Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De hertog van Egypte door Margriet de Moor

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De hertog van Egypte
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 684 woorden
  • 15 mei 2014
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
1 keer beoordeeld

Boekcover De hertog van Egypte
Shadow
De hertog van Egypte door Margriet de Moor
Shadow

Analyse ‘Hertog van Egypte’

Zakelijke gegevens
 Margriet de Moor: Hertog van Egypte, Querido, Amsterdam 1996

Eerste Reactie
Best ingewikkeld soms, geen idee wie wie is.

Analyse
Titel, ondertitel en motto
Joseph verteld Lucie een verhaald over de intocht in 1422 in Deventer van een stel zigeuners. Lucie als de boerenmeid die met de zigeuners mee wil trekken (wat ze uiteindelijk ook doet) en Joseph als Joseph Andrias, hertog van Egypte. Joseph is het oertype van de zigeuner, de eeuwige zigeuner.

Motto: ‘En – hoe ging de reis? Hoe ging het met het hart dat scheurde en niet brak?’ à slaat op de reizen die Joseph maakt en de verhalen die hij verteld aan Lucie wanneer hij in november altijd weer terugkeert.

  1. Genre
    Liefdesroman à liefde tussen joseph en lucie, en ook historisch omdat er veel verteld wordt over de geschiedenis van de zigeuners
  2. Opbouw (proloog/epiloog?)
    Boek bestaat uit 5 delen, met ieder 3 tot 5 hoofdstukken.
  3. Stijl en vertelwijze (beschrijf de schrijfstijl, iets opvallends aan lay-out of spelling?
    Het valt op dat het vrij ingewikkeld geschreven is, vaak snap je pas laat (of niet) wie er nu spreekt of over wie het gaat.
  4. Personages (karakteriseer belangrijkste personen, typen, vlak of rond)
    Lucie: rond karakter, ze verandert. Boerenvrouw en enig kind. Vroeger is ze gepest om haar domheid, maar nu wordt ze geaccepteerd. Ze heeft samen met haar vader een springpaard fokkerij. Ze houdt heel veel van dieren, speciale band. Ze vervult de rol als luisteraar.
    Joseph Plato:
    rond karakter. Hij is en ziet eruit als een zigeuner. Getrouwd met Lucie, liefde op eerste gezicht. Hij is veel op reis, hij maakt trektochten op zoek naar zijn familie. Hij heeft veel verhalen als hij terugkomt en vindt het fijn om te vertellen aan Lucie. Hij overlijdt aan kanker.
    Gerard: vlak karakter. Hij is de vader van Lucie en accepteert Joseph in het begin maar moeilijk. Als hij Joseph herkent als zoon van zijn in de oorlog overleden vriend Jannosch, accepteert hij hem.
  5. Plaats en ruimte(bepaalde functie?)
    Speelt zich af bij het bedrijf (Twente), in de natuur en de tochten die Joseph maakt. Altijd ergens in Europa. Speelt zich ook af in de gebieden waar het zigeunervolk komt en rondtrekt.
  6. Tijd (historische tijd, tijdsduur (versnellingen/vertragingen?), tijdsvolgorde (chronologie)
    De vertelde tijd is delen van het hele leven van Lucie en Joseph, er wordt verteld over hun kindertijd, hun trouwen en Joseph’s dood.
    De zigeunerverhalen beginnen al in de 15e eeuw (1422 intocht Deventer)
    Niet chronologisch verteld, veel flashbacks à heeft te maken met een zigeunertraditie à ‘Er wordt niets gerangschikt in die tijd’, dus het past erbij.
  7. Perspectief
    Eerst weet je niet wie de ik-verteller is à later kom je erachter dat het een alter-ego van Lucie is, een soort dubbelganger van haar, vindt zichzelf ook intelligenter dan Lucie.
  8. Onderwerp, thema (korte samenvat. van de hoofdgedachte), motieven, verband tussen titel en thema?
    Thema: afstandelijke liefde tussen een boerendochter en een zigeunerjongen.
    Motieven: vertellen van (zigeunervolk)verhalen (Joseph verteld in het boek veel verhalen, over zijn reizen en de geschiedenis van het zigeunervolk); niet toegegeven liefde (telkens als Joseph thuiskomt denk je dat ze blij zullen zijn, maar het gebeurt steeds niet, het is net of er niets verandert in hun leven. Lucie krijgt alleen wel de verhalen te horen en geniet hiervan, maar ze bekennen elkaar de liefde niet).
     

Plaats in de literatuurgeschiedenis

  1. Welke biografische gegevens v/d auteur zijn belangrijk v/h werk?
    Margriet de Moor heeft kunstgeschiedenis en archeologie gestudeerd à verleden interessant, veel geschiedenis in het boek (over het zigeunervolk).
  2. In hoeverre is dit werk typerend? (stijl, thematiek, motieven, etc.)
    De Moor gebruikt veel elementen uit muziek: beweging, tempo, thema’s, etc à in dit boek wisselen de gebeurtenissen en vooral de verhalen zich in snel tempo af.
  3. Wat weet je v/d tijd en de stroming waarin het werk is geschreven?
    Het heeft iets weg van (neo)romatiek à natuur, ontsnappen aan het alledaagse (Joseph), maar dan niet als sprookje o.i.d. Of post-modernisme à ontsnappen aan de restricties van de werkelijke maatschappij.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De hertog van Egypte door Margriet de Moor"