Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De helaasheid der dingen door Dimitri Verhulst

Beoordeling 4
Foto van een scholier
Boekcover De helaasheid der dingen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • aso | 443 woorden
  • 5 juni 2007
  • 177 keer beoordeeld
Cijfer 4
177 keer beoordeeld

Boekcover De helaasheid der dingen
Shadow

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als …

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude …

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen thuis komt afleveren; en niet te vergeten de werkloze nonkels Potrel, Herman en Zwaren, voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leven volgens het adagium: 'God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen'.

De helaasheid der dingen door Dimitri Verhulst
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Autobiografie - Enerzijds brengt hij een ode aan zijn familie - Anderzijds geen afrekening met geboorteplaats maar eerder beschrijving van ontgroeiïng van zijn roots. - Beschrijving gezinssituatie vanaf zijn 13 jaar en dorpsleven in reetveerdegem - Beschrijving hoe hij aan het lot van zijn familie ontsnapt - Vanaf plaatsing in pleeggezin maakt hij sprong in de tijd - Vanaf dan beschrijving van hoe hij uit zijn situatie/ familie groeit. - Beschrijving van vader-zoon relatie & vergelijking met eigen vader zijn. - Ondanks alcoholgebruik bewonderd hij zijn vader. Hijzelf is vrij liefdeloos tegenover het ongewenste kind joeri - Hij is uit zijn milieu gegroeid en dat zie je wanneer hij zijn 5 jarige joeri laat zien in zijn dorp. Hij kijkt niet neer op zijn familie maar beseft dat hij er niet helemaal meer thuishoort in zijn oorspronkelijke omgeving. Vb: zin dialect veranderd, zoontje:zeiker hij:plassen Personages - Dimitri (13 en later 30) zoon van Pierre (Pie) - Woont samen met vader, 3 nonkels en grootmoeder. - Grootvader gestorven aan kanker - Van moeder is hij weggelopen - Fam. Verhulst is arm omdat hun leven bestaat uit zuipen. - Geen zielige fam. Omdat ze niets hebben ze zijn fier dat ze arm zijn, lijken zorgeloos leven te lijden. - Verhulsten altijd bezig naam in het drinken hoog te houden. - Elke dag van het weeken moesten ze hun reputatie verdedigen.
Boodschap  Thema  Titel - Enerzijds lot niet zelf in handen  Helaasheid der dingen dingen waar je niet veel aan kan doen. VB: Dimitri heeft niet gekozen om in fam terecht te komen die te lui zijn om te werken en iets te maken van hun leven. - Anderzijds lot heb je zelf in handen  in boek heeft niemand een doel, maar diegene die er één heeft kan ontsnappen aan de helaasheid der dingen
VB: Dimitri ontsnapt aan het lot van zijn familie door pleeggezin
Vader beslist zelf naar afkickcentrum te gaan. - tegen het kapitalisme  als er op het einde van de maand nog loon op de rekening stond drinken ze het op om heel het gezin te beschermen tegen de verleidingen van het kapitalisme Structuur/opbouw vh verhaal - Twaalf hoofdstukken met titel - Op zich min of meer zelfstandige verhalen. - Zou je los kunnen lezen, al zit er doorlopende rode draad in. Schrijfstijl is erg goed - Auteur verschillende prijzen gekregen voor dit boek: libris literatuurprijs, ako literatuurprijs, prijs vd lezer (gouden uil) - Moest ik boek publiceren ik zou in dezelfde schrijfstijl werken. - Beschrijft met veel humor de miserie van zijn familie en dorpsgenoten. - Ondanks alle miserie lijken ze een vreugdevol en zorgeloos leven te leiden. - Vuile woordenschat maar niet gortig.

REACTIES

R.

R.

Ik vind het goed langs de ene kant alles zo kort is samengevat, maar langs de andere kant mis ik een beetje de samenvatting die volledig uitgeschreven is. Wat ik me afvraag is, dat het noodzakelijk is om bij de personages de grootvader van Dimitri te vernoemen terwijl hij het hele verhaal dood was. Plus bij de personages staat ook dat ze arm zijn en veel dronken, kan je dan niet beter als tussentitel 'beschrijving van de personages' pakken? Ik vind het wel goed dat je kan zien dat je enerzijds je lot zelf in handen hebt maar anderzijds kan je er zelf niets aan je lot doen en gewoon je leventje leiden.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De helaasheid der dingen door Dimitri Verhulst"