De komst van Joachim Stiller door Hubert Lampo

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1278 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 3 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1960
Pagina's
191
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover De komst van Joachim Stiller
Shadow

In De komst van Joachim Stiller raken de journalist Freek Groenevelt en zijn vriendin Simone Marijnissen in de ban van een zekere Joachim Stiller, die zich door middel van een wonderlijke brief, vreemde telefoontjes en indirecte boodschappen tot hen richt. Wanneer ze hem tenslotte ontmoeten, gebeurt er iets onherroepelijks. Wie is Stiller? Wat is de verborge…

In De komst van Joachim Stiller raken de journalist Freek Groenevelt en zijn vriendin Simone Marijnissen in de ban van een zekere Joachim Stiller, die zich door middel va…

In De komst van Joachim Stiller raken de journalist Freek Groenevelt en zijn vriendin Simone Marijnissen in de ban van een zekere Joachim Stiller, die zich door middel van een wonderlijke brief, vreemde telefoontjes en indirecte boodschappen tot hen richt. Wanneer ze hem tenslotte ontmoeten, gebeurt er iets onherroepelijks. Wie is Stiller? Wat is de verborgen betekenis van dit boek? Vragen die de lezer nog lang bezig blijven houden. Hubert Lampo (geb. 1920) maakte grote naam met intrigerende magisch-realistische romans, waarvan De komst van Joachim Stiller de eerste was. Ook in boeken als De duivel en de maagd, De heks en de archeolooog en De prins van Magonia spelen onverklaarbare, bovennatuurlijke elementen een belangrijke rol. Dankzij een bijzondere verbeelidingskracht weet Lampo steeds weer een mysterieuze diepgang aan zijn boeken te geven.

De komst van Joachim Stiller door Hubert Lampo
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De komst van Joachim Stiller

Auteur: Hubert Lampo

1. Vertel kort de inhoud van het gelezen boek. Gebruik minimaal 100 en maximaal 500 woorden

Het verhaal gaat over Freek Groenevelt. Op een dag loopt hij over straat en ziet hij wegewrkers een straat openbreken en weer dichtmaken zonder dat ze er iets hebben gedaan. Hij besluit over dat voorval een stukje te schrijven in de krant. De wethouder Keldermans ontkent dat voorval met een brief. De dag daarop ontvangt Freek een brief uit 1919 van Joachim Stiller waarin het verhaal over de wegwerkers voorspeld wordt. Een literair tijdschrift dat een negatief stukje heeft geschreven over Freek krijgt ook een brief van Joachim Stiller waarin staat dat Groenevelt een belangrijke opdracht heeft en niet gestoord mag worden. Freek vind in een tweedehands-boekwinkel een boek over het einde der tijden geschreven door Joachim Stiller uit de zestiende eeuw. Simone Marijnissen, een vriendin van Freek, ontvangt ook een brief van Stiller waarin staat dat ze Freek niet mag verliezen en zij gehoorzaamt door haar verloving te verbreken. Later krijgen Freek en Simone ook een relatie. Stiller belt op een dag Freek op om hem moed in te spreken en na een paar dagen vol vreemde gebeurtenissen herinnert Freek zich een militair die hij na een treinongeluk heeft zien sterven. Die militair heette Joachim Stiller. Keldermans en Freek krijgen allebei een brief van Stiller waarin staat dat hij ze wil ontmoeten op een station, maar vlak voordat ze elkaar de handen kunnen schudden word Stiller overreden door een legertruck en zijn lichaam kan niet meer geïdentificeerd worden. Drie dagen later wil Freek een bezoek aan het mortuarium brengen, maar opeens is het lijk verdwenen.

2. Verklaar de titel. Gebruik minimaal 100 en maximaal 300 woorden

De komst van Joachim Stiller heeft grote invloed op het leven van Freek Groenevelt. Door de brieven krijgt hij een relatie met Simone Marijnissen en zij raakt later zelfs in verwachting van Freek. Voor iedereen die brieven van Stiller ontvangt verandert het leven compleet. Je kunt het ook letterlijk opvatten, want aan het eind van het verhaal zouden Keldermans en Freek Stiller echt gaan ontmoeten, maar voordat ze elkaar konden begroeten werd Stiller overreden. Het hele verhaal gaat het over Joachim Stiller en dan lijk je erachter te komen wie Stiller nou eigenlijk is, en uiteindelijk kom je daar dus nooit achter.


3. Wat is het thema van het boek? Gebruik minimaal 100 en maximaal 300 woorden

In het begin van het boek is het thema vooral angst en schuldgevoel. Door allerlei geheimzinnige gebeurtenissen word Freek Groenevelt langzamerhand een beetje gek.Zijn angsten worden uiteindelijk verlost door het offer van Joachim Stiller. Na dit offer zijn Simone en Freek samen dolgelukkig. soms is moeilijk te begrijpen wat de schrijver met zijn uitdrukkingen en symbolen bedoeld. Het verhaal heeft een grote diepgang. Na het lezen van het boek wordt eigenlijk het grootste deel van het verhaal duidelijk. Een ander thema is ook wel magie, want er gebeuren soms onverklaarbare dingen die op geen enkele andere manier verklaard kunnen worden.

