De kloof door Jan Terlouw

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De kloof
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 3580 woorden
  • 30 januari 2009
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
52 keer beoordeeld

Boekcover De kloof
Shadow
De kloof door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vragenlijst 2e boekverslag

1. De titel van het boek?
"De Kloof"

2. Leg de titel uit. Vind je dat de titel het onderwerp van het boek weergeeft?
In het verhaal komt een kloof voor. Als gevolg van een aardbeving scheidt deze kloof het land Berg-en-Dal al 45 jaar in twee delen: Bergen, het koelere bergachtige noorden, welvarend en modern, en Dal, het warme droge zuiden, niet welvarend. Om van het ene naar het andere landsdeel te komen moet je een verre, dure karavaanreis maken van 14 dagen, rond de kloof, door de woestijn. Er is wel een telefoonverbinding tussen de beide landsdelen.
Een brug over de minstens 500 meter brede kloof heen bouwen, lijkt niet mogelijk.

Toch had ingenieur en professor Doeve Bouwmeester 25 jaar geleden een plan voor een brug. Maar voor hij zijn plan kon uitwerken verdween hij spoorloos. Er werd aangenomen dat hij dood was…
Toen Ginder (de hoofdpersoon) van Bergen naar Dal reisde om zijn vader op te zoeken, ontmoette hij Barbara, met wie hij een aantal angstige, geheimzinnige avonturen beleefde. In het begin weet de lezer niet waarom deze gebeurtenissen plaatsvinden. Later kom je erachter dat alles maar om één ding draait: een complot om het bouwen van de brug over de kloof tegen te houden, en daarmee de hereniging van Bergen en Dal. De groep Bergse mensen die tegen de bouw van de brug is, is bang dat de Dallers zullen gaan profiteren van de welvaart in Bergen.
Ik vind dat de titel het onderwerp redelijk goed weergeeft. Aan de titel zie je meteen dat het over een kloof gaat en als je dan naar de illustratie op de voorkant van het boek kijkt, zie je dat het een letterlijke kloof is.
Als je het boek leest komt het woord kloof heel vaak voor en na een tijdje weet je dat alles om de kloof draait. Je ontdekt dat het niet alleen een letterlijke, maar ook een figuurlijke kloof is.
De letterlijke betekenis van de kloof, is de kloof die door het land loopt. De figuurlijke, is de kloof tussen de twee culturen die is ontstaan na 45 jaar nauwelijks contact te hebben gehad. Er is ook het verschil in welvaart. Zo liggen alle universiteiten in Bergen. Een citaat: "Het beleg op hun brood smaakt hun minder goed omdat ze weten dat daarginds* de vraag niet is wat je op je brood doet maar of er brood is." (blz. 105 r.6-9) (*Dal)

3. De schrijver of schrijfster van het boek?
Jan Terlouw.

4. De naam van de uitgever en het jaar van uitgave?
Lemniscaat b.v. Rotterdam 1983.

5. Wat voor soort boek is het? (genre)
Het is een avonturen verhaal maar lijkt soms ook op een detective. In het boek komen politieke onderdrukking en uitbuiting aan bod.

6. Wie zijn de hoofdpersonen? Vertel iets over leeftijd, uiterlijk, gedrag en de rol die hij/zij in het boek speelt: slachtoffer, held…
Ginder Sekoer is in het begin van het boek 16 jaar. Hij is een blanke jongen met blond haar en blauwe ogen. Hij is niet dom want hij gaat techniek studeren om ingenieur te worden. Hij is ook nieuwsgierig en ondernemend. Hij gaat bijvoorbeeld uitzoeken wat er op de half verbrandde dagboekbladzijden van zijn grootmoeder gestaan kan hebben. Een andere keer reist hij naar Dal om zijn vader op te zoeken. Ook gaat hij rond middernacht stiekem naar buiten. Hij vermoedt namelijk dat twee oplichters van het Dalse landsbestuur op de Renbaan een bijeenkomst houden. Deze wil hij afluisteren.
Omdat hij dit allemaal doet is hij een groot gedeelte van het boek held maar als hij wordt ontdekt en opgesloten is hij slachtoffer.

Ginder is ook wel een onzeker type. Hij vindt zichzelf een saaie houten Klaas. "Het is…hij is."(blz. 52, r. 1-10).

