmolen, op de vlucht in Amsterdam. Een kritiekpunt zou kunnen zijn dat de hoofdpersoon net iets te vaak uit gevaarlijke situaties ontsnapt. Het heeft mij echter niet gestoord, mede in het licht van het ietwat absurdistische karakter van dit boek.

Wie behept is met het vooroordeel dat boeken van vaderlandse bodem minder goed zijn dan de buitenlandse heeft nu de kans hiermee af te rekenen. Begeef je in de hectische en avontuurlijke wereld van Michael Bellicher en geniet van het tempo, de verwikkelingen, de fantasie en de eigenzinnigheid van dit boek.”Over de schrijver

Bron : website van Charles den Tex
Charles den Tex: adviseur en schrijver van thrillers. Een prettige combinatie. Met meer dan 20 jaar ervaring in het Nederlandse bedrijfsleven situeer ik vrijwel al mijn verhalen in multinationaal opererende bedrijven. Geboren in 1952, in Australië, waar ik nauwelijks meer iets van weet. Ik was vijf jaar toen mijn ouders terugkeerden naar Nederland. Aangezien ik een laatbloeier ben, is die eerste vijf jaar gereduceerd tot misschien tien herinneringen. Zoals de kleur van mijn vader's auto daar. Groen, zeg ik. De rest van de familie zegt: Grijs. Dus of ik ben kleurenblind, maar heb een uitstekend geheugen, of die eerste tien herinneringen zijn al niet meer dan drijfzand. Middelbare school in Leiden. Foto- en filmacademie in Londen. Leraar Engels in Parijs. Eind 1978 terug naar Leiden waar ik na een maand of vijf in de bijstand de mogelijkheid kreeg om als reclametekstschrijver te beginnen. Een van mijn allereerste opdrachten was het schrijven van vier brochures voor een groot chemieconcern. Ploeterend produceerde ik vier teksten. Eindeloos duurde het. Veel meer uren dan ik er ooit voor zou kunnen berekenen. Eindelijk kon ik de trotse velletjes in een envelop stoppen en naar het bureau sturen dat mij had ingeschakeld (e-mail bestond nog niet). Vier dagen later ontving ik mijn teksten retour. Eén chaos van correcties. Eén ding was onmiddellijk duidelijk: als ik hiervan mijn vak wilde maken, dan moest ik het ambacht respecteren. Spelfouten, vervoegingsfouten, d-t-fouten (die maakte ik nog het meest), ik moest het allemaal afleren. Met slordigheid zou ik geen stuiver verdienen.


Bibliografie
- DUMP (1995)
- CLAIM (1996, verfilmd in 2001 door Martin Lagestee, hoofdrollen Billy Zane en Louise Lombard)
- CODE 39 (1998)
- DEAL (1999)
- SCHIJN VAN KANS (2002) - Winnaar Gouden Strop 2002
- STEGGER (2003)
- ANGSTVAL (2004)
- DE MACHT VAN MENEER MILLER (2005). Winnaar Gouden Strop 2006
Hij vertaalde toneelstukken (ONZE JEUGD in 2003, TAPE in 2005, DEMOCRATEN in 2005 en SUCCES in 2006) en publiceerde een woordenlijst van het jargon van adviseurs.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De macht van mijnheer Miller door Charles den Tex"

Ook geschreven door Cees van der Pol