ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

1 Zakelijke gegevens:
A Auteur: Anne de Vries
B Titel:
De levensroman van Johannes Post, uitgeversmij J.H Kok, Kampen, 1948 ZJ achtste druk, 331 blz.
C Genre: Het is een levensroman.

2 Eerste reactie:
A Keuze:
Ik heb dit boek gekozen, omdat ik het in de kast thuis zag staan en m’n vader zei dat het een heel mooi boek is. Ik ben het ook gaan lezen, omdat Johannes Post een achterneef van m’n grootvader is.
B Inhoud:
Mijn mening over het boek, nadat ik het had gelezen, is zeer positief. Ik vind het een prachtig boek, omdat ook alles goed beschreven is, alsof je zelf in het verhaal ziet. Volgens mijn mening is het verhaal ook zeer realistisch geschreven.3 Verdieping:
A Samenvatting:
Het boek gaat zoals de titel al aangeeft over het leven van Johannes Post.
Johannes Post werd op 4 oktober 1906 geboren als het elfde en jongste kind van Jan Wolters en Trijntje Tempen op een boerderijtje in de buurtschap Nieuw- Moscou. Het boerderijtje zou moeten hebben gestaan op het adres Moscou 5 in Hollandscheveld, in de gemeente Hoogeveen.
Naast de hoofdpersoon Johannes Post worden er ook nog al zijn broers en zussen beschreven en ook zijn ouders Jan Wolters en Trijntje Tempen.
Als je al een aardig eind op weg bent door de bladzijden heen worden er ook alle mensen beschreven die Johannes Post kende en waar hij mee heeft samengewerkt.
In het verhaal wordt de hele levensloop van Johannes Post beschreven, vanaf dat hij geboren wordt totdat hij dood gaat. Het verhaal (wat allemaal waar gebeurt is) gaat over de tweede wereldoorlog en dat Johannes Post verzetsstrijder wordt en tegen de Duitsers vecht en hen het leven zuur maakt.
Het verhaal loopt niet goed af bij een overval op een gevangenis in Amsterdam, blijkt er verraad te zijn en wordt Johannes Post gevangen genomen en later gefusilleerd.


De rode draad van het verhaal is het leven van de verzetsstrijder Johannes Post die uiteindelijk uitloopt op de doodstraf.
B Onderzoek van de verhaaltechniek:
De schrijfstijl van de levensroman van Johannes Post is spannend. De schrijfster weet elke keer de avonturen zeer spannend en duidelijk te beschrijven.
Het verhaal speelt zich in Nederland af tussen 4 oktober 1906 en 16 juli 1944.
Johannes Post wordt op een mooie Oktober dag geboren in een groot, maar arm gezin van. Hij is het elfde kind dat geboren wordt. De levensroman beschrijft wat voor jeugd Johannes had. In het begin waren ze nog arm, maar ze hadden een vader die zeer hard werkte en daardoor werden ze steeds welvarender, ze verhuisden van hun kleine huisje naar een groot stuk land, waar ze een huis lieten bouwen.
Wanneer Johannes trouwt met Dien, gaan ze op een boerderij wonen, die ze huren. Johannes werkt zeer hard samen met zijn vrouw en ook zij worden steeds rijker, hoewel ze al erg rijk zijn, omdat ze gelukkig zijn. Maar als dan de oorlog uitbreekt, gaat Johannes in het verzet en pleegt hij heel wat overvallen op distributiekantoren en helpt hij onderduikers om een plaats te vinden. Als hij dan al erg bekend wordt bij de Duitsers als een felle verzetsstrijder, duikt hij onder. Dit weerhoudt hem er echter niet van om door te gaan met het verzet. Op een overval op een gevangenis van het huis van bewaring in Amsterdam wordt hij gevangen genomen en op 16 juli 1944 wordt Johannes Post gefusilleerd.
De vertelwijze in dit verhaal is Personaal (hij/ zij- verhaal) .
C Op zoek naar de thematiek:
De hoofdgedachte van de levensroman is; het leven van de verzetstrijder Johannes Post. Een thema zou dus kunnen zijn verzet.
Het tekstgedeelte en de motieven die typerend zijn voor dat thema:
- Johannes geen Duitsers en landverraders mag.
- Hij wil een vrij Nederland zonder dat de Duitsers de baas zijn.
- Daardoor wordt hij verzetsstrijder.
Het verband tussen het thema en de titel is, dat Johannes Post de verzetsstrijder is die verzet in Nederland pleegt tegen de Duitsers.
D Plaats in de literaratuurgeschiedenis.
Het werk werd voor het eerst gepubliceerd in 1948, dus kort na de oorlog.
Anne de Vries
(1904-1964) Nederlands schrijver. Was van 1923-36 onderwijzer, maar wijdde zich na het succes van 'Bartje' (1935), het verhaal over de jeugd van een Drents boerenjongetje, geheel aan het schrijven. Levensechtheid van zijn boeken is oorzaak van hun grote populariteit. Schreef verder o.a. 'Verhalen uit het land van Bartje' (1936), 'Hilde' (1939), 'Bartje zoekt het geluk' (1940), 'De levensroman van Johannes Post' (1948), 'Reis door de nacht' (4 dln., 1960).
Het werk is in zoverre typerend voor de schrijfster, omdat ze voornamelijk oude verhalen schreef die zich in die tijd afspeelden. Ze hield zich ook bezig met het schrijven van oorlogsromans onder andere dus dit boek “de levensroman van Johannes Post”. Er werden in die typ meerdere oorlogsromans geschreven.

