De kraai door Kader Abdolah

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover De kraai
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2393 woorden
  • 10 december 2013
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
79 keer beoordeeld

Boekcover De kraai
Shadow

Een makelaar in koffie, gevestigd aan de Lauriersgracht in Amsterdam, verdeelt zijn dag over zijn werk en zijn passie. Overdag staat hij in zijn winkeltje waar hij zowel Nederlanders als migranten ontmoet, ’s avonds schrijft hij verhalen die laten zien hoe hij als jongen in Perzië opgroeit. Door heden en verleden, realiteit en verbeelding, Perzië en Ne…

Een makelaar in koffie, gevestigd aan de Lauriersgracht in Amsterdam, verdeelt zijn dag over zijn werk en zijn passie. Overdag staat hij in zijn winkeltje waar hij zowel Nederlande…

Een makelaar in koffie, gevestigd aan de Lauriersgracht in Amsterdam, verdeelt zijn dag over zijn werk en zijn passie. Overdag staat hij in zijn winkeltje waar hij zowel Nederlanders als migranten ontmoet, ’s avonds schrijft hij verhalen die laten zien hoe hij als jongen in Perzië opgroeit. Door heden en verleden, realiteit en verbeelding, Perzië en Nederland met elkaar te verbinden, schept de schrijver een nieuwe realiteit. Met de kraai als objectieve getuige…

De kraai door Kader Abdolah
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titelbeschrijving

Abdolah K., De Kraai, Breda: Uitgeverij De Geus BV, 2011 (eerste druk: 2011)

Motivatie

Dit boek heb ik gelezen omdat mijn moeder het aanraadde en omdat ik snel van tevoren nog een ander boek moest kiezen, waarbij dit boek wel handig was, omdat het niet zo dik is.

Korte samenvatting van de inhoud

De Kraai gaat over een man, Refiq Foad, die op de Lauriergracht in Amsterdam woont. Hij wil zijn vrouw en dochter onderhouden met het geld dat hij verdient met schrijven, maar dat is niet genoeg. Daarom is hij koffiehandelaar geworden.

In het grootste deel van het verhaal vertelt hij over vroeger. Hij is gevlucht uit Perzië. Het verhaal begint met een schilderij van zijn vader, dat in de lokale krant komt. Refiq komt op het idee om schrijver te worden. Hij heeft goede gesprekken met zijn oom. In een van die gesprekken zegt die oom dat hij zijn fantasie moet gebruiken. Hij moet niet schrijven over bestaande mensen en gebeurtenissen, maar zelf dingen verzinnen.

Refiq wordt verliefd op een meisje uit de straat, Leela. Bij toeval moet hij invallen voor de voorzanger van de moskee. Hij moet voor huizen gaan zingen. Dan ziet hij Leela voor het raam staan. Hij zingt iedere ochtend voor haar raam, maar na een tijdje komt ze niet meer opdagen. Daar gaat zijn eerste verhaal over, dat ook in de lokale krant komt.

Daarna vertelt hij over de Amerikanen, die in Perzië waren. Geestelijken wilden de macht van de Sjah overnemen en ze bestormden de Amerikaanse ambassade. Hij is op dat moment journalist en wil dit historische moment natuurlijk vastleggen, maar dit niet zonder gevaar. De Amerikanen betrappen hem, zien dat hij 'een van de linksen' is en de imam slaat hem in elkaar, samen met drie studenten. Op dat moment ontmoet hij de vrouw met wie hij in het heden van het verhaal getrouwd is. Ze stopt de studenten en de imam en redt daarmee Refiq.

In het heden gaat Refiq vaak koffie verkopen in Duitsland. Daar komt hij veel oude vrienden en landgenoten tegen, die taxichauffeur zijn geworden, hoewel ze een goede universitaire opleiding hebben gehad. Dan beschrijft hij hoe hij via Turkije naar Nederland is gevlucht. Hij wilde eerst zijn vlucht regelen via de Russische ambassade en vooral niet één van die Perzische zwervers in Istanbul zijn. Daarom boekt hij een redelijk hotel, maar uiteindelijk blijkt hij langer te moeten blijven dan hij had verwacht en zijn geld raakt op. De ambassadeur die zijn vlucht zou moeten regelen blijft weg. Refiq komt in verschillende kamers terecht, voordat hij zich mee laat nemen door een mensensmokkelaar. Hij rijdt naar Nederland, een land waar hij nog niet echt eerder van had gehoord, een land waar 'je niet heen wilt'.

