De hemel van Hollywood door Leon de Winter

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1867 woorden
  • 12 oktober 2006
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 20 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1997
Pagina's
329
Geschikt voor
vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De hemel van Hollywood
Shadow

Drie aan lager wal geraakte acteurs in Hollywood stuiten op een vreemd geheim, dat hen binnenvoert in een wereld van misdaad en leugens.

Drie aan lager wal geraakte acteurs in Hollywood stuiten op een vreemd geheim, dat hen binnenvoert in een wereld van misdaad en leugens.

Drie aan lager wal geraakte acteurs in Hollywood stuiten op een vreemd geheim, dat hen binnenvoert in een wereld van misdaad en leugens.

De hemel van Hollywood door Leon de Winter
Shadow
Titel: De hemel van Hollywood
Auteur: Leon de Winter
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1997
Gelezen druk: Eerste druk

Informatie over de auteur:
Leon de Winter wordt op 24 februari 1954 in 's Hertogenbosch geboren als zoon van orthodox-joodse ouders, maar hij groeit op in een niet-joodse omgeving. Zijn vader, die overleden is toen hij elf was, handelde in lompen en oud papier waardoor hij werd uitgescholden voor ‘voddenjood’.Hij bezoekt in zijn geboorteplaats het gymnasium en in Waalwijk het gereformeerde Willem van Oranje College. Een jaar voor hij zijn diploma haalt, wordt zijn novelle Revolutie bekroond met de ontmoetingsprijs van de Stichting Literaire Dagen (1973). In 1974 verhuist hij naar Amsterdam en gaat aan de Nederlandse Filmacademie studeren. Uit ongenoegen met het onderwijsniveau geeft hij met enkele anderen een zwartboek over de opleiding uit. Hierin bekloeg hij het ambachtelijke karakter van de opleiding van de academie. Op 1 januari 1978 verliet Leon samen met diezelfde vrienden de academie zonder een eindexamen te hebben afgelegd.
De eerste speelfilm van de drie vrienden (dus Leon samen met Segers en Vandevelde) ging in 1979 in premiere. Deze film vormde de basis voor de (ver)wording van de jonge Dürer Hetzefde jaar kreeg de Winter voor deze roman de Reina Prinsen Geerlingsprijs. Voor de televesie maakte het trio van 1978 tot 1980 enkele films onder andere Vanuit het heden, junkieverdriet en de wereldverbeteraar. De toneelgroep Centrum bracht naar aanleiding van de levensloop van de Vlaamse dichter Jotie T'Hooft in 1981 Junkieverdriet op de planken. Eind 1981 ging de tweede speelfilm de afstand in première.

Leon de Winter werkte als recensent van voornamelijk Duitse literatuur van 1978 tot 1982.
Hij schreef tot 1982 literaire verhalen en essays voor Raster, Mandala en Newfoundland.

Tijd en plaats van het verhaal:
Het verhaal in het eerste deel speelt zich voornamelijk af in Hollywood in Amerika, maar belangrijke andere steden zijn Las Vegas en Camen (Maine).
De belangrijkste ruimtes in het eerste deel zijn het St. Martin hotel, de flat van Benson en de villa van Rodriquez en co.
Het eerste hoofdstuk van het tweede deel speelt zich af in verschillende plaatsen in Nederland, Frankrijk en Zwitserland.

Hoofd en bijpersonen:
De hoofdpersoon van dit verhaal is Tom Green. Floyd Benson, Jimmy Kage en Paula spelen ook een belangrijke rol in het verhaal.

Tom Green
Zijn echte naam is eigenlijk Thomas Grünfeld. Hij is rond de 40 jaar oud, van middelmatige lengte en een oud-acteur. Tom Green komt oorspronkelijk uit Nederland, Den Haag, maar verhuisd naar Amerika om een beroemd acteur te worden. Dit lukt hem aardig, hij krijgt op een gegeven moment zelfs een Emmy-nominatie.