7. Wie zijn de bijfiguren? Maak een onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke bijfiguren.

Belangrijke bijfiguren:
· Annetje Torenvliet - van Manen: grootmoeder van Ginder
· Theresa: moeder van Ginder, 48 jaar.
· Domen Compagne: zit voor een groot deel in het verband. Zegt met
de karavaan mee te gaan, omdat zijn vrouw is verongelukt. Blijkt later Dhr. Swankhuizen te zijn.
De echte Domen is dood.
· Joren Kwijt: privé-detective, 35 jaar. Schuilnaam: Joren Verloren. Geeft zich uit als dichter,
gaat mee met de karavaan.
· Escamó: goochelaar.
· Barbara: dochter van de echte Domen. Wordt het vriendinnetje van Ginder.
· Jaap Sekoer: vader van Ginder.
· Meneer /mevrouw Bovenmeester: ouders van Doeve Bouwmeester (ingenieur)
· Tanker Inodoor:oudere man, probeert Ginder in het ravijn te gooien. Is ook een kidnapper van Doeve.
· Huibert Tappenier:is een employé van het bedrijf Lorimer & Co. Is ook een kidnapper van Doeve.

· Dhr. Anton Siegfried Villerius: Een machtig man in Lovendaal (stad in Bergen). Zit in een aantal besturen, geeft lezingen.
Heeft opdracht gegeven om Doeve Bouwmeester te kidnappen.
· Dhr. Lorimer: directer van Lorimer & Co. Is betrokken bij het misleiden van de Dalse overheid. Zo kan het bedrijf Lorimer & Co zijn gang gaan met de materialen uit Dal, die eigenlijk voor de brug bestemd waren.
· Inspecteur Zadelhof: werkt bij de Lovendaalse politie.
· Karel Wildschut: voorzitter van actiegroep EBEV(Een Brug En Vlug).
· Doeve Bouwmeester: 53 jaar, professor en ingenieur. Zit aan het einde van het verhaal 25 jaar opgesloten in een grot. Is op- gesloten omdat een groep mensen de bouw van de brug over de kloof wilde tegenhouden. Hij had namelijk een plan om een brug te bouwen.

Onbelangrijke bijfiguren:
· Meneer Den Beste: wiskunde- leraar op de middelbare school van Ginder. Gaat mee op kamp als begeleider.
· Twee jongens met een gitaar: gaan mee op kamp.
· Andere leerlingen uit Ginders klas.
· Vosger: reisleider bij de karavaanreis van Bergen naar Dal.
· Meisje uit Dal: wil lerares worden,
gaat mee met de karavaan.
· Man uit Dal: handelaar in wol.
· Een leerling uit Ginders voormalige klas. Is hetzelfde aan het studeren als Ginder en helpt hem omdat hij zich een maand te laat heeft ingeschreven aan de universiteit.
· Charlotte: tante van Barbara.

· Een mevrouw: 40 jaar, hieraan vraagt Barbara met succes of deze mevrouw iemand kent met zware wenkbrauwen en een groot, breed postuur.
· Notaris Schimmel: overhandigt Ginder brieven van zijn grootmoeder.
· Riek: nieuwe vrouw van Jaap Sekoer.
· Gerrit Lichtevelde: gaat mee met de karavaan, tamelijk jong. Beroep:talenten uit Dal opsporen en hun een studiebeurs aanbieden, zodat ze in Bergen kunnen gaan studeren.
· Raad van commissarissen van de nv Verenigde Aardolie en Houtproductie bedrijven: hiermee vergadert Dhr. Villerius.
· Directrice van het weeshuis: hiermee spreekt Villerius de boekhouding door. Hij is namelijk beschermheer van het weeshuis.
· Birgit: 26 jaar, oudere zus van Ginder.
· Jonathan: man van Birgit

8. Wanneer speelt het verhaal zich af en hoe weet je dat? (Bv. In het jaar 2000, in de middeleeuwen, zomer, winter…)
Het is niet helemaal duidelijk wanneer het verhaal zich afspeelt. Maar het is wel ongeveer af te leiden uit een aantal zaken. Er zijn bijvoorbeeld geen vliegtuigen en weinig auto's. Weinig mensen hebben een telefoon. Een horloge heeft ook niet iedereen. Er wordt veel gereden met rijtuigen en kamelen. Toch zijn er wel al universiteiten. Ik denk daarom dat het verhaal zich afspeelt in het begin van de 20e eeuw.

