De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1085 woorden
  • 17 april 2007
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 9 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De ijzeren maagd
Shadow
De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Bobje Goudsmit
De ijzeren maagdTim had op school twee goeie vrienden: Joris en Jaouad. Ze waren al vrienden sinds de brugklas.
Joris is hopeloos verliefd op een meisje uit hun klas: Anouk. Anouk is de slettebak van de school en daarom wordt ze ook ontzettend buitengesloten, maar daar trekt Anouk zelf zich niks van aan. Helaas voor Joris heeft Anouk al een vriend uit de 5de klas, Pieter. Maar ondanks dat is Joris vast besloten Anouks hart te stelen.
Helaas voor Jaouad, Tim en Joris komt er een ruzie in hun vriendschap, Joris maakt een racistische opmerking naar Jaouad toe en dat is het begin van de ruzie.

Als Tim op een dag thuis komt, na een stuk wandelen met zijn kleine zusje Sarah, vertelt zijn moeder dat er een meisje heeft gebeld, en dat ze om half vijf weer terug belt.
Tim hoopt zachtjes in zich zelf dat het Anouk is. Hij merkt dat hij verliefd aan het worden is op Anouk.
Als de telefoon gaat neemt Tim meteen op en hoort dat het ook echt Anouk is.
Ze vroeg of hij het huiswerk voor de volgende dag wilde vertellen voor wiskunde. Als Tim haar even later meedeelt dat ze een wiskunde proefwerk hebben, vraagt ze of hij haar wil helpen want ze krijgt het anders nooit optijd geleerd. Want ze heeft ook nog eens haar boek vergeten op school.
Als Tim bij Anouk aan komt ziet hij een prachtig huis, hij hoort uit een kamer op de eerste verdieping een hoop geluid. Hij denkt gelijk dat dat Anouk's kamer moet zijn, maar voordat hij verder kan denken ziet hij Anouk met haar vriend Pieter op een scooter aankomen. Hij verstopt zich achter een auto en wacht totdat Anouk binnen is, dan loopt hij naar de voordeur.
Hij belt aan en Anouk doet open, ze lopen meteen door naar boven en gaan aan hun wiskunde.
Als ze een uurtje geleerd hebben, vinden ze dat het tijd wordt voor een pauze.

Als ze beneden zijn doet de moeder van Anouk heel afstandelijk, de vader van Anouk stelt juist allerlei vragen over hoe Anouk het op school doet.
Dan gaat de deurbel dus de moeder van Anouk doet open. Dan komt Joris binnen lopen, hij kijkt verbaast naar Tim terwijl hij verteld aan Anouk dat hij haar wiskunde boek had en dat hij die even terug wilde brengen.
De volgende dag staat Tim te wachten op het afspreekpunt van hem en Joris, maar Joris komt niet dus fietst Tim alleen naar school.
Op school is de ruzie tussen de drie vrienden goed te merken want ze zeggen niks meer tegen elkaar. Joris is goed boos omdat Tim gisteren bij Anouk was. Hij gelooft niet dat Anouk Tim had gebeld om te komen helpen.
Dan in een avond belt Anouk ineens in paniek naar Tim's mobiel, ze vraagt of hij haar alsjeblieft wil komen halen. Ze is gaan picknicken met Pieter maar als blijkt dat Anouk niet verder wil gaan dan zoenen wordt Pieter woedend. Hij heeft haar geslagen, ze heeft een snee in haar lip en haar oog is opgezwollen. Tim neemt Anouk mee naar huis en de moeder van Tim verzorgt Anouk en werkt alle pijnlijke plekken weg met make-up.
Ondertussen hoort Tim's vader zijn zoon uit over Anouk. Hij gaat hem pesten omdat Tim en Anouk iets met elkaar hebben. Tim wordt er een beetje gestoord van en is blij als Anouk weer beneden komt.
Tijdens de lessen op school trekken Anouk en Tim steeds meer met elkaar op ze fietsen iedere dag samen naar school en gaan samen huiswerk maken.
Op vrijdag gaan Tim en Anouk naar het huis van Anouk waar ze worden gebeld door Ruth de tante van Anouk's vader.
Ze krijgen de opdracht om even langs te komen, om even wat schroeven en een schroevendraaier te brengen. Anouk is woedend, ze mag die Ruth niet en ze kan altijd komen opdraven als ze iets nodig heeft.
Als ze bij Ruth aankomen is het maar stil in de kamer en Anouk wil ook zo snel mogelijk gaan.
Als Anouk weg loopt, wil Tim achter haar aanlopen maar Ruth houd hem tegen ze vraagt of hij volgende week terug wil komen en hij krijgt er €10,- per uur voor. Maar Ruth draagt hem op niks tegen Anouk te zeggen.
Hij gaat naar buiten en hij zegt niets tegen Anouk over de afspraak.
De volgende vrijdag gaat Tim langs bij Ruth, ze vraagt allerlei vragen over zijn oma en de rest van zijn familie.
Tim verteld over zijn oma die 3 jaar geleden is overleden, dat ze te vondeling is gelegd in de oorlog en dat ze joods is en dat haar naam Sarah is. Hij vertelt ook dat zijn zusje vlak naar de dood van zijn oma is geboren en daarom naar zijn oma vernoemd is.
Ruth denkt aan vroeger, wat ze heeft meegemaakt in de oorlog. Toen ze 13 jaar was moest ze afscheid nemen van haar moeder, ze moest onderduiken maar kon niet bij haar moeder blijven.
Ze wordt ondergebracht in een gastgezin waar ze een nieuwe bijnaam krijgt: Rosa.
Als Ruth een keer alleen is wordt ze verkracht.
Ruth weet niet wat haar overkomt en sluit haar ogen en doet of ze dit droomt.
Als hij klaar is zit ze helemaal onder het bloed en zegt niets.
De man verlaat het huis met een waarschuwing, hij zegt “Als je dit ooit tegen iemand zegt…pang!” en maakt een gebaar van een pistool en gaat weg. Er rolt een traan over haar wang. Ze raakt zwanger en het kind dat ze krijgt noemt ze Sarah, helaas moet ze Sarah afstaan toen Ruth 14 was.
Als het donker begint te worden vraagt Tim aan Ruth of hij nog iets moet doen voor hij gaat.
Hij hoefde niets te doen het enige wat ze van hem wou is een goed gesprek, ze pakt haar portemonnee en geeft hem €10,-. dan vertrekt hij.
Hij vindt het allemaal maar raar van de tante van Anouk.
De klusjes man van het rusthuis waar Ruth zit hangt voor haar “het zilveren kokertje”op, in dat kokertje zit een stukje haar van haar moeder en een stuk Hebreeuws perkament.
Dit had ze gekregen van haar moeder toen ze afscheid van elkaar namen.
Op een dag komt Lisa de verzorgster van Ruth langs voor haar boterham ze ziet Ruth in haar stoel zitten ver met haar gedachtes weg.
Ruth is weer met haar gedachte bij vroeger toen ze klein was.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit"