De kroongetuige door Maarten 't Hart

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover De kroongetuige
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1049 woorden
  • 28 juli 1999
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
14 keer beoordeeld

Boekcover De kroongetuige
Shadow

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas i…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspron…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas in de tweede plaats handelt het over iemand die van een moord beschuldigd wordt. Anders dan in Ik had een wapenbroeder, waarmee deze roman enige verwantschap vertoont, gaat het hier niet zozeer om de vraag hoe de schuldige (?) zelf de beschuldiging ervaart, maar om hoe zijn omgeving en met name zijn echtgenote daarop reageert. Zij is dan ook de werkelijke hoofdpersoon van het boek, een kroongetuige die niet wordt gehoord.

De kroongetuige door Maarten 't Hart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Complete titelbeschrijving Titel : De Kroongetuige
Schrijver : Maarten 't Hart
Jaar van uitgave : 1983
Plaats van uitgave : Amsterdam
Uitgeverij : De Arbeiderspers
Biografische gegevens : Maarten 't Hart is geboren in1944 en heeft veel romans en verhalen met autobiografische aspecten en heeft 1 autobiografie geschreven: Het roer kan nog zes maal om (1984). Hij groeit op in een gereformeerd arbeidsgezin in Maassluis. Zijn vader is grafmaker. Hij gaat naar het Lyceumen gaat later biologie studeren in Leiden. In de tijd dat hij studeerde verwerpt hij definitief het geloof van zijn ouders. Bibliografische gegevens : Een vlucht regenwulpen (1987), De aansprekers (1979), Het vrome volk (1974), De kroongetuige (1983). Samenvatting Jennyis vermist en Thomas is de laatste die haar gezien heeft. Thomas wordt daarom als schuldige aangewezen mede door de verklaring van de man ( de kroongetuige ) die tegenover het laboratoruim woont. Leonie gelooft in de onschuld van Thomas, maar begint toch te twijfelen. Ze besluit om zelf op onderzoek te gaan. Ze vindt een lijk op sterk water het wordt geïdentificeerd als de vrouw van Robert. Leonie weet nu hoe het in elkaar zit en vertelt dit aan Lambert de politie. Jenny heeft de sleutels van de laboratorium van Thomas gestolen. Daar heeft ze samen me Robert drugs gestolen en de vrouw van Robert vermoord en op sterk water gezet. Daarna heeft ze de kleren van Roberts vrouw aangetrokken, waarna ze samen naar het buitenland gingen zoals de buurvrouw van Robert vertelde.
Titelverklaring De titel "De Kroongetuige" komt uit de tekst van Nietzsche die in het boek gelezen wordt door Leonie, hij schrijft:"Zijn niet de meeste huwelijken van dien aard dat men geen derde als kroongetuige wenst ? En juist deze derde ontbreekt vrijwel nooit ( het kind ) en dat is meer dan een kroongetuige namelijk de zondebok." Het kind wordt hier kroongetuige genoemd maar Leonie kan geen kinderen krijgen. Een andere verklaring is dat ze zichzelf kroongetuige van de moord noemt omdat zij het lijk heeft gevonden. Genre Misdaadroman Thema Het thema bestaat uit 2 onderdelen. Aan de ene kant de misdaad, de raadselachtige verdwijning en aan de andere kant een verstoorde huwelijksrelatie van Thomas en Leonie. Motieven - Kinderloosheid, als obsessie - Trouw wn ontrouw - Dieren : De spinnen waarvoor Leonie bang is, de zwarte vogels die aangeven dat er iets belangrijks gaat gebeurenin Leonie's leven. - Geloof ( kerkbezoek en gebed ) Opbouw Het boek telt 212 bladzijden en is verdeeld in vijf hoofdstukken. Hoofdstuk 1 : "De muizentorensage"telt 56 bladzijden en is verdeeld in 8 fragmenten. Hoofdstuk 2 : "Een korte briefwisseling", telt 17 bladzijden en is verdeeld in 4 brieven. Hoofdstuk 3 : "Het dagboek van Leonie" telt 67 bladzijden verdeeld in