9. Hoeveel tijd verloopt er binnen het verhaal? (Wordt er bijvoorbeeld een dag beschreven, een jaar of verstrijken er een aantal jaren?).
Het is ook niet helemaal duidelijk hoeveel tijd er binnen het verhaal verloopt. Aan het begin van het boek is Ginder 16 jaar en klaar met de middelbare school. In de zomervakantie gaat hij naar zijn vader in Dal en ontmoet Barbara. Na de zomervakantie gaat hij studeren in Bergen en houdt contact met Barbara. In januari komt Barbara naar Bergen en ze gaan samen op onderzoek uit. Er versrijken nog een paar weken en dan is het boek afgelopen.

Het boek beschrijft dus bijna een jaar.

10. Waar speelt het verhaal zich af & hoe weet je dat? (Bv. In het zwembad, want hij dook van de duikplank).
· Het landsdeel Bergen: de schrijver vertelt het je in de eerste regel van het verhaal.
Ook kom je er in de loop van het verhaal achter dat Ginder hier woont.
· Lovendaal: stad waar Ginder woont.
· Nordelo: in deze stad komt de klas van Ginder aan als ze een week op kamp zijn geweest. Het telegraafbericht dat Ginders grootmoeder ernstig ziek is ligt hier.
· Huis van Ginder: hier woont hij.
· Lievelingsplekje van Ginder op een heuvel buiten Lovendaal: in een oude plataan denkt Ginder na over wat hij gaat doen na het halen van zijn examen.
· Het bureau dat de karavaanreizen van Bergen naar Dal organiseert: daar gaat Ginder informeren wat hij nodig heeft voor de karavaanreis die hij gaat maken.
· Westmalo: nadat Ginder hier met de trein vanuit Lovendaal is aangekomen vertrekt hij met de karavaan naar Dal.
· In de woestijn: hier trekt de karavaan doorheen.

· Hemeltje: hier overnacht de karavaan na de eerste dag reizen.
· Waterbron met gebouwtje: hier overnachten ze de 2e nacht.
· Vierdag: 3e rustplaats.
· Het landsdeel Dal: hier brengt Ginder zijn vakantie door.
· Zuidmalo: bestemming van de karavaan.
· De trein van Zuidmalo naar Godelingen: hiermee reist Ginder.
· Godelingen: hier brengt Ginder zijn hele vakantie in Dal door. Ook ontmoet hij hier zijn vader en Barbara, de dochter van Domen Compagne, op wie hij verliefd wordt.
· Een restaurant: hier ontmoet Ginder Joren Kwijt. Van hem krijgt hij een kistje met gedichten (eigenlijk detectivedocumenten) dat hij moet afleveren aan de uitgever van Joren (eigenlijk, net als Joren, een detective).
· Restaurant "Het Wapen"(Bergen): hier ontmoet Ginder de "uitgever van Joren Verloren", Dhr. Dissel.
· De Aula van de universiteit van Ginder: hier houdt Dhr. Villerius een lezing.
· Restaurant "De Zes Glazen": hier heeft Dhr. Villerius een late lunch.

· Villerius' kantoor: hier ontvangt Dhr. Villerius achtereenvolgens Dhr. Lichtevelde en Dhr. Swankhuizen.
· In het postkantoor: hier vraagt Ginder naar het nummer van Lorimer & Co.
· Het Hofplein (kantoor in Dal dat de reizen naar Bergen organiseert): hier regelt Barbara haar reis van Dal naar Bergen.
· De Renbaan: hier probeert Ginder een geheim gesprek af te luisteren tussen Swankhuizen en Tappenier.
· Kalander (dorp): hier gaat Ginder heen nadat hij onopgemerkt in het bagagerek van de koets van Swankhuizen is geklommen.
· Het koetshuis naast het huis van Swankhuizen: hier verstopt Ginder zich nadat hij uit het bagagerek is gesprongen.
· Kelder/grot: hier zit Doeve Bouwmeester al vijfentwintig jaar opgesloten. Als Ginder de grot ontdekt wordt hij bewusteloos geslagen en ook bij Doeve gestopt.
· Karel Wildschuts' huis: hier belt Barbara aan om te vragen of Karel iets van Ginder weet. Ook eet ze hier en blijft er logeren.
· Een pad dat langs de kloof loopt: hier lopen Barbara en Karel over als ze Ginder zoeken.
· Gevangenis in Lovendaal: hier bezoeken Doeve en Ginder de opgepakte Villerius.
· In het kantoor van notaris Schimmel: hier krijgt Ginder de brieven van zijn grootmoeder overhandigd.
· In Ginders kamer: hier leest Ginder een van de twee brieven van zijn grootmoeder.


11. Geef in grote lijnen een samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen. (Max. 18 regels).
Het land Berg-en-dal wordt al 45 jaar, als gevolg van een aardbeving gescheiden in twee delen: Bergen (welvarend) en Dal(niet-welvarend).
Ginder probeert aan de hand van verbrande dagboekresten van zijn overleden oma (die kennelijk heel wat heeft meegemaakt) uit te zoeken wat er in het hele dagboek gestaan kan hebben. Als hij van Bergen naar Dal reist om zijn vader op te zoeken gaat hij meteen op onderzoek uit om nog meer duidelijkheid te krijgen over het dagboek. Op een dag probeert iemand Ginder, om onverklaarbare reden, in de kloof te gooien. Dit lukt niet. Door nog een paar geheimzinnige gebeurtenissen en aan de hand van woorden die Ginder uit de halve dagboekbladzijden haalt, krijgt hij steeds meer vermoedens over wat er gaande is.
Hij probeert achter de waarheid te komen door een gesprek af te luisteren en stiekem mee te gaan met een koets van een oplichter van het Dalse landsbestuur. Hij komt erachter dat de bouw van de brug over de kloof tussen Bergen en Dal bewust wordt tegengehouden. Er wordt gedacht dat de Dallers van de Bergse welvaart zullen gaan meeprofiteren. Ook ontdekt hij dat de ingenieur en professor die een plan voor een brug had, niet dood is, maar gevangen wordt gehouden in een grot. Helaas wordt Ginder, als hij deze ontdekking doet, gesnapt en ook op gesloten. Het vriendinnetje van Ginder bevrijdt hem en de ingenieur. De misdadigers worden opgepakt en de bouw van de brug kan eindelijk beginnen.

12. Geef 4 beoordelingswoorden en leg per beoordelingswoord uit, waarom je dit vond. Gebruik citaten en/of voorbeelden om je mening te ondersteunen.
Ik vind het verhaal spannend want de hoofdpersoon komt in levensbedreigende situaties terecht. Bijvoorbeeld als hij in Dal is en langs de kloof loopt. Plotseling probeert een man hem de kloof in te duwen ("Ginder besluit…paniek weggevlucht." (blz. 56, r. 21 -59, r.18)). Of als hij 's nachts naar de Renbaan gaat om te proberen een gesprek af te luisteren tussen twee mensen die hij ervan verdenkt iets misdadigs te doen (het Dalse landsbestuur op te lichten) (hoofdstuk 13 "Lovendaal bij nacht"). Er zijn ook spannende momenten als Ginder niet in gevaar is. Zo gaat hij zijn vader opzoeken in Dal, na hem jaren niet te hebben gezien omdat zijn ouders waren gescheiden. Hij vraagt zich af of zijn vader hem na al die tijd wel zal willen ontmoeten.
Nog ongevaarlijke, maar wel spannende stukken zijn de momenten waarop Ginder de half verbrandde dagboekbladzijden aan het ontcijferen is. Bijv: "Moet hij…waarheid is."( blz. 17, r. 1 -19, r. 18). Ik was dan nieuwsgierig naar wat er zou staan en las zo snel mogelijk door. Ik ging trouwens ook zelf meedenken wat er kon staan.
Het verhaal zette me dus aan het denken. Ook over andere dingen dacht ik na. Er vonden namelijk een heleboel geheimzinnige gebeurtenissen plaats die in het begin helemaal geen verband met elkaar leken te hebben. Toen ik aan het lezen was probeerde ik telkens verklaringen te vinden voor wat er gebeurde (bijv.:waarom gaat iemand vermomd als vader van een meisje, die zeven jaar lang haar vader niet heeft gezien, naar Dal? En waarom is dit kennelijk zo belangrijk dat de moeder van dit meisje eerst werd omgebracht om te zorgen dat ze niet zou zien dat het haar man niet was?) Later bleken bijna alle gebeurtenissen en personen met elkaar in verband te staan.
Ik begon ook na te denken over hoe een brug over een 500 meter brede kloof heen gebouwd kan worden.

