Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De liftster door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover De liftster
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1935 woorden
  • 11 januari 2010
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
3 keer beoordeeld

Boekcover De liftster
Shadow
De liftster door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Over de schrijver

Naam
Theo Hoogstraaten
 
Geboortedatum
9 juli 1948

Geboorteplaats
Mijdrecht

Woonplaats
hij gaf in 2002 nog les in Alkmaar, misschien dat hij daar woont. De woonplaats van de schrijver is niet bekend in het boek.

Studie(s)
* Basisschool
* Middelbare school
* Pedagogische Academie
* Nederlands en geschiedenis heeft hij gestudeerd.

Literaire prijzen
wordt niet beschreven

Andere boeken
De ramp - 1988
In verzet - 1989

Het Nerthusmysterie - 1990
IJzige poppen - 1991
De sprong van de jaguar - 1992
De verdwenen grenadier - 1993
Het verraad loert - 1994
Tussen twee vuren - 1995
Blind date - 1996
De spiegelvrouw - 1996
De liftster - 1997
Verraderlijke vrienden - 1998
Het oog van de duivel - 1999
Hot Spot - 2000
De toren van zeven verdiepingen - 2001
De vuurmeester - 2002

Bedoeling
Het gaat allemaal over een liftster die langs de snelweg staat en een lift nodig heeft. Een meisje die op dezelfde plek op haar vriendje staat te wachten raakte een beetje met haar aan de praat.. De liftster mocht meereizen, waar uiteindelijk alles fout gaat. Vertrouw niemand die je niet kent zou ik duidelijk willen maken met dit verhaal.

Over het boek

Titel

De liftster

Bladzijden
159

Genre
Detective en een klein beetje thriller-achtige trekjes.

Hoofdpersoon
Omdat er in elk hoofdstuk van het boek Anouk voorkomt, denk ik dat zij de hoofdpersoon is.

Karakter
Anouk is een 20 jarig meisje. Ze heeft haar haar geblondeerd, is heel knap en ontzettend opgemaakt. Ze draagt vaak hele sexy en aantrekkelijke kleding. Ze weet ontzettend veel van auto’s af. Ze is absoluut niet te vertrouwen en is al een keer veroordeeld voor (poging tot) moord en kreeg toen tbs..

Personen
Melanie is een 15 jarig meisje die aan de snelweg staat te wachten op haar vriendje om samen op vakantie te gaan. Op de plek waar zij staat te wachten komt Anouk ook bij staan. Anouk wou gaan liften.

Rino is een 19 jarige jongen, de vriend van Melanie, waarmee Melanie op vakantie zou gaan. Hij reed de auto en nam Anouk ook mee.


Arno, de leider van de bende waarin Anouk ook in zat. Hij heeft zijn eigen sportschool.

Minou is het tweelingzusje van Anouk. Ook zij was betrokken bij de moord in de Bijenkorf. Minou maakt het verhaal niet echt makkelijk...

Rechercheur Abdoel Achmani werkt bij de politie in Amsterdam. Hij is van Marrokaanse afkomst.
Rechercheur Mees Vink is de collega van rechercheur Abdoel. Zij samen moeten een moordzaak oplossen die in de Bijenkorf heeft plaatsgevonden. Ook moeten zij Anouk te pakken zien te krijgen.

Plaats
Het verhaal speelt helemaal in het begin af in de Bijenkorf. Daarna speelt het zich af langs de snelweg, in de auto, op de camping ergens in België, in het dorp Habay-la-Neuve, in het ziekenhuis, bij de douane, bij de zus van Rino in Interlaken (Zwitserland), in de sportschool, op het politiebureau, bij Melanie thuis etc..

Tijd
Het is gespeeld in het recent verleden. Ze praatten nog over guldens.

Tijdsbeslag
een paar weekjes, want de moord is gepleegd, daarna gaan ze direct op vakantie die een kleine 3 weken was ingepland.

Opbouw
Het is chronologische verteld. Er worden zinnetjes gebruikt als: De volgende morgen, of de volgende dag.

Perspectief
Het is uit een personaal perspectief geschreven, alhoewel het ook goed een vertellerdperspectief kan zijn. De woorden "hij en zij" komen ontzettend veel voor. Het woord "ik" niet.

Realistisch

Dit is een heel realistische verhaal. Soms als je langs de wegen kijkt kan je mensen zien staan met bordjes voor hun met daarop een plaatsnaam geschreven(denk nu niet zoveel meer, want je mag niet meer liften in Nederland).