dagboeknotaties. Hoofdstuk 4 : "Het proces dit deel teld 23 bladzijden. Hoofdstuk 5 : "De zwarte vogels" telt 38 bladzijden. De gebeurtenissen zijn in chronologische volgorde. Alleen de herinnering aan het studentenfilpje van Thomas en de zwarte vogels zijn kleine flash-backs. Personages Leonie : een knappe en intelligente vrouw. Ze heeft Frans gestudeerd maar werd liever huisvrouw dan te gaan werken. Ze is burgelijk en een beetje truttig. Thomas, haar man met wie ze 12 jaar getrouwd is, vindt haar een degelijke vrouw. Leonie haat Jenny omdat ze jaloers is op haar. Het liefst wil ze een kind maar ze is onvruchtbaar. Thomas : een farmacoloog ;wetenschappelijk medewerker in het Medisch-Biologisch Laboratorium van de universiteit van Leiden. Thomas praat veel in zichzelf,droomd vaak (o.a over een zoon) en is erg onhandig. Hij houdt van klassieke muziek, vooral Verdi. Hijzelf wil niet zo graag een kind als zijn vrouw. Jenny : een feministe en ze is aan de drugs en lukt haar Thomas in haar macht te krijgen. Lambert : een braaf en af en toe kwaadaardige politieman. Leonie wordt een beetje verliefd op hem en hij op haar.
Tijd In de 20e eeuw Perspectief In het eerste deel van het verhaal ( totdat hij naar de gevangenis gaat ) is de ik-persoon Thomas, het perspectief ligt dan ook bij hem. In het tweede deel is Leonie de ik-figuur en het verhaal wordt vanaf daar verteld vanuit haar gezichtspunt. Ruimte Leiden : - laboratorium - gevangenis bron : uittrekselkaart nummer 87,135 Persoonlijke tekstbeleving Het onderwerp is wel duidelijk, maar toch vind ik het raar dat de man die tegenover het laboratorium woont, de kroongetuige is. Later blijkt dan ook dat hij het fout had gezien. Het is wel interessant om te lezen wie nou de moordenaar is en wat de kroongetuige ervan denkt. Het is niet echt een moeilijk onderwerp, want in de werkelijkheid komt het regelmatig vaak voor dat een vrouw geen kinderen kan krijgen. Het onderwerp zet je daarom niet echt aan het denken wel zit je te denken over wie de moordenaar is en waar het lijk is. Echt een origineel onderwerp is het daarom ook niet. Er zijn zoveel detectives en misdaadromans. De nadruk ligt meer op de gebeurtenissen dan op de gedachten en gevoelens van de personen. Natuurlijk worden er ook gevoelens in beschreven. Het verhaal bevat eigenlijk maar een grote gebeurtenis. Dat is de moord op de vrouw van Robert. De gebeurtenissen komen wel logisch uit elkaar voort, daardoor is het verhaal goed te volgen. Het is ook spannend omdat je wilt weten wie het heeft gedaan. Echt geloofwaardig is het niet;wie stopt er nou een lijk in een pot tussen de koeien ? Het boek bleef me tot het eind boeien, omdat ik wilde weten of Thomas de moordenaar was of niet. Daarom is het einde ook naar mijn zin, het komt uit zoals ik had gedacht. Ik vind de bouw heel leuk gedaan, omdat elk hoofdstuk weer anders is dan het vorige. Het ene hoofdstuk beschrijft een deel uit een dagboek en een ander hoofdstuk gaat over het proces. Als het boek goed geordend is, maakt dat het lezen voor mij gemakkelijker Ik vond dat de personages in het boek heel goed werden beschreven. Echt herkenbaar zijn ze niet. Ik ken namelijk geen mensen die aan de drugs zijn. Ik raakte wel betrokken met de personages, vooral toen Thomas onschuldig vast zat. Ik vond dat heel lullig voor hem. Ik vond het heel erg stom van Leonie dat ze tijdens het proces niet vertelde dat ze een lijk had gevonden. Dat is toch een belangrijk feit in een proces. Het taalgebruik was heel erg zakelijk, er kwamen ook moeilijke woorden in voor. Er kwamen heel wat bescgrijvingen in het boek voor. Beschrijving van het proces en het dagboek Het waren tenslotte niet erg levensechte dialogen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kroongetuige door Maarten 't Hart"