Ik vind het verhaal niet moeilijk, maar ook niet makkelijk. Er worden weinig moeilijke woorden gebruikt en als deze voorkomen worden ze uitgelegd.
Bijv.:"Hij gaat verder. Belangrijk zijn ook anonieme brieven(dat zijn brieven zonder naam eronder), suggesties(dat is zoiets als ideeën die aangedragen worden),"(blz. 17, r. 12-14)
De zinnen zijn duidelijk en niet al te lang, als je ze één keer leest begrijp je ze al. Er is ook een hoofdstuk waar de schrijver aan het woord is en waar hij je wat extra informatie geeft. Hierdoor worden een aantal vragen van de lezer beantwoord (hoofdstuk 15 "Een geschiedenis"). Wat moeilijker is, is dat er veel in het boek gebeurt terwijl het geen verband met elkaar lijkt te hebben. Daardoor zou de lezer het verhaal onsamenhangend kunnen vinden. Ik vind dit niet vervelend, maar juist wel interessant omdat ik het leuk vind om raadsels op te lossen.
Ik vond het verhaal redelijk geloofwaardig en werkelijk. Er gebeurde nooit iets wat echt niet kon. Je las hoe verschillende mensen met het feit omgingen dat er nog steeds geen brug over de kloof was gebouwd en dat er dus weinig contact tussen Bergen en Dal was. Er waren mensen die probeerden er wat aan te doen en deze richtten actiegroepen op, bijvoorbeeld EBEV (Een Brug En Vlug). Ze hielden vaak vergaderingen om ideeën te bedenken om het contact met Dal te verbeteren. Bijv: "Het belangrijkste…goed begrepen." (blz. 104, r.3 -108, r.25). Maar natuurlijk waren er ook mensen die het tot stand laten komen van de contacten tussen de twee landsdelen zoveel mogelijk probeerden tegen te houden. Ze wilden namelijk niet dat het armere Dal van hun rijkdom gebruik zou maken. Zulk soort situaties komen ook wel in de maatschappij voor. Ik denk aan protectionisme (Rijke landen spreken af om zoveel mogelijk met elkaar te handelen. Zo voorkomen ze dat armere landen dezelfde producten, maar dan goedkoper, op de markt brengen. De rijke landen zorgen dat de arme landen geen kans krijgen om te concurreren. De kloof tussen rijk en arm wordt zo in stand gehouden.).
De personages zijn niet echt super helden en soms ook, net als iedereen, onzeker over zichzelf. Bijv.: "Het is… hij is."(blz. 52, r. 1-10).
Ik vond het wel vreemd dat er maar één professor was, die een plan had voor een brug. En ook dat zijn ideeën nauwelijks geopenbaard werden zodat andere professoren door konden gaan met ze uit te werken. Er werd ook geen hulp gevraagd aan het buitenland. Dat zou in werkelijkheid wel gebeuren.

13. Beschrijf in max. 10 regels hoe het verhaal afloopt. Vind je dit een logisch einde of verraste het je? Leg ook uit waarom je dit vond.
Ginder gaat 's nachts naar de Renbaan toe om daar een gesprek af te luisteren tussen twee mensen die het Dalse landsbestuur hebben opgelicht. Als de misdadigers weggaan klimt hij ongemerkt in het bagagerek van de koets van een misdadiger. Als de koets in het koetshuis wordt gezet gaat Ginder daar op onderzoek uit. Hij ontdekt dat er een luik is. Daarachter is een gang met aan het uiteinde een ruimte, waar de vermiste ingenieur, die een plan voor een brug had, gevangen wordt gehouden. De kidnapper van deze Doeve Bouwmeester ontdekt Ginder en sluit hem ook op. Gelukkig gaat het vriendinnetje van Ginder naar hem op zoek en vindt hem en Doeve. De bouw aan de langverwachte brug tussen Bergen en Dal kan eindelijk beginnen.
Ik vind dat het boek wel verrassend eindigt. Ik had niet verwacht dat Doeve Bouwmeester nog leefde. Ik had dan weer wel verwacht dat er misdaad aan zijn verdwijning was verbonden.


14. Zou je het boek aan iemand anders aanraden, of juist niet? Waarom?
Ja, ik zou het boek wel aan iemand aanraden. Het is een mooi boek waarin de hoofdpersoon veel spannende gebeurtenissen beleeft. In het begin lijken deze geen verband met elkaar te hebben, later wel. Ook geeft de schrijver geen reden waarom deze zijn gebeurd. De lezer gaat hierdoor zelf meedenken met de hoofdpersoon. Dit is een bijzondere ervaring. Jan Terlouw beschrijft de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon goed en ook de gebeurtenissen zijn mooi beschreven. Door al deze dingen word je als het ware meegezogen in het verhaal en lees je het boek snel uit.

