De held door Jessica Durlacher

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover De held
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1047 woorden
  • 18 januari 2017
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
24 keer beoordeeld

Boekcover De held
Shadow

Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld – of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Niet lang daarna worden zij en haar familie ’s nachts op gewelddadige wijze overvallen in hun huis. Dan doet Sara een gruwelijke ontdekking. Alles wat ze h…

Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld – of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt t…

Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld – of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Niet lang daarna worden zij en haar familie ’s nachts op gewelddadige wijze overvallen in hun huis. Dan doet Sara een gruwelijke ontdekking. Alles wat ze heeft geleerd over goed en kwaad lijkt niet meer te gelden. Er blijft voor Sara niets anders over dan het nemen van een dodelijk besluit.

De held door Jessica Durlacher
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het leesverslag (romans)
Boek: De Held
Schrijfster: Jessica Durlacher
Gemaakt door: Tim Heijnens
A. De samenvatting
Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld – of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Niet lang daarna worden zij en haar familie ’s nachts op gewelddadige wijze overvallen in hun huis. Dan doet Sara een gruwelijke ontdekking. Alles wat ze heeft geleerd over goed en kwaad lijkt niet meer te gelden. Er blijft voor Sara niets anders over dan het nemen van een dodelijk besluit.   B. Een beoordeling
De held is een van weinige thrillers die wij hier thuis hebben liggen, en aangezien ik wel van spannende boeken houd, besloot ik deze maar te gaan lezen. Zoals ik bij bijna elk ander boek heb, moest ik er eerst even inkomen, maar zodra ik in het verhaal zat, las het boek best wel fijn. Met ‘best wel fijn’ bedoel ik dat het een spannend, goed te volgen boek was. Er zaten af en toe wat lastige zinnen in de tekst, maar desondanks vond ik het een goed boek om te lezen met een mooi verhaal.   C. De analyse

1. Thema
a. Leidmotieven:
Het pistool van Opa Herman is een leidmotief die meerdere keren in het verhaal terug komt. Opa Herman en Sara durven beiden het pistool niet te gebruiken, alleen de zoon van Sara wel. Verhaalmotieven:
Geweld of kwaad is een duidelijk verhaalmotief. Zo wordt Sara een keer aangereden, en worden zij en haar familie een keer overvallen waarbij haar man wordt neergeschoten, wat een teken is van geweld. Dit leidt tot het volgende motief: vergiffenis. Sara vergeeft het de man niet, die haar had aangerand, maar vermoord hem niet.
b. De thematiek van het boek is dus haat/kwaad, geweld en vergeving. 2. Titel, ondertitel en motto
Titel: De verklaring van de titel van het boek is niet zeker, maar het kan over de zoon van Sara (Mich) kan gaan, omdat hij het lef had om met het pistool te schieten, en dus een soort van held is. Ondertitel: Het boek heeft geen ondertitel. Motto: Het motto is een citaat van Paul Celan:
Maar, maar hij dwarsboomt, de boom. Hij ook hij staat op tegen de pest.
Het staat voor de opstadigheid van de personages. Ze krijgen veel ellende naar hun toegegooid, maar ze verzetten zich ertegen. 3. Vertelwijze
a. Het hele verhaal is geschreven vanuit herinneringen aan vroeger van Sara. Ik vond ook dat Jessica Durlacher (de schrijfster) redelijk duidelijk op had geschreven wat ze bedoelde.
b. Over de structuur van de tekst is niets bijzonders aan te merken. 4. Opbouw
a. Inhoud proloog: Hierin wordt beschreven hoe de familie Silverstein voor de laatste keer samen eet voordat ze worden overvallen. Inhoud epiloog: Hierin krijgt Sara een brief van Herman overhandigt. In de brief staat het familiegeheim en die wordt dus onthuld.

b. Ja, er waren 160 hoofdstukken, samen met de proloog en de epiloog. De hoofdstukken waren genummerd.
c. /
d. /
e. / 5. Personages
a. De hoofdpersoon is Sara Silverstein, ze is getrouwd met Jacob en ze heeft twee kinderen. De kinderen heten Mich en Tess.
Mich is 19 jaar, studeert in Amerika en zit in het leger.
Tess is 13 jaar. Een ander belangrijk persoon in het verhaal is Ton Raaijmakers. Hij is de persoon die Sara had aangerand. Hij wordt later door Mich ook vermoord omdat hij dat gedaan had. 
b. Sarah is wijs, en weet haar gevoelens goed in controle te houden. Dit is heel goed te zien in het fragment dat ze de keuze heeft om haar aanrander te vermoorden. Dit doet ze uiteindelijk niet, wat erg knap is en misschien wel wijs is. Mich is eerder een agressief type. Dit is te zien uit het fragment dat hij de aanrander van zijn moeder vermoorde. Ook zit hij in het leger. Ton Raaijmakers is eerder een eng en sluw type. Dit komt doordat hij Sara aanrandde.   6. Plaats en ruimte
a. Het verhaal speelt zich af in Amerika en het huis van Sara.

b. De plaats in niet echt van belang in mijn ogen, het zou ook ergens anders gebeurt kunnen zijn. 7. Historische tijd
a. Het speelt zich af in de 21ste eeuw. Dit kan je afleiden van het boek. Er staat dat Herman 16 jaar oud was toen hij werd bevrijd uit het concentratiekamp, en hij  80 jaar was wanneer hij overlijdt. Dit is aan het begin van het boek.
b. De middelen in deze tijd maken het de hoofdpersonen wel makkelijker, maar verder is de tijd niet echt belangrijk. 8. Tijdsduur
a. Omdat het verhaal zich afspeelt in de 21ste eeuw, hooguit een paar jaar.
b. Er zijn geen opvallende vertragingen of versnellingen. Soms wordt er wel iets gedetailleerd beschreven, wat een soort van vertraging is.
c. Ze maken het verhaal duidelijker.   9. Tijdsvolgorde
a. Het boek is in chronologische volgorde vertelt, behalve de proloog, dat is een soort intro.
b. Die zorgt alvast voor een inleiding.   10. Perspectief
a. Er wordt verteld vanuit een ik perspectief.
b. Er zijn geen wisselingen van perspectieven.   11. Motieven
a. Haat, geweld, oorlog, vergiffenis
b. Verhaal: wraak en vergiffenis
     Literair: oorlog
c. Nee, het gaat puur over de gebeurtenissen. 12. Idee
Durlacher heeft dit boek geschreven voor haar familie, en dus om (andere) mensen te vermaken. 13. Literair-historische achtergrond
a.  Het kan beide een oorlogsroman of familieroman zijn. Een oorlogsroman omdat het een soort van connectie met de oorlog heeft. Een familieroman omdat het boek veel over de band van de familie gaat.

b. Hij behoort tot de stroming van de Tweede Wereldoorlog. Herman heeft in een concentratiekamp gezeten en daar zijn ervaringen opgeschreven. 14. Auteur.
Jessica Durlacher (1961) was, voordat ze debuteerde als schrijfster, criticus en columniste. Zij stelde verschillende literaire bloemlezingen samen en maakte deel uit van de redactie van het tijdschrift De Held. Ook vertaalde zij beide delen van Maus van Art Spiegelman, de graphic novel over de jodenvervolging,. Haar vader is de auteur G.L. Durlacher (1928-1996), die een indrukwekkend autobiografisch oeuvre schreef over zijn herinneringen aan de holocaust.   Bronnen:
www.debezigebij.nl
www.scholieren.com
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jessica_Durlacher
http://www.scholieren.com/boekverslag/70005      

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De held door Jessica Durlacher"