De hel door Boudewijn Büch

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 884 woorden
  • 11 augustus 2006
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1994
Pagina's
121
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De hel
Shadow
De hel door Boudewijn Büch
Shadow
Titel: De hel
Auteur: Boudewijn Büch

Wat is de betekenis van de titel in het verhaal?
Het boek heet "de hel" omdat de school voor veel van zijn leerlingen als een hel was.

Welke personen spelen een belangrijke rol in het verhaal?
Winkler Brockhaus, Laroux Brockhaus, Moeder Brockhaus, Rainier Brockhaus, Alexis, de conrector, de rector, Meneer Hundertwasser, Meneer Latjes, Meneer Staal.

Wie is de hoofdpersoon?
Winkler Brockhaus.


Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt vooral op school af.

Wanneer speelt het verhaal zich af?
In de jaren 60.

Wat is het probleem in het verhaal?
Het verhaal gaat voornamelijk over Winkler die op school zijn problemen heeft. Er is niet een specifiek probleem.
Het verhaal gaat tevens ook over Büch Boudewijn zelf, alleen dan in een andere personage.

Wordt het probleem opgelost? Indien dat zo is, leg dan uit hoe!
Niet van toepassing

Hoeveel tijd verstrekt er in dit verhaal?
Het verhaal speelt zich af in de jaren 60, maar later springt het over naar het heden. Het verhaal speelt zich in ongeveer 25 jaar af.

Is het verhaal chronologisch opgebouwd?
Ja, het verhaal is in 3 delen verdeeld, deel 1 gaat dus over de jaren 60, en de andere 2 delen over het heden.


Heeft het verhaal een gesloten of een open einde?
Gesloten einde.

Hoe loopt het verhaal af? Vertel hier het einde van het verhaal.
Winkler gaat een tijdje werken als meteropnemer voor een gas- water- en lichtbedrijf, maar na een half jaar stopt hij daarmee. Hij maakt zijn gymnasium af en gaat daarna Nederlands studeren. Winkler wordt een bekendheid op de televisie en mensen (vooral leerkrachten) proberen te claimen dat hij zijn succes aan hen te danken heeft. Hij komt erachter hoe het met de leraren vergaan is en dat is meestal niet zo goed. Als hij samen met Alexis op een kerkhof loopt ziet hij het graf van meneer van der Camp. Winkler komt op een reunie meneer Staal tegen, zijn oud-gymleraar. Nu is hij een stuk minder agressief en hij zit in een rolstoel. Hij legt uit dat hij vroeger zou deed omdat hij trauma’s had nagehouden van het ‘Jappenkamp’.
Niet zolang na de ontmoeting met meneer Staal kwam Winkler Latjes tegen. Daar gaat het nog slechter mee. Hij en Hundertwasser konden geen baan meer krijgen en bovendien was Hundertwasser zijn gezin erbij kwijtgeraakt. Hundertwasser heeft zich toen voor een auto gegooid. Meneer Latjes is alcoholist geworden.

Maak een samenvatting van het gelezen boek.
Winkler Brockhaus staat op het punt om naar de middelbare school, het gymnasium, te gaan. Twee jaar lang heeft hij de verschrikkelijke verhalen van zijn oudere broer moeten aanhoren en nu is het zijn beurt. Wat als verbazing begon was inmiddels omgeslagen tot angst. Angst om naar het Lyceum te gaan. Zijn begin op de school is al slecht. Hij wordt fietsend over het schoolplein betrapt door de conrector die hem naar de rector stuurt. Bij de rector aangekomen met zijn nieuwe vriendje Alexis krijgt hij meteen een hoop strafwerk. Door de jaren heen blijkt de ene leraar gekker dan de ander. Meneer Wreedstaart, tekenleraar en een van de oudste leraren op de school, vormt daar na jarenlang gesard te zijn door leerlingen, geen uitzondering op. Verder heb je ook de leraren Hundertwasser en Latjes, respectievelijk Duits en wiskunde, die na antisemitische uitlatingen jegens Winkler van school worden verwij-derd. Meneer Staal, die gymles geeft, blijkt een sadist te zijn die kampt met ernstige trauma's uit Jappenkampen en die zijn agressie op de kinderen afreageert. Nadat de leraren Hundertwasser en Latjes van school worden gestuurd wordt Winkler op school een tijdje als een held behandeld door zijn medescholieren. De meeste leraren houden zich rustig, behalve meneer Staal. Meneer Staal nam het Winkler kwalijk dat voor de overlevenden van de concentratiekampen veel meer werd gedaan dan voor de overlevenden van de Jappenkampen. Nadat Winklers populariteit op de school tot het gemiddelde zakt, probeert hij deze weer op te krikken door een kwajongensstreek uit te halen bij de oudste leraar, docent Latijn dhr. Van der Camp. Dit geintje kost Winkler zijn carriere op deze school. Winkler gaat dan een tijdje werken als meteropnemer voor een gas-, water-, en lichtbedrijf, maar na een half jaar merkte hij ook dat hier zijn toekomst niet ligt. Via avondopleidingen maakt hij zijn gymnasium af om vervolgens Nederlands te gaan studeren. Van zijn oude klasgenoten ziet hij in het verdere loop van zijn leven niemand meer, behalve Peter en Alexis, die zijn harts-vrienden bleven. Winkler wordt uiteindelijk een succesvolle tv - persoonlijkheid. Hij komt dan ook mensen tegen die een deel van zijn succes willen claimen. Na vele jaren komt hij er achter hoe het vele leraren is vergaan. Meneer Staal zit inmiddels in een karretje omdat hij geen gevoel meer heeft in zijn benen. Hij biedt Winkler zijn excuses aan en het blijkt dat meneer Staal uiteindelijk niet zo'n verschrikkelijke man is. De leraren Hundert-wasser en Latjes verging het nog erger. Ze kwamen nergens meer aan het werk. Hundertwasser had zijn vrouw en kinderen verloren en leefde op straat, tot hij zich op een avond hij zichzelf voor een auto gooide. Meneer Latjes was alcoholist geworden. In tegenstelling tot anderen kwam meneer Wreedstaart wel gelukkig uit de bus. Hij was gaan speculeren in huizen en had als makelaar een fortuin bij elkaar verdiend.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De hel door Boudewijn Büch"