De lêste brief door Hanneke de Jong

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover De lêste brief
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 404 woorden
  • 23 november 2012
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
56 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De laatste brief
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
143
Oorspronkelijke taal
Fries

Boekcover De lêste brief
Shadow
De lêste brief door Hanneke de Jong
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Samenvatting:

De moeder van Berber heeft een probleem, ze komt, als ze zich ergens zorgen over maakt, midden in de nacht naar de kamer van Berber  en gaat dan zitten schommelen in de stoel die daar staat. De moeder van Berber heeft een probleem. Ze vind het moeilijk om over sommige dingen te praten. Via papier vind ze het makkelijker, dus schrijft ze altijd briefjes die ze dan overal neerlegt, ze hoopt dat berber deze leest. Het lijkt net of de moeder van Berber dingen van zich af wil schrijven. Later in het boek kom je pas te weten waarom de moeder van Berber dit van zich af wil schrijven. Richt (een oude hartsvriendin van de moeder van Berber) blijkt een zwaar leven gehad te hebben en daar wilde ze vanaf. Er is iets in haar leven gebeurt waardoor de moeder van Berber, Richt niet meer herkende zoals ze was.

Berber begrijpt helemaal niks van al die briefjes en is te koppig om ze te lezen. Want ze denkt zelf aan haar eigen leven, die als puber al moeilijk genoeg is. bijvoorbeeld met Erik. Dat is haar grote liefde. Erik staat altijd voor haar klaar en is heel behulpzaam. Later in het verhaal krijgt ze het voor elkaar om verkering met Erik te krijgen. Na een tijdje komen de briefjes van haar moeder haar de keel uit. Het maakt haar helemaal niks uit  welke avonturen ze met Richt meemaakte! Als haar moeder uiteindelijk in een lichtere soort depressie beland, besluit ze toch om alle briefjes te lezen. Ze komt achter iets heel heftigs, Richt heeft een poging tot zelfmoord gedaan nadat ze depressief is geworden. De eerste keer was met pillen, die is mislukt. Richt’s moeder was haar leven daardoor ook zat en pleegde zelfmoord. Na dit heftige verhaal moest Berber erover praten met haar vriendin Marjella. Die begrijpt haar helemaal en dat is een hele steun voor Berber. Samen met Erik erbij besluiten ze dat Berber toch verder moet vragen over Richt. Na een paar briefjes blijkt het dat het Richt is gelukt om zich van het leven te beroven. Berber neemt haar moeder mee naar het graf van Richt als een soort verwerking. Dit helpt en de moeder van Berber weet nu afscheid te nemen van Richt en ze verbrand al haar spullen die haar doen denken aan Richt. Zo konden ze weer verder.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De lêste brief door Hanneke de Jong"