De koningin van Paramaribo door Clark Accord

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 659 woorden
  • 9 oktober 2003
  • 154 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 154 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
317
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Onderwerpen

Boekcover De koningin van Paramaribo
Shadow
Maxi Linder was een van de meest beroemde prostituees van haar tijd. Ze was schaamteloos, welbespraakt, extravagant en onzelfzuchtig. Zeelieden en soldaten noemden haar liefkozend 'De Koningin van de West'. Accord beschrijft in deze veelzijdige en kleurrijke roman niet alleen op overtuigende wijze een veelbewogen vrouwenleven, hij weeft ook diverse historische…
Maxi Linder was een van de meest beroemde prostituees van haar tijd. Ze was schaamteloos, welbespraakt, extravagant en onzelfzuchtig. Zeelieden en soldaten noemden haar liefkozend …
Maxi Linder was een van de meest beroemde prostituees van haar tijd. Ze was schaamteloos, welbespraakt, extravagant en onzelfzuchtig. Zeelieden en soldaten noemden haar liefkozend 'De Koningin van de West'. Accord beschrijft in deze veelzijdige en kleurrijke roman niet alleen op overtuigende wijze een veelbewogen vrouwenleven, hij weeft ook diverse historische gebeurtenissen door het verhaal, die van blijvende invloed zijn geweest op Suriname.
De koningin van Paramaribo door Clark Accord
Shadow
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!
Samenvatting
Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg, alias Maxi Linder werd in 1902 in Paramaribo geboren uit Amalia Rijburg en Ferdinand Vreeling. Ze blijft enig kind. Haar moeder is grotendeels alleen verantwoordelijk voor haar opvoeding, omdat haar vader in een goudmijn in Tijgerkreek werkt om het gezin te onderhouden en een beetje uit de armoede te komen. Dat lukt hem aardig, als hij iets voor Maxi’s zesiende verjaardag overlijdt erft Maxi een aantal percelen met huizen erop die voor een vast inkomen zorgen, evenals haar moeder.
Al vroeg ontwikkelt zij een grote belangstelling voor de motyo’s (hoeren) in de straat. Ze is onder de indruk van hun glamour en gratie, en kijkt ze na, hoewel haar moeder haar verbiedt zich met hen in te laten.

Op haar dertiende heeft Maxi al een behoorlijk vrouwelijk figuur dat ze niet onder stoelen of banken steekt, integendeel: ze is trots op haar vroeg ontwikkelde borsten. Dit valt ook Nelis, de buurman op. Hij is de helpende mannelijke hand in de opvoeding van Maxi, tot hij haar op een warme dag niet kan weerstaan en verkracht.
Vanaf dan verandert er veel in het leven van Maxi. Nelis verhuist, en haar moeder verliest alle greep op haar. Ze wordt werder, of te wel jongensgek. Haar aanbidders zijn niet weg te houden van het erf van haar moeder.
Nadat haar vader overleden is neemt Maxi direct haar intrek in een ander huis dan dat van haar moeder en wordt praktiserend motyo. Al snel verzamelt ze een schare van vaste klanten om zich heen, terwijl ze anderzijds de woede van andere mensen op zich laadt door de schaamteloosheid waarmee ze haar beroep tentoonspreidt en de grofheid waarmee ze zich verdedigt als iemand haar op haar beroep aanvalt, hij of zij kan op zijn minst een scheldpartij verwachten en soms fysiek geweld. In ieder geval oefent zij haar beroep uit zoals niemand dat kan, waardoor ze steeds meer invloedrijke klanten krijgt. Beroemd is haar act met de sigaar: als enige hoer in Paramaribo kan zij een sigaar roken met haar geslacht!
Als ze mishandelt en beroofd wordt door enkele Amerikaans mariniers aarzelt ze niet om hen aan te klagen, rekenend op de steun van de gevangenisdirecteur. De pogingen van de legerbevelhebber en de directeur om Maxi haar aanklacht in te trekken halen niks uit, en de twee jongens belanden achter de tralies.
Een tijdje later komt ze weer in de belangstelling door haar affaire met een jonge man, zijn familie is hierdoor zo geschokt dat ze hem ontvoeren en voor een tijdje naar Nederland sturen.
De invloed van de buitenlandse strijdkrachten in Suriname wordt zo groot dat besloten wordt iets te doen aan de ziekteverspreidende motyo’s in de straten van Paramaribo. Er wordt een razzia georganiseerd en een groot aantal vrouwen wordt in een kamp opgesloten. De enige manier voor Maxi om weer vrij te komen is haar vijf percelen te verkopen voor een appel en een ei, waarmee haar oudedagvoorziening weg is. Uiteindelijk moet ze bedelend over straat om zich in haar driemaalsdaags te voorzien, en sterft ze alleen en arm, omringd door haar honden.

Personage:

Maxi Linder

De hoofdpersoon, de vrouw om wie het allemaal draait. Een vrouw die voor zichzelf kiest en daarmee beroemd wordt. Ze is ongetwijfeld goed in wat ze doet maar tact heeft ze niet, ze is controversieel in een tijd en plaats waar stevig geroddeld werd. Sommigen minachten haar, anderen bewonderen haar.

Beoordeling:
Ik vond het een prachtig gegeven, een biografie van een beroemde hoer. De eerste keer dat ik het boek las vond ik het ook geweldig, de tweede keer dat ik het las om dit verslag te kunnen maken begon het houterige taalgebruik me zodanig te storen dat ik er toch een beetje negatief beeld aan over heb gehouden. Misschien had de schrijver toch wat meer moeten oefenen voor hij het boek schreef. Toch blijft het een mooi verhaal, daar had die Clark Accord weer geluk mee.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De koningin van Paramaribo door Clark Accord"