4 Beoordeling:
Ik vond vooral de stukken uit het boek, dat ze een overval gaan plegen erg spannend. Maar ook het begin van het boek, waarin het begin van het leven van Johannes Post heel mooi wordt beschreven, was erg mooi en leuk om te lezen.
De passages die mij het sterkst aanspreken is dan ook, diegene die in het begin van het boek zijn beschreven, daarin wordt er een hele goede huiselijke sfeer beschreven. Maar niet alleen in huis maar ook om het huis vind ik dat de sfeer goed wordt verwoord in het boek.
Als dan de oorlog uitbreekt en Johannes gaat bij het verzet, denk je dat het erg jammer is, want dan wordt er niet meer geschreven over een rustige regelmatige sfeer in en om het huis. Maar dan slaat het verhaal over naar een zeer spannende kant, waarin heel wat actie voorkomt.
Ik kan dit boek met niet een film vergelijken, ik vind het zo’n mooi en goed boek, dat ik niet denk dat je het in een film kunt terugvinden.
Ik vind dat het een zeer goed thema is die in dit boek gebruikt wordt. Ik vind het heel goed dat mensen kunnen lezen hoe het er in het verzet aan toe gaat en wat ze allemaal doen. Zo kom je dus te weten dat het vaak levensgevaarlijk is van mensen in het verzet doen, maar dat ze verzet geven omdat ze zo’n sterke vaderlandsliefde hebben.
Het taalgebruik in dit boek denk ik gemiddeld, het is niet moeilijk maar ook weer niet makkelijk door de afkortingen die er in voorkomen.
Mijn eindoordeel over dit boek is zeer positief, ik vind het een prachtig boek. Ik heb zelden zo’n mooi en goed boek gelezen.
Ik zou zeker andere aanraden om dit boek te gaan lezen, het is meer dan de moeite waard.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

Hoi L.S.,
Ik maak uit jouw verslag op dat je verondersteld dat Anne de Vries een vrouw was, maar het was een man. Ik ben nu 63 jr, en ben al sinds mijn 14de jaar "gepakt"door deze geschiedenis. Lees ook eens het boek "Johannes P{ost- exponent van het verzet door drs. G.C. Hovingh uitgegeven door Kok Kampen (ISBN nr. 90 242 6462 6 en: Marinus alias Evert geschreven door de toenmalig koerierster "Karin" van Marinus, de 2 jaar oudere broer van Johannes. Hr gr Willem

9 jaar geleden

W.

W.

Naschrift: Marinus was niet 2 maar 4 jaar ouder. boek: "Marinus Post , alias Evert" door "Karin"(Atie Visser) zijn toenmalige koerierster. Helden waren het, allemaal, maar ze beseften dat zelf misschien amper.
Ze streden ook niet voor de eer, maar voor ons aller vrijheid. Dankbaarheid, Respect, Bewondering en Verwondering zijn slechts enkele steekwoorden die ik hier en nu kan bedenken.

9 jaar geleden