Het AD onderzoekt: wat vind jij van de lerarenstaking en wat merk jij van het lerarentekort? Invullen duurt maar 2 minuutjes!

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Zo verlaag je jouw stress voor een toetsweek!

Deze week is natuurweek. Samen met hogeschool Van Hall Larenstein laten we zien wat jij kunt studeren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de natuur. Reporter Isa zocht uit hoe het beste kunt ontspannen als je stress hebt. Op de landingspagina lees je nog veel meer over natuurstudies.

Alles over natuur

1. Inleiding

Mening over het lezen van fictie

Ik vind dat fictie vaak heel erg overdreven is en dat er teveel fantasie in voor komt. Ik houd persoonlijk meer van de boeken die waargebeurd zijn (non-fictie). Maar sommige fictie boeken zijn wel spannend en worden niet te erg overdreven. Bijvoorbeeld verhalen die heel realistisch zijn maar toch ook fictief. En het ligt er ook aan hoe de fictie is, soms als je fantasie op een leuke en creatieve manier gebruikt krijg je toch een leuk verhaal. Zoals ook bij dit boek Vlammen het geval is.

Waarom heb ik dit boek gekozen?

Ik heb dit boek gekozen omdat ik het eerste deel van de Hongerspelen een geweldig boek vond. Ik heb eerst de film gezien en daarna het boek gelezen, en dus was ik enthousiast om het tweede deel ook te gaan lezen. Na het tweede deel gelezen te hebben ben ik nu ook bezig aan het derde en laatste deel.

Verwachting

Ik verwacht dat dit boek net zo super gaat zijn als het eerste deel. Verder verwacht ik ook dat er in het verhaal veel onverwachte dingen gaan gebeuren zoals in het eerste deel van de trilogie. Ik weet ook dat er op dit moment aan een verfilming van dit boek wordt gewerkt dus ik kijk er ook naar uit om die film te kijken als hij klaar is.

Eerste Reactie

Dit boek heeft mijn verwachtingen overtroffen. Ik vond dit boek niet zo leuk als het eerste deel maar dat kon ook bijna niet anders aangezien het eerste deel zo verschrikkelijk goed is. Het verhaal had veel onverwachte wendingen zoals ik al had verwacht. Daardoor werd het boek ook heel afwisselend en het was hier en daar ook heel humoristisch.

Het boek heeft in totaal 405 pagina’s.

2. Samenvatting

Katniss en Peeta hebben de vierenzeventigste hongerspelen gewonnen. Als gevolg hiervan moeten ze op een winnaarstour door alle districten. Katniss en Peeta hebben echter sinds de spelen niet echt meer met elkaar gesproken, maar nu moeten ze weer liefdesgevoelens naar elkaar gaan uiten. Katniss heeft ondertussen ook met Gale gezoend en ze weet niet meer wat ze voelt en voor wie. Net voordat ze weggaan, komt president Snow langs in het huis van Katniss. Hij gelooft niet in de liefde tussen Katniss en Peeta en denkt dat het gespeeld is. Ze moeten hém overtuigen dat ze echt verliefd zijn. Het lijkt erop dat hij zowel Gale's als haar familie en iedereen die haar dierbaar is indirect bedreigd.

De eerste stop is het district van Rue, district elf. Peeta belooft in zijn toespraak wat van zijn overwinningsgeld aan de familie van de overledenen van de voorgaande spelen. Na deze speeches is er een man die een toon fluit waarop iedereen hetzelfde gebaar maakt dat Katniss eerder maakte na de dood van Rue. De man wordt neergeschoten. Peeta en Katniss mogen in de andere districten geen speeches meer geven. Katniss vertelt Peeta dat ze weer verliefd moeten lijken en Peeta vraagt haar dan ook tijdens een interview ten huwelijk. De president gelooft het echter nog steeds niet. Als Katniss weer terug is in district twaalf ziet ze in het huis van de burgemeester op zijn tv dat er opstanden zijn in district acht. Er worden velen opstandelingen vermoord. Nadat ze dit heeft gezien wordt de beveiliging van district twaalf sterk verhoogd. Zo is het hek om het district geladen met elektriciteit, wat voorheen nooit het geval was. Het lukt Katniss toch om het hek te omzeilen en te gaan jagen en in de bossen. In de bossen ontmoet ze twee vluchtelingen uit district acht die beweren dat district dertien nog steeds bestaat, alleen ondergronds. Katniss moet echter weer terug en weet weer slim het hek te ontwijken om klaargemaakt te worden voor de bruidsshoot. De stylisten vertellen haar zoveel dat ze erachter komt dat er door het hele land opstanden zijn. Dit jaar is er een speciale editie van de Spelen, namelijk de 'Kwarstskwelling', die een keer per vijfentwintig jaar voorkomt. De laatste keer moesten er twee keer zoveel tributen gestuurd worden. Dit jaar moeten er echter winnaars getrokken worden. Dus uit alle levende winnaars van het district worden er twee gekozen. District twaalf heeft echter maar drie winnaars: Haymitch, Peeta en Katniss. Katniss is de enige vrouwelijke dus die moet sowieso meedoen, verder wordt Haymitch gekozen, maar Peeta besluit zich vrijwillig aan te melden. De deelnemers van district twaalf zijn dus hetzelfde als vorig jaar: Peeta en Katniss. Voordat de Spelen beginnen proberen Katniss en Peeta tributen te vinden die samen willen werken. Ze ontmoeten Finnick, Mags, Beetee en Wiress en nog wat andere tributen uit verschillende districten. Ze besluiten echter nog met niemand samen te werken.

Dit jaar vinden de spelen plaats in de jungle. Ze bevinden zich eerst midden op een meertje, dus ze moeten kunnen zwemmen naar land om te kunnen overleven. Dit lukt niet iedereen en met een beetje hulp halen zowel Katniss en Peeta het. Ze werken in het begin samen met Finnick en Mags. Peeta krijgt een hartstilstand als hij het einde van de arena bereikt. Finnick kan echter reanimatie toepassen en hij overleeft het incident. Ondertussen gebeurt er van alles: er komt onweer voor dat inslaat in een boom en er hangt een giftige mist. Om dit te overleven wordt Mags gedragen door Katniss en Peeta door Finnick.

Katniss kan het echter niet meer aan om Mags te blijven tillen en Mags kiest ervoor zichzelf op te offeren. Vlak na haar dood wordt de groep aangevallen door gemuteerde apen, ook dit overleven ze. Peeta wordt gered door een tribuut die zich opoffert om hem te redden. Katniss, Peeta en Finnick werken ondertussen samen met Johanna, Beetee en Wiress. Wiress is een beetje geobsedeerd, maar Katniss weet van zijn gebrabbel iets te maken. Het speelveld is een klok en in elk uur gebeurd er iets, bijvoorbeeld het onweer.
De beroepstributen vallen de groep van Katniss en Peeta aan en vermoorden Wiress. Nadat de Spelmakers hebben ingegrepen bedenkt Beetee een plan. Hij heeft het plan om gebruik te maken van het onweer en daarmee de andere tributen te elektrocuteren. 's Nachts splitst de groep zich op maar ze worden aangevallen door de overgebleven tributen. Katniss raakt gewond tijdens de actie en Johanna zorgt ervoor dat de tributen niet bij haar komen. Nadat ze weer bij bewustzijn is gekomen, vernietigt ze het elektrisch veld met haar pijl en boog. Als ze wakker wordt is ze niet meer in het spel, ze wordt getransporteerd naar district dertien; het district waarvan iedereen dacht dat het niet meer bestond. Finnick, Beetee en Haymitch zijn bij haar, maar Peeta en Johanna zijn ontvoerd door het Capitool. Haymitch verteld Katniss dat er al vanaf het begin een plan was om haar en Peeta uit de arena te halen. Katniss is het gezicht van de opstand, de opstand is inmiddels in bijna ieder district bekend. De overige winnaars die meededen aan de vijfenzeventigste hongerspelen hebben ervoor gezorgd dat zowel Peeta als Katniss nog in leven zijn. Als ze eenmaal in district dertien aangekomen is vertelt Gale haar dat district twaalf is vernietigd. Hoe dit afloopt word bekend in het volgende deel: Spotgaai.
3. Personages

A.    Hoofdpersoon

De hoofdpersoon in het verhaal is Katniss Everdeen, zij is tevens de ik-persoon in het verhaal.

