Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De komst van Joachim Stiller door Hubert Lampo

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De komst van Joachim Stiller
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 413 woorden
  • 28 juli 1999
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
9 keer beoordeeld

Boekcover De komst van Joachim Stiller
Shadow

In De komst van Joachim Stiller raken de journalist Freek Groenevelt en zijn vriendin Simone Marijnissen in de ban van een zekere Joachim Stiller, die zich door middel van een wonderlijke brief, vreemde telefoontjes en indirecte boodschappen tot hen richt. Wanneer ze hem tenslotte ontmoeten, gebeurt er iets onherroepelijks. Wie is Stiller? Wat is de verborge…

In De komst van Joachim Stiller raken de journalist Freek Groenevelt en zijn vriendin Simone Marijnissen in de ban van een zekere Joachim Stiller, die zich door middel va…

In De komst van Joachim Stiller raken de journalist Freek Groenevelt en zijn vriendin Simone Marijnissen in de ban van een zekere Joachim Stiller, die zich door middel van een wonderlijke brief, vreemde telefoontjes en indirecte boodschappen tot hen richt. Wanneer ze hem tenslotte ontmoeten, gebeurt er iets onherroepelijks. Wie is Stiller? Wat is de verborgen betekenis van dit boek? Vragen die de lezer nog lang bezig blijven houden. Hubert Lampo (geb. 1920) maakte grote naam met intrigerende magisch-realistische romans, waarvan De komst van Joachim Stiller de eerste was. Ook in boeken als De duivel en de maagd, De heks en de archeolooog en De prins van Magonia spelen onverklaarbare, bovennatuurlijke elementen een belangrijke rol. Dankzij een bijzondere verbeelidingskracht weet Lampo steeds weer een mysterieuze diepgang aan zijn boeken te geven.

De komst van Joachim Stiller door Hubert Lampo
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel De komst van Joachim Stiller Herdruk als Grote Lijster. Uitg. Wolters-Noordhoff. Groningen 1998. Motto "En zij zeiden tot elkander: Was ons hart niet brandende in ons, terwijl Hij tot ons sprak op den weg en terwijl Hij ons de Schriften opende?" Lucas XXIV-32 Titelverklaring De komst van Joachim Stiller betekent een wezenlijke verandering voor de hoofdpersonen. Mottoverklaring Deze tekst is ontleend aan de Bijbel. Jezus is gekruisigd. Twee beproefde apostelen zijn op weg naar Emmaüs en praten over Hem, als en vreemdeling zich bij hen voegt. Hij spreekt met hen, zoals Jezus vroeger deed. Achteraf realiseren de apostelen zich, dat de vreemdeling Jezus was.
Genre Magisch-realistische roman. (kenmerken: 1. Heden en verleden lopen door elkaar, omdat men van de tijdlijn af kan stappen. 2. Achter de gewone werkelijkheid bevindt zich een andere (onzichtbare) werkelijkheid. 3. De leer van C. Jung speelt een belangrijke rol. In ons collectieve onbewuste zijn oerbeelden of archetypen opgeslagen. Voorbeelden van archetypen in dit verhaal zijn de animus (de ideale man), de anima (de ideale vrouw) en de verlosser (Joachim Stiller) Thema Het vinden van de ware liefde door bovennatuurlijk ingrijpen. Verklaring: Joachim Stiller zorgt dat Freek en Simone elkaar vinden. Motieven - Angst voor onverklaarbare zaken. - Verlossing (van de angst). Personages a. Freek Groenevelt is 37 jaar. Van beroep is hij journalist. Hij is vrijgezel. Hij is nuchter; alleen de feiten tellen. De komst van Joachim Stiller schokt zijn opvattingen en veroorzaakt een grote angst. Hij vreest zijn ondergang. J.S zorgt voor een gevoel, dat alles goed zou komen. Zijn hele leven is hij op zoek geweest naar de ideale vrouw: Simone. b. Simone Marijnissen is 25 jaar. Van beroep is ze wiskundelerares. Ze is verloofd, maar door toedoen van J.S. maakt ze de verloving uit. Ze is moederlijk en geeft Freek rust. Op het eind is ze zwanger van Freek, wat erg onwaarschijnlijk lijkt gezien de korte kennismaking. Opbouw a. Het verhaal bevat 19 genummerde hoofdstukken met titel. b. Er is één verhaallijn. c. Het motorisch moment is het publiceren van Freeks artikel over de Kloosterstraat. d. Het verhaal begint ab ovo. e. Spanning verwekkend is de vraag of Joachim Stiller bestaat (komt)
Tijd Het verhaal begint op 15 juli 1957 en eindigt half augustus. Het is chronologisch. Het verleden duikt op in de vorm van een brief aan Freek, die voor zijn geboorte is gepost (1919). Plaats Antwerpen. Kloosterstraat, antiquariaat van Geert Colijn, het Zuidstation. Perspectief Ik-vertelsituatie (Freek = ik) Stijl Lange zinnen, veel bijw.n.w., veel dialogen, veel Vlaamse uitdrukkingen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De komst van Joachim Stiller door Hubert Lampo"