De lachaanval door Tjibbe Veldkamp

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1285 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 139 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 139 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
124
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De lachaanval
Shadow
De lachaanval door Tjibbe Veldkamp
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
(1) Algemene gegevens:
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Titel: De lachaanval
Jaar van Uitgave: 2005
Uitgever: Wolters- Noordhoff: Groningen
(2) Genre: humor
(3) Korte biografie van de auteur:
Van Tjibbe Veldkamp verschenen inmiddels vijf prentenboeken, waaronder Het schoolreisje en 22 Wezen, twee verhalenbundels over Wilbur en Otje en de jeugdroman De bezwering. Zijn werk wordt telkens opnieuw lovend besproken. Eerder ontving hij het Hendrik de Vries Stipendium, een aanmoedigingsprijs voor jong literair talent.
(4) Samenvatting:
Het boek gaat over de ik persoon, hij is een stille jongen die deel uitmaakt van de groep De Kring. Dan ontmoet hij Auke die hem vraagt om mee te gaan wandelen. Ze ontdekken dat ze allebei dezelfde humor hebben en raken bevriend. Ze richten samen de groep Het Struikelgemeenschap op waaraan alleen zij met ze tweeën aan deelnemen. Ze proberen zoveel mogelijk grappen uit te halen bij hun medeleerlingen en de leraren dwars te zitten. Een mooi meisje uit hun klas, Sybille, proberen ze tervegeefs aan het lachen te maken.

Ze richten ook nog een soort van partij op voor de schoolraad, de Rots, daarmee shockeren ze de schoolleiding.
Dan nodigt Sybille Auke en de ik persoon uit om mee te gaan het huis van Sybilles ouders. Als hij de volgende dag op het station staat komen Sybille en Auke samen aan en verkondigen ze dat ze verkering hebben. De ik persoon snap er niks van omdat Auke zijn beste vriend is. Als ze in het huis zijn wordt het alleen nog maar erger voor de ik persoon, Auke hangt de hele tijd met Sybille om zijn nek en hij maakt een speurtocht die helemaal mislukt. Op de terugweg naar huis krijgen Auke en de ik persoon ruzie, Auke vind dat de ik persoon onvolwassen grappen maakt. De ik persoon schrikt daar erg van omdat ze “Vroeger” altijd van die grappen maakte. Nadat Auke dat heeft gezegd weet de ik persoon zeker dat ze geen vrienden meer zijn. Op school is de ik persoon weer net zo eenzaam al voorheen en overwoog om weer terug te gaan naar de Kring, maar deed dat niet. Hij ontloopt Auke zo veel mogelijk en besteed zoveel mogelijk tijd aan het bedenken van nieuwe grappen. Dan totaal onverwachts komt Auke in de pauze bij hem zitten en wil weten waarom ze geen vrienden meer zijn, maar het gesprek loopt uit op een ruzie. Dan belt hij naar de gemeente en maakt een afspraak met een Vrouw Pip. Volgens de ik persoon wil Pip zelfmoord plegen en gaat met een smoes naar haar huis toe samen met Nikki, ze ontdekken dat er niks aan de hand is. Het boek eindigt dat de ik persoon de handen van Nikki vastheeft en voor het eerst niet lacht om een grap maar om de warmte van haar handen…
(5) Thema van het Boek:
Het thema van het boek is humor, omdat er veel humor in voor komt en je ziet het een beetje aan de titel van het boek.
(6) Verklaring van de titel:
De titel van het boek is de lachaanval, ik denkt dat ze deze titel hebben gekozen omdat Auke en de ik persoon als doel hebben om iedereen aan het lachen te maken, een lachaanval dus.
Oordeel: Ik vind het boek op zich wel goed geschreven, omdat humor een moeilijk onderwerp is om over te schrijven. Maar verder vind ik het niet een erg aantrekkelijk boek. Als ik was gestopt midden in het boek had ik niet bij mezelf gedacht van hoe zou het boek aflopen.
(7) Hoofdpersonen en Bijpersonen:
de ik-persoon is iemand die eerst bij een groep hoort en zich veel beter voelt dan anderen, maar sinds hij met Auke omgaat hij zich niks meer aan trekt van die groep. Hij heeft een karakter dat belangrijk vind om grappig te zijn, omdat hij graag mensen aan het lachen wilt hebben. Hij is ook een persoon dat graag leraren tegen zit.