Auteur: Jan Terlouw
Vertel iets over het persoonlijke leven van de schrijver/schrijfster.
Jan Cornelis Terlouw werd op 15 november 1913 geboren in Kamperveen. Hij was de oudste en had twee broers en twee zussen. Hij groeide op in de dorpen Garderen en Wezep op de Veluwe. Zijn vader was hier predikant en dus kwam Terlouw al vanaf jonge leeftijd in aanraking met verhalen.
Na de middelbare school (in 1948) ging hij wis- en natuurkunde studeren in Utrecht. Hij deed 13 jaar lang wetenschappelijk onderzoek.
In 1970 ging hij in de gemeenteraad en schreef hij zijn eerste boeken "Pjotr" en "Oom Willibrord". Een jaar later kwam hij voor D66 in de Tweede Kamer en in 1973 werd hij fractievoorzitter van deze partij. In 1981 behaalde D66 een grote verkiezingsoverwinning en Jan Terlouw werd vice-premier. Na de verkiezings-nederlaag van D66 in 1982 verliet hij de politiek. Hij ging werken in Parijs als secretaris-generaal van de Conferentie van Europese transportministers. In 1991 werd hij benoemd tot commissaris van de koningin in Gelderland. In 1996 ging hij met pensioen en drie jaar later kwam hij als senator in de Eerste Kamer.
Terlouw is een zeer actief voorvechter van mensen- en dierenrechten en was onder andere ambassadeur van de Stichting Varkens in Nood.
Jan Terlouw is getrouwd en heeft vier kinderen.

Wat voor boeken schrijft hij/zij?
Jan Terlouw heeft voornamelijk spannende jeugdliteratuur geschreven. Als je zijn boeken leest merk je dat hij politicus is, omdat hij in zijn boeken actuele problemen aan de orde laat komen zoals het milieu, de politiek of de geschiedenis. Ook komt in zijn boeken vaak de democratie, het vrije woord, het liberalisme en anti-extremisme voor. Hij laat zien dat aan deze onderwerpen meer kanten zitten, dat je problemen van alle kanten moet bekijken voor je een beslissing neemt. Zijn hoofdpersonen zijn vindingrijke jongeren, die op een originele manier met die problemen omgaan. De jongeren leren vaak de zaken niet simpelweg te accepteren, maar kritisch te bekijken. Vaak is er een jongere aanwezig die het verkeerde pad op is gegaan en aan het eind van het boek besluit dat kritisch blijven denken toch het belangrijkste is.
De boeken van Jan Terlouw zijn vele malen herdrukt, bekroond, en vertaald in verschillende talen.


Geef voorbeelden van boeken, die de auteur ooit heeft geschreven.
Bibliografie
1970 Oom Willibrord
1970 Pjotr; Vrijwillig verbannen naar Siberië
1971 Bij ons in Caddum
1971 Koning van Katoren
1972 Oorlogswinter
1973 Briefgeheim
1974 De heks van IJsselstein
1975 De nieuwe trapeze; een reeks originele verhalen en gedichten voor de basisschool
1976 Oosterschelde; Windkracht 10
1978 De derde kamer
1983 De kloof
1983 Naar zeventien zetels en terug; politiek dagboek; 9 maart 1981 - 5 november 1982
1986 Gevangenis met een open deur
1989 De kunstrijder
1993 De uitdaging en andere verhalen
1998 Eigen rechter
2005 Herfstdagboek
2006 De Charmeur (samen met dochter Sanne Terlouw)

Bekroningen
1972 Gouden Griffel voor Koning van Katoren
1973 Gouden Griffel voor Oorlogswinter
1990 Prijs van de Nederlandse Kinderjury, 13 t/m 16 jaar voor De kunstrijder
2000 Tip van de Jonge Jury voor Eigen rechter
Verfilmingen
Regisseur Martin Koolhoven werkt momenteel aan twee verfilmingen naar boeken van
Terlouw: Oorlogswinter en Koning van Katoren.

REACTIES

M.

M.

Het is een goed boekverslag.
waar ik een goed idee voor mijn eigen verslag heb in gezien.
bedankt

13 jaar geleden

A.

A.

IK VOND HET MAKKELIJK TE LEZEN SAMENVATTING

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kloof door Jan Terlouw"