Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De helaasheid der dingen door Dimitri Verhulst

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover De helaasheid der dingen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 363 woorden
  • 17 april 2017
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
17 keer beoordeeld

Boekcover De helaasheid der dingen
Shadow

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als …

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude …

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen thuis komt afleveren; en niet te vergeten de werkloze nonkels Potrel, Herman en Zwaren, voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leven volgens het adagium: 'God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen'.

De helaasheid der dingen door Dimitri Verhulst
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: De helaasheid der dingen
Auteur: Dimitri Verhulst
Aantal bladzijden: 207
Uitgeverij: Contact
Plaats en datum van uitgave: Amsterdam, januari 2006
Perspectief: ik-verteller

Samenvatting

De helaasheid der dingen gaat over de jeugd van Dimitri Verhulst. Verhulst groeit op in Reedveerdegem. Hij woont bij zijn grootmoeder samen met zijn drie ooms en zijn vader. Zijn moeder ziet hij niet meer, omdat zij Dimitri vanaf zijn geboorte al verafschuwde. De ooms en zijn vader doen niet echt veel nuttigs in hun dorpje, ze gaan er van café naar café en daar drinken ze zich te pletter. Af en toe gebeurt het wel eens dat de politie één van hun zonen thuis moet afzetten. Ze staan ook vaak in schulden, omdat niemand van de gebroeders werkt. En als ze dan eens gaan werken, geven ze hun loon meteen aan de drank uit. Dus soms krijgen ze ook nog eens een bezoekje van de deurwaarder, die dan iets in beslag neemt. Verder in het boek zie je Dimitri opgroeien tot een volwassene, zo leert hij zijn vriendin kennen, waar hij een kind mee heeft. Het jammere is dat Dimitri niets van kinderen moest hebben, dus gaat hij weg van zijn vriendin. Later leert hij de vrouw van zijn leven kennen en is hij dolgelukkig met haar. Terwijl dit allemaal gebeurt, wordt zijn grootmoeder steeds ouder en ouder. Ze krijgt dementie en wordt naar een bejaardentehuis verhuisd, waar ze uiteindelijk sterft.

Belangrijkste personages

  • Het ik-personage oftewel Dimitri Verhulst
    Dimitri is een jongen met niet veel vrienden, wat hij zelf niet erg vindt. De meeste tijd brengt hij in cafés door samen met zijn ooms en vader. Zo leert hij zelf op vroege leeftijd drinken.
  • Pierre Verhulst, ook wel Pie genoemd
    Pierre is de vader van Dimitri, ook al is hij niet echt het vaderfiguur dat je zou denken. Toch zorgt hij goed voor zijn kleine Dimitri.
  • Dimitri’s grootmoeder
    Zijn grootmoeder voedde hem op alsof Dimitri haar eigen kind was. Ze was niet zo streng. Dat haar zoons wekelijks zat naar huis kwamen, had ze ook al een plaats gegeven, dus dat kon haar allemaal niet zoveel meer schelen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De helaasheid der dingen door Dimitri Verhulst"