Dit kan dus absoluut in werkelijkheid gebeuren!

Probleem
Het probleem is de liftster die met Melanie en Rino mee wilt liften. Ze weet alleen nog niet waarheen. Tegelijkertijd lukt het haar om Melanie en Rino uit elkaar te krijgen. Anouk, de liftster, wint Rino voor zichzelf. Wat Rino niet weet is dat Anouk levensgevaarlijk en niet te vertrouwen is.

Betekenis titel
De liftster betekend het meisje met de naam Anouk die langs de snelweg staat te liften. De liftster is tegelijkertijd een heel gevaarlijk mens die al eerder was veroordeeld voor moord (poging tot moord).

Beoordeling
Ik vond het een heel echt verhaal, iets wat iedereen kan overkomen als diegene een lifter/liftster een ritje geeft.

Ik vond het ook een best spannend verhaal, vooral toen Anouk een persoon van een bende bleek te zijn met een revolver en duizenden dollars in haar tas.

Ook vond ik het een heel zielig en droevig verhaal. Melanie mocht niet met haar vriend mee op vakantie van haar ouders, maar doet dat toch wel stiekem. Melanie en haar vriend Rino namen een liftster mee met de naam Anouk. Melanie was zo jaloers op Anouk dat zij boos van haar vriendje en Anouk weg liep van de camping. Net nadat ze was weggelopen krijgt ze een ongeluk, waardoor ze in het ziekenhuis belandt met een gebroken been.

Aangesproken

Het deel waarin Rino echt op Anouk valt en Melanie aan de kant schuift. Melanie loopt daardoor boos weg, als ze even later weer terug komt bij de tent hoorde ze Rino samen met Anouk in de tent lachen. Melanie wist genoeg!

Je bent verdikkie op vakantie in het buitenland met je vriend, komt er een liftster meerijden die uiteindelijk je vriendje afpakt.
Ik kan me niet indenken wat ik op zo'n moment had gedaan.. Het moet vreselijk geweest zijn voor Melanie.

Inhoud
In de Bijenkorf in Amsterdam zit een blond meisje met haar koffie op een Japanner te wachten om een verdacht pakketje te ruilen tegen een koffer. Helaas loopt het niet zoals gepland.. Er wordt een moord gepleegd. Een Japanner wordt dood op de wc gevonden.

Melanie en Rino hadden samen een vakantie gepland, alhoewel het niet mocht van de ouders van Melanie. Melanie had een heel plan gemaakt met haar vriendinnen die naar Italië op vakantie gingen. Zij zouden een kaartje sturen naar het huis van Melanie zodra ze daar gearriveerd waren, zodat de ouders van Melanie zeker waren dat Melanie goed was aangekomen in Italië.

Terwijl Melanie op Rino wachtte bij een benzinepomp langs de A2, kwam er een ander meisje bij staan. Ze was een mooie blonde meid en zag er ouder uit dan Melanie. Ze stond te liften. Melanie en het meisje raakte aan de praat, Melanie mocht haar echt niet.
Even later kwam Rino aanrijden in zijn rode golf. Melanie groette hem. Ook Rino raakte met het blonde meisje aan de praat.
Het geblondeerde meisje bleek Anouk te heetten. Toen Rino hoorde dat Anouk stond te liften besloot hij dat ze wel een stuk mee mocht rijden, maar Melanie was het daar alleen niet mee eens! Uiteindelijk besloten ze dat zij één dag mee mocht rijden, zij betaalde de benzine toch?

Eenmaal op weg begon de auto vreemde geluiden te maken. Ze stopten en begrepen dat er wat mis was. Anouk wist heel veel van auto's en vertelde dat ze zo snel mogelijk een ANWB mannetje nodig hadden. Tja, in België had je die niet.. Anouk ging op zoek naar een garage waar ze een monteur vond. Helaas was het laat en had hij de onderdelen niet op dat moment bij zich. Hij bracht hun naar een camping waar zij de nacht door zouden moeten brengen.


De volgende morgen was Anouk weer heel aantrekkelijk aangekleed en merkte Melanie dat Rino zijn ogen niet van haar af kon houden. Melanie was toch niet echt jaloers, maar dat moest Rino haar niet flikken!
Rino vertelde Melanie dat hij samen met Anouk het dorp in moesten om geld te halen. Melanie werd laaiend! Maar helaas kon het niet anders, zij had de pincode van Rino niet en de auto monteur zou langs komen. Dus er moest iemand blijven wachten.