Voordat hij naar Amerika ging, leefde hij in een gezin, die verzwegen wie zijn vader was. Ze hadden verteld dat hij een zeeman was, maar hij bleek een rijke Joodse man te zijn.
Toms moeder verkoopt Tom aan zijn vader, Max Grünfeld, voor een appartement in Parijs. Voor Tom breekt er nu een moeilijke tijd aan, omdat zijn vader wil dat Tom hem opvolgt in zijn bedrijf, maar Tom wil acteren.
Uiteindelijk gaat Tom naar de filmacademie en wordt een bekend acteur.
Op een zekere dag overlijdt zijn moeder en zijn vader volgt haar snel. Hij laat Tom een erfenis van 130 miljoen achter.
Tom doet afstand van de erfenis, omdat hij weer wil gaan werken. Hij gaat naar Amerika. Tom solliciteert een paar keer maar heeft geen geluk, want door een fraudezaak heeft hij in de gevangenis gezeten en kan hij zijn verdere carrière wel vergeten. Aan het begin van het boek bezit hij $189,- en heeft hij geen werk. Uiteindelijk zet hij zijn leven op het spel door een grote overval te doen en medeplichtig te zijn aan een moord. Tom Green is een rustige man en heeft een slimme manier van aanpak, hij denkt goed na voordat hij iets doet en neemt daarom niet veel foute beslissingen.

Floyd Benson
Floyd heeft een volle kop grijs krullend haar en onschuldige donkerbruine ogen. Een forse onderkin heeft zijn hals onzichtbaar gemaakt en zijn handen zijn ontroerend klein, gaaf en zacht als van een kind. Hij heeft verder een raspende buikstem en is rond de 70 jaar oud. Vroegere oscarwinnaar die nu werkt als elektricien. Qua innerlijk is hij een beetje hetzelfde als Tom Green. Hij denkt goed na over dingen voordat hij ze doet en samen bedenken ze een groot en goed plan om weer net zo rijk te worden als vroeger.
Benson heeft kanker en daarom doet hij mee omdat hij toch niets meer te verliezen heeft.

Jimmy Kage:
Hij is rond de 60 jaar oud en is een man die zichzelf goed verzorgt. Hij koestert zijn rossige haardos en bezit al zijn tanden nog. Hij heeft groenblauwe ogen, een afgetraind gezicht, sterke kaaklijn, de ideale geneesheer-directeur in een soap. Verder heeft ook hij een diepe stem, maar rauwer, een keelstem die door duizenden sigaretten en talloze nachten ‘on the rocks’ oncontroleerbare vibraties heeft gekregen. Jimmy kon een lange tijd geleden ook niet meer verder als acteur maar heeft het nog het best van de drie. Hij heeft een huis en kan goed rondkomen met zijn geld. Hij heeft als een beest geleefd en geniet nu als het ware van zijn laatste levensjaren.
Als Green de ideeën krijgt over de perfecte misdaad wil hij er eerst niks meer te maken hebben maar later doet hij toch mee, en brengt iedereen aan het eind nog in gevaar door zijn drank probleem, en omdat hij te zenuwachtig is. Hij lost uiteindelijk als meest de moord op. Hij trekt de conclusies.
Over het verleden van Jimmy Kage wordt niet veel gezegd.

Paula Carter:
Vanessa Wallace alias Paula Carter, was de vroegere vriendin van Tom Green, nog voordat hij in de gevangenis terechtkwam. Nu is ze het vriendinnetje van Rodney Digiacomo, en is zij tevens een van de dieven die de misdaad heeft gepleegd. Aan het eind van het verhaal vertrekt zij met Green naar het buitenland, en is onduidelijk wat er voor de rest met haar gebeurd.

Korte samenvatting:
Tom Green ontmoet in Hollywood twee oude vrienden: Jimmy Kage en Floyd Benson. Ze trekken samen op en stuiten een lijk.
Benson herkent de man, het blijkt een man te zijn waarbij hij een alarm plaatste. Benson herinnert zich het huis en de aanwezigheid van drie andere personen. Kage, Benson en Green beseffen dat zij nu hoofdverdachten worden als ze het lijk laten liggen. Aangezien ze al behoorlijk veel sporen achter hebben gelaten, nemen ze het lijk mee en leggen het bij Benson in de vrieskist. De drie acteurs gaan zelf voor politie spelen. Benson installeert een microfoontje in het huis van de mannen, en komen de drie meer te weten over de moord op Tino Rodriquez. Zo komen zij erachter dat twee van de gangsters Tino vermoord hebben en dat ze veel geld in een kluis hebben. Dit zet de drie acteurs aan tot actie, geld kunnen zij alledrie goed gebruiken. Ze maken een plan om als drie agenten het huis te bezoeken en de drie mannen onder druk te zetten. Hierbij worden ze geholpen door Charlie die het huis in de gaten houdt. Als ze het plan uitvoeren lijkt het in eerste instantie te lukken. Er ontstaat een dodelijk gevecht tussen twee mannen en de derde vlucht. De drie acteurs hebben vrij toegang tot de kluis, de sleutel hadden ze van Paula gekregen. Net voordat ze het geld mee willen nemen, keert de derde man terug. Deze wordt door Benson uitgeschakeld.
Alledrie de acteurs zijn weer schatrijk, Kage koopt een boot en gaat varen. Benson leeft de laatste maanden van zijn leven rustig, hij heeft geruime tijd leverkanker. Tom Green gaat er vandoor met Paula, zijn ex-vriendin.