Katniss is de hoofdpersoon omdat het verhaal vooral vanuit haar perspectief wordt verteld. Je ziet de gebeurtenissen in het boek dus door haar ogen. De lezer leert Katniss kennen door wat ze denkt, doet, zegt en hoe anderen over haar denken of praten.

In sommige stukken van het verhaal wordt het verteld vanuit een “hij-persoon”. Het is geen alwetende verteller, omdat de verteller soms ook vraagtekens zet bij wat er gaat gebeuren.

B.    Bijfiguren

De belangrijkste bijfiguur is Peeta Mellark. Peeta was in het eerste deel van deze serie ook al medetribuut van Katniss in de Hongerspelen. Peeta komt uit een rijkere familie dan Katniss maar is in het eerste deel smoorverliefd op Katniss geworden. Peeta heeft korte blonde krullen en blauwe ogen, hij is niet zo groot. Peeta is erg geduldig en is bereid om zich op te offeren. Peeta is ook niet lui en is bereid om te vechten voor alles wat er toe doet. Peeta is een echte doorzetter en slim. Hij is goed met camouflage en heel heldhaftig. Peeta is geen gewelddadig type maar als hij zijn leven zou moeten verdedigen zou hij bereid zijn om zijn tegenstander uit te schakelen. We leren Peeta kennen door wat hij zegt, doet en hoe anderen over hem praten en denken.

Haymitch: Haymitch was de mentor van Katniss en Peeta bij de vorige Hongerspelen. Haymitch is een zuiplap en is bijna altijd dronken. Dit komt door het trauma dat hij heeft overgehouden aan toen hij zelf aan de spelen heeft meegedaan. Hij probeert na al die jaren nog steeds zijn verdriet weg te drinken. Dit maakt hem tot een lui, gewelddadig en heel erg introvert. Haymitch wordt ook buiten zijn dronken buien snel boos en hij komt ook heel arrogant over. Haymitch is wel een heel doordachte persoon die goed nadenkt voordat hij iets doet. De lezer leert Haymitch kennen door wat hij zegt, doet en door wat anderen over hem zeggen en denken.

Finnick: Finnick is heeft een heel apart karakter, en hij is ook heel erg wisselvallig. Het ene moment is hij heel gewelddadig en het moment daarop is hij heel vredelievend. Bijvoorbeeld op het moment dat als Katniss Mags moet achterlaten omdat ze haar niet meer kan tillen. Finnick wordt razend op Katniss omdat ze haar heeft achtergelaten maar vergeeft haar weer heel snel daarna.

Gale: Gale is de beste vriend van Katniss en hij is stiekem ook wel verliefd op haar, de lezer krijgt hier een vermoeden van door hoe Gale zich tegenover Katniss gedraagt maar op het einde van het boek wordt het pas zeker als Gale en Katniss kussen. Gale is een heel erg hulpvaardig en staat voor iedereen klaar. Bijvoorbeeld als Beetee hulp nodig heeft met het bouwen van een schuilplaats is Gale de eerste die ondanks de uitputtende omstandigheden zich meteen aanbied om mee te helpen.

Primrose Everdeen: Primrose is het kleine zusje van Katniss. Hoewel haar naam Primrose is word ze vrijwel het hele boek haar bijnaam gebruikt die ‘Prim’ luid. Hoewel Prim niet veel voorkomt in het boek speelt ze toch een hele belangrijke rol omdat Katniss voortdurend aan haar denkt. Katniss maakt zich ook veel zorgen om haar en daardoor wordt Prim toch een vrij belangrijk personage. Prim is een heel lief meisje en ze is geliefd bij iedereen die haar kent door haar lieve karakter. Prim is een heel nieuwsgierig meisje maar ze is ook heel onzeker. Dit wordt duidelijk als Katniss wederom naar de arena moet en Prim niet meer weet wat ze moet doen omdat ze dacht dat Katniss nooit meer weg hoefde te gaan. In het boek krijg je het heel erg te doen met Prim vanwege alles wat ze moet doorstaan.

C.     Wat voor soort Personage is de hoofdpersoon?

Het personage Katniss is een round character omdat haar karakter wel een beetje veranderd tijdens het verhaal en omdat ze op verschillende momenten anders reageert dan dat ze dat bijvoorbeeld eerder in het boek had gedaan (door de verandering). Bijvoorbeeld gehoorzaamt ze eerst aan de dingen die Haymitch haar oplegt maar ze wordt zelf ook steeds rebelser en doet haar eigen ding. Dit maakt Katniss tot een round character.  

 Karaktereigenschappen

Katniss komt uit District 12 en haar vader is vroeg overleden. Daardoor kreeg Katniss al heel vroeg veel verantwoordelijkheid om voor haar moeder en kleine zusje Primrose te zorgen. Haar karakter is zeer ingewikkeld, soms is ze heel erg op zichzelf en ingetogen, maar soms laat ze zichzelf helemaal gaan. Soms luistert ze heel snel en anders is ze eigenwijs en eigenzinnig. Een voorbeeld is dat op het moment dat Haymitch Katniss verteld dat ze naar een van de Districten moet gaan om daar de mensen bij te staan volgt ze dit advies meteen op. Maar als Haymitch haar tijdens haar bezoek verteld om terug naar het schip te komen omdat er troepen van het Capitool op komst zijn luistert ze niet en blijft ze bij de rebellen.

Karakterontwikkeling

Het karakter van Katniss verandert bijna niet. Een verandering die wel plaatsvind is dat ze van ietwat onderdanig steeds baziger en zelfverzekerder wordt. Dit komt vooral door haar vastberadenheid om Peeta in leven te houden.

Gedrag

Katniss gedraagt zich vaak brutaal richting de autoriteit en is het vaak alleen maar eens met zichzelf. Als ze problemen heeft dan praat ze daar altijd met Peeta over omdat dit oplucht voor haar. Katniss gedraagt zich ook heel extrovert. Ze houdt dingen nooit voor zichzelf maar praat er altijd over met anderen. Familie is voor haar heel belangrijk en hier gedraagt ze zich ook naar. In de familie houdt ze zich vooral met Prim bezig en ze verteld haar moeder ook voortdurend dat ze er voor Prim moet zijn als zij haar nodig heeft in plaats van in haar eigen verdriet te verdrinken.

Uiterlijk

Katniss heeft lang bruin haar en bruine ogen. Ze is redelijk groot. En heeft een redelijk atletisch lichaam. Dit komt doordat ze om haar familie te onderhouden altijd buiten District 12 stiekem op jacht ging en zo dus een goed, sterk lichaam kreeg. Ook doordat ze heeft getraind in de voorbereiding op de Hongerspelen heeft ze natuurlijk een goede vorm gekregen.

Innerlijk: Gedachten + Gevoelens

Zoals ik eerder al heb vermeld is Katniss erg extrovert, wat inhoud dat ze heel erg naar buiten gericht is. Daarom praat ze ook zoveel met anderen over haar gedachten en gevoelens. Ze denkt heel veel aan Peeta en ze heeft ook gevoelen voor hem (verliefd). Maar iets in haar zegt dat ze meer van Gale houd en dat hij de ware voor haar is. Ze zit vast in dit dilemma door het hele verhaal heen en dit is eigenlijk het enige waar ze niet goed over durft te praten met iemand. Haar gedachtes gaan ook uit naar haar familie en wat er zal gebeuren als ze de opstand niet weet te stoppen (dit is wat President Snow haar opgelegd heeft). Ze is dus in haar hoofd met heel veel dingen bezig het hele boek door. Dit maakt het voor de lezer leuker omdat je meer kan meeleven met de dilemma’s waar Katniss in zit. Je vraagt je dan af hoe ze sommige dingen oplost en hierdoor ontstaan ook onverwachte wendingen.

