De klucht van de koe door G.A. Bredero

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover De klucht van de koe
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 738 woorden
  • 7 december 2010
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
5 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1612
Pagina's
64
Geschikt voor
bovenbouw vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De klucht van de koe
Shadow

Hoofdpersoon in deze klucht uit 1612 is een gauwdief, die zijn medespelers op listige wijze een koe en andere zaken afhandig maakt. De karakters van de personen worden tamelijk grof en karikaturaal geschetst, zoals in een klucht gebruikelijk. De kracht ligt in de beschrijving van de volksfiguren en de dialogen. Een inleiding geeft informatie over auteur en inhoud en o…

Hoofdpersoon in deze klucht uit 1612 is een gauwdief, die zijn medespelers op listige wijze een koe en andere zaken afhandig maakt. De karakters van de personen worden tamelijk gro…

Hoofdpersoon in deze klucht uit 1612 is een gauwdief, die zijn medespelers op listige wijze een koe en andere zaken afhandig maakt. De karakters van de personen worden tamelijk grof en karikaturaal geschetst, zoals in een klucht gebruikelijk. De kracht ligt in de beschrijving van de volksfiguren en de dialogen. Een inleiding geeft informatie over auteur en inhoud en over de bedoeling van deze uitgave. Bredero schreef lyriek en toneelstukken, met name kluchten en blijspelen. Hij werd minder beïnvloed door de renaissance dan zijn tijdgenoten.

De klucht van de koe door G.A. Bredero
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

Boekverslag Nederlands
Module 8

Titelbeschrijving
G.A. Bredero, De klucht van de koe, 6 augustus 1612

Motivatie boekkeuze
De leraar heeft het boek gekozen en ik had er eigenlijk geen verwachtingen bij. Ik wist alleen dat het boek zich vroeger afspeelde.

Uitgewerkte persoonlijke reactie
Ironisch: Ik vindt het een ironisch verhaal, want uiteindelijk verkoopt de boer zijn eigen koe en geeft de optrekker zijn eigen mantel weg.

Interessant: Ik vindt het ook een interessant verhaal, omdat het interessant is om te lezen hoe men vroeger leefde de vorige eeuw.

Lastig: Ik vindt het boek erg lastig om te lezen omdat het natuurlijk heel lang geleden geschreven is dus het taalgebruik is heel oud.

Origineel: Ik vindt het ook een origineel verhaal omdat ik geen andere verhalen ken die zo gaan. En ik geen oude verhalen ken.

Apart: Het verhaal is erg apart omdat iedereen zich anders gedraagt dan nu. Ze denken dat ze iedereen kunnen vertrouwen en helpen iedereen. Terwijl dat eigenlijk niet kan. Mensen uit deze tijd zijn meer op hun hoede.

Verdiepingsopdrachten

1.
In het verhaal verteld de boer over het Twaalfjarig Bestand, ik citeer: ‘Maar het Twaalfjarig Bestand, weet je, of de nering in gestorven’ de periode tijdens de Tachtigjarige oorlog waarin niet gevochten werd. Alle personages zijn van lage stand. Ze hebben heel weinig te besteden en zijn dan ook blij met elke cent die ze krijgen.

2.
Het boek geeft vooral weer wat je wel en niet moet doen, Bredero liet duidelijk weten dat je niet iedereen moet vertrouwen hoe ze er ook uit zien en hoe aardig ze ook doen. Ook liet hij zijn hoe het gedrag destijds was. Overmatig gebruik van bier en wijn en ongeremde seksualiteit. Bredero schetst vooral het gedrag van de plattelandsbewoners. Er wordt veel overspel gepleegd en het gedrag is onbeschoft. Er wordt een verband gelegd met de gedragscodes uit die tijd.

3.
Onder andere komt de relatie met het stoïcisme naar voren. In het stoïcisme staat een leven zonder gewetensdrang en vol geestelijke vrijheid voorop. Dit vind je terug in de levensstijl van de personages. Ook kwam de utile en dulci, oftewel de lering en vermaak goed naar voren in deze tekst. Je leert dat je geen overspel mag plegen en dat je moet oppassen voor bedriegers en dieven. Door de humor wordt dit op een grappige manier verteld. Je ziet dat de personages zich aan het einde houden aan het stoïcisme. Ze worden niet boos op de dief die hun opgelicht heeft.

4.
In dit boek is het heel duidelijk dat het om een ‘klucht’ gaat. Het gaat eigenlijk om een geschreven toneelstuk, hij laat zien hoe 3 mensen worden bedrogen door 1 dief. Meestal waren de kluchten komedies oorspronkelijk toneelspelen en dat is ook het geval bij dit boekje. De meeste personages worden gespeeld door mensen uit een lagere klasse van de bevolking. En de taal is meer spreektaal. De personages laten zich leiden door primaire levensdriften zoals eten, zuipen en vrijen en dat leidt to grappige situaties.

5. a.
De functie van het verhaal is puur vermaak. Je zou er natuurlijk uit kunnen opmaken dat het gaat om een waarschuwing. Dat men moest oppassen wie ze vertrouwen. En uit dit verhaal moet leren wie ze kunnen vertrouwen.

5b.
Ik denk dat het publieksvolk vooral de stedelijke bevolking was, om iets te leren en iets leuks te horen. Dus de bevolking rond Bredero kon dan op een leuke manier leren bij wie je moet oppassen en bij wie niet.

Evaluatie
1. Mijn persoonlijke reactie is niet veranderd na de verdiepingsopdrachten want ik denk nog steeds hetzelfde over het boek.

2. Ik kan sommige acties nog niet helemaal begrijpen, waarom die boer nou gewoon die dief kon vertrouwen en dat komt echt omdat men in deze tijd meer op zijn hoede is, en niet zomaar iedereen binnen laat.

3. Ik vind het erg apart dat het hele boekje in een rijmvorm is geschreven, dat vond ik af en toe wel vervelend om te lezen. Ik vind het wel een mooi verhaal omdat er ook een onderliggende gedachte achter zit.

4. Ik ben niet helemaal tevreden maar dat komt omdat ik het een hele moeilijke opdracht vindt.

5. Ik vond het een lastige klus om de verdiepingsopdracht uit te werken omdat het hele moeilijke vragen waren.

6. Ik vond het verwarrend omdat ik nooit tijdens het verhaal op die punten heb gelet. Zoals alle relatie vragen.

7. Nee, ik moest het internet gebruiken

8. Misschien iets eerder beginnen en er rustig de tijd voor nemen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De klucht van de koe door G.A. Bredero"