Eerst komt hij terecht in een vluchtelingenkamp, waar vooral chaos heerst. Hij leert er een heel klein beetje Nederlands, wat hij heel lastig vindt. Ook zijn de wachttijden voor het asiel aanvragen heel lang. Daarna komt hij terecht in een leegstaand huis, waar hij gek wordt van de stilte en van het feit dat er niks is om je tegen te verzetten. Hij doorstaat zijn tijd met Nederlands leren en Nederlandse verhalen schrijven, die hij laat nakijken door Miranda, een vrijwilligster uit het vluchtelingenkamp. Zijn eerste Nederlands verhaal, dat gaat over mensen die veel geld verdienen aan tweedehands spullen verkopen aan asielzoekers, komt in de plaatselijke krant.

Het verhaal dat hij vertelt gaat door met een ander koffiebedrijf, Busselinck & Waterman. De mensen van dat bedrijf zien hem als een echte concurrent. Refiq zou het leuk vinden als zij jaloers zijn omdat hij een Nederlandse roman heeft uitgebracht.

Als Refiq somber is, gaat hij meestal naar het Anne Frank huis. Hij voelt zich verbonden met haar, omdat zij ook schrijversdromen had in een onmogelijke tijd. In de tuin van dat huis staat een grote eik, waar altijd een oude kraai in zit. De kraai is de rode draad van het verhaal en hij duikt op bij elke belangrijke gebeurtenis.

Hij vertelt over dat hij een aantal jaren geleden een baantje had bij een koffiefabriek, omdat hij met schrijven geen geld kon verdienen. En hij wilde dat zijn vrouw en dochter naar Nederland zouden komen. Daarvoor moest hij in ieder geval een baan hebben. Toen zij in Nederland waren, bleken hij en zijn vrouw het over verschillende dingen niet eens te zijn. Zijn vrouw was erg veranderd in de niet zo welvarende tijd in Perzië. Refiq kocht alle ‘mislukte’ koffie op van het bedrijf waar hij eerst werkte maar ontslag had genomen. Hij ging deze koffie verkopen aan de Lauriergracht no. 27. Maar hij wilde nog steeds schrijver worden.

Eerste persoonlijke reactie

Ik vind De Kraai een boek dat stemt tot nadenken, doordat het verhaal laat zien dat je leven helemaal niet zo voorspelbaar en overzichtelijk hoeft te zijn. De hoofdpersonage vlucht naar Nederland en wordt redelijk spontaan koffiemakelaar, terwijl hij aan het begin van zijn vertelling nog schrijver in Perzië wilt worden.

Ook vind ik het boek boeiend, omdat er best veel dingen in gebeuren waar ik nooit eerder van had gehoord. Hierbij heb ik het over dingen uit de Perzische cultuur, zoals die voorzanger van de moskee en de steden Ispahan en Koerdistan. Ook heb ik het over zaken als mensensmokkel en de oorlog in Iran.

Verdiepingsopdracht

  1. Stroming:

Dit boek is uitgegeven als boekenweekgeschenk in 2011. Het verhaal zelf gaat over eerdere jaren, hoeveel precies is onduidelijk. Maar ik gok op zo'n veertig of vijftig jaar, aangezien de schrijver er op de foto op de achterkant al redelijk oud uitziet en het verhaal ook zijn jeugd beschrijft.

  1. Spanning:

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De schrijver heeft een heel eigen manier van vertellen, waar verschillende recensies ook redelijk harde kritiek op hebben. “Het is een herhaling van eerdere romans aangevuld met teksten uit de Nederlandse literatuur en alles hangt als los zand aan elkaar. Van een Boekenweekgeschenkschrijver mag je bovendien verwachten dat hij weet hoe hij een alinea opbouwt. Als Abdolah twee, drie zinnen achter elkaar heeft geschreven, begint hij alweer op de volgende regel. Een kinderlijke manier van schrijven.” Dit schrijft Coen Peppelenbos (http://coenpeppelenbos.blogspot.nl/2011/03/recensie-kader-abdolah-de-kraai.html). Ik ben het hier niet mee eens. Ik heb zijn eerdere romans niet gelezen, dus daar kan ik niks over zeggen. Daarnaast zegt hij last te hebben van de 'kinderlijke' manier van schrijven van meneer Abdolah. Hier heb ik tijdens het lezen helemaal niks van gemerkt en dat stond mij dus totaal niet in de weg bij het lezen van het verhaal. Nu ik terugkijk, heeft hij soms wel korte alinea's, maar niet irritant kort en ook niet onlogisch.

