De kleine blonde dood door Boudewijn Büch

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1870 woorden
  • 26 augustus 2006
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 12 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1985
Pagina's
215
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover De kleine blonde dood
Shadow

In De kleine blonde dood vertelt de ik-figuur over het kortstondige leven van zijn zoontje. Mickey, het kind van hem en Mieke, een vijftien jaar oudere lerares Engels, zal zijn zesde verjaardag niet halen. Daarnaast haalt de ik-figuur herinneringen op aan zijn eigen, door de oorlog geestelijk misvormde vader. De kleine blonde dood is een hartverscheurend verhaal over …

In De kleine blonde dood vertelt de ik-figuur over het kortstondige leven van zijn zoontje. Mickey, het kind van hem en Mieke, een vijftien jaar oudere lerares Engels, zal zijn zes…

In De kleine blonde dood vertelt de ik-figuur over het kortstondige leven van zijn zoontje. Mickey, het kind van hem en Mieke, een vijftien jaar oudere lerares Engels, zal zijn zesde verjaardag niet halen. Daarnaast haalt de ik-figuur herinneringen op aan zijn eigen, door de oorlog geestelijk misvormde vader. De kleine blonde dood is een hartverscheurend verhaal over verlies, verdriet en machteloosheid. Een monument voor een kleine, gestorven jongen.

(In het boek wordt de naam van het kind overigens zonder ‘e’ gespeld)

De kleine blonde dood door Boudewijn Büch
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De kleine blonde dood
Auteur: Boudewijn Büch
Jaar van uitgave: 1985
Plaats van uitgave: Amsterdam
Druk: 20ste druk
Herziene uitgebreide editie: 1995
Eerste druk: 1985

Titelverklaring:
De titel van het boek is: ‘De kleine blonde dood’. De titel verwijst naar een persoon uit het boek, namelijk naar de zoon van de hoofdpersoon ( Boudewijn). De jongen uit het boek is blond en hij is doodgegaan. In een ruzie tussen Boudewijn en Mieke zegt Boudewijn: “ Als je zo doorgaat heb je straks niet alleen geen man, maar ook geen zoon meer. Je rijdt hem nog eens dood met al je gezuip. Soms schrik ik s’ nachts wakker van het idee dat je een auto – ongeluk krijgt. En dan is die kleine blonde dood ”. En daarop zegt Mieke: “ De kleine blonde dood, dat is een mooie boektitel ”.

Motto:
You’re out of touch, my baby
My poor discarded baby.
Mick Jagger

Deze zinnen komen van een liedje van de Rolling Stones (volgens Micky Rollink Stowns). Micky was gek van de Rolling Stones. Op de crematie van de Micky werden de Rolling Stones ook gedraaid, omdat Micky het zo mooi vond.


Too young to really be in love.
Jerry Lee Lewis/ Lippman - Dee

Het zoontje is zo jong gestorven dat hij nooit verliefd heeft kunnen worden.

Der Tod ist ein sehr mittelmässiger Porträtmaler. Goethe / Eckermann
Deze zin komt van Goethe. Boudewijns vader las bijna alleen maar boeken van deze schrijver. Het is een Duitse schrijver, en het was de enige Duitser die Vader Büch kon respecteren.

Die Gestichte rückwärts erzählt. Novalis
Dit betekent ongeveer dat Boudewijn Büch het verhaal achteraf schrijft. Terwijl hij terug kijkt naar zijn verleden en daarover heeft geschreven.

O Melacholy, turn thine eyes away!
O Music, Music breath despondingly. Keats

Muziek betekende veel voor Micky. Hij vond de klanken van de muziek erg mooi altijd.

Comme vous le savez, notre société est entièrement liquidé. Rimbaud
De samenleving was door de oorlog ( in de ogen van de vader van Boudewijn) volledig kapot gemaakt.


Wie zich voorstelt dat iets wat hij liefheeft, te niet gaat, zal zich bedroeven; daar en tegen zal hij zich verheugen bij de gedachte dat het behouden blijft. Spinoza
Iemand die iets koestert en bang is het kwijt te raken, is blij als hij eraan denkt dat het toch blijft.

Liefde (of geen liefde)
En ouder worden, en dan de Dood. Gerard Reve

Zo ongeveer vindt dat Boudewijn het leven gaat. Je wordt op iemand verliefd ( in dit geval zijn zoon) Je wordt ouder en uiteindelijk ga je dood.

Een naam van iemand die niet meer bestaat
Blijft soms nog lang onder de mensen. Achterberg

Micky bestaat niet meer, maar veel mensen zijn hem niet vergeten.

Ik ben geen vader, en ik heb geen zoon. Willem de Mérode
Doordat Micky is overleden, is hij geen vader meer en heeft hij geen zoon meer.

Tête sacrée! Enfant aux cheveux blonds! Bel ange! A l’auréole dór! Victor Hugo
Het gaat over een kind met blonde haren. Micky had ook blonde haren.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in het verleden, ongeveer tussen 1950 en 1975. Die tijd leiden wij af doordat dit verhaal vlak na de Tweede Wereldoorlog speelt en in dit boek staat dat Boudewijn in 1960 uit de inrichting kwam. Toen hij in de inrichting gestopt werd, was hij tien jaar. De tijd is wel belangrijk in dit verhaal, want Boudewijn vertelt vanaf zijn jeugd tot aan zijn vijfentwintigste.
Het wordt duidelijk wanneer er een flashback is aangegeven. Vaak begint dan een nieuw hoofdstuk als er een flashback komt.
De tijd in het verhaal verloopt niet – chronologisch. Ook is het verhaal niet – continu. Dat kom je te weten doordat er het geen volgorde van tijd is. Het begint dat Boudewijn een klein jongetje is en in het volgende hoofdstuk is hij volwassen en een vader.
Er zitten wel versnellingen bij volgens ons. Bijvoorbeeld: de crematie van Micky is alles veel sneller gegaan dan dat het normaal duurt. Ook de wandelingen die Boudewijn met zijn vader maakten duurden korter dan dat het normaal altijd duurt.

Personages:
Bij dit verhaal ligt de nadruk sterk op de personages. Er wordt heel veel verteld over zijn gevoelens en veranderingen die hij doormaakt in zijn leven.
De belangrijkste personen uit De Kleine Blonde Dood:

Boudewijn:
De hoofdpersoon uit dit boek. Boudewijn lijdt erg onder de ruzies van zijn ouders thuis. Zijn vader is agressief en zit nog heel erg met zijn hoofd bij de oorlog. Als Boudewijn 10 jaar is wordt hij opgenomen in een psychiatrische kliniek in Brabant, hoewel niet gek is maar gewoon erg onder de situatie thuis lijdt. De buikpijn waar hij al 2 jaar over klaagde blijkt een blindedarmontsteking te zijn.
Ondanks dat Boudewijn al vroeg een zoon heeft met z’n voormalige engels lerares Mieke, blijkt hij homoseksueel te zijn. Zijn ouders willen niets van Micky weten.
Bij Mieke is Micky niet echt in goede handen. Ze is vaak dronken. Boudewijn neemt het besluit om Micky in huis te nemen en hem verder op te voeden. Als hij in het ziekenhuis komt te liggen besluit hij met de doktoren dat het beter is om een einde aan Micky’s leven te maken.
Hij is een round character, want er wordt veel nadruk gelegd op wat hij voelt en wat hij denkt over bepaalde gebeurtenissen. Je ziet hem ook veel veranderen.

De vader van Boudewijn, Rainer:
Rainer heeft een trauma aan de tweede wereldoorlog overgehouden. Het gezin heeft daar last van omdat hij zijn woede agressief uit door te slaan e.d. De moeder van Boudewijn heeft niet zoveel te vertellen in huis. Omdat hij ook tegen haar vaak aggresief is, komt er uiteindelijk een echtscheiding. Uiteindelijk pleegt hij zelfmoord.
Ook Rainer Buch is een round character. Je kan goed lezen hoe de vader over de oorlog en Duitsers denkt. Ook hij is veranderd in het boek.

De moeder van Boudewijn:
Zij is een zorgzame vrouw. Zij probeert Boudewijn en zijn broers zoveel mogelijk voor hun vader te beschermen maar wordt dan vaak zelf slachtoffer van zijn gedrag. Zij heeft in de oorlog ondergedoken gezeten.
Over Micky heeft ze nooit iets willen horen en heeft m ook niet gezien.
Ze is een flat character. Je kan haar gedachten of gevoelens niet zo goed lezen dan bij bijvoorbeeld Boudewijn. Ze laten ook niet duidelijk zien of ze nou veranderd is of niet.

Mieke:
Zij is de moeder van Micky. Ze is 14 jaar ouder dan Boudewijn. Hun relatie bestaat eigenlijk alleen omdat Micky er is. Mieke weet dat Boudewijn eigenlijk homoseksueel is. Mieke is niet in staat om Micky op te voeden in verband met haar drankprobleem. Ook bij de keuze dat er beter een einde aan Micky’s leven gemaakt kan worden was ze er niet.
Mieke is ook een flat character, ook om dezelfde reden als bij de moeder van Boudewijn. Je leest niet de gevoelens van haar.

Micky:
Zoon van Boudewijn en Mieke. Overlijdt op 5-jarige leeftijd aan een geknapte hersentumor. Daardoor valt hij van de trap af, en komt hij in coma terecht waar hij niet meer uitkomt.
Deze persoon is ook een flat character. Je ziet hem bijna alleen maar vrolijk, maar verder staat er niet iets vertelt over zijn gedachten enzo.