Verhaaleind:
Het is een open einde. Aan het eind ben je helemaal in de war of het wel allemaal echt waar is wat er allemaal is gebeurd in het verhaal. Je weet niet eens zeker of Tom Green het script geschreven heeft, en of hij nu nog leeft of dood is, en je weet ook niet wat er voor de rest gebeurd is met Jimmy Cage, en de vriendin van Tom Green. Aan het verhaal ben je eigenlijk niks wijzer geworden.

Bijzonderheden van de indeling:
Het boek heeft een hoofdstukindeling, aan de bovenkant van de bladzijde van elk nieuwe hoofdstuk staat met hoofdletters EEN, TWEE enzovoort. Elk hoofdstuk is een afgerond geheel, en de lengte is niet bepaald opvallend.

Perspectief:
Het eerste deel van het boek wordt verteld in de derde persoon. Een hij/zij verhaal dus. In het eerste hoofdstuk van het tweede deel is er een alwetende verteller. Deze doet verslag over Green’s dood plus zijn levensverhaal. In het tweede hoofdstuk wordt alles gezien door de ogen van Charlie Strauss. Een ik-verhaal dus.

Bijzonderheden in de tijd:
Het boek begint midden in een gebeurtenis. Het verhaal is niet chronologisch verteld, er zijn veel flashbacks naar de jeugd van Tom Green.
Het verhaal speelt zich in het heden af en de flashbacks gaan terug naar de jeugd van Tom Green, zo rond 1948. Ook zijn er flashbacks over Tom’s leven voor dat hij de in de gevangenis zit.
De gebeurtenissen spelen zich af in een volgorde die heen en weer springt in de tijd.
Het eerste deel duurt ongeveer 3 weken. Het hele boek duurt ongeveer een jaar.

Tekstgedeelten:
Het boek is geschreven in een vorm van filmtermen, en het begint midden in een gebeurtenis.
Dit heeft als effect dat je als lezer ook meteen in het verhaal zit en je ook meteen in de gaten hebt dat het boek ook over een film gaat.

De belangrijkste motieven uit het boek zijn:
Leidmotieven:
Het filmscript is een leidmotief: Het leven van de drie mannen, en het leven in Hollywood draait uitsluitend om films. Ze worden gemaakt, worden successen of juist niet. Daarom zijn ze zo belangrijk in dit boek, dat ook gedeeltelijk als een filmscript is geschreven.
Ook wil Tom Green zijn script in een film maken. Maar daarvoor is geld nodig, en dat heeft hij niet.

Motieven:
De afkomst: Wat redelijk vaak voorkomt is dat er wordt gesproken over de afkomst. Je komt te weten in het verhaal wie Tom Green, Jimmy verteld wie zijn ouders waren en vandaan kwamen.
Hollywood: Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Hollywood.
De misdaad: in het boek worden verschillende misdaden gepleegd; zoals moorden, diefstal etc.
Paula: Paula is de ex van Tom Green, en voordat ze in het verhaal komt is er al over haar verteld.

Thema’s:
In dit boek is het thema een aan lagerwal geraakte personen met een identiteitscrisis. Je leest hoe moeilijk het kan zijn om zonder geld, als mislukt acteur, te overleven in de harde wereld: Hollywood.
De drie mannen bedenken een plan om nog 1 keer te schitteren als acteurs. De prijs bestaat uit miljoenen dollars, de inzet is hun leven. Het boek is net een film, het begint ook met de tekst: 'als dit een film was.....'

Titelverklaring:
In het verhaal is de titel een filmscript van Paula. Later gebruikt Tom Green deze als naam voor zijn eigen script. Het script vertoont sterke overeenkomsten met wat er in het boek ook gebeurd. De titel slaat ook op waar het verhaal zich afspeelt namelijk in Hollywood.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De hemel van Hollywood door Leon de Winter"