Terwijl Melanie op de camping zat te wachten op Anouk en Rino besloot ze stiekem de tas van Anouk te onderzoeken die in de auto lag. Ze pakte de sleutel en liep naar de auto. Melanie kreeg de schrik van haar leven... "Wat lag daar nou?" dacht ze. In Anouk haar kleding vond ze stapels van honderd en duizend dollar briefjes. En waarom was die toilettas zo zwaar? Ze deed de toilettas open en vond een revolver erin. "Anouk, is stinkend rijk en nog gevaarlijk ook. Ze pakte een aantal briefjes van de stapels om het aan Rino te laten zien zodra ze terug kwamen uit het dorp.

Toen Rino en Anouk terug kwamen, zag Melanie dat Anouk nogal aan Rino hing en hem elke keer aanraakte. Rino en Melanie kregen ruzie, omdat Melanie niet wist of de monteur al langs was geweest voor de auto. Ze was tenslotte wezen douchen en had ook wat rond gelopen. Rino werd boos en schold Melanie uit als trut.
Melanie pakte zo snel mogelijk al haar spullen in en verliet de camping. Op de parkeerplaats verscheurde ze de autopapieren van Rino en gooide ze de autosleutels weg in de bosjes.

Eenmaal aangekomen in het dorp, had Melanie het wel naar haar zin. Ze had genoeg geld op zak om leuke dingen te gaan doen. Ze ontmoette een stel Nederlandse jongens van de camping die ze die morgen al had ontmoet. Terwijl zij stonden te praten met Melanie, werd Melanie het wel zat en stak zo regelrecht de straat over... Melanie belandde in het ziekenhuis met een gebroken been en veel pijn. Haar ouders waren ingelicht. Allerlei rechercheurs kwamen bij haar over de vloer in het ziekenhuis, want ze hadden ontzettend veel geld in Melanie haar tas gevonden. Melanie legde alles haarfijn uit over Anouk en Rino.
Rino en Anouk besloten om verder te gaan rijden zonder Melanie, die zou toch niet meer terug komen. Eenmaal bij de douane post van Zwitserland had Rino geen geld bij zich voor een vignet. Anouk zou wel even gauw geld gaan wisselen.. en kwam niet meer terug. Rino werd even later opgepakt door de politie. Iedereen vroeg hem maar naar de liftster, de gevaarlijke niet vertrouwende Anouk met duizenden dollars en een revolver op zak. Toen Rino eenmaal aangekomen was bij zijn zus werd hij opgebeld door rechercheur Abdoel die hem even wou spreken. Ze spraken af en Rino vertelde alles eerlijk. De volgende dag werd Rino weer opgebeld door dezelfde rechercheur. Rino moest een lijk identificeren. Eenmaal aangekomen bij het lijk, wist hij zeker dat Anouk dat was. Dit lijk bleek later het tweelingzusje van Anouk te zijn, Minou.
Toen Rino weer in Nederland was, werd hij opgebeld... Het was Anouk. Zij wou met Rino afspreken. Rino heeft direct de politie ingelicht. Anouk haalde haar revolver uit haar tas en raakte Rino zijn lies daarmee aan. Ze wilde zo snel mogelijk naar Melanie’s huis om daar wat op te halen. Melanie had toen uit de tas van Anouk duizenden dollars gestolen en dat wou Anouk weer terug.

De politie was net op tijd, rechercheur Mees wachtte binnen in Melanie’s huis. Anouk werd opgepakt bij Melanie voor de deur door rechercheur Mees en rechercheur Abdoel. Toch was het nog niet helemaal afgelopen, hoe kwam Anouk aan al dat geld? Anouk had Rino vertrouwd en heeft alles verteld. Het geld kwam van een bankoverval ergens in America en Anouk was op proefverlof van de tbs om samen met haar zusje Minou een nieuw leven te beginnen waar ze geld voor nodig hadden. En dan stort Anouk in... Ze barst in tranen uit, haar zusje leefde niet meer door hun rare plannen...

Rino wilde weer afspreken met Melanie om alles uit te praten. Dit vond Melanie goed. Ze had alleen één vraag: “ Hoe kon je Anouk nou kiezen in plaats van mij?” Rino vertelde dat hij dat niet wou maar het gewoon plotseling gebeurde. Rino kuste haar en Melanie bloosde... Dit was het mooie eind van Rino en Melanie in het vreselijke verhaal van de liftster.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De liftster door Theo Hoogstraaten"