Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De kroongetuige door Maarten 't Hart

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover De kroongetuige
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 410 woorden
  • 28 juli 1999
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
3 keer beoordeeld

Boekcover De kroongetuige
Shadow

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas i…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspron…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas in de tweede plaats handelt het over iemand die van een moord beschuldigd wordt. Anders dan in Ik had een wapenbroeder, waarmee deze roman enige verwantschap vertoont, gaat het hier niet zozeer om de vraag hoe de schuldige (?) zelf de beschuldiging ervaart, maar om hoe zijn omgeving en met name zijn echtgenote daarop reageert. Zij is dan ook de werkelijke hoofdpersoon van het boek, een kroongetuige die niet wordt gehoord.

De kroongetuige door Maarten 't Hart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Maarten ‘t Hart (1944-heden), “De Kroongetuige”. Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam, 26e druk, 1997(1983, Amsterdam). 212 pagina’s
Op de omslag van het boek is een impressionistische schildering te zien van een persoon die op een open plek in het bos onder een alleenstaande boom zit. Dit boek heb ik gekozen omdat iemand het me had aangeraden. Er zijn 5 hoofdstukken, elk met een eigen titel. Hoofdstuk 1 is onderverdeeld in 8 genummerde delen, hoofdstuk 2 in 4 delen en hoofdstuk 3 is een dagboek waarin de dagen worden gescheiden door een dubbele regel wit. Hoofdstuk 4 en 5 zijn niet verder onderverdeeld. In het eerste hoofdstuk is Thomas de ik-verteller. In het tweede schrijven Thomas en Leonie elkaar brieven (geschreven in de ik-vorm). In hoofdstuk 3 tot en met 5 is Leonie de ik-verteller. Het verhaal wordt chronologisch verteld. De geschiedenis voor het begin van het boek vertelt Thomas in een brief. Er zijn enkele flashbacks (bijvoorbeeld het dia-avondje). Het verhaal speelt zich af in de jaren 70 in Leiden. Nadat Thomas Kuyper met Jenny Fortuyn naar een café was geweest, kregen ze ruzie en ging Jenny naar huis. Thomas dacht eraan om via een omweg naar het huis van Jenny te gaan. Thomas werkte in het Medisch-Biologisch laboratorium van een universiteit waar hij bezig was met een experiment. Het doel was om erachter zien te komen hoe lang je ratten uit moet hongeren voor ze elkaar opvreten. Z’n assistent Alex zei hem de volgende morgen dat de ratten er verzadigd bij lagen zonder dat iemand ze iets had gegeven of dat ze elkaar hadden opgegeten. Alex stopte met de proeven want hij vond ze vreselijk. Na 4 dagen kwamen er twee rechercheurs om Thomas te ondervragen in verband met de verdwijning van Jenny. Thomas had haar niet gezien sinds die avond. Thomas kende Jenny van de bibliotheek. Hij was verliefd op haar geworden. Zij ging met iedereen naar bed en gebruikte drugs. Thomas ging nog even op de kamer van Jenny kijken en daar waren de rechercheurs Lambert en Meuldijk. Jenny bleek niet meer op haar kamer te zijn geweest sinds die avond met Thomas. Thomas zei dat hij er wel eens een man had ontmoet: Robert. Thomas zei ook dat hij wel op Jenny had gewacht, maar toen ze niet opdaagde is hij weer weggegaan. Lambert wilde de kleren en het huis van Thomas onderzoeken en omdat Thomas niet wilde dat z’n vrouw erbij betrokken raakte, deed Lambert alsof hij een collega was toen hij bij Thomas op bezoek kwam.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kroongetuige door Maarten 't Hart"