Relaties

Dit zijn de belangrijkste relaties die Katniss met andere personages in het boek heeft:

Katniss – Peeta: Moeten vasthouden aan hen ‘liefde’ om ervoor te zorgen dat niemand gevaar loopt. Eigenlijk zijn het niet meer dan goede vrienden en mede tributen. De relatie tussen Katniss en Peeta verbitterd tijdens het verhaal doordat ze steeds minder tijd met elkaar doorbrengen met elkaar praten. Ze krijgen ook steeds meer ruzie over de rol die Katniss nu invult tegenover het Capitool. Doordat ze allebei door het Capitool worden gedwongen om verliefd te blijven maakt deze relatie er niet beter op. Deze relatie is eigenlijk een relatie tussen vrienden. Maar het wordt vermomd als een liefdesrelatie. Peeta is dus een helper van Katniss.

Katniss – Gale: Zij hebben wel ‘echte’ gevoelens voor elkaar, alleen weten ze niet hoe ze dit aan elkaar moeten uiten. Dit is voor Gale extra lastig omdat hij denkt dat Katniss en Peeta echt verliefd zijn. De band tussen Katniss en Gale wordt in het verhaal steeds sterker en op het einde van het verhaal krijgen ze van elkaar te weten dat ze verliefd zijn op elkaar. Alleen door de situatie met Peeta weet Katniss niet wat te doen en het antwoord op deze vraag blijft in het boek onbeantwoord. Deze relatie is tussen het compleet tegenovergestelde van de relatie tussen Katniss en Peeta. Dit is een liefdesrelatie vermomd als een ‘vriendenrelatie’. Gale is dus een helper van Katniss.

Katniss – Haymitch: Na mate het boek verder gaat krijgt de lezer steeds meer het gevoel dat Haymitch als een soort vader voor Katniss wordt. Hij beschermt haar tegen gevaar en adviseert haar over wat ze het beste kan doen in verschillende situaties. Hij geeft haar tips als zij in de arena zit tijdens de spelen en als zij die opvolgt loopt het voor Katniss altijd goed af. Ze is Haymitch hier heel erg dankbaar voor al laat ze dat niet altijd merken. De relatie veranderd als Katniss doorkrijgt dat Haymitch echt het beste met haar voorheeft en dan laat ze haar dankbaarheid richting hem ook blijken. Door de meningsverschillen en ‘ruzies’ kunnen we zeggen dat de relatie tussen Katniss en Haymitch een haat/liefde relatie is, omdat ze het eigenlijk goed met elkaar kunnen vinden maar toch ook vaak ruzie hebben

Katniss – Primrose: Als zusjes hebben deze 2 personages natuurlijk een hele sterke band. Katniss heeft altijd voor Prim gezorgd omdat hun moeder van de dood van hun vader kapot was, en dit heel lang bleef. Daardoor lijkt het net alsof Katniss als een moeder is geweest voor Prim. Deze relatie verandert niet.

Katniss – Moeder: Katniss vindt haar moeder een zwak mens en ze ziet haar ook niet meer als een moeder. Katniss is altijd heel hard geweest voor haar moeder omdat ze het niet kom accepteren hoe zij zich heeft gedragen na de dood van haar man. Daarom heeft ze er extra hard bij haar moeder op gehamerd dat als er iets zou gebeuren met Katniss dat ze dan niet in hetzelfde gat moet vallen als toen ze deed bij de dood van haar vader omdat zij dat als Katniss weg is niet meer kan veroorloven omdat ze dan alleen met Prim achterblijft en ze er dan voor Prim moet zijn en voor haar moet zorgen. Als blijkt dat haar moeder zich sterk heeft gehouden tijdens de absentie van Katniss, is Katniss trots op haar en krijgt ze ook respect.

Op welke manieren leer je de personages in het verhaal kennen?

- Je leert de hoofdpersoon Katniss kennen door wat ze: Zegt, denkt, doet, voelt en door wat anderen over haar denken en zeggen.

- Je leert Peeta kennen door wat hij: Zegt, doet, denkt en hoe anderen over hem denken en zeggen.

- Je leert Haymitch kennen door wat hij: Zegt, doet en hoe anderen over hem denken en zeggen.

- Je leert Primrose kennen door wat ze: Zegt, doet en hoe anderen over haar denken en zeggen.

- Je leert Gale kennen door wat hij: Zegt, doet en wat anderen over hem zeggen.

- Je leert de moeder van Prim en Katniss kennen door wat ze: Zegt, doet en wat anderen over haar denken.

4. Thema + Motieven

Het thema van het verhaal is: opstand tegen de autoriteit. Dit is het thema van het verhaal omdat durende het hele verhaal alles te maken heeft met de opstand die door de Districten woed tegen het Capitool. Deze opstand breekt uit in het begin van het boek als Katniss en Peeta op zegetoer gaan door de 12 Districten. Bij de toespraak van Peeta begint een onbekende man een liedje te fluiten uit protest tegen het Capitool. De man wordt neergeschoten en de opstand begint. Langzamerhand komen ook alle ander Districten in opstand tegen het Capitool.

Een motief dat vaak in het verhaal terugkomt is liefde. In het bijzonder de ‘nep’ liefde tussen Katniss en Peeta. Dit is een heel belangrijk motief omdat het vaak wordt herhaald en in bepaalde situaties in het boek keer op keer terugkeert. Deze ‘liefde’ begint in het vorige deel van deze trilogie, als Peeta en Katniss samen overleven tijdens de Hongerspelen. Maar dit gevoel verzwakt sterk en dat brengt Peeta en Katniss in gevaar door de stunt die Katniss aan het einde van de vorige spelen deed door bijna zelfmoord te plegen en zo Peeta te laten winnen. President Snow bedreigt Katniss omdat hij niet geloofd dat ze echt verliefd zijn. Als zij iedereen kan overtuigen dat ze dit heeft gedaan uit haar liefde voor Peeta dan zal een grote opstand minder waarschijnlijk zijn dan wanneer zij verteld dat dit uit opstand tegen het Capitool was. Iedereen zou haar voorbeeld volgen en een grote opstand tegen het Capitool zou uitbreken. Het motief komt ook terug als Katniss steeds vaker begint te denken over haar gevoelens voor Peeta en Gale. Ze is verliefd op Gale maar ze kan niet afwijken van haar liefde voor Peeta vanwege de gevolgen dat dat zou hebben. Katniss kiest er dus voor om met Peeta verder te gaan omdat ze te bang is voor de gevolgen die een breuk tussen hun 2 zou voortbrengen. Het motief liefde komt ook terug in een flashback die Katniss heeft waarbij ze denkt aan hoe het was om vroeger samen met Gale te jagen en het fijne gevoel dat ze kreeg als ze bij hem was. Dit maakt de situatie voor Katniss steeds moeilijker.

Een motief wat ook vaak terug komt is: Hinderlaag. Dit is omdat de arena waarin de tributen ‘gevangen’ zitten continu verschillende hinderlagen naar voren brengt (zoals in de samenvatting beschreven). Ook de andere tributen waar Katniss en haar groep niet mee samenwerken, vallen hun vaak onverwacht aan wat ook als een hinderlaag wordt beschouwd. Ook de hinderlaag die ervoor zorgt dat Katniss uit de arena kan ontsnappen is een goed voorbeeld. Katniss leert van Beetee hoe ze een zwakke plek in het krachtveld, dat om de arena heen zit, kan ontdekken. Als Katniss een pijl op het zwakke punt ziet komen de redding troepen in actie en bevrijden zoveel mogelijk tributen.

