De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 1899 woorden
  • 14 augustus 2006
  • 77 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 77 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De ijzeren maagd
Shadow
De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De ijzeren maagd
Schrijver: Bobje Goudsmit
Druk: Onbekend
Uitgever: Life
Plaats van uitgave: Haarlem

Vooraf:
Ik heb voor het boek gekozen omdat ik er een poster van in de klas zag hangen die me aandacht trekt. En ik heb toen de boek geleend in de bibliotheek en een korte samenvatting van gelezen. Ik vond het een leuk boek omdat het over jongeren gaat. En dat komt je dan heel bekend voor en is dan ook leuker om te lezen.
Voordat ik begon met lezen dacht ik dat het echt een hele leuke boek is. Dus ik had er echt heel er zin in om het te gaan lezen.


Titel:
De boek is genoemd naar deze titel omdat Anouk haar oudtante een ijzeren maagd werd genoemd door haar vader. En dat is omdat ze nooit is getrouwd dus ze is nog maagd. Tenminste dat denkt de vader van Anouk. Want ze is vroeger verkracht en heeft een dochter die ze naar een pleeggezin heeft gegeven. En dat ze nooit is getrouwd is omdat ze geen gevoelens heeft en dat komt door de dingen die ze vroeger heeft meegemaakt. Haar hart is van ijzeren wordt er ook wel gezegd. En daar komt die ijzeren vandaan.

Schrijver:
Het boek is van Bobje Goudsmit. Het is het eerste boek dat ik van Bobje Goudsmit lees.

Genre:
De genres van het boek zijn verliefdheid, verkrachtingen, wereldoorlog II en Joden.

Korte inhoud van de samenvatting:
Tim, Joris en Jahoud zijn beste vrienden al van de brugklas. Er komt een meisje, Anouk, in de klas en Joris praat sinds dien alleen over Anouk met zijn vriendin, omdat hij verliefd is geworden op haar. Ze gaan bloemen verkopen en geven Joris het geld en hij koopt van dat geld een cd aan Anouk. Maar dat heeft weinig invloed op haar. Dan gaat op een dag de telefoon bij Tim af. Het is Anouk die belt. Hij vraagt Tim of hij vanavond bij haar thuis wil komen om te leren voor het wiskunde PW. Want ze is haar boek op school vergeten. Tim gaat die avond naar haar toe. Dan wordt er aangebeld en Jahoud staat bij de deur met de boek van Anouk. Als hij Tim binnen ziet is hij geshockeerd. En loopt zonder iets te zeggen weg. De volgende dag is Joris boos op Tim omdat hij die avond naar Anouk is gegaan. En Jahoud is weer boos op Joris omdat hij hem op een racistische manier heeft gekwetst. De dagen daarna worden Anouk en Tim heel erg close. Ze doen van alles samen. Dus gaan ze ook naar de oud tante van Anouk maar zij wilt er niet zo lang blijven. Ruthe , de oudtante van Anouk, zegt tegen Tim dat hij iedere week moet langs komen om bloemen te verkopen. En hij krijgt voor 1 uur €10.- Hij zegt niets tegen Anouk van deze afspraak en gaat er iedere week naar toe. Hij vindt het heel erg raar dat Ruth over Tim zijn oma iedere keer vraagt. Hij vertelt dat ze 3 jaar geleden is verleden en dat ze Sarah heette. Dat ze jood was. En dat ze daarom veel problemen in de 2de WO had gehad. Na dit verhaal komt Ruth erachter dat het haar dochter is. Want Ruth bleef bij een pleeggezin. En mocht op zondagen nooit mee naar de kerk omdat ze Jood was. En op een dag werd ze verkracht door een van de mannen in het pleeggezin. Ze kreeg een dochter die ze Sarah noemde. En die gaf ze later ook aan een pleeggezin. Voor de zekerheid liet ze een DNA test doen. En haar voorgevoelens klopte. De oma van Tim was haar dochter. Dus waren Anouk en Tim van heel vroeger familie.

Hoofdpersonen:
Tim: Tim is een gevoelige jongen. Hij is 15 – 16 jaar oud. Hij kan moeilijk kiezen tussen mensen waar hij van houdt. Hij is heel goed bevriend met Joris en Jahoud. Na de ruzie weet hij niet wie hij gelijk moet geven. Hij heeft een zusje van 2 jaar. En later is hij verliefd op Anouk.