  1. Personages:

De hoofdpersonage is de verteller zelf, deze wordt Rafiq Foad genoemd in het verhaal. Hij is een ambitieuze, optimistische man. Zijn doel is om schrijver te worden. Verder komen zijn vrouw en dochter een beetje in het verhaal voor. Hij heeft ook in het heden van het verhaal nog vrienden, die hij kent van zijn tijd in Perzië. Ook zijn er helpers: de mensensmokkelaars, Miranda en de mensen bij wie hij onderdak krijgt in Turkije. Zijn tegenstanders zijn in het begin Amerikanen en in het heden de mensen van het andere koffiebedrijf.

  1. Chronologie

Dit boek is helemaal niet chronologisch. Er is een verteller, die in een redelijk onvoorspelbare volgorde allerlei dingen over het verleden vertelt. Er zitten dus meerdere, lange flashbacks in het verhaal. De functie hiervan is het een interessanter maken en de volgorde van de gebeurtenissen die verteld worden, heeft invloed op hoe je het verhaal ervaart. Dat is net als bij een thriller, er komen open plekken door.

  1. Perspectief en betrouwbaarheid

Het perspectief is de ik-verteller. Omdat het allemaal vanuit de hoofdpersoon verteld wordt, is het al onbetrouwbaar. Een zin op de eerste bladzijde maakt het niet betrouwbaarder: “Soms vertel ik dingen waarvan ik twijfel of ze waar zijn, maar tot mijn verbazing komen ze geloofwaardiger over dan de waarheid.”

  1. Stijl:

Bijna het hele boek is in een vertellende schrijfstijl geschreven, omdat het een verteld verhaal is. Er komt weinig dialoog in voor, maar naar mijn mening is dat genoeg. Er gebeurt zo veel, dat er geen dialoog nodig is om het interessant te houden. En alle vertelde delen zijn duidelijk en interessant geschreven.

  1. Thematiek:

Er zitten verschillende motieven in het verhaal verwerkt. Ten eerste gaat het over liefde, waarmee zijn vrouw en dochter, zijn vaderland en de Nederlandse literatuur te maken hebben. Ook gaat het over reizen, wat met zijn vlucht en tochten door Iran, Turkije en Nederland te maken heeft. Daarnaast gaat het telkens weer over zijn ambities en dromen.

Eindoordeel

Onderwerp / thema

Vind je de onderwerpen interessant? Leg uit waarom.

Ik vind de onderwerpen best interessant, want het gaat voor een deel over iets wat ik zelf waarschijnlijk nooit mee zal maken. Daarmee bedoel ik de oorlog, de mensensmokkel en de vlucht. Voor een ander deel gaat het over zijn ambities en dromen, wat ik dan weer interessant vind omdat het juist heel bruikbare levenslessen bevat.

Ligt het onderwerp in jouw belevingswereld? Is het een onderwerp/thema waarover jij wel eens nadenkt en ben je er door het boek anders over gaan denken?

Het onderwerp ligt wel redelijk in mijn belevingswereld, omdat ik ook vaak in steden met veel immigranten kom. Maar het deel over Iran en mensensmokkel ligt natuurlijk totaal niet in mijn belevingswereld. Ik dacht dat het heel moeilijk zou zijn om een land binnen te komen, maar zoals het in het boek beschreven wordt is het helemaal niet moeilijk.

Vind je dat de schrijver het onderwerp goed uitwerkt of blijft het oppervlakkig? Leg uit.

De schrijver werkt het onderwerp best goed uit, want alle gebeurtenissen worden duidelijk en uitgebreid beschreven. Ook worden dingen over zijn ambities in de beschrijvingen van zijn gedachtes duidelijk.

Gebeurtenissen

Vloeien de gebeurtenissen logisch uit elkaar voort en hebben ze veel samenhang of juist niet?

De gebeurtenissen gaan niet echt in elkaar over. Er worden in het verhaal losse gebeurtenissen verteld, zonder dat de tijd er tussen wordt verteld. Dit is verder niet storend, want de logica van de meeste gebeurtenissen kun je zelf bedenken.

Beschrijf de gebeurtenis in het boek die de meeste indruk op je heeft gemaakt en maak duidelijk waarom.

Dat de hoofdpersoon in het vluchtelingenkamp zat, heeft de meeste indruk op mijn gemaakt. Want ik wist niet een dat we zulke kampen hadden in Nederland. En dat is wel een verandering van mijn beeld van Nederland. Ook hoe hij het beschrijft klinkt totaal niet zoals ik het me voor zou stellen.

Bleven de gebeurtenissen je boeien of moest je worstelen om verder te komen?

De gebeurtenissen bleven mij zeker boeien. Ik heb het boek bijna in één keer uitgelezen. Er kwamen steeds nieuwe dingen voor, die deels voor mij nog onbekend waren. Omdat het onbekend was, las ik snel verder, om verduidelijking te krijgen.

De gebeurtenissen bleven mij zeker boeien. Ik heb het boek bijna in één keer uitgelezen. Er kwamen steeds nieuwe dingen voor, die deels voor mij nog onbekend waren. Omdat het onbekend was, las ik snel verder, om verduidelijking te krijgen.

Personages

Vind je de personages herkenbaar en levensecht? Waarom?

Ik vind de personages wel levensecht, maar niet heel herkenbaar. Het is een waar verhaal, dus de personages worden ook zo veel mogelijk beschreven zoals de hoofdpersoon ze in het echt ziet. Maar verder ken ik zelf geen vrijwilligers in een vluchtelingenkamp of ambassadeurs uit Turkije, dus ik vind ze niet herkenbaar. Ze worden gewoon alleen zo beschreven dat ik me er een beeld bij kan bedenken.

Is het hoofdpersonage volgens jou een held? Leg uit waarom.

De hoofdpersoon is volgens mij een held, omdat hij heel ambitieus is en ondanks alle omstandigheden nog steeds zijn droom nastreeft. Ik heb respect voor mensen die dat doen.

Vind je de karaktereigenschappen van het hoofdpersonage duidelijk beschreven?

De karaktereigenschappen zijn niet duidelijk beschreven, want hij vertelt niet veel over zichzelf. Maar het hele verhaal gaat over hem en ook zijn schrijfstijl maakt duidelijk hoe hij is. Hoewel het natuurlijk weer onbetrouwbaar is als iemand over zichzelf schrijft, want dan kun je bepaalde slechte dingen minder erg laten lijken (zoals de ruzies met zijn vrouw) of weglaten.

Opbouw

Is het verhaal ingewikkeld van opbouw? Zo ja, wat vind je er ingewikkeld aan?

Vooral de chronologie is redelijk ingewikkeld. In alle recensies die ik later over dit boek heb gelezen, wordt kritiek gegeven op de opbouw en structuur. Het is soms niet duidelijk in welke tijd gebeurtenissen zich afspelen, maar ik vind dat niet storend voor het verhaal.

Vind je het gekozen perspectief geslaagd? Waarom?

Ik vind het gekozen perspectief in dit geval heel geslaagd, omdat het onderwerp een onderwerp is waarover ik altijd al wel de gedachten van één persoon wilde horen, namelijk de vluchteling. Ik weet dat er vluchtelingen zijn in Nederland en wat anderen over hen denken, maar ik had nooit eerder een boek gelezen van een vluchteling zelf.

Vind je het prettig als er veel flashbacks in een verhaal zitten?

Ik vind het niet onprettig als er veel flashbacks in een verhaal zitten. Zeker in dit verhaal is dat helemaal gepast. Ik vind het prettig lezen als er op een vertellende manier wordt geschreven, omdat het lijkt op wat je in het echte leven hoort, aangezien mensen in het echt ook niet in de tegenwoordige tijd en als een alwetende verteller dingen vertellen. Je raakt er sneller gewend aan.

Taalgebruik

Vind je het taalgebruik in dit boek moeilijk? Leg uit.

Ik vind het taalgebruik in dit boek niet zo moeilijk. Er kwamen soms Perzische termen in het verhaal voor, maar die werden redelijk duidelijk gemaakt. Je merkt overigens niet dat de schrijver van oorsprong niet Nederlands is, maar er zitten geen heel ingewikkelde zinnen tussen.

Levert de tekst problemen op door ingewikkelde beeldspraak, symbolische verwijzingen of duister taalgebruik? Leg uit.

De taal leverde nauwelijks problemen op. Wel verwees de schrijver naar een paar Nederlandse boeken die ik niet kende, waarvan ik de samenhang tussen verschillende elementen in het verhaal pas na het lezen van een paar recensies ontdekte. Zoals het verband tussen dat de hoofdpersoon koffiemakelaar is en dat hij het over Multatuli heeft.

Wat is de mooiste/opvallendste zin in het boek? Waarom?

De opvallendste zin uit het hele boek vind ik de eerste zin, die uit één woord bestaat: 'Lezer!' Ik heb nog nooit eerder een boek gelezen dat met 'Lezer!' begint. Ik voel me gelijk aangesproken. Ik heb eigenlijk sowieso nooit een boek gelezen waarin de lezer genoemd wordt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kraai door Kader Abdolah"