5. Genre

Via internet ben ik erachter gekomen dat het genre van het boek een adolescentenroman is. Bij dit genre gaat het erom dat de hoofdpersoon een ontwikkeling doormaakt van kind tot volwassene. Bij wetenschappers, schrijvers en critici rijst steeds vaker de vraag of deze boeken eigenlijk nog wel te onderscheiden zijn van de zogenaamde volwassenenliteratuur.

Dit is niet alleen het genre van dit boek maar van de hele trilogie omdat deze 3 delen 1 verhaal vertellen. Dit is een adolescentenroman omdat Katniss (de hoofdpersoon) vanaf deel 1 tot en met deel 3 een ontwikkeling doormaakt. In het begin van de trilogie is Katniss nog een onzeker meisje maar na de dood van haar vader krijgt ze een harder karakter, ze wordt koelbloediger maar is van binnen een nog heel onzeker meisje. In het tweede deel verandert dit beeld. Als Katniss voor de tweede keer de arena in moet dan wordt ze zelfverzekerder. Dit blijkt uit het fragment in het boek waar Katniss met Haymitch gaat praten. Katniss verteld Haymitch dat als hij gekozen zal worden tijdens de loting, Peeta zeker zijn plaats vrijwillig zal innemen. Ze zegt tegen Haymitch dat als dit gebeurt, dat ze alles zal doen om Peeta in leven te houden om haar familie en haar dierbaren te beschermen (vanwege de bedreiging van president Snow), omdat door haar dood de opstand niet verder zal uitgroeien. Hieruit blijkt dat ze veel meer vastberaden is geworden en dat ze niet meer zo onzeker is als dat ze al was. We zien dit ook als Katniss van Beetee een val moet gaan zetten in het bos van de arena, om de andere tributen te elektrocuteren. Ze wordt aangevallen door de andere tributen terwijl ze bezig is maar samen met Johanna weert ze de aanval in plaats van ervan weg te rennen. Dit is de grootste verandering die Katniss in het boek doormaakt, van onzeker meisje naar een vastberaden vrouw, het is een ontwikkeling die het hele verhaal lang duurt en die ook nog voortduurt in het eerste gedeelte van het derde boek. In het derde boek blijkt dat deze ontwikkeling nog niet is afgelopen omdat Katniss een volgende stap neemt als ze het ‘gezicht van de opstand’ wordt. Deze voortdurende ontwikkeling van Katniss wijst dus op het genre adolescentenroman.

6. Tijd + Bouw

Bouw:

Het verhaal heeft een inleidend begin, ook wel Ab Ovo genoemd. Hoewel het een vervolg is lijkt het net alsof alles opnieuw begint, de spelen beginnen opnieuw en Katniss moet weer van Peeta gaan houden. Het verhaal is a-chronologisch want in het boek komt een korte flashback voor, Katniss denkt dan terug aan de tijd dat ze nog zorgeloos met haar jeugdvriend Gale in de bossen rond het 12e district kon jagen. Er is in het boek maar 1 verhaallijn, dit is de verhaallijn die we door de ogen van Katniss zien. Het verhaal bevat geen cliffhangers omdat het aan een stuk doorloop en er maar 1 verhaallijn is. Het motorisch moment is het moment dat duidelijk wordt dat Katniss weer de arena in moet, omdat ze denkt dat alles voorbij is na de vorige spelen, begint het hele verhaal weer opnieuw nu ze opnieuw mee moet gaan doen. De afloop is een open einde dit blijkt uit het volgende stuk:

‘Prim?’ vraag ik hijgend.

‘Ze leeft nog. En je moeder ook. Ik heb hen er op tijd uit kunnen krijgen,’ zegt hij.

‘Zijn ze niet in District 12?’ vraag ik.

‘Na de Spelen hebben ze vliegtuigen gestuurd. Brandbommen afgeworpen.’ Hij aarzelt. ‘Nou ja, je weet wat er met de As is gebeurd.’

Dat weet ik inderdaad. Die heb ik zien afbranden. Dat oude pakhuis, vol kolenstof. Het hele district zit onder dat spul. Er laait een nieuwe angst in me op als ik in gedachten brandbommen op de Laag zie vallen.

‘Zijn ze niet in District 12?’ herhaal ik. Alsof ik daarmee op de een of andere manier de waarheid kan ontwijken.

‘Katniss,’ zegt Gale zacht.

Ik herken die stem. Daarmee praat hij ook altijd tegen gewonde dieren als hij voorzichtig naar ze toe loopt om ze de genadeklap te geven. Instinctief gaat mijn hand omhoog om zijn woorden af te weren, maar hij pakt hem beet en houdt me stevig vast.

‘Niet doen,’ fluister ik.

Maar Gale is niet iemand die dingen voor me verzwijgt. ‘Katniss, er is geen District 12 meer.’

De vraag is nu: wat is er met District 12 gebeurd en waarom? Omdat deze vraag onbeantwoord blijft heeft het verhaal een open einde.

Tijd:

Wat het tijdstip van het verhaal precies is, is onbekend, maar het is wel duidelijk dat het zich in de toekomst afspeelt. Ook wordt in het boek duidelijk gemaakt dat dit al het 75ste jaar is dat de Hongerspelen worden georganiseerd. De vertelde tijd bedraagt ongeveer een jaar, dit wordt ook niet heel duidelijk aangegeven, maar door de gebeurtenissen in het boek valt wel een schatting te maken. Het verhaal begint met Katniss die in de trein zit en zich klaarmaakt om te verhuizen naar de winnaarswijk, en hij eindigt nadat ze uit de arena zijn gered.

Als je de gebeurtenissen ertussenin bekijkt dan valt hieruit op te maken dat het verhaal ongeveer een jaar duurt.

De verteltijd was bij mij ongeveer 4 uur en 45 minuten.

Het verteltempo ligt vrij laag omdat de meeste gebeurtenissen, gevoelens, en gedachtes heel gedetailleerd verteld worden. We zien dit al meteen in het begin van het verhaal als Katniss in de trein nadenkt over wat er gaat gebeuren nu ze de winnares is van de Hongerspelen, ze ziet op tegen het verhuizen naar de winnaarswijk, de wijk in het district waar alle winnaars van de spelen wonen. In het geval van District 12 wonen hier alleen Katniss, Peeta en Haymitch. Ik geef een fragment waaruit blijkt hoe de gedachten van Katniss vaak gedetailleerd beschreven worden.

Ik klem mijn handen om de thermoskan, ook al is de warmte van de thee allang vervlogen in de ijzige lucht. Mijn spieren spannen zich krampachtig samen tegen de kou. Als er nu een roedel wilde honden opduikt, is de kans klein dat ik in een boom kan klimmen voor ze me aanvallen. Eigenlijk moet ik opstaan, rondlopen, mijn stijve ledematen losschudden. Maar in plaats daarvan blijf ik zo roerloos als de rots onder me zitten, terwijl de dageraad langzaam het bos verlicht. Tegen de zon kan ik niets beginnen. Ik kan alleen maar machteloos toekijken hoe ze me een dag in trekt waar ik al maanden tegen opzie.

Door de gedetailleerde beschrijving van dit soort momenten bevat het verhaal ook veel tijdvertraging. De gedachten en gevoelens worden zo beschreven dat de tijd vertraagd wordt. Het verhaal bevat bijna geen tijdversnellingen. Ik kan me geen tijdversnellingen in het verhaal herinneren.

Het verhaal bevat wel een tijdsprong. Deze tijdsprong vindt plaats aan het einde van het boek. Als Katniss uit de arena wordt gehaald raakt ze bewusteloos als ze in het luchtschip komt, en wordt ze enige tijd later pas weer wakker. Dan wordt er waarschijnlijk een paar uur overgeslagen maar er wordt niet duidelijk gemaakt hoeveel precies, maar mijn vermoeden zegt dat het 2 of misschien 3 uur is dat wordt overgeslagen.