Fleurette:
Vrouw die niets heeft tegen homoseksuelen. Boudewijn en Micky hebben een tijdje samengewoond met haar en haar dochter. Na een tijd gaat ze toch weer weg en laat hun achter.
Fleurette is een flat character. Ze komt weinig in het boek voor en er wordt amper iets gezien vanuit haar oogpunt.

Onkel Jobab:
Broer van Boudewijns vader Rainer. Hij is nog het enig levende familielid van hem. Jobab is ‘gek’ geworden van de oorlog.
Jobab is ook een flat character, al hoewel je zijn gedachten over de oorlog kan lezen. Maar hij veranderd in het boek niet echt.

Opbouw:
In het boek De Kleine Blonde Dood zijn twee verschillende verhaallijnen te onderscheiden.
In een aantal hoofdstukken wordt de relatie tussen Boudewijn en zijn vader van vroeger beschreven. In de andere hoodstukken wordt de relatie tussen Boudewijn en zijn zonntje Micky verteld.
Toen Boudewijn nog klein was heeft hij de nodige dingen van zijn vader meegemaakt en dat is bij hem natuulijk altijd bijgebleven; Het agressieve gedrag aan de ene kant, en aan de andere kant de zachte kant van z’n vader. Wat hij vroeger meegemaakt heeft met zijn vader komt weer een beetje terug in het stuk met Micky. Hoe hij met dingen omgaat bijvoorbeeld. Bij de hoofdstukken van Boudewijn en Micky zijn vaak flash backs te lezen.

Het verhaal heeft een open begin. Het begint met het schoolreisje van Boudewijn als kleine jongen. Als Boudewijn daarvan thuis komt heeft hij een vlinder voor zijn vader meegenomen. Als zijn vader hoort dat hij die in Duitsland gevangen heeft, verplet hij de vlinder. Daarmee eindigt het eerste hoofdstuk en blijf je dus met een vraag zitten. Waarom heeft de vader van Boudewijn een hekel aan Duitsland?

Aan het einde van het boek worden nog een paar herinneringen opgehaald over Micky, zijn vader en dergelijke. Het boek heeft niet echt een gesloten einde.

Thema:
Je hebt in dit verhaal drie thema's:
De trauma’ s over de oorlog die de vader altijd had,
De homoseksualiteit van Boudewijn,
De dood van Micky.

Motieven:
Oorlogstrauma’s
De vader van Boudewijn had altijd de oorlog nog in zijn hoofd, omdat hij veel in de oorlog heeft mee moeten maken.

Alcoholverslaving
Niet alleen Mieke had hiervan last van maar ook de vader van Boudewijn kon er wat van. Boudewijn dronk ook altijd best veel maar hij kon zich inhouden door Micky.

Homoseksualiteit
Boudewijn was een homo ondanks hij toch seks heeft gehad met Mieke.

Vertelsituatie:
De vertelsituatie van de kleine blonde dood is de ik – vertelsituatie. Het wordt vanuit Boudewijns oogpunt beschreven en je leest veel over de gevoelens en de gedachten van Boudewijn. Het perspectief ligt bij de ikpersoon.
Citaten: Het was mijn eerste schoolreisje. Eerdere had ik niet kunnen meemaken. Meestal was ik ziek in mei of zo ‘ nerveus ’ dat ik thuis moest blijven. (blz. 10/11)

Steeds verder vloog de vlinder. Dan zat hij weer even stil op een takje, dan weer fladderde hij omhoog. Ik hoorde de jongens niet meer: de meester was mij vergeten en ik hem. ( blz. 16)

In de huiskamer zette ik de tv aan en keek totdat er niets meer te zien was. Ik sliep op de bank met Poes de hele nacht op mijn hoofd. ( blz. 30)

Ruimte:
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Wassenaar, daar groeide Boudewijn op. Verder komen ook Leiden, Den Haag, Nijmegen, Amsterdam en een plaats in Brabant, waar de psychiatrische inrichting was, voor. Amsterdam speelt een grotere rol als Boudewijn volwassen is. Daar heeft hij ook gestudeerd.

Het idee:
Wij denken dat de schrijver graag wilde laten zien wat de oorlog met gezinnen heeft gedaan, en hoe het verkeerd met iemand af kan lopen in allerlei opzichten. Misschien is het ook wel een verwerking geweest voor de schrijver om dit verhaal te schrijven. Ten slotte heet de hoofdpersoon in dit boek ook Boudewijn. Hij geeft het advies in het boek om je ervaringen met dingen op te schrijven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kleine blonde dood door Boudewijn Büch"