De koningin van Paramaribo door Clark Accord

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De koningin van Paramaribo
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1379 woorden
  • 16 september 2014
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
13 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
317
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De koningin van Paramaribo
Shadow
Maxi Linder was een van de meest beroemde prostituees van haar tijd. Ze was schaamteloos, welbespraakt, extravagant en onzelfzuchtig. Zeelieden en soldaten noemden haar liefkozend 'De Koningin van de West'. Accord beschrijft in deze veelzijdige en kleurrijke roman niet alleen op overtuigende wijze een veelbewogen vrouwenleven, hij weeft ook diverse historische…
Maxi Linder was een van de meest beroemde prostituees van haar tijd. Ze was schaamteloos, welbespraakt, extravagant en onzelfzuchtig. Zeelieden en soldaten noemden haar liefkozend …
Maxi Linder was een van de meest beroemde prostituees van haar tijd. Ze was schaamteloos, welbespraakt, extravagant en onzelfzuchtig. Zeelieden en soldaten noemden haar liefkozend 'De Koningin van de West'. Accord beschrijft in deze veelzijdige en kleurrijke roman niet alleen op overtuigende wijze een veelbewogen vrouwenleven, hij weeft ook diverse historische gebeurtenissen door het verhaal, die van blijvende invloed zijn geweest op Suriname.
De koningin van Paramaribo door Clark Accord
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Primaire gegevens:

Auteur: Clarck Accord.

Titel: De koningin van Paramaribo.

Ondertitel: Het leven van een Surinaamse vrouw, van haar gloriedagen in de jaren dertig als gewilde prostituee tot haar armoedige en eenzame oude dag.

Motto: Ter nagedachtenis aan Henry Thomas.

Jaar van uitgave: 1e druk 1999, 30e druk 2010.

Aantal pagina’s: 317.

Genre: Roman.

Literaire stroming: Surinaamse literatuur

Het veelbewogen leven van een beroemde prostituee

Historische context van het boek De koningin van Paramaribo:

De koningin van Paramaribo speelt zich af in de 20ste eeuw. Het grootste deel van het boek speelt zich af voor de tweede wereldoorlog, een deel tijdens de tweede wereldoorlog en een deel na de tweede wereldoorlog. Door dit boek leer je veel over de geschiedenis van Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. De bouwstijl van Paramaribo is kenmerkend met  symmetrische huizen met bakstenen stoepen, dubbele deuren, grote dakkapellen, balkons en galerijen. Suriname was een kolonie van Nederland en behoorde dus bij de Nederlandse Antillen.

Voor de oorlog waren veel mensen arm, de sociale verhoudingen groot en  was er sprake van kinderarbeid.  Veel kinderen hadden versleten kleding  en gingen weinig of niet naar school. Er waren  weinig voorzieningen,  mensen waren laag geschoold en hadden bijvoorbeeld slechte  kennis over geslachtsziekten wat vooral in de oorlog leed tot veel ziekte. De inwoners van Paramaribo hadden een saai leven, zo vergeleken zij hun geboortestad met een dorp. Er was weinig sprake van toerisme en er gebeurde dan ook weinig.  De inwoners van Suriname roddelden veel over elkaar omdat de status van een burger erg belangrijk was. Het roddelen was dus een belangrijke bezigheid en als jij degene was die een spannend, verbazend, of lachwekkend verhaal kon vertellen kreeg je meer aanzien en aandacht. 

Toen de tweede wereldoorlog uitbrak kreeg de Amerikaanse schutterij toezicht over binnenlandse objecten. De Amerikanen waren in Suriname voor de veiligheid en vooral voor de winning van bauxiet waar aluminium van gemaakt word (een belangrijke grondstof in de oorlog). In het begin van de oorlog was het motto onder de Surinamers: ‘’De Duitsers vallen ons niet aan, want wanneer zij dat doen zal Amerika mee gaan vechten in de oorlog.’’

De Amerikanen dachten alleen maar aan werken en vrouwen. Onder de Amerikanen heerste er veel racisme voor de Surinamers. De Surinamers werden dan vergeleken met ‘’Zwarte Apen’’. De prostitutie bloeide ontzettend op en de welvaart in Paramaribo steeg daardoor. De hoofdpersoon van het boek Maxi Linder was ontzettend gewild onder de Amerikanen en werd vergeleken met de godin van de liefde Aphrodite. Een van de gevolgen van het hoge aantal Amerikanen dat naar de prostituees ging is dat ontzettend veel soldaten geslachtsziekten kregen.  Op een dag kwam er een gouvernementsbesluit: ‘’Personen die de openbare orde verstoren en de gezondheid van onze troepenmacht in gevaar brengen worden opgepakt.’’ Na dat besluit kwam er de grootste razzia in de Surinaamse geschiedenis. Vrouwen werden zonder proces van de straat geplukt zonder enige vorm van proces.  Die vrouwen waaronder veel prostituees gaven overlast door verspreiding van ziekten en werden onder leiding van het KNSM naar interneringskampen gebracht bijvoorbeeld Fort Nieuw Amsterdam. Na de oorlog werden de opgepakte vrouwen vrijgelaten en keerde de rust terug.

De koningin van Paramaribo

Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg alias Maxi Linder (1902-1981) was een Surinaamse prostituee die tot ver over de grenzen van Suriname bekend was. Toen Wilhelmina klein was hielp ze haar buurman met het verplaatsen van sinaasappels. Zo was Wilhelmina, niks was teveel en ze stond altijd klaar voor anderen. De buurman van Wilhelmina wilden meer van Wilhelmina dan alleen het verplaatsen van sinaasappels. Hij wilden haar lichaam tegen zich aandrukken en met haar vrijen terwijl ze nog hartstikke jong was. Wilhelmina kon zich niet verzetten en werd verkracht. De verkrachting is een keerpunt geweest in haar leven. Vanaf dat moment werd ze keihard tegenover de wereld en begon als prostituee. Ze was erg gewild bij mannen en haar populariteit steeg enorm door mond op mond reclame. Ze was het gezicht waar iedereen naar zocht in de late uurtjes in de clubs en cafés.  Veel mensen waren gevreesd voor Wilhelmina, ze werd ook wel Maxi Linder genoemd. Maar waarom nou die vrees? Ze was keihard, kon mensen zich zeer ongemakkelijk laten voelen, stond haar man en liet niet met zich sollen. Deed je dat wel dan kon je een regen van scheldwoorden en misschien wel vliegend meubilair verwachten. Hoe kwam ze aan de naam Maxi Linder? Maxi Linder komt van maximale cilinder. Andere bijnamen waren Queeny, de koningin der hoeren en zelfs Aphrodite. In de oorlog werd ze verschrikkelijk populair bij de Amerikanen. De mannen die heen en weer reisde over zee brachten haar naam tot ver over de grenzen. Veel Amerikanen maakten gebruik van haar diensten. Het gevolg was dat Maxi Linder schatrijk werd. Met dat geld heeft zij diverse mensen financieel gesteund en ook de opleiding in Europa van vele kansarme Surinaamse jonge mannen, die later hoge posten in de samenleving bekleedden betaald. Ze was dus erg gul en wel besproken. Mannen keken tegen haar op. Moeders van zonen keken met afschuw naar haar. Vooral na de oorlog en alle ellende die de prostituees mee hadden gemaakt daalden hun reputatie drastisch. Maxi Linder gaf al haar geld uit aan sieraden of anderen mensen. Het boek geeft het veelbewogen leven aan van Maxi Linder door de ogen van velen mensen, telkens in het boek veranderd de verteller over Maxi Linder. Zo kwam ik veel te weten over haar leven. Ze ging van een rijke beroemdheid naar eenzaam en verlaten.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg alias Maxi Linder (1902-1981) was een Surinaamse prostituee die tot ver over de grenzen van Suriname bekend was. Toen Wilhelmina klein was hielp ze haar buurman met het verplaatsen van sinaasappels. Zo was Wilhelmina, niks was teveel en ze stond altijd klaar voor anderen. De buurman van Wilhelmina wilden meer van Wilhelmina dan alleen het verplaatsen van sinaasappels. Hij wilden haar lichaam tegen zich aandrukken en met haar vrijen terwijl ze nog hartstikke jong was. Wilhelmina kon zich niet verzetten en werd verkracht. De verkrachting is een keerpunt geweest in haar leven. Vanaf dat moment werd ze keihard tegenover de wereld en begon als prostituee. Ze was erg gewild bij mannen en haar populariteit steeg enorm door mond op mond reclame. Ze was het gezicht waar iedereen naar zocht in de late uurtjes in de clubs en cafés.  Veel mensen waren gevreesd voor Wilhelmina, ze werd ook wel Maxi Linder genoemd. Maar waarom nou die vrees? Ze was keihard, kon mensen zich zeer ongemakkelijk laten voelen, stond haar man en liet niet met zich sollen. Deed je dat wel dan kon je een regen van scheldwoorden en misschien wel vliegend meubilair verwachten. Hoe kwam ze aan de naam Maxi Linder? Maxi Linder komt van maximale cilinder. Andere bijnamen waren Queeny, de koningin der hoeren en zelfs Aphrodite. In de oorlog werd ze verschrikkelijk populair bij de Amerikanen. De mannen die heen en weer reisde over zee brachten haar naam tot ver over de grenzen. Veel Amerikanen maakten gebruik van haar diensten. Het gevolg was dat Maxi Linder schatrijk werd. Met dat geld heeft zij diverse mensen financieel gesteund en ook de opleiding in Europa van vele kansarme Surinaamse jonge mannen, die later hoge posten in de samenleving bekleedden betaald. Ze was dus erg gul en wel besproken. Mannen keken tegen haar op. Moeders van zonen keken met afschuw naar haar. Vooral na de oorlog en alle ellende die de prostituees mee hadden gemaakt daalden hun reputatie drastisch. Maxi Linder gaf al haar geld uit aan sieraden of anderen mensen. Het boek geeft het veelbewogen leven aan van Maxi Linder door de ogen van velen mensen, telkens in het boek veranderd de verteller over Maxi Linder. Zo kwam ik veel te weten over haar leven. Ze ging van een rijke beroemdheid naar eenzaam en verlaten.

Sterke en zwakke punten van het boek

Dit wil je ook lezen:

Het boek heeft een erg prettige manier van vertellen. De zinnen zijn makkelijk opgebouwd en goed te begrijpen. Historische gebeurtenissen werden goed omschreven. Zo leert de lezer veel over de cultuur, hiërarchie, gewoontes en taal van de Surinamers. In het boek werden vele Surinaamse woorden gebruikt, achterin het boek kan de lezer de vertaling opzoeken, een erg leuke bezigheid omdat je woorden leert die veel gebruikt worden in Suriname.

De start van het boek vind ik wat minder, omdat ik het gevoel had dat ik in een wazig verhaal belande die erg rommelig was. Later herstelden dat gelukkig.

Maxi Linder

De hoofdpersoon van het boek Maxi Linder vind ik heldhaftig, een gevoel voor humor hebben, gerechtvaardigd, schaamteloos, zelf respecterend en erg gul naar anderen toe. Een vrouw met een hart van goud die erg veel in haar leven heeft meegemaakt. Ik vind het gaaf om toe zien hoe populair ze is geweest en wat zij met die populariteit heeft gedaan. Ondanks dat ze prostituee is, zag ze haar diensten als de normaalste zaak ter wereld en behandelen haar klanten met respect. Maxi Linder was een moedige vrouw die ver buiten de grenzen van het leven leefden.

Verhaal

Het verhaal heeft veel unieks te bieden. De combinatie van historische aspecten en de verhalen over Maxi Linder lopen goed in elkaar over en bieden veel extra informatie. De historische feiten die Clarck Accord weergeeft zijn controleerbaar en dus ook echt gebeurd. Hij geeft zijn eigen draai aan de situaties, maakt het verhaal leuk om te lezen en zorgt ervoor dat je benieuwd bent naar de verhalen. De cultuur van Surinamers wordt zo divers aangeboden dat je van alle kenmerken wel wat leert. Van de tradities van de dood tot de bouwstijlen.

Eindoordeel

De koningin van Paramaribo van Clarck Accord is zeker de moeite waard om te lezen als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Suriname en het leven van een bijzondere vrouw. Ik heb het boek met veel plezier gelezen en ik raad het aan anderen te lezen. Het boek is geschikt voor mijn leeftijd door de zinsopbouw die prima te begrijpen is. Het verhaal wordt zoals ik al eerder aangaf telkens uit verschillende perspectieven verteld. Clarck Accord heeft dat heel goed gedaan, omdat zo het verhaal niet langdradig werd en telkens interessant bleef.

In het leven kan je nog zo hard je best doen maar er zullen altijd mensen zijn die dat niet accepteren.

Jelmer Bakker

Dinsdag 16 september 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De koningin van Paramaribo door Clark Accord"