Het verhaal bevat een flashback zoals er al bij het kopje ‘bouw’ is beschreven, waardoor het een a-chronologisch verhaal is.

Het verhaal bevat geen tijdsverdichting.

Er zit wel een terugwijzing in het verhaal, als Katniss in het luchtschip is en duidelijk wordt dat Peeta gevangen genomen is door het Capitool zegt Katniss: “Ik had belooft om hem te beschermen”. Dit verwijst terug naar wat ze aan het begin van de spelen beloofd heeft om te doen.

Tijdens de voorbereiding van de spelen verteld Haymitch aan Peeta en Katniss dat ze bondgenoten zullen moeten gaan zoeken en dat ze moeten proberen bij de andere tributen in de smaak te vallen, zodat ze samen willen werken. Dit is een vooruitwijzing in het verhaal. Een advies van wat ze moeten gaan doen in de toekomst.

De verhaallagen zijn: De zegetoer, voorbereiding op de spelen, tijdens de spelen en na de spelen*.

Het verhaal wordt continu verteld, omdat er geen tijd wordt overgeslagen behalve een korte flashback zoals al eerder beschreven is. Het tijdsperspectief is alsof het voor het eerst verteld wordt, dit weet de lezer omdat de verteller soms ook vraagtekens zet bij wat er gaat gebeuren. En de gebeurtenissen waar Katniss in zit worden ook niet achteraf beschreven maar vanuit hoe zij het op dat moment beleeft.

In het verhaal wordt ook vooral showing gebruikt, omdat zoals ik eerder ook al genoemd heb de gebeurtenissen heel gedetailleerd verteld worden.

Het verhaal speelt zich af in het ‘nu’ van het verhaal (het verhaalheden in de vertelde tijd).

*Het stukje na de spelen is maar heel kort omdat ze net uit de arena gered zijn, maar dit stuk is heel belangrijk voor het boek dus daarom is het ook een stuk van de verhaallijn.

7.  Spanning

Het verhaal bevat bijna geen open plekken, maar er is een verborgen, open moment. Op het einde verteld Haymitch aan Katniss dat ze niet bij het plan betrokken is geweest om de tributen te redden (dit plan was al voor de spelen bedacht). Doordat we door de ogen van Katniss het verhaal beleven wist de lezer dit ook niet. Deze informatie is dus het hele verhaal achtergehouden. Deze informatie werd alleen voor de hoofdpersoon achtergehouden. Het open moment is dan het moment dat de Hongerspelen bezig zijn omdat dat het moment is dat de informatie wordt achtergehouden.

De globale spanning in het boek is de vraag of Katniss de Hongerspelen dit keer weer overleeft, en wat er met haar en Peeta zal gebeuren.

Er zit veel lokale spanning in het boek maar ik zal 2 voorbeelden geven:

  • Als President Snow ineens bij Katniss thuis komt roept dit ook spanning op omdat de lezer denkt: wat komt de machtigste man van het land bij Katniss doen, en wat is de reden van zijn bezoek. Omdat Katniss bang is voor president Snow en we het door haar ogen meemaken vergroot dit de spanning.
  • In de arena ontstaat er plots een giftige mist die dodelijk is. Katniss en haar groep worden door de mist overwelfd en ze moeten vluchten. Katniss moet Mags dragen en Finnick draagt Beetee en Peeta. De vraag is of ze snel genoeg zijn om aan de mist te ontkomen.

De spanningsbogen van de 2 bovenstaande voorbeelden zijn

  • Van het moment dat Katniss het huis binnenkomt en ziet dat president Snow er is totdat het moment dat hij weer vertrekt.
  • Van het moment dat ze moeten vluchten voor de mist tot het moment dat Mags zichzelf opoffert en ze net kunnen ontkomen.

De meest voorkomende manier waar spanning mee wordt opgewekt in het verhaal zijn de dwaalsporen en de verkeerde vermoedens. Het verhaal heeft veel onverwachte wendingen. Dit komt doordat de arena waar de Hongerspelen dit jaar plaatsvinden een soort klok is, en op elk uur van deze klok gebeuren er verschillende dingen. Omdat de tributen niet weten wat er gebeurt, zorgt dit voor veel onverwachte momenten en wendingen. Bijvoorbeeld de mist, ook worden de tributen aangevallen door gemuteerde apen en slaat er op een plek van de klok altijd de bliksem in. Het verhaal bevat geen informatievoorsprong omdat we het hele verhaal door de ogen van Katniss zien.

8. Perspectief (vertelsituaties)

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Katniss. Dit geeft een subjectief beeld en je leert hierdoor Katniss heel goed kennen. De lezer zit als het ware in haar hoofd. De lezer kan zien dat het verhaal vanuit Katniss wordt verteld omdat de schrijver heel vaak laat merken dat we in het hoofd van Katniss zitten. Ik geef een voorbeeld:

We gaan op zoek naar de boom die Peeta aan het aftappen was. Finnick en ik staan klaar met onze wapens terwijl hij de tap erin wurmt, maar het gevaar lijkt geweken. Peeta heeft een goede ader gevonden en het water stroomt de tap uit; we lessen onze dorst en laten het warme water over onze jeukende lijven glijden. Daarna vullen we een paar schelpen met water om te drinken en lopen terug naar het strand.

Hierdoor wordt dus ook duidelijk dat Katniss het zegt en dat we het verhaal via haar lezen.

De vertelsituatie is de: ik-vertelsituatie. Dat is omdat we als lezer alles zien vanuit de ogen van de ik-figuur (Katniss). Dit blijkt uit hoe de zinnen geschreven zijn door de schrijver. Ik geef weer een paar voorbeelden:

‘Nee, ik wil ook nog wat jagen als het lukt,’ zeg ik tegen hem.

‘Maak je geen zorgen, ik ga niet ver weg,’ beloof ik Peeta.

Ik wil schreeuwen, maar mijn keel staat in brand.

‘Goed, Finnick, dank je wel,’ zeg ik.

Het ‘zeg ik’ gedeelte komt steeds terug waaruit blijkt dat het de ik-vertelsituatie is. Door de ik-vertelsituatie krijgen we van de gebeurtenissen vaak een heel subjectief beeld en dit is ook vaak een onbetrouwbaar beeld. Doordat we in het hoofd van de ik-persoon zitten leren we de ik-persoon heel goed kennen maar weten daardoor wat minder over wat de andere personages denken en voelen, tenzij zij hierover met de hoofdpersoon praten, of dat de hoofpersoon wat van de gevoelens of gedachten van een ander personage weet.

9. Ruimte/Plaats

De ruimte waar het verhaal zich afspeelt verschilt door het verhaal heen. In het begin van het verhaal speelt het verhaal zich af in District 12. De vorige Hongerspelen zijn voorbij en Katniss gaat in de winnaarswijk wonen en terug naar haar oude leven. President Snow komt met een belangrijke boodschap en de zegetoer begint. De functie van deze ruimte is het oproepen van een bepaalde sfeer. Katniss kan eigenlijk nog steeds niet geloven dat ze de spelen gewonnen heeft maar dit heeft haar leven op een zowel positieve als op een negatieve manier beïnvloed. Aan de ene kant heeft ze nu een prachtig huis en veel geld en hoeft ze zich nergens meer zorgen over te maken. Maar ze heeft ook nachtmerries van de vorige Hongerspelen en deze kwellen haar terwijl ze slaapt.

De zegetoer speelt zich buiten District 12 af, de zegetoer speelt zich af in alle andere 11 Districten, om weer te eindigen in District 12. De zegetoer wekt veel verwarring op bij Katniss omdat ze dan de familie van de tributen die gestorven zijn recht in de ogen aankijkt. Ze moet ook een speech geven wat dan voor Katniss nog heel lastig is. Daarom spreekt Peeta ook namens haar. En als er geschoten wordt in District 11 wekt dit ook een bepaalde sfeer op, van angst en onderdrukking. Omdat de kleine opstand meteen met harde hand wordt neergeslagen. Katniss wordt in veiligheid gebracht maar het is toch heel erg angstig voor haar.

Dan als de kwatskwelling bekend wordt gemaakt en Katniss weer mee gaat doen aan de spelen verplaatst het verhaal zich naar het Capitool, de hoofdstad. Hier worden de tributen zoals ieder ander jaar weer voorbereid voor de gevechten in de arena. Dit wekt weer een déjà vu op bij Katniss en Peeta. Ze worden weer gepresenteerd aan de inwoners van het Capitool net als het jaar daarvoor. 

Als de spelen beginnen verplaatst het verhaal zich naar de arena en dit is ook de belangrijkste plaats in het boek omdat, de spelen zich hier afspelen, deze plaats het best beschreven wordt en omdat het verhaal hier het langste plaats vind. De arena heeft een symbolische betekenis omdat toen de Districten een opstand begonnen tegen het Capitool er op de landkaart een soort arena ontstond met het Capitool in het midden. Daarom gebruiken ze tijdens de spelen een arena. De klok is ook symbolisch omdat de klok voorstelt dat elke seconde die je verpest, kostbare tijd is in je leven.

Dan als de spelen onderbroken worden door de reddingsactie, speelt en eindigt het verhaal in het luchtschip dat zo veel mogelijk tributen wegbrengt. De ruimte in het luchtschip wekt bij Katniss verwarring op omdat ze in het begin nog niet weet dat ze gered is, maar ze denkt dat ze gevangen genomen is. Als ze Haymitch ziet komt de opluchting dat ze gered is.

10. Beoordeling Boek

A.     Onderwerp

Het onderwerp van het verhaal is: Totalitaire regimes en uitbuiting van volkeren. Dit onderwerp spreekt me aan omdat ik interesse heb in hoe totalitaire regimes bepaalde dingen gebruiken om hun macht te garanderen. De manier hoe zo hun mensen misbruiken is verschrikkelijk en hoe meer je daar over weet des te meer je ook weet over waarom dat niet de juiste manier is om te regeren. Het verhaal laat geen nieuwe kant van het onderwerp zien omdat het verhaal is verzonnen. De Hongerspelen bestaan niet en zullen waarschijnlijk ook nooit bestaan. Verder zijn de mishandelingen en martelingen die in het boek voorkomen ook niets nieuws.

Het verhaal heeft me laten denken over als totalitaire regimes de mensen onderdrukken of mensen laten liquideren dat ook verschrikkelijk is voor de familie die achterblijft. Voordat ik het verhaal begon te lezen wist ik niet wat ik moest verwachten. Ik had deel 1 al gelezen en had werkelijk geen idee hoe het verhaal verder zou kunnen gaan in het vervolgdeel. Maar ik had zeker niet verwacht dat Katniss weer mee zou moeten gaan doen aan de Hongerspelen. De mensen die in de districten wonen, verachten het totalitaire regime. De mensen die in het Capitool wonen, vinden het regime echter een voordeel omdat zij er beter van worden. Maar de meerderheid van de mensen in het land Panem vindt het regime slecht en verschrikkelijk maar kunnen er niets tegen doen of over zeggen omdat hun leven dan niet meer veilig zal zijn. Ik ben het eens met de mening dat totalitaire regimes wreed en slecht zijn. Het probleem met deze regimes is dat het elk aspect en elk deel van elk menselijk leven willen controleren en bezitten. Dat is verkeerd omdat volgens mijn mening ieder mens vrij moet zijn in wat hij of zij wil doen. Het verhaal heeft me er nog meer op gewezen dat de totalitaire regimes op de meest verschrikkelijke manier hun mensen uitbuiten en misbruiken.

Het onderwerp blijft tamelijk oppervlakkig maar je ziet het wel in veel dingen terug. Omdat het verhaal zich voornamelijk in de arena afspeelt krijg je niet veel mee van de uitbuiting van de mensen in de districten. Maar krijg je wel mee hoe het totalitaire regime van president Snow de mensen in angst houdt door middel van de Hongerspelen. In de districten zie je wel duidelijk dat de mensen misbruikt worden om angst te zaaien onder de andere bevolking en elke vorm van opstand of meningsuiting de kop in kan worden gedrukt. Het onderwerp is vrij voorspelbaar en dat komt door 2 dingen. Ik had het eerste boek al gelezen dus ik wist al hoe het er in Panem aan toe ging. En ik weet ook hoe de totalitaire regimes werken en daarom was het onderwerp voor mij niet heel verassend.

Hoe de mensen worden uitgebuit en mishandelt wordt erg uitvoerig beschreven bij gebeurtenissen in het boek. Maar ook hoe het totalitaire regime de touwtjes in handen houd dus er wordt niet in het bijzonder ergens aandacht aan besteed maar ook niet dat een bepaald onderwerp aandacht tekort komt. Ik heb het vorige deel van de Hongerspelen trilogie gelezen en ook het volgende deel. Deze 2 delen hebben een soortgelijk onderwerp. Ik vind het eerste deel van de trilogie beter dan het tweede en het derde deel. Dit verhaal is beter omdat het verhaal dan nog nieuw voor je is, en als je aan het tweede deel begint dan weet je toch al meer over de personages en zijn sommige dingen of reacties meer voorspelbaar.

B.      Gebeurtenissen

Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen en ook veel actie, maar soms is er ook een periode in het verhaal waar er wat minder actie, dit is voornamelijk als Katniss even op zichzelf is met haar gedachten. Er zit genoeg tempo in het verhaal en het verhaal vertraagt nauwelijks.

In het verhaal ligt er wel een nadruk op de gevoelens en de gedachten van Katniss, dit komt doordat we het hele verhaal door in haar hoofd zitten. En er ook een nadruk wordt gelegd op de innerlijke strijd in Katniss tussen beslissingen die ze moet maken, bijvoorbeeld over de liefde tussen haar en Peeta en haar en Gale.

De gebeurtenissen hebben niet erg veel indruk op me gemaakt, dit komt vooral doordat het eerste deel eigenlijk niet overtroffen kan worden. Ook de gebeurtenissen in het eerste deel zijn veel spannender dan in het 2de deel. De gebeurtenissen zijn geloofwaardig maar niet waarschijnlijk omdat in de wereld van het ‘nu’ zie ik het niet gebeuren dat er een grote staat zo zal handelen tegen zijn inwoners. De Hongerspelen zouden natuurlijk een verschrikkelijk gebeuren zijn. Deze gebeurtenissen zijn wel geloofwaardig omdat ze heel erg goed en realistisch beschreven worden. De gebeurtenissen in het boek zijn niet herkenbaar, omdat er nog nooit zoiets gebeurd is. Waarschijnlijk zal er ook nooit zoiets gebeuren. Wat in principe de geschiedenis van Panem is, is dat toen de VS in een kernoorlog verwikkeld raakte de VS vernietigd werd en uit de as van de VS herrees het land Panem. Toen de districten van Panem in opstand kwamen tegen het Capitool bedachten zij de Hongerspelen om de districten ieder jaar aan hun fout te herinneren. Het is niet echt waarschijnlijk dat zoiets ooit zal gebeuren.

De gebeurtenissen zijn origineel omdat er nog nooit een boek over zoiets geschreven is. De dingen die gebeuren zijn ook vaak onvoorspelbaar. Maar als je het eerste boek al gelezen hebt heeft dit grote invloed op hoe je het tweede deel beleefd. Ik heb zelf ook nog nooit zoiets meegemaakt als in het boek, en hoop dat ik ook nooit zoiets hoef mee te maken, omdat het me verschrikkelijk lijkt om aan de Hongerspelen mee te moeten doen of om onder het totalitaire regime van president Snow te moeten leven.