Ruth: Oud tante van Anouk. Ze is iets in de 60 – 70 jaar oud. Ze woont alleen in haar appartementje. Ze houdt niet van veel mensen door de dingen die ze vroeger heeft meegemaakt. Vooral niet van de vrouw van haar neef Henk.

Bijfiguren:
Anouk: Anouk is ook heel gevoelig. Zij is 16 – 17 jaar oud. Ze is een keer blijven zitten. Ze is heel snel door de war. Ze weet niet wat ze wilt. De ene keer gaat ze met die en ander keer met iemand anders. Daardoor noemt iedereen in haar klas haar een ‘slettenbak’.

Joris: Joris is helemaal verliefd op Anouk. Hij is ook rond de 15 – 16 jaar oud. Wat hij ook doet Anouk ziet niks in hem.

Jahoud: Jahoud is een Marokkaanse jongen. Hij is heel gevoelig als het gaat om zijn familie. Hij geeft veel om de mensen waar hij van houdt. Hij is ook rond de 15 – 16 jaar oud.

Ruimte:
De gebeurtenissen spelen zich op de volgende plaatsen af: op school, bij Anouk thuis, bij Tim thuis, bij Ruth thuis, op straat.
In het begin speelt het verhaal zich vooral op straat en op school af. Maar verder in het verhaal speelt het zich bij Ruth thuis af.

Tijd:
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is in het jaar 2002.

Werkelijkheid en fantasie:
Het verhaal kan echt gebeurd zijn. Want de 2de WO is echt gebeurd. Het kan zijn dat 2 mensen van elkaar houden. Terwijl de jongen zijn beste vriend van dat meisje houdt. Het is heel realistisch. Het kan echt door iederen elke moment worden meegemaakt. Het is misschien wel verzonnen maar het kan dus wel echt gebeurd zijn.

Verteller:
Het verhaal is met een hij / zij stijl geschreven.

Eigen mening:
Ik vond het een boek met een open einde. Want ik het begin vond ik de stukjes over Ruth heel saai. Ik dacht wat heeft dat nou weer met het boek te maken. Maar op het einde kwam ik erachter. Het was een heel spannende boek. Zoals ik al zij het had een open einde. Je wist niet wat er ging gebeuren. Dus je had steeds meer plezier van het lezen van het boek.

Heeft de hoofdpersoon iets gedaan wat jij in die situatie anders zou doen? Leg uit wat de consequenties zijn als de hoofdpersoon jouw handelingen zou volgen?
Tim wordt verliefd op Anouk. En gaat met haar om heel vaak om. Ze doen van alles en nog wat samen. Ook op school. Terwijl Tim weet dat zijn beste vriend Joris verliefd is op Anouk.
Ik zou niet met een jongen gaan als ik zou weten dat mijn beste vriendin die jongen ook leuk vindt. Want dat als zo iets bij mij zou gebeuren dan vind ik die ‘vriendin’ geen echte vriendin. Want echte vrienden en vriendinnen doen zo iets niet. Ik zou niet met Anouk gaan. En als ik met haar zou omgaan. Zou ik tegen haar uitleggen wat er aan de hand is. En dat het daarom niets kan worden tussen ons.
Ik zou dus geen jongen/meisje tussen ons laten komen. Want dat is echt heel erg lullig wat je dan doet. Daarom begrijp ik Joris heel erg goed waarom hij later zo doet tegen Tim. En dat heeft Tim dan ook we verdiend vindt ik.
Als Tim zou doen wat ik gedaan zou hebben. Dan zou het nog zijn tussen hem en Joris. En zou hij misschien er ook voor kunnen zorgen dat het goed ging komen tussen Jahoud en Joris. Waardoor ze met zijn 3 goede vriendin konden zijn. En ze konden dan ervoor zorgen dat Joris met Anouk ging. En dan zou alles gewoon goed komen.

Zoek 2 gedichten die passen bij het verhaal en leg uit waarom dit zo is.

[i]Ook al zit ’t even tegen
Blijf vertrouwen in je zelf
Blijf vertrouwen in de goede dingen
Want de liefde van mij voor jou komt vanzelf[/i]

Ik heb voor dit gedicht gekozen omdat als Tim van Anouk gaat houden. Gaat alles tegen liggen. Hij krijgt ruzie met zijn beste vrienden. En dan moet hou gewoon Anouk blijven vertrouwen. Dan komt alles goed.

[i]Huilende ziel,
Bloedende voeten,
Je geest die viel,
Had dit echt gemoeten[/i]

Ik heb deze gedicht gekozen omdat Ruth is verkracht en dat het daarbij wel past. Want het gedicht heeft echt te maken met de pijn en verdriet.

