De hemel van Heivisj door Benny Lindelauf

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover De hemel van Heivisj
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 881 woorden
  • 16 januari 2013
  • 177 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
177 keer beoordeeld

Boekcover De hemel van Heivisj
Shadow

Zuid Limburg, 1938. Fings droom is zojuist in duigen gevallen. In plaats van dat ze mag doorleren voor onderwijzeres, moet ze gaan werken bij de Sigarenkeizer. Het werk stelt niet veel voor: ze wordt oppas van Liesl, het eigenaardige joodse nichtje van de vrouw van haar baas. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Liesl blijkt in groot gevaar. De enige die haar…

Zuid Limburg, 1938. Fings droom is zojuist in duigen gevallen. In plaats van dat ze mag doorleren voor onderwijzeres, moet ze gaan werken bij de Sigarenkeizer. Het werk stelt niet …

Zuid Limburg, 1938. Fings droom is zojuist in duigen gevallen. In plaats van dat ze mag doorleren voor onderwijzeres, moet ze gaan werken bij de Sigarenkeizer. Het werk stelt niet veel voor: ze wordt oppas van Liesl, het eigenaardige joodse nichtje van de vrouw van haar baas. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Liesl blijkt in groot gevaar. De enige die haar kan helpen is Fing. Als het noodlot onafwendbaar lijkt, krijgt Fing op wonderbaarlijke wijze hulp. Niet van mensen, maar van een mijnpaard genaamd Heivisj en een stokoude linde. Maar zal de redding op tijd zijn?

De hemel van Heivisj door Benny Lindelauf
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leeservaring 

Ik heb dit boek gekozen omdat het het eerste boek op de lijst was met boeken die ik moest lezen. Het is ook makkelijker om de dikkere boeken als eerste lezen als je meer tijd hebt om te lezen. Het boek bracht verschillende gevoelens bij mij op. Soms bracht het verdriet op, soms medelijden, maar ik moest ook vaak lachen en ik ergerde mij ook af en toe aan de personages in het boek. Ik vind het van nature wel interessant om boeken die over de Tweede Wereldoorlog gaan te lezen. Ik vond sommige elementen wel wat onrealistisch. Dus soms sprak het verhaal mij wel aan, maar soms ook niet. Ik ben door dit verhaal aan het denken gezet. Je vraagt je af wat jij zou doen als jij de hoofdpersoon van het boek zou zijn geweest. Ik ben ook veel gaan denken over de Tweede Wereldoorlog en hoe dat allemaal ging.

Ik vind de personages van dit boek een beetje raar. Ik snap hun manier van denken niet. Dit kan komen door de tijd waarin zij wonen maar ook door de dingen die zij meemaken die ik nooit heb meegemaakt. Ondanks het feit dat ik mij meestal niet kon identificeren met de personages vond ik het boek makkelijk te lezen. In het begin waren de Limburgse woorden wat irritant maar toen ik daar gewend aan raakte ging het lezen van het boek heel snel en makkelijk. Het slot van het boek vond ik erg mooi en niet cliche.

 

Uittreksel

Het verhaal begint  in 1938, in een stadje in Limburg. Hoofdpersoon Fing woont met haar oma, vader, vier oudere broers en  twee zusjes in een groot oud huis dat Negen Open Armen heet. Het huis zit vol geheimen en er schijnen geesten te wonen. Fing is op dat moment twaalf jaar en wordt bij het schoolhoofd geroepen. Ze kan een beurs krijgen en lerares worden. Fien wil dit ontzettend graag, maar oma Mei, die aan het roer van het gezin staat, vindt dit geen goed plan, ze duldt geen hulp. In plaats van studeren, moet Fing gaan werken. Ze komt terecht bij het rijke gezin van  de Sigarenkeizer en zijn Duitse vrouw, de Pruusin. Fing denkt dat ze huishoudelijke taken zal moeten verrichten maar tot haar verrassing hoeft ze geen zwaar werk te doen en krijgt ze zelfs nieuwe  kleren. Dan wordt duidelijk dat ze wordt  ingehuurd om het nichtje van de Pruusin, Liesl, gezelschap te houden. Liesl is een lastig kind, het valt Fing dan ook zwaar. Wanneer Liesl Fing ook nog eens onterecht de schuld geeft van een diefstal, raakt Fing haar baantje kwijt. Dan breekt ook de oorlog uit en worden vader en de vier broers opgepakt en naar Duitsland gestuurd. Oma Mei, Fien en de zusjes Muulke en Jes blijven achter in Negen Open Armen waar Oma Mei steeds raarder gaat doen. In tegenstelling tot wat Fing dacht, zal de oorlog toch een grote rol in haar leven gaan spelen.

De titel is de hemel van Heivisj. Heivisj is het paard dat Fing en Liesl uiteindelijk redt. Dit paard wordt na maandenlang in een tunnel vastgezeten te zijn hysterisch als er geen licht is. Letterlijk betekent Heivisj naar huis. De titel zegt dus eigenlijk de hemel naar huis. Ik denk dat de titel de hemel van Heivisj is omdat Fing en Liesl zonder Heivisj het nooit zouden hebben overleefd zonder Heivisj, en dus nooit naar huis zouden zijn gekomen.

 

De hoofdpersoon van dit boek is  Fing. Fing is aan het begin van het boek een twaalfjarig meisje dat nog best naief is. Ondanks haar naiefheid is ze wel vastberaden en denkt ze dat de oorlog  niet zo heel erg is voor haar en haar familie. Ze leert op een harde manier dat dit niet zo is. Fing zorgt altijd voor haar zusjes. Aan het einde van het boek is Fing heel wat zelfstandiger en wijzer geworden. Ze is niet zo naif meer en ze begrijpt de mensen om haar heen beter.

 

 

Het boek is voor het grootste gedeelte chronologish opgebouwd, er is een deel waarin Liesl over haar verleden vertelt. Bij dit deel is het niet meer chronologisch, het lijkt namelijk alsof jij je in die tijd bevind. Dit is het enige deel waar het boek niet constant volgens de tijdlijn gaat. Het speelt zich af in een dorpje ergen in Limburg aan de Duitse grens tussen de jaren 1938 en 1943. Het dorp is vrij rustig, vooral aan het begin. De oorlog breng hier wel verandering in maar dit merk je niet meteen. Het huis waarin Fing opgroeit is een best oud huis. Het ziet er niet super netjes uit, en er zijn krakende planken en deuren. Ondanks deze staat is het toch een gezellig huis, vooral door de mensen die erin wonen en die het altijd gezellig houden.

Het boek wordt door de ogen van Fing vertelt en je leest ook alleen haar gedachtes. Het wordt dus in een ik-situatie vertelt.

Het boek heeft verschillende delen die weer in verschillende hoofdstukken zijn verdeeld. Elk deel duurt een jaar en de hoofdstukken hebben allemaal namen die te maken hebben met iets dat er in het hoofdstuk gebeurt. Ook de verschillende delen in het boek hebben namen.

REACTIES

I.

I.

Goed geschreven,

Fijn om te lezen, heb hem al gelezen!
alsnog goede samenvatting!

groeten Isaac

11 jaar geleden

2.

2.

Dat stuk van Heivisj, vind ik echt super goed uitgelegd! Want dat begreep ik niet toen ik het boek las!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De hemel van Heivisj door Benny Lindelauf"