Auke is het begin van een boek alleen maar een onbelangrijk persoon, hij trekt zich van niemand iets aan. Dan vraag hij de ik persoon mee om buiten te lopen. Daar komen ze erachter dat ze het allebei leuk vinden om grappen te maken. Auke is net zoals de ik- persoon iemand die het leuk vind om mensen aan het lachen te maken.
Sybille is een meisje dat bij de ik persoon in de klas zit, aan het begin van het boek is ze onbelangrijk, maar verder in het boek komt ze meer naar voren omdat de ik persoon haar aan het lachen wil maken. Ze is heel serieus en stil. Ze veranderd als ze wat met Auke krijgt, dan wordt ze veel vrolijker en zegt veel meer.
(8) Uiterlijk van de Hoofdpersoon:
Ik heb geen informatie kunnen vinden over het uiterlijk van de hoofdpersoon uit het boek.
Oordeel: Ik vind dat de schrijver de hoofd- en bijpersonen goed heeft beschreven, ik vind het vooral goed om te zien dat Sybille in het boek verandert van een stil naar een vrolijk meisje. Verder vind ik dat hij de hoofdpersoon heeft beschreven alsof hij het zelf is.
(9) Perspectief:
Je beleeft het verhaal door de ogen van een ik persoon.
(10) Tijd:
Het verhaal speelt zich af in deze tijd, omdat er gebruikt wordt gemaakt van de trein en de telefoon. Het verhaal wordt chronologisch verteld en er komen geen flashbacks in voor. Ik denk dat de tijd dat het verhaal bestrijkt ongeveer 2 tot 3 maanden.
(11) Ruimte:
Het verhaal speelt zich op een aantal plaatsen af: op een school, in de rode hoek in het schoolgebouw, het huis van Sybilles ouders, Pips huis en op een station.
Oordeel: Ik vind dat het verhaal niet heel aantrekkelijk wordt gemaakt door speling van de tijd. Het gebeurd gewoon op volgorde en ik denk dat dat het verhaal een beetje saai maakt. Ook vind ik de afloop niet leuk omdat je niet weet wat er gaat gebeuren tussen Nikki en de Ik-persoon.
(12 en 13) Stijl:
De stijl is eenvoudig en helder, hoewel de schrijver soms wel lange zinnen gebruikt. Er wordt geen gebruik gemaat van vergelijkingen, beeldspraak of metaforen.
Oordeel:De schrijver gebruikt op zich wel goede zinnen. Alleen de manier van schrijven (weet niet hoe ik dat moet uitleggen) vind ik niet heel aantrekkelijk. Verder past de hoofdpersoon wel goed in het verhaal.
(14) Oordeel:
Thema: Ik vind het boek op zich wel goed geschreven, omdat humor een moeilijk onderwerp is om over te schrijven. Maar verder vind ik het niet een erg aantrekkelijk boek. Als ik was gestopt midden in het boek had ik niet bij mezelf gedacht van hoe zou het boek aflopen.
Personages: Ik vind dat de schrijver de hoofd- en bijpersonen goed heeft beschreven, ik vind het vooral goed om te zien dat Sybille in het boek verandert van een stil naar een vrolijk meisje. Verder vind ik dat hij de hoofdpersoon heeft beschreven alsof hij het zelf is.
Opbouw: Ik vind dat het verhaal niet heel aantrekkelijk wordt gemaakt door speling van de tijd. Het gebeurd gewoon op volgorde en ik denk dat dat het verhaal een beetje saai maakt. Ook vind ik de afloop niet leuk omdat je niet weet wat er gaat gebeuren tussen Nikki en de Ik-persoon.
Stijl: Ik vind dat het verhaal niet heel aantrekkelijk wordt gemaakt door speling van de tijd. Het gebeurd gewoon op volgorde en ik denk dat dat het verhaal een beetje saai maakt. Ook vind ik de afloop niet leuk omdat je niet weet wat er gaat gebeuren tussen Nikki en de Ik-persoon.
Eindoordeel: In het boek word er niet iets uitdagends gedaan met de tijd, maar worden de ruimtes wel goed beschreven en de karakters van de personen kun je goed afleiden uit het verhaal. Ik raad het boek niet aan, omdat niet echt over iets boeiends gaat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Dit verslag klopt voor geen meter.
Auke en Sybille hebben helemaal niet zelf bekend gemaakt dat ze verkering hebben. De ik-persoon komt erachter als ze met ze alle op vakantie gaan.

8 jaar geleden

J.

J.

Dankje wel voor dit mooie verslag ik heb er veel aan gehad voor mijn boek promotie

7 jaar geleden

I.

I.

het boek is helemall gay

5 jaar geleden

G.

G.

Jullie zijn op zich wel goed maar op sommige momenten moet ik huilen van jullie

4 jaar geleden

Andere verslagen van "De lachaanval door Tjibbe Veldkamp"