Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De kroongetuige door Maarten 't Hart

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover De kroongetuige
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 301 woorden
  • 21 februari 2001
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
52 keer beoordeeld

Boekcover De kroongetuige
Shadow

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas i…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspron…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas in de tweede plaats handelt het over iemand die van een moord beschuldigd wordt. Anders dan in Ik had een wapenbroeder, waarmee deze roman enige verwantschap vertoont, gaat het hier niet zozeer om de vraag hoe de schuldige (?) zelf de beschuldiging ervaart, maar om hoe zijn omgeving en met name zijn echtgenote daarop reageert. Zij is dan ook de werkelijke hoofdpersoon van het boek, een kroongetuige die niet wordt gehoord.

De kroongetuige door Maarten 't Hart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De kroongetuige is een thriller/detective roman geschreven door Maarten ’t Hart. In het boek is er een vrouw verdwenen. Men gaat uit van moord. Thomas heeft deze vrouw als laatste gezien en wordt verdacht van moord. Zijn vrouw Leonie blijft echter geloven in zijn onschuld. Maar waarom? Hoe weet zij zo zeker dat haar man onschuldig is aan de “moord” van Jenny? Een reden kan zijn, omdat hij haar man is en zij hem daardoor kent of denkt te kennen. Hoewel het logisch kan zijn dat Thomas inderdaad de moordenaar is. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat Thomas vreemd ging. Misschien wilde hij wel een kind en aangezien Leonie geen kinderen kon krijgen ging hij met een andere vrouw. Hij kwam erachter dat Jenny hier niet aan mee wilde werken en hij vermoorde haar. Zodat Jenny het ook nooit aan Leonie zou kunnen vertellen. Haar geloof in de onschuld van haar man kan ook worden bewezen met het feit dat Thomas haar brieven vanuit de gevangenis stuurde. Hierin legt hij haar alles uit over wat er gebeurd is. Doordat Thomas haar alles uitlegt over de hele situatie krijgt ze vertrouwen in hem. Ze probeert zijn onschuld te bewijzen en gaat zelf op onderzoek uit. Misschien wil ze haar man ook wel geloven. Dat kan ook een reden zijn waardoor ze op onderzoek uit gaat. Uit haar onderzoek blijkt dan ook dat ze gelijk had. Ze bewijst het tegendeel van de politie. Leonie krijgt nog gelijk ook. Thomas is onschuldig. Jenny is helemaal niet vermoord, maar is er vandoor gegaan met een goede vriend van haar. Deze man is getrouwd en samen met Jenny heeft hij zijn vrouw vermoord. Door de verdwijning van Jenny op te lossen bewijst Leonie dat ze gelijk had door in haar mans onschuld te geloven.

REACTIES

M.

M.

hey Rianne,

hoe gaat het ermee? met ons gaat alles goed hoor.
we hadden helemaal nix jammer genoeg aan jou verslag.
hij was veel te kort, maarja toch leuk datje er eentje heb op gestuurd he wij hebben er ook eentje op gestuurd die staat daar ook tussen.

nou we gaan stoppen


kusjes marilijn en joke

22 jaar geleden

I.

I.

bagger

21 jaar geleden

M.

M.

ik weet dat je nu al 17 jaar ouder bent maar dit is toch wel echt bagger

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kroongetuige door Maarten 't Hart"