4. Leg duidelijk de aspecten tijd en ruimte in het boek uit. Gebruik minimaal 100 en maximaal 400 woorden

Het verhaal speelt zich af van 13 juli tot ongeveer midden augustus 1957. Het verhaal wordt achteraf opgeschreven, maar een soms wordt het in de tegenwoordige tijd verteld. De gebeurtenissen rond Stiller zijn in de verleden tijd geschreven en staan in chronologische volgorde. Een enkele keer is er sprake van vooruitwijzingen. Het verhaal speelt zich af in Antwerpen en de omgevingen worden heel gedetailleerd omschreven. Ook het weer wordt heel duidelijk beschreven. Zo staat een zonnige dag voor een geheimzinnige aktie van Stiller, regenachtige dag voor een rustige dag en een zonsverduistering symboliseert de angst voor de ondergang van de wereld die Freek heeft.


5. Leg uitvoerig uit relaties, personages etc. etc. Gebruik minimaal 200 en maximaal 500 woorden

In dit verhaal komen heel veel personages voor, daarom vertel ik alleen iets over de belangrijkste. De hoofdpersoon in dit verhaal: Freek Groenevelt die in het begin van het verhaal nog een vrijgezel is en een rustig leventje lijd. Dan ontvangt hij berichten van Joachim Stiller en staat zijn hele wereld op zijn kop. Later krijgt hij een relatie met Simone marijnissen en geeft hij zijn eeuwige vrijgezellenbestaan op. Door de berichten van Joachim Stiller word Freek angstig, onzeker en af en toe denkt hij dat hij gek wordt.
Simone Marijnissen: zij is de redactrice van het blad Atomium. Zij krijgt ook rare berichten van Joachim Stiller en komt daardoor in contact met Freek Groenevelt. Zij helpt Freek het geheim te ontrafelen en steunt hem. Langzaam bouwen ze een relatie op. In het begin van het verhaal wordt al duidelijk gemaakt wie Simone precies is, en in de rest van het verhaal blijft ze ook zo.

Joachim Stiler: Er wordt heel weinig over hem verteld, terwijl het hele verhaal toch om hem draait. Wel weten we dat hij een Joods uiterlijk heeft en dat zijn naam ook uit het Joods is. Zijn verschijning brengt heel wat teweeg. Ook lijkt het alsof hij een eeuwig leven heeft en een voorspellende gave, dus eigenlijk is hij niet echt een individu.

6. Bij wie ligt er in dit boek het perspectief? Leg dit duidelijk uit. Gebruik minimaal 100 en maximaal 300 woorden

Het boek heeft een personele vertelsituatie. Freek Groenevelt is de verteller. De verteller is een ikfiguur, die over zijn eigen belevenissen vertelt of over die van een ander. In het verhaal is de ikfiguur dus zowel verteller als personage in het verhaal. Als lezer luister je naar alles wat hij te zeggen heeft en hoe hij over verschillende zaken denkt. Het wordt dus ook subjectief verteld. Alles wat over Joachim Stiller wordt verteld krijg je ook via Freek Groenevelt te horen. Joachim Stiller zoekt ook contact met Freek Groenevelt, waardoor Freek Groenevelt ook een zeer geschikte verteller is. Door het contact worden Freek en Stiller steeds meer met elkaar verbonden.

7. Kun je in het boek open plekken aanwijzen? Welk effect heeft dit op de spanning in het boek?

Gebruik minimaal 100 en maximaal 300 woorden.

Het verhaal wordt in chronologische volgorde in de verleden tijd verteld. Tussendoor wordt er regelmatig gebruik gemaakt van Flash-forwards, maar ook soms van Flash-backs. Dit doet hij om informatie te geven zodat alles wat duidelijker wordt. De schrijver versnelt soms de tijd of vertraagt juist de tijd. Soms word er heel snel even iets over een onderwerp gezegd en soms gaat de schrijven juist heel uitvoerig in op bepaalde zaken, maar juist de dingen die wel leuk om te weten zijn worden uitvoerig beschreven, zoals de ontmoeting met Joachim Stiller. Freek krijg ook een brief van Joachim Stiller die voor zijn geboorte gepost is en herinnert zich Stiller al eens in zijn jeugd te hebben gezien. Ook is het zo dat Stiller een boek heeft geschreven in de zestiende eeuw, waarin hij over planeten spreekt die pas in de achttiende en negentiende eeuw worden ontdekt. Voor Stiller betekent tijd dus blijkbaar weinig. Want het verhaal zelf speelt in de twintigste eeuw.

8. Geef duidelijk je eindwaardering over dit boek. Gebruik minimaal 100 en maximaal 300 woorden.

Eigenlijk vond ik het een heel saai boek, want de zinnen die gebruikt worden zijn soms zo lang dat je er gewoon gek van word en de woorden die Hubert Lampo gebruikt worden tegenwoordig eigenlijk ook niet meer gebruikt. Het taalgebruik is ook behoorlijk ouderwets en dat leest niet prettig. Het was goed merkbaar dat de schrijver Stiller over wilde laten komen als een soort van jezusfiguur. Soms werd een ruimte heel precies omschreven en soms wat minder, maar als ik terugkijk zou ik me niet echt voor kunnen stellen hoe de ruimtes er nou uit zouden zien. Dat heb ik bij andere boeken wel.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De komst van Joachim Stiller door Hubert Lampo"