Schrijf een brief aan de hoofdpersoon. Dit moet dan een echte brief zijn.

Tim
Giessemondesstraat 32A
3311 SV Amsterdam

Dordrecht, 22 februari 2006

Beste Tim,

Mijn naam is . Ik zit op de . Ik schrijf je deze brief omdat ik over je oma die 6 jaar geleden is gestorven een verhaal heb gelezen.

Ik heb een paar vragen:
Waarom vertel je een vreemde over je familie (oma) terwijl je de gene niet kent? Je weet dan toch niet wat haar bedoeling is?
Hoe ging Ruth een DNA test laten doen. Terwijl je oma al 3 jaar dood was?
Zou je misschien een foto van jou, Anouk en je Ruth bij de brief doen?

Ik wilde je pijn niet opnieuw verhitten. Maar ik heb het boek pas gelezen. En was benieuwd naar de antwoorden van de boven staande vragen. Alvast bedankt voor het beantwoorden van de vragen en voor de foto’s.

Met vriendelijke groet,


Zoek een uitgebreide recensie en vergelijk de hierin verkondigde mening met jouw mening.
Een spannende, goed geschreven en mooi gecomponeerde tienerroman. Het verhaal speelt zich af op veel plaatsen. Gaat over een Tim die een relatie met Anouk heeft. En dat de oud tante van Anouk Tim vaker wil zien, komt raar over. Desondanks volgen de gebeurtenissen elkaar logisch op en blijft de roman weliswaar spannend, maar ook realistisch en goed leesbaar. Deze combinatie staat garant voor een goed gedoceerde, samenhangende compositie. De hoofdstukken zijn op gemiddelde lengte , de schrijfwijze is eenvoudig en alles blijft tocht dicht bij huis en zodoende geloofwaardig, en dat is knap.Vanaf ca. 13 jaar.
(Biblion recensie, G. Reindersma.)

Als ik mijn eigen mening vergelijk met G. Reindersma. Ik heb het nooit op die manier bekeken. Zij/hij kijkt het op een hele andere manier dan ik. Maar als ik het zo doorkijk ben ik het wel met haar/hem eens. Alleen de stukken over Ruth vond ik saai verder was het een goed boek.

Zoek de biografie op van de schrijver. Is er een verband te leggen tussen het gelezen boek en het leven van de schrijver? Leg dit uit.
Bobje Goudsmit is op 27 oktober 1951 geboren. Toen ze de basisschool afhad is ze naar het Gymnasium in Zwolle gegaan. Toen ze daar klaar was is ze in Leiden en Nijmegen Nederlands gaan studeren. In 1976 is ze lerares Nederlands geworden.
Ze heeft is getrouwd, heeft vier kinderen en een hondje. Een van haar hobby's is het verzamelen van olifantjes.Bobje Goudsmit is op haar vijfde begonnen met schrijven, maar dat waren alleen maar tekeningen en op elke bladzijde stond een van de letters die ze kende. Ze schrijft vaak over dingen die in haar omgeving zijn gebeurd, maar ze verandert wel altijd dingen zodat het niet precies hetzelfde is.

Er is een verband tussen de ‘De ijzeren maagd’ en het leven van Bobje Goudsmit. Want er staat in de biografie dat ze dingen die schrijft vaak in haar omgeving gebeurd zijn. Maar ze verandert het ook wel. Dus er kan een verband zijn tussen het verhaal en haar leven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

bij titel verklaring is het dan niet Het boek

15 jaar geleden

J.

J.

Hoi *,

Ik heb je boekverslag gelezen, helaas vindt ik nogal wat fouten, zoals dat de naam "de Ijzeren Maagd" afkomstig zou zijn van haar ijzeren hart, geen gevoelens.
Verder is het nogal slordig geschreven.

Jannick.

15 jaar geleden

U.

U.

Jahoud? Jaouad!

11 jaar geleden

-.

-.

Je haalt heel vaak Joris en Jaouad door elkaar. En het was niet een van de mannen van het pleeggezin die Ruth verkrachte maar een man die onverwachts een keer langs kwam, hij was van de dorpsgemeente.

11 jaar geleden

G.

G.

is dit ook egtt gebeurdd??

10 jaar geleden

J.

J.

heeft Tim nou een jonger zusje of Joris?

6 jaar geleden

Andere verslagen van "De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit"