De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek door Conny Braam

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1661 woorden
  • 16 februari 2010
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
30 keer beoordeeld

Boekcover De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek
Shadow

Op 31 juli 1917 klimt de 26-jarige Engelse onderwijzer Robin Ryder in de buurt van Ieper een loopgraaf uit en rent overmoedig de Duitse mitrailleurs tegemoet. Drie dagen later raakt hij zwaargewond door een Duitse granaat; voortaan moet hij zijn gezicht verbergen achter een maskertje.

Op ongeveer hetzelfde moment haalt zijn leeftijdsgenoot Lucien Hirschland, handel…

Op 31 juli 1917 klimt de 26-jarige Engelse onderwijzer Robin Ryder in de buurt van Ieper een loopgraaf uit en rent overmoedig de Duitse mitrailleurs tegemoet. Drie dagen later raak…

Op 31 juli 1917 klimt de 26-jarige Engelse onderwijzer Robin Ryder in de buurt van Ieper een loopgraaf uit en rent overmoedig de Duitse mitrailleurs tegemoet. Drie dagen later raakt hij zwaargewond door een Duitse granaat; voortaan moet hij zijn gezicht verbergen achter een maskertje.

Op ongeveer hetzelfde moment haalt zijn leeftijdsgenoot Lucien Hirschland, handelsreiziger van de bloeiende Nederlandsche Cocaïne Fabriek te Amsterdam, een grote order binnen van een Engelse farmaceutische firma, en kort daarop sluit hij met een inkoper van het Duitse leger een lucratieve deal. Van de provisies kan hij zijn felbegeerde Harley Davidson kopen.

Na de wapenstilstand brengt een wonderlijk toeval Robin Ryder in huize Hirschland, waar hij liefdevol wordt opgevangen door Luciens jongere zus Swaantje. Er groeien verwachtingen en illusies, maar door bedrog en zelfbedrog raken hun levens volledig ontworteld, want de oorlogsveteraan heeft meer te verbergen dan zijn verminkte gezicht.

De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek is een weergaloze roman, gebaseerd op ware feiten.

De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek door Conny Braam
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
DE HANDELS REIZIGER Van de De Nederlandsche Cocaïne Fabriek

De titel en titel uitleg
de titel is : de handels reiziger van de Nederlandse cocaïne fabriek.
Deze titel is vrij duidelijk want Lucien ( de hoofdpersoon) is handels reiziger van de Nederlandse cocaïne fabriek en het hele verhaal draait om hem en de cocaïne fabriek



de auteur
Conny Braam werd geboren in 1948 in Arnhem.
Ze heeft haar middelbare school niet afgemaakt om schrijfster en illustratrice te worden.
Ze werd redactie secretaresse bij trouw hierdoor leerde ze steeds meer over de politiek.

In 1970 richten ze de anti-apartheidsbeweging Nederland op daar was ze tot 1994 voorzitster van.
Nadat Nelson Mandela vrijgelaten werd schreef ze haar eerste boek operatie Vula dit boek ging over haar betrokkenheid bij het Zuid-Afrikaanse verzet.


Ze heeft daarna nog veel meer boeken geschreven zoals bijv.:
De bokkeslachter (Meulenhoff, 1993)
Zwavel (Meulenhoff, 1996)
De Amazone van Dahomey (Meulenhoff, 1998)
De woede van Abraham (Meulenhoff, 2000)
De onweerstaanbare bastaard (Augustus, 2002)
Het schandaal (Augustus, 2004)
Mandela op de koelkast (Augustus, 2006)
De Russische timmerman (Augustus, 2007)
De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek (Nieuw Amsterdam, 2009)

vertelwijze:
Dit verhaal wordt op een chronologische wijze verteld.
Met 1 tijdsprong tussen deel I en deel II.
Aan het einde van deel I is de eerste wereldoorlog net afgelopen.
En in het begin van deel II is de eerste wereldoorlog alweer 5 jaar geleden.


plaats en tijd:het verhaal
speelt zich voor het grootste gedeelte af in Haarlem.
Er wordt veel gereisd naar België, Duitsland en andere Nederlandse steden.
Het verhaald speelt zich ongeveer af tussen 1916 en 1920 en het begin is het nog oorlog en is het dus makkelijk te zien, maar verder in het boek wordt er niet echt meer over gepraat.



Samenvatting:
ik heb 2 samenvattingen geschreven omdat het verhaal ook grotendeels vanuit 2 totaal verschillende punten verteld wordt.

Robin Ryder: Robin was een Engelse basisschool leraar met een goed leven die later onder veel druk van collega's familie en het meisje waar hij van houdt “vrijwillig” bij het leger gaat. hij is erg bang vanwege al het geweld en de knallen hij voelt zich daar totaal niet op zijn gemak. Hier krijgt hij pillen tegen de angst van het vechten. in deze pillen zitten cafeïne en cocaïne, hij raakt hierdoor verslaafd aan de cocaïne. Tijdens een slag raakt hij ook nog eens een gedeelte van zijn gezicht kwijt door een Duitse granaat. Hij komt hierdoor in het ziekenhuis en krijgt veel operaties om het weer wat beter te maken na een tijd is hij het zat om in een ziekenhuis te liggen en krijgt hij een maskertje om zijn gezicht te bedekken. Hierna gaat hij een zwerversbestaan tegemoet. Waar hij veel bedelt op de straten van Londen. Hij is hier redelijk gelukkig hij is samen met een vriend Charlie en ze leven vrij hij voelt zich hier goed. Na een tijd wordt hij door zijn oom naar Nederland gestuurd om daar naar een oude vriend van hem te gaan en af te kicken. Hij komt terecht bij Lucien Hirschland. eerst is hij erg schuw maar later wordt hij steeds meer betrokken bij het gezin. Hij krijgt cocaïne van Lucien en wordt verliefd op Lucien's zusje Swaantje. maar zij ziet hem meer als een gewonde waar ze voor moet zorgen zeker niet als huwelijkskandidaat. Hij probeert af te kicken maar dat gaat niet goed hij krijgt waanideen en hallucinaties waardoor hij op een gegeven moment zelfs gevaarlijk wordt. Hij probeerde bijvoorbeeld Swaantje te verminken met een mes, zodat ze dan allebei een verminkt gezicht hebben en ze dus samen kunnen zijn.

Lucien Hirschland: Lucien is de zoon van een grote uitgever in Nederland. hij vertrekt naar Indië waar hij zaken doet en met veel verschillende vrouwen is. waaronder 1 van een hoge pief, dit komt uit en door deze schande vertrekt Lucien uit Indië weer naar Nederland. Hij schaamt zich vreselijk voor de acties in Indië en omdat hij niet eerder terug kwam naar Nederland om zijn vader te helpen met de uitgeverij deze is failliet gegaan tijdens zijn tijd in Indië, en zijn vader is ook overleden.

Hij woont daarna samen met zijn zusje Swaantje in een groot herenhuis in Haarlem, dit huis was vroeger van zijn vader. Hij heeft een goede baan als Handelsreiziger van de Nederlandsche cocaïne fabriek, Hij voelt zich geweldig. De zaken gaan goed omdat de 1e wereld oorlog woedt. Hierdoor hebben beide fronten veel cocaïne nodig om hun soldaten op te peppen en aan het vechten te houden. Hierdoor krijgt hij veel commissie en verdient hij dus snel veel geld. hij koopt een mooie Harly-davidson en later ook een Mercedes. Maar als hij op een avond terug naar huis rijdt raakt hij iemand met zijn auto. Het is een jonge Engelsman genaamd Robin Ryder.

Hij verteld op zoek te zijn naar werk in Nederland. Swaantje staat erop dat Robin blijft en dat doet hij dus ook. Lucien is wat wantrouwig tegenover Robin. Lucien heeft ook een vriendin Pola zij is actrice en zij houdt wel van wat cocaïne wat Lucien altijd aan haar levert. Na een tijd komt hij erachter dat Robin ook een cocaïne verslaafde is en begint met tegenzin ook hem te leveren.
Robin en Pola gaan er hard op achteruit door hun cocaïne probleem, en dat gaan mensen zien.
als mensen erachter komen dat pola een verslaafde is zullen ze dit linken aan Lucien, en raakt hij zijn baan en zijn goede naam kwijt.
Een oude klant van hem de Duitse mnhr. Biederman biedt hem aan Pola onder zijn hoede te nemen hij kan voor haar namelijk een film rol regelen in Berlijn en hij is bezig met een tegengif tegen een cocaïne verslaafing. Lucien is hier erg blij mee hierdoor hoeft hij zich alleen nog maar zorgen te maken om Robin.





Dit gaat allemaal verkeert er bestaat geen tegengif tegen een cocaïne verslaafing en Robin wordt alleen maar verslaafder. Lucien voelt zich in het nauw gedreven door al deze tegenslagen.
Na een tijd komt Swaantje er ook achter dat Robin verslaafd is en ze gaat hem proberen te helpen.
Lucien gaat drinken om even zijn problemen te vergeten, maar als hij thuis komt ziet hij Robin boven Swaantje hangen met een mes in zijn handen. Hij trekt hem er vanaf en slaat hem bewusteloos. Swaantje is niet boos op Robin maar op Lucien omdat hij hem helemaal in elkaar heeft geslagen. Robin wordt in een kast opgesloten en krijgt te eten maar geen cocaïne meer
Lucien komt in contact met een andere oude klant de Engelse meneer Kirrpatrick, deze verteld de oom van Robin te zijn hij had Robin een brief meegegeven maar deze heeft hij nooit afgegeven bij Lucien.
nadat Robin een tijdje in de kast heeft gezeten gaat het steeds beter met hem.
Door deze hele affaire heeft Lucien zijn bedrijf te schande gemaakt hij wordt overgeplaatst naar een opium fabriek in Indië Robin, Swaantje en een vriendin van Swaantje genaamd Tosca. Gaan naar Engeland op vakantie en Robin gaat weer naar huis Lucien vertrekt naar Indië en is blut. Maar wel blij dat alles uiteindelijk toch opgelost is.

Karakter ontwikkeling:

Lucien
Lucien begint als jonge zakenman die rijk is een knappe verloofde heeft een leuk huis en een goede baan. Maar naarmate het verhaal vordert gaat het steeds slechter en raakt hij steeds meer kwijt.

Hij veranderd van een gelukkige rijke naïeve welvarende man naar een man met veel problemen en zorgen, hij is dan ook blut en voor zijn werk overgeplaatst naar een ander land.

Robin
Robin begint als een slimme verliefde maar gelukkige man
Als hij naar het front wordt gestuurd is hij vooral erg bang hij voelt zich hier niet goed en heeft heimwee. hij wordt daar verslaafd en voelt zich geweldig. Maar als hij gewond is voelt hij zich net een monster hij schaamt zich vreselijk voor zijn wond. Als hij bij Lucien en Swaantje woont voelt hij zich goed. Als hij verder verslaafd raakt gaat het steeds slechter hij krijgt waanideeen en illusies.
Hij eindigt als een afkickende verslaafde die zich steeds beter gaat voelen.

Swaantje
Swaantje begint als onschuldige naïeve vrouw die alleen maar het goede in mensen ziet.
In het begin gaat alles goed ze weet niks en eigenlijk wil ze dat ook niet weten, maar als Robin in huis komt krijgt ze moedergevoelens en gaat ze hem verzorgen. Ze blijft in Robin geloofen zelfs als ze achter zijn cocaïne probleem komt helpt ze hem met afkicken ze is hier erg vastberaden.
Aan het einde gaat ze naar Engeland ze is blij dat alles gelukt is ( ook al is dat niet helemaal zo )

Passage:

Hij schoof de contracten naar Kirkpatrick, die er zijn kleine vreugdeloze handtekening onder zette. Om de fantastische deal toch een feestelijk aanzien te geven voorzag Lucien zijn eigen ondertekening van zwierige hoofdletters. Hij beloofde zelf bij de fabriek langs te gaan om alles voor de volgende dag te regelen. ‘Al moeten we onze laatste voorraden aanspreken,' zei hij opgewekt. Kirkpatrick kreeg het nu echt te kwaad. Met benauwde blik stormde hij de kamer uit. Lucien leunde achterover in zijn stoel, haalde een sigaar tevoorschijn en maakte berekeningen in zijn hoofd. Twee maal vijftienhonderd kilo cocaïne à achthonderdvijfenzeventig gulden per kilo, dan was de provisie... Het eindbedrag lichtte voor hem op als knetterend vuurwerk tegen een donkere hemel. Heel helder zag hij de glimmende Harley-Davidson voor zijn geestesoog verschijnen


hoe heeft de schrijfster voor spanning gezorgd:
de spanning kwam vooral door de twee verhaal lijnen. Waarvan er een aan het begin van het product cocaïne stond en de andere aan het einde daarvan. waardoor je alles van deze handel en zijn uitwerkingen weet.

Leeservaring:
Ik vond het een erg leuk maar ook zeker interessant boek. Wat ik vooral leuk vond was dat veel van de dingen waarover verteld werd waar zijn, waardoor je er toch door andere ogen naar kijkt.
Het verhaal was spannend en dat had ik in het begin niet zo verwacht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek door Conny Braam"