C.      Personages

In het verhaal ga je heel erg met Katniss meeleven, en zeker als je merkt hoe zwaar ze het heeft, maar ook in het verleden heeft gehad. Katniss is levensecht beschreven net als de andere personages. Dit komt doordat we precies weten wat Katniss denkt, zegt, voelt en doet. We leren Katniss ook kennen door wat anderen over haar zeggen of denken en daardoor weten we ook hoe Katniss eruit ziet.

Ik kan me goed verplaatsen in de problemen en de gedachtewereld van Katniss. Dat komt doordat we precies weten wat Katniss denkt en wat ze heeft meegemaakt. We weten van Katniss dat haar vader toen ze nog heel klein was is gestorven en dat ze al eens aan de Hongerspelen heeft mee moeten doen. Katniss heeft het met sommige dingen hierdoor heel lastig en daardoor kan ik de gedachten van Katniss goed begrijpen en snap ik de problemen waar ze mee zit. Ik zou niet op Katniss willen lijken omdat ik dan geen vader meer zou hebben, en ik zou aan de Hongerspelen mee hebben gedaan. Maar ik zou wel sommige eigenschappen van haar willen hebben. De grote hoeveelheid moed die ze heeft en het vertrouwen dat ze krijgt in zichzelf en in anderen rondom haar, dat ze zo verandert inspireert denk ik aardig wat mensen, waaronder mij.

Op het begin van het verhaal verbaast mij het gedrag van Peeta omdat hij ineens heel raar gedraagt tegen Katniss, hij doet net alsof hij opeens niks meer voelt voor haar terwijl hij degene was die verliefd werd op Katniss. Dat is het enige moment dat ik echt vond dat iemand zich niet gedroeg zoals je zou verwachten. Want op andere momenten reageren de verhaalpersonen wel zoals je dat zou verwachten van een echt persoon. Omdat de personages vooral reageren zoals je van ze zou verwachten reageren ze vooral voorspelbaar. Maar dit maakt het verhaal er niet minder spannend op of minder leuk.

De personages laten wel duidelijk zien dat wij blij mogen zijn dat we leven in een tijd van vrede en in een samenleving waar er geen onderdrukking is. Dat heeft mij aan het denken gezet en mij ook laten zien dat we blij mogen zijn dat we niet leven in een wereld waar we onderdrukt worden en we niet mogen zeggen of doen wat we zelf willen.

De uitspraak die mij aan het denken heeft gezet komt van Peeta. Deze uitspraak komt eigenlijk uit het eerste boek maar wordt herhaald als Katniss hier weer aan denkt in de arena. Wat Peeta heeft gezegd is: als ik de arena inga wil ik het Capitool laten zien dat ze mij niet bezitten. Als ik dan toch moet sterven, wil ik nog steeds mezelf zijn. Dat vond ik een mooie uitspraak omdat het laat zien dat hoe erg het ook is wat Peeta gaat meemaken hij zich er niet bij neer legt en zich nog steeds op een bepaalde manier verzet tegen de wreedheden van het Capitool.

Omdat het verhaal vanuit de ik-persoon wordt verteld leer je vooral Katniss goed kennen en weetje vaak ook precies waarom ze op een bepaalde manier reageert. Bij andere personages heb je dit minder omdat je vaak hun geschiedenis of achtergrond weet. Dus van Katniss kom je genoeg te weten maar van de andere personages niet. Voor het personage Katniss hoef je niks zelf in te vullen omdat de lezer van haar alles begrijpt aangezien het verhaal vanuit haar perspectief verteld wordt en de lezer weer waarom ze bepaalde dingen doen of zegt. Bij de andere personages moet je wel veel zelf invullen. Dat komt doordat de lezer van die personages minder weet omdat ze niet zo uitvoerig beschreven worden en we niet in het hoofd van die personage zitten.

Wat ik heb gemerkt is dat Katniss in het verhaal veel zelfverzekerder wordt en dat ze ook de mensen om haar heen steeds meer vertrouwd. Ik snap dat ze deze verandering doormaakt omdat ze in een korte periode heel veel meemaakt. Door de omstandigheden waar ze in zit tijdens de spelen in de arena, en wat ze daar meemaakt, de tributen die elkaar afslachten en de strijd die zich voortdurend om haar heen bevind. Moet ze steeds meer zekerder worden van zichzelf.

Een beslissing die Johanna deed vond ik best apart. Toen Katniss en Johanna de val gingen zetten om de andere tributen te elektrocuteren leek het net of Johanna Katniss aanviel. Dit vond ik raar aangezien ze bondgenoten van elkaar waren. Maar later blijkt in het verhaal dat ze de volg chip, waarmee het Capitool de tributen volgt, heeft weggesneden zodat het Capitool niet meer wist waar ze was.

D.     Bouw

De gebeurtenissen volgen elkaar chronologisch op totdat er een flashback voorkomt waarin Katniss terugdenkt aan haar ‘jeugd’. Daarom vind ik dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen omdat er geen tijdsprongen worden gemaakt en je als lezer het idee krijgt dat je alles samen met Katniss doormaakt. Het sleurt je als het ware mee. Het verhaal is spannend opgebouwd omdat de gebeurtenissen in het verhaal zich opstapelen. Het verhaal begint tamelijk rustig, Katniss komt terug van het Capitool na de vorige Hongerspelen en ze gaat intrekken in de winnaarswijk. Dan komt president Snow op bezoek, wat al veel vragen opwekt over het vervolg van het verhaal. Dan wordt de kwartskwelling bekend gemaakt enz. Het verhaal houd je bezig door telkens nieuwe gebeurtenissen te laten voorkomen.

Het verhaal heeft geen ingewikkelde opbouw omdat de gebeurtenissen elkaar chronologisch opvolgen (op een flashback na). De gebeurtenissen vloeien als het ware in elkaar over en het is voor de lezer heel gemakkelijk om dat te volgen.

In het verhaal is er maar 1 verhaallijn dus punt d is niet van toepassing

Er is maar een tijdsprong in het verhaal en dat is als Katniss het bewustzijn verliest. Er is ook maar een flashback die over haar jeugd gaat dus het verhaal wordt niet moeilijker gemaakt door de flashback of de tijdsprong. Het verhaal heeft goed en toepasselijk slot. Als Katniss en een handvol andere tributen zijn ontsnapt uit de arena is het Capitool blijkbaar zo boos dat ze het thuisdistrict van Katniss, District 12, compleet wegvagen. Dit is een toepasselijk einde vanwege de regeermethode van het Capitool, dat vooral angst en geweld gebruikt om de mensen in de Districten te onderdrukken.

De bouw van het verhaal past goed bij het onderwerp omdat het gebeurtenissen zijn die elkaar opvolgen in het heden. Omdat het verhaal niet al is gebeurt maar het zo opvolgt is de volgende gebeurtenis vaak onvoorspelbaar. Bij totalitaire regimes is dit ook vaak het geval omdat ze als de ene techniek om de mensen onder de duim te houden niet lukt ze iets anders verzinnen om het volk te onderdrukken. In het boek kwam voor mij het bombardement op District 12 ook compleet onverwacht. Het verhaal bevat 1 flashback en deze is belangrijk voor het verhaal, omdat je dan een klein stukje van de jeugd van Katniss te weten krijgt en je dan ook weet waarom ze in bepaalde dingen zo goed is of ze in bepaalde dingen achterligt. Ik vind het belangrijke informatie die niet onmisbaar is maar wel helpt met het beter begrijpen van de hoofdpersoon.

Het einde van het boek nodigt eigenlijk meteen uit om het laatste en derde deel van de trilogie te lezen. Dit komt doordat het einde een cliffhanger is. Als Gale tegen Katniss zegt: Er is geen District 12 meer, wil je weten hoe het afloopt. Hoe gaat de revolutie en de opstand tegen het Capitool verder? Hoe reageert Katniss op de vernietiging van District 12, en welke rol gaat zij nu spelen in de opstand? Dit zijn allemaal vragen die je dan als lezer graag beantwoord wil hebben. Hierdoor zal de lezer sneller ook het derde deel van het boek gaan lezen.

E.      Taalgebruik (Bij verhalen in boeken)

Het verhaal is makkelijk te lezen omdat de woorden die worden gebruikt worden niet al te moeilijk zijn. Als er al een moeilijk woord gebruikt werd kon je uit de zin opmaken wat het betekende. Het taalgebruik was ook niet lastig en de zinnen die gebruikt werden waren ook niet zo moeilijk. Dus over het algemeen waren de woorden en zinnen niet lastig om te begrijpen. De dingen in het verhaal die heel erg uitgebreid beschreven worden zijn de gedachten van Katniss. De gedachten van Katniss worden ook veel verteld. Hierdoor begrijp je het boek wel beter omdat je precies weet hoe de gedachtegang van Katniss is. Dit verbetert de leesbaarheid van het boek omdat het belangrijke informatie geeft en je je dan gemakkelijk kan verplaatsen in de hoofdpersoon.

Er zitten niet heel veel dialogen in het verhaal maar wel een behoorlijk aantal. Als je dit vergelijkt met de gedachtes die beschreven worden dan is er een klein aantal dialogen. In dialogen kan er belangrijke informatie worden uitgewisseld tussen personages. Ik vind het niet erg om dialogen te lezen omdat dit ook kan aangeven hoe bepaalde personen over elkaar denken. Als een personage iemand aardig vindt dan zal hij op een andere manier tegen dit andere personage spreken als wanneer hij dit personage veracht.

De gedachten en gevoelens worden in dit boek heel erg uitgebreid en veel beschreven. Er wordt ongeveer evenveel ‘beschreven’ als dat er gesprekken voorkomen. De verhouding tussen de gedachtes en gevoelens en de gesprekken en de beschrijving is dus groot. De taal die gebruikt wordt past goed bij de personages. De begeleidster van Katniss uit het Capitool praat bijvoorbeeld heel deftig en zal eerder wat meer gecompliceerde woorden gebruiken dan dat een meisje of een jongen van 16 jaar oud, die wat meer alledaagse taal gebruiken.

11. Overige Informatie

In het stukje ‘Overige Informatie’ ga ik de volgende onderwerpen behandelen.

Titelverklaring, Informatie over de Schrijfster, Keuzeopdrachten en de Bronvermelding van het Leesverslag.

A.     Titelverklaring

De titel heeft betrekking op de jurk die Katniss tijdens de zegetoer draagt. In de jurk zitten een soort nepvlammen gemonteerd waardoor als ze ronddraait het net lijkt alsof haar jurk vlam vat. Hierdoor krijgt ze de bijnaam: Katniss het meisje in vuur en vlam.

De titel heeft ook betrekking op de listige manier waarmee Katniss & Peeta de vorige Hongerspelen hebben gewonnen, door die manier komen veel districten nu in opstand en deze opstand verspreid zich nu als een lopend vuurtje.

De titel slaat ook op hoe Katniss vurig probeert om Peeta in leven te houden en er tegelijkertijd voor moet zorgen dat ze geen problemen krijgt met het Capitool. Vanwege de bedreiging van president Snow.

B.      Informatie over de Schrijver

Suzanne Collins is een Amerikaanse scenarioschrijfster en auteur. Suzanne wilde eigenlijk actrice worden, maar uiteindelijk belandde ze achter de schermen. Haar carrière als schrijfster begon in 1991 als scenarioschrijfster van kindertelevisieprogramma’s, nadat ze haar diploma ‘Dramatic Writing’ aan de Universiteit van New York had gehaald. Ze werkte mee aan enkele televisieprogramma’s voor de kinder- en jeugdzender Nickelodeon. Suzanne Collins was genomineerd voor de Writers Guild of America voor haar medewerking aan het schrijven van de kerstspecial: Santa, Baby!

Nadat Suzanne kinderboekenschrijver James Proimus had ontmoet wou ze haar eigen kinderboek gaan schrijven. Haar inspiratie voor haar boek genaamd: Gregor de Bovenlander, was het boek Alice in Wonderland. Suzanne dacht dat het voor de kinderen die, net als zij, in de stad opgroeiden moeilijk was om zich in te leven in de omgeving waarin Alice in Wonderland zich afspeelt. Want in New York val je niet zo snel in een konijnenhol.

Waar Suzanne Collins het bekendst van is, is De Hongerspelen Trilogie, die de uitgever ‘Van Goor’ in 2009-2010 uitbracht. De Hongerspelen (deel 1, geschreven in 2008) was deels geïnspireerd door de Griekse mythe van Teseus en de Minotaurus. Haar vaders carrière in de luchtmacht zorgde ervoor dat ze armoede, verhongering en de effecten van de oorlog begreep. Ook begreep ze hoeveel een kind kon verdragen. Het vervolg op het boek werd: Vlammen, dat in 2009 geschreven werd. Het laatste boek uit de trilogie, ‘Spotgaai’, werd in 2010 geschreven. Suzanne Collins woont nu in Connecticut met haar man Cap, haar dochter en zoon en haar drie katten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

heeeeyyyyy
dit is echt super goed. ik snapte niet precies wie al die mensen waren toen ik het boek las maar nu snap ik het helemaal door je samenvatting

6 jaar geleden

Antwoorden

H.

H.

t is geen feest !

6 jaar geleden

gast

gast

A.

A.

Note, Wiress is een zij, geen hij.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

De volgorde klopt niet altijd dat is wel beetje irritant. Voor de rest is hij wel goed

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

De helft van deze presentatie is van het internet gehaald ik heb meerdere presentaties en jij hebt exact hetzelfde geschreven!!!

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

super handig :) dankje.

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Katniss heeft geen bruin haar en bruine ogen! Ze heeft zwart haar en grijze ogen!!! Het wordt heel duidelijk benadrukt in het boek, als je het boek hebt gelezen weet je het wel. Er is veel van internet afgehaald en er zijn meerdere fouten, die je niet zou maken als je het boek goed kent.

5 jaar geleden

Antwoorden

R.

R.

3 jaar geleden

R.

R.

3 jaar geleden

gast

gast

D.

D.

heeyy ik heb er een boekverslag over gemaakt maar mijn docent wil nog 1 ding van mij weten voor ze het goed keurt. op een bepaald moment zou katniss, de president ontmoeten en op een of andere manier zou ze moeten merken dat hij er is fzo maar ik weer niet wat het is jullie wel?

5 jaar geleden

Antwoorden

C.

C.

Hoi dapne, Katniss is samen met onder ander Peeta, Effie en Haymitch op een belangrijk feest. Katniss zou een seintje van president Snow ontvangen als teken dat hij haar gelooft (de liefde van Peeta en Katniss). Katniss kijk president Snow aan en hij geeft haar een klein kort knikje en een blik waar uit duideijk op te maken is dat hij het niet gelooft.

5 jaar geleden

gast

gast

J.

J.

Er zitten SUPER veel fouten in de samenvatting van het verhaal . vertrouw dit verslag NIET !!!

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

ik vraag me af of je niet een te makkelijk boek hebt gekozen? ik zit namelijk in de eerste (ook van tt vwo) en ik lees die boeken ook.

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

Anus

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

U.

U.

kon beter

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Renzo H.

Renzo H.

dit is echt de beste boek dat ik ooit al heb gelezen ben er echt content van dat ik hem heb gelezen

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Lucas

Lucas

Wat is de vertelde tijd?

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast