De kring door Jacqueline Epskamp

Beoordeling 8.9
Foto van een scholier
Boekcover De kring
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1135 woorden
  • 13 juni 2015
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 8.9
8 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2011
Pagina's
247
Geschikt voor
onderbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De kring
Shadow

Wanneer de moeder van de veertienjarige Tes omkomt bij een bizar ongeluk, moet ze haar geliefde stad Maastricht verlaten om bij haar vader te gaan wonen, die directeur is van een visfabriek in een stadje aan het Veluwemeer. Op haar nieuwe school wordt ze buitengesloten. Haar Limburgse accent en andere gewoonten maken het niet makkelijk nieuwe vrienden te maken. Gelukk…

Wanneer de moeder van de veertienjarige Tes omkomt bij een bizar ongeluk, moet ze haar geliefde stad Maastricht verlaten om bij haar vader te gaan wonen, die directeur is van een v…

Wanneer de moeder van de veertienjarige Tes omkomt bij een bizar ongeluk, moet ze haar geliefde stad Maastricht verlaten om bij haar vader te gaan wonen, die directeur is van een visfabriek in een stadje aan het Veluwemeer. Op haar nieuwe school wordt ze buitengesloten. Haar Limburgse accent en andere gewoonten maken het niet makkelijk nieuwe vrienden te maken. Gelukkig kan ze het wel goed vinden met haar buurjongen Maarten.
Tes ontdekt dat veel klasgenoten na schooltijd in het geheim samenkomen in een eeuwenoude ijskelder. Daar belijden ze onder leiding van de demonische Geert-Jan de cultus van Ichtus, waarbinnen zelfs contact met de doden mogelijk is. Tes heeft er alles voor over om in deze groep opgenomen te worden. Als ze nog één keer met haar moeder kan praten, komt alles goed.
In dit streven gaat ze over al haar grenzen heen. Maarten wil haar redden en tegelijkertijd Geert-Jan ontmaskeren als charlatan. Het drietal komt tegenover elkaar te staan in een bittere strijd op leven en dood, waarbij krachten vrijkomen die niemand had voorzien.

De kring door Jacqueline Epskamp
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Titelverklaring:

Het boek wordt ‘De Kring’ genoemd omdat er een soort sekte/groep op haar school is die af en toe bijeenkomt om hen strenge geloof te behandelen en contact proberen te krijgen met de hogere lijnen (de overleden mensen). De groep noemt zichzelf De Kring en de leden van de groep heten de Afgezanten, de persoon die het hoogst aan de groep staat wordt ook wel De Leider genoemd.

Samenvatting verhaal

Tes woont al jaren alleen met haar moeder in Maastricht. Medi, haar moeder en Gijs, haar vader zijn gaan scheiden toen Tes nog heel klein was. Gijs is gaan wonen in een klein stadje wat plaatsvindt aan het Veluwemeer. Hier leven ze van visvangst en Gijs is de directeur van de grote visfabriek waardoor hij erg veel verdient.  Als Tes’ moeder 40 jaar wordt bakt Tes een taart voor haar. Alleen dit was niet heel slim, want de taart is erg zoet en insecten zouden hier op afkomen. Alleen heeft Tes hier van tevoren niet over nagedacht. Wanneer Medi een hap van de zelfgemaakte taart wil nemen, vliegt er een bij naar binnen in haar keel. Hij steekt haar diep in de keel en haar moeder krijgt het moeilijk. Uiteindelijk sterft Medi en moet Tes haar prachtige stad verlaten en verhuizen naar haar vader ,waar ze totaal geen band mee heeft, op enkel haar bloed na.

Hier gaat Tes dan ook naar school en met haar oude vriendinnen krijgt ze steeds minder contact. Op school wordt ze gepest en iedereen kijkt vanaf de eerste dag tegen haar op. Alleen haar buurjongen Maarten doet buiten school om aardig.

Wanneer Maarten en zij op een dag gaan wandelen, vinden ze een kijkgat dicht bij een oude ijskelder uit een kasteel dat ooit is afgebroken. In deze kelder zijn op dat moment veel populaire kinderen uit haar klas of van school. Ze voeren hier een ritueel uit. Wanneer Tes weer weg is, komt ze er thuis achter dat haar ketting kwijt is. Die ketting had ze gekregen van haar moeder toen zij 40 jaar werd. Deze moest zij dan op haar veertigste weer doorgeven als zij een dochter zou krijgen zei haar moeder.

In de loop van de tijd wordt Tes steeds door Geert-Jan gevraagd bij de groep te komen als ze iemand wil zien die op haar wacht. Dit kan alleen wanneer ze zich aansluit bij De Kring, onder leiding van Geert-Jan. Maar wanneer je hierbij wilt, moet je iets dierbaars van een dierbaar persoon stelen en meenemen naar de kelder. Tes moet van haar vader namelijk iets stelen wordt haar verteld.

Maarten ontdekt dat de oma van Geert-Jan op zoek is naar de zeldzame paddenstoelsoort van zijn vader, terwijl hij dat ook is. Ze gaan op zoek naar de ingang van de ijskelder en vinden deze ook, maar op de terugweg wordt Maarten in elkaar geslagen door Geert-Jan. Hij raakt ernstig gewond aan zijn oog doordat Geert-Jan gewapend was.

Kort daarna zoekt Tes Geert-Jan thuis op, ziet hoe hij een kruidenbrouwseltje maakt en vertelt hem dat ze een Afgezant van De Kring wil worden. Hij draagt haar op om een bijzonder mes uit de visfabriek van haar vader te stelen. Nadat ze het mes de volgende dag op school aan Geert-Jan heeft gegeven, wordt ze hevig door hem gezoend. Daarna wordt ze door de Kring-leden voorbereid op haar toevoeging. Tes’ vader valt de diefstal van de groep dan ook steeds meer op.

Als Tes zich voegt bij De Kring, moet ze haar vriendschap met Maarten beeïndigen en die avond nog naar de kelder komen. Hier krijgt ze dan een opdracht om een hele vis te eten, terwijl ze vegetariër is. Jade, een meisje dat ook graag turnt, wordt Tes’ vriendin, maar zij heeft problemen omdat ze de kelk van haar vader uit de kerk gestolen heeft. Haar vader, de dominee, komt hierachter en kort daarna vertrekt ze naar een andere school.
Op het verjaardagsfeest van Ditteke gaan ze glaasje draaien en verteld Geert-Jan dat ze met de groep Tes’ moeder gaan oproepen, omdat Tes dat heel graag wil.

Op 27 november zou ze dit gaan doen, maar eigenlijk heeft ze dan ook een afspraak met haar tante om de grafsteen van haar moeders graf te plaatsen. Dit gaat op die dag niet door en Tes vertrekt naar de ijskelder. Wanneer ze bijna bij de ijskelder is, treft ze Maarten daar aan. Hij wil ook een Afgezant worden. Toen hij beneden was, zouden ze allemaal messen in hem moeten steken en als hij die proef zou doorstaan, werd hij ook een Afgezant. Tes moet het laatste mes in zijn hart steken, maar dan beseft ze dat ze dat niet kan maken. Geert-Jan komt woedend op haar af, maar dan ineens stroomt er water vanuit het meer binnen in de kelder. Tes maakt Maarten bijna los en wil hem meenemen, maar dan komt Tes’ vader eraan en redt haar. Ze wil terug om Maarten te redden, maar hij wordt al gered door een team van ambulancebroeders. Haar en haar vaders’ band wordt sterker hierdoor en hij verteld dingen over haar moeder van vroeger.

Geert-Jan is nergens meer te bekennen en de groep is uit elkaar. Voor de rest is niemand gewond, enkel Maarten. Met Tes gaat het weer goed en ze kan de dood van haar moeder eindelijk verdragen en redelijk verwerken. Tijdens Kerstmis vindt ze ineens de ketting terug die ze ooit van haar moeder ontvangen had.

Persoonlijke reactie

Het boek ‘de Kring’ was een boek waarin de meeste mensen erg goed gelovig waren. Zo gingen ze elke zondag naar de kerk en baden ze elke keer voor elke maaltijd. Een boek als deze heb ik nog niet eerder gelezen of van gehoord. Het was, op sommige stukken, een spannend boek, maar op andere stukken een niet heel erg vermakelijk boek. Ook gebeurde er alleen op het eind en het begin iets raars en ergs. In het middenstuk van het boek had de hoofdpersoon Tes eigenlijk bijna de hele tijd dezelfde situatie.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het boek ‘de Kring’ was een boek waarin de meeste mensen erg goed gelovig waren. Zo gingen ze elke zondag naar de kerk en baden ze elke keer voor elke maaltijd. Een boek als deze heb ik nog niet eerder gelezen of van gehoord. Het was, op sommige stukken, een spannend boek, maar op andere stukken een niet heel erg vermakelijk boek. Ook gebeurde er alleen op het eind en het begin iets raars en ergs. In het middenstuk van het boek had de hoofdpersoon Tes eigenlijk bijna de hele tijd dezelfde situatie.

Het boek vond ik zelf wat tè gedetailleerd en daarom kon ik het ook niet heel lang achter elkaar gaan lezen, omdat ik anders veel moest terugzoeken en iets te veel details in een stuk binnenkreeg.
Ik vind het wel heel knap van de schrijfster dat ze dit boek zo goed heeft uitgelegd, want het was eigenlijk heel gelovig en er zaten moeilijke begrippen in die duidelijk naar voren door haar schrijfstijl kwamen.

Dit wil je ook lezen:

Wat ik jammer vond is dat het boek zich wel afsluit, maar er blijven nog wel enkele vragen over als:

“Zal Tes met haar vriendinnen uit Maastricht weer contact krijgen?”

“Krijgen ze de kelk en de andere gestolen spullen nog eens weer?”

Enzovoort.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kring